Viaplay stoppar sin TV-produktion i Danmark

Viaplay stoppar sin film och TV-produktion i Danmark

  • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad 10 juni 2022 kl. 07:06 | Publicerad 09 juni 2022 kl. 13:06
ANNONS
ANNONS

Följer Netflix och danska TV2 plays beslut

Viaplay Group har beslutat att stoppa all sin produktion i Danmark, detta efter ett nytt avtal som danska filmskapare och producenter ingått i.

Viaplay Group, som äger streamingtjänsten Viaplay, har under flera års tid satsat brett på nordiska produktioner. Nu väljer de att stoppa produktionen i Danmark. Anledningen är att protestera mot det nya avtal som danska filmskapare och producenter ingick i januari tidigare i år, rapporterar SVT.

Det nya avtalet inom dansk film innebär bland annat att ersättningen för deras filmskapare nu ökar ju fler användare en streamingtjänst har. Flera andra streamingtjänster menar att förändringen gör det mer kostsamt att producera film i Danmark.

Så här skriver Viaplay Group i ett uttalande:

– Tills vi har nått en hållbar överenskommelse ser vi ingen annan utväg än att lägga utvecklingen av ytterligare danska projekt på is.

Med sin protest följer Viaplay nu Netflix och danska TV2 Play som valt att gå samma väg.

Ytterligare ändringar i maj månad

Förutom avtalet som höjer danska filmskapare och producenters ersättning, knöt danska politiker ett nytt medieavtal i slutet av maj. Detta tvingar streamingtjänster från andra länder som producerar i Danmark att ge ifrån sig sex procent av sin omsättning till ett danskt kulturbidrag som är till för att skapa inhemskt innehåll. 

Enligt en EU-lag från 2018 måste globala strömningstjänster ha minst 30 procent europeiskt innehåll för att få tillstånd att verka i Europa.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL