JUST NU: Amazon Prime utökar sin Sverigesatsning

JUST NU: Amazon Prime utökar sin Sverigesatsning

  • Amazon Prime
Eric Diedrichs
27 oktober 2022 kl. 15:00

Avslöjade flera produktioner under späckad pressdag

I dag höll Amazon Prime Video en presentation för kommande svenska produktioner. Filmtopps Eric Diedrichs var på plats.

På hotell After Six i Stockholm dukas det upp för frukost inför Amazon Prime Videos första presentation av svenska originaltitlar. Samtidigt som det känns som en sen, extrainsatt höstpresentation mitt i oktober är det pråligt nog för att vi ska förstå att den länge har varit planerad. Konferencier för eventet är Kodjo Akolor, som på löpande band introducerar skådespelare, influencers och kreatörer på scenen.

Först ut är ett panelsamtal med Karin Lindström, Head of Nordic Originals, och Andreas Hjertø, Head of Nordic Content. Till skillnad från Warner Discovery – som av oklara men förmodade skatterelaterade krux efter sammanslagningen – valde att ta bort alla sina nordiska originalproduktioner från HBO Max, får vi veta att Prime Video axlar upp. Med råge. 

– Vi är i ett jättespännande skede för Prime Video och är jättestolta över att kunna presentera dessa kommande titlar, säger Andreas Hjertø.

Redan i höst/vinter börjar svenskproducerade Originalserier dukas fram, med tungvikt på den ständigt populära realitygenren. Bland dem finner vi LOL: Skrattar bäst som skrattar sist, Ägd av Danny, Heta hjärtan, Good Luck Guys och The Bridge. Även en komediserie ska snart få se dagens ljus – Toppen, som är en politisk satir om ett ytterst dysfunktionellt parti med en logotyp som för tankarna till sossarnas.

Andreas Hjertø och Karin Lindström
Andreas Hjertø och Karin Lindström. Foto: Prime Video.

Nytt stort avtal med Nordisk film

Andreas Hjertø presenterade också en av Amazons nya, stora satsningar – ett exklusivt avtal och samarbete med den anrika, nordiska studion Nordisk film, som grundades redan 1906 av Ole Olsen och fortfarande har världens äldsta filmstudior i drift. Från och med årsskiftet kommer de att ha tillgång till i princip hela deras katalog – svenska som internationella.

– Vi kommer att få möjligheten att visa alla nya filmer från Nordisk film i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Vi kommer också att genom Nordisk film investera mycket mer i framförallt svenska och finska filmer. I tillägg till det har vi köpt upp nästan hela Nordisk films katalog. Du kommer att hitta alla filmer du har lust att se, säger Andreas Hjertø i ett exklusivt samtal med Filmtopp.

Det låter som ett starkt konkurrensmedel. I Sverige är det framförallt C More men också Viaplay som satsar på svenska filmer och de har haft en del titlar från Nordisk film. Kommer ni att ha exklusivitet på dem nu?

– Vi har exklusivitet på alla nya filmer som kommer, men "library content" är oftast inte exklusivt, förklarar Andreas.

Detta innebär att Amazon, likt Warner Bros. och HBO Max, kommer att ha första tjing på streamingfönstret efter själva biopremiären. Om filmerna går upp på Prime Video efter 45 dagar, som det tidigare var mellan Warner och HBO, återstår att se.

Ett urval av nya titlar som kommer till Prime Video:

  • John Wick: Chapter 4 – Med Keanue Reeves och Bill Skarsgård
  • The Hunger Games: Ballad of Song Birds and Snaked – Föregångaren The Hunger Games
  • The Fabelmans – Steven Spielbergs nästkommande film
  • Hunting säsong 2
  • Kysset (The Kiss)
  • Den första julen i Skomakaregata
  • The World's Smallest Adventure

Om Prime Videos nya svenska serier

The Bridge med Jens Hultén
Jens Hultén i "The Bridge". Foto: Prime Video.

The Bridge (4 november)

I Prime Videos första lokala realityserie, The Bridge, träffas tolv främlingar för första gången i den svenska vildmarken med endast en mål i sikte: att vinna en livsförändrande prispott på 600 000 kronor. Det finns dock en hållhake – prispengarna är på en ö som ligger 220 meter bort. För att ta sig dit måste deltagarna bygga en bro med enbart deras händer, ett par enkla verktyg och begränsade förnödenheter samtidigt som de kämpar mot en tidsfrist på cirka två veckor. Jens Hultén är programledare.

Toppen
Några av skådespelarna i "Toppen". Foto: Prime Video.

Toppen (4 december)

Politisk satir om det fiktiva socialistiska partiet och dess Välfärdsdepartement som kampanjar inför ett valår i Sverige. Serien skildrar den överambitiösa och idealistiska pressekreteraren, Lisa, och den fåfänga och självupptagna välfärdsministern, Roxanne, när de kastas rakt in i strålkastarljuset av den hårdhudade valgeneralen, Kaminsky.

Ägd av Danny
Danny Saucedo visar upp sin busigaste sida. Foto: Prime Video.

Ägd av Danny (16 december)

Vem hade trott att Danny Saucedo hade en ondsint pranskter-sida? I sitt program Ägd av Danny går nämligen ut på att den folkkära artisten hittar på olika busstreck på icke ont anande folk på gatan och utvalda kändisar – av det lilla vi har sett, är det knappast busringningar det rör sig om utan snarare en (hälsosam?) dos av förnedring. Att lära sig en läxa av Danny Saucedo är inget man önskar, men rolig TV-underhållning kommer det tveklöst att vara.

LOL: Skrattar bäst som skrattar sist
Komikern ställs för sin livs utmaning. Foto: Prime Video

LOL: Skrattar bäst som skrattar sist (28 december)

Med Eva Röse som programledare får vi här se några av Sveriges mest älskade komiker ställas inför en annorlunda, närmast sadistisk utmaning. Instängda i ett rum i sex timmar har de två, till synes enkla, uppdrag:

  1. Skratta inte.
  2. Få de andra att skratta.

Med alla medel tillåtna blir det en tuff kamp mot klockan. Dessutom, vad händer egentligen med en komiker rent psykiskt när hen levererar skämt som aldrig tycks landa? Den som klarar sig längst tar hem vinsten på 500 000 kronor att skänka till valfri välgörenhetsorganisation.

De som deltar: Robert Gustafsson, Per Andersson, Anders “Ankan” Johansson, Anders Jansson, Clara Henry, Sussie Eriksson, Vanna Rosenberg, Edvin Törnblom, Louise Nordahl, och Özz Nûjen.

Good Luck Guys
Caption

Good Luck Guys (20 januari)

Kodjo Akolor var inte bara på plats i egenskap av konferencier, han var också där som programledaren för realityserien Good Luck Guys. I det här programmet skickas bekväma influencers till en öda strand i Thailand där de tvingas att överleva på egen hand. Föreställ dig paniken när insikten om att allt som heter internet är många mil borta.

Deltagare: Ellen Bergström, Niclas Lij, Jasmine Gustafsson, Antonia “Anty” Johnson, Nardos Alberto, Robin Andersson, Lisa Borg f.d. Anckarman, Henrik Elvefjord Borg, Ben Mitkus, Caroline Johansson, Adam Åstrand och Anton Lundell.

Heta hjärtan
Kristian Täljeblad och Anna Pankova. Foto: Cato Ingebrigtsen / Prime Video

Heta hjärtan (26 december)

Med Kristian Täljeblad och Anna Pankova som programledare, får vi se hur en "superdejtare" försöker finna kärleken hos en av de tre singlar hen delar bastu med. Tack och lov finns ett svalkande bad nära till hands – vissa av deltagarna, får vi veta, skruvar gärna upp hettan till max.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL