Nordiska produktioner på HBO Max – se de första bilderna från Lust

HBO Max slutar helt med nordiska produktioner

  • HBO
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 11 september 2022 kl. 08:09 | Publicerad 05 juli 2022 kl. 12:07

Förväntas varsla personal i Europa.

I kölvattnet av sammanslagningen av Warner Media och Discovery ser flera europeiska marknader ut att bli lidande. Nu rapporteras bolaget avbryta HBO Max-satsningen på lokala produktioner inom bland annat Norden.

Under förra veckan kunde vi rapportera att alla nordiska originalserier mystiskt hade plockats bort från HBO Max streamingplattform. I en kommentar till Expressen sa HBO Max då att "ett urval av innehållet tas bort" till följd av sammanslagningen av Warner Media och Discovery Inc. samt en eventuell kombination av HBO Max och Discovery+.

De nordiska seriernas plötsliga frånvaro ser nu ut att vara betydligt mer än en mindre vägbula för lokala produktioner på den nordiska marknaden. Variety rapporterar att Warner Bros. Discovery byter programstrategi för HBO Max på flera europeiska marknader. Detta innebär att streamingtjänsten kommer att sluta producera original i Norden, Nederländerna, Centraleuropa och Turkiet.

– Vårt engagemang för dessa marknader har inte förändrats. Vi kommer att fortsätta producera lokalt innehåll för Warner Bros. Discoverys linjära kanaler inom dessa regioner, säger bolaget i ett uttalande.

Beslutet är en del av ett besparingspaket som är tänkt att kapa kostnader med hela 3 miljarder USD. Ett annat resultat av beslutet är att HBO Max kommer att ta bort en del titlar från streamingplattformen för att frigöra licensen för dem, vilket sannolikt är anledningen till att de nordiska originalen plockades bort förra veckan.

Den nya strategi ska enligt uppgifterna inte påverka den spanska och franska marknaden i Europa.

Strategisk helomvändning

HBO Max lanserades i Sverige så sent som i slutet av oktober 2021. I samband med att streamingtjänsten skulle sjösättas lyfte HBO Max fram att en ökad satsning på lokala produktioner, inte minst på den nordiska marknaden, var en viktig del av plattformens strategi. Trots att serier som Lust och Kamikaze lyftes fram som flaggskepp för satsningen har de alltså nu, inte ens ett år efter lanseringen, plockats bort och fokuset på lokalt innehåll i Norden slopas helt. 

Redan påbörjade produktioner rapporteras visserligen fortgå tillsammans med några enskilda som redan hunnit få grönt ljus (vilka dessa är framgår inte), men skiftet i strategi ser ut att få konsekvenser för såväl abonnenter av streamingtjänsten som dess personal.

Enligt Deadline förväntas personal inom HBO Max Europe att varslas av Warner Bros. Discovery till följd av den nya strategin i Europa. Detta efter att HBO Max Europe delat med sig av planer på omfattande satsningar på lokalt innehåll i Europa, så sent som i mars, under Series Mania.

Andra streamingtjänster går i motsatt riktning

Vad som gör beslutet från Warner Bros. Discovery överraskande för många är att flertalet andra globala streamingtjänster går i helt motsatt riktigt och satsar än mer på lokalt innehåll. Netflix är exempelvis mitt uppe i en flerårig satsning på original från olika marknader. I Sverige har det lett till succéer som Young Royals, Kärlek & Anarki och Clark, och satsningen banade dessutom väg för deras största framgång någonsin, Squid Game.

Netflix är inte heller ensamma om att satsa på den nordiska marknaden. Relativt nyligen stod det klart att även Amazon Prime Video har ett svenskt original, med Robert Gustafsson i spetsen, i sin pipline.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL