10 riktigt bra Netflix filmer – som flugit under din radar

10 riktigt bra Netflix filmer – som flugit under din radar

  • Netflix
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Lista
27 augusti 2019
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Lista
27 augusti 2019

Bra Netflix filmer du bör passa på att se!

Vilka guldkorn på Netflix har du missat? Filmtopp hjälper dig att hitta rätt i streamingjättens myller.

I dessa tider behöver vi kanske streamingtjänster som Netflix allra mest. Att bege sig in i Netflixs djungel av filmutbud är inte alltid enkelt. Risken för att välja fel är stor när de större filmtitlarna allteftersom börjar sina, och blickarna istället vänds mot de mindre kända sådana.

Därmed har jag tagit på mig uppdraget att försöka vara din vägledare in till Netflixs mindre kända filmutbud – detta genom att rekommendera tio riktigt bra filmer som kanske flugit under din radar. För mer läsning spana in vår samlingssida för Netflix Sverige.

The Meyerowitz Stories (New and Selected)

The Meyerowits Stories
Adam Sandler och Dustin Hoffman i "The Meyerowitz Stories". Foto: Netflix.

Denna film av Noah Baumbach, som även ligger bakom filmer som The Squid and the Whale och Netflix succéfilm Marriage Story, är en ljuvlig dramakomedi om en kulturell New York-familj. I filmen ser vi tre rivaliserande syskon som tävlar om deras konstnärliga pappas uppmärksamhet. Det bjuds både på kärlek och tjafs när syskonen måste lära sig att komma överens med varandra och lägga sina olikheter åt sidan.

I rollerna ser vi flera stora namn. Syskonen spelas av Ben Stiller, Elizabeth Marvel och Adam Sandler, och fadern spelas av ingen mindre än en Dustin Hoffman i toppform. Vi är knappast bortskämda med att se Adam Sandler spela seriösa roller, men som vi fick erfara i Uncut Gems, är den många gånger utskällda komikern en lysande skådis – när han bara vill. Här bjuder han på en av sina bästa roller.

Med sitt skarpa skådespel, sin fina familjekemi och sin relativt höga mysfaktor är The Meyerowitz Stories en av alla bra filmer på Netflix att sätta klorna i!

The Invitation

10 riktigt bra Netflix filmer – som flugit under din radar
"The Invitation". Foto: Netflix.

The Invitation inleder med att Will (Logan Marshall-Green) och hans flickvän blir bjudna till en middagsbjudning hos Wills exfru Eden – tillsammans med hennes nya make och ett par andra vänner. Vad som inledningsvis verkar vara en lugn hemmakväll får istället en vändning när Will börjar misstänka att värdparet har illasinnade planer för sina gäster.

Detta är en psykologisk thriller som redan från start placerar sina tittare i ett ordentligt spänt läge. Med sitt “one location”-upplägg riktar filmens regissör Karyn Kusama sitt fokus på att bibehålla denna stämning, och samtidigt utveckla en extra ovanliggande otäck sådan - vilket fungerar ohyggligt bra. Detta tillsammans med filmens soundtrack och de kusliga dialogerna kommer du få det svårt att slita dig från dess järngrepp.

Om den här filmen låter spännande, passa också på att spana in vår lista med de bästa serierna på Netflix 2020, där vi listar alla de smarrigaste nyheterna.

Velvet Buzzsaw

Velvet Buzzsaw
Jake Gyllenhaal i "Velvet Buzzsaw", en av alla bra filmer på Netflix som finns där ute. Foto: Netflix.

"Velvet Buzzsaw" är en konstnärlig skräckfilm om konstnärer – yes, metanivån är uppvriden på max. Här spelar Jake Gyllenhaal en inflytelserik konstkritiker som får det hett om öronen när tidigare okända konstverk från en död målare börjar ställas ut på stadens gallerior. De har nämligen en förbannelse över sig som gör folk besatta.

Velvet Buzzsaw är en smart och rolig satir över konstvärldens många gångar komiska pretantioner. Jake Gyllenhaal är givetvis utmärkt i rollen, men även de andra skådespelarna levererar. En vattendelare som man helt enkelt måste se!

Detta var mina tips på riktigt bra Netflix filmer. Har du sett alla än?

Whiplash

10 riktigt bra Netflix filmer – som flugit under din radar
Från intensiva "Whipslash". Foto: Sony Pictures.

Whiplash kretsar kring den ambitiösa jazztrummisen Andrew Neiman (Miles Teller) som har siktet inställt på att nå toppen på den musikskola där han studerar. För att uppnå målet behöver han kvala in i skolans främsta musikgrupp, ledd av den mytomspunna och skräckinjagande Terence Fletcher (J.K Simmons). När Andrew väl blir upptäckt dras han in i en fysisk och psykisk maktkamp som han aldrig kunnat förutspå.

Personligen ser jag mig själv som relativt ointresserad vad det gäller jazzmusik, och på förhand infann sig därmed en viss skepsis. Men detta är en historia som inte kräver ett specifikt musikintresse, även om det säkerligen skulle adderas som en extra krydda till slutbetyget. Filmens regissör Damien Chazelle lyckas fånga det som kan hända en person villig att göra närmast vad som helst för att uppnå perfektion. Det är nervigt, intensivt, vackert och samtidigt riktigt otäckt. J.K Simmons uppvisar här sin livs bästa rolltolkning, och bland det bästa jag skådat på en filmduk över en lång tid.

The Platform – En ny bra film på Netflix som fått stor uppmärksamhet

The Platform. 10 riktigt bra Netflix filmer – som flugit under din radar.
Foto: Netflix.

The Platform är en spansk film på Netflix som har fått stor uppmärksamhet internationellt sett, vilket är väldigt kul sett till att filmen ändå är rätt udda. Den handlar nämligen om ett märkligt självhanteringscentrum där de inlagda spärras in i ett evighetshögt torn. I mitten av ens spartanska rum finns ett stort hål.

Varje morgon körs ett stort bord, maxat med ljuvlig mat genom hela tornet. Från första våningen ner genom hålet i allas rum, tills det når botten. Det stannar till på varje våning så att man snabbt kan trycka i sig lite mat. Kruxet är att bordet blir tommare och tommare för varje våning som går. Till slut tar maten slut och "patienterna" på nedre planen riskerar att bli utan. Vad gör man om de ovan inte är solidariska nog och man måste gå utan mat i flera dagar, kanske veckor? Dödar man sin roommate, börjar man äta på sig själv?

Varje månad sövs man dessutom ner och flyttas till en annan våning, vilket innebär att du en period kan leva som en kund men i nästa stund behöva suga ut benmärgen i resterna av de andras kycklingklubbor. En av flera bra filmer på Netflix, men inget för den känslige…

Good Time

10 riktigt bra Netflix filmer – som flugit under din radar
Foto: Noble Entertainment.

Good Time kretsar kring bröderna Connie (Robert Pattinson) och Nick (Benny Safdie), och konsekvenserna av deras misslyckade bankrån. När den förståndshandikappade Nick skickas i fängelse försöker Connie alltmer desperat få ut honom, vilket leder honom längre och längre ned i New Yorks undre värld av våld och förödelse.

Detta blev enligt många, inklusive mig själv, filmen som fick Pattinsons Twilight-stämpel bortspolad i och med sin fantastiska rolltolkning. Han bär här filmen på sina axlar, och gör det dessutom med bravur. Detta tillsammans med en intensivt utvecklande historia och utmärkt kombination mellan foto och musik blir resultatet också både underhållande och berörande.

Blindspotting

Blindspottning.
"Blindspotting" är ett filmtips på Netflix. Foto: Nonstop Entertainment.

Blindspotting handlar om Collin (Daveed Diggs) som har tre dagar kvar av skyddstillsyn för sina tidigare brott, och är därmed nära frihet. Men med sin trogne bundsförvant Miles (Rafael Casal) verkar det dock inte vara helt enkelt att hålla sig kvar i skinnet. De tillsammans blir en odyssé av oväntade händelseförlopp som sätter Collin i ständig prövning mot klockan.

Med sin uppfriskande genre-cocktail av mörk humor, drama och vass samhällskritik är detta med sina ynka 94 minuter en oerhört välbalanserad film med högt tempo. Kemin som infinner sig mellan karaktärerna Collin och Miles är närmast elektrisk, och man sitter som på nålar vid varje farlig händelse där Collin riskerar att återigen hamna i fängelse.

Mudbound

Garrett Hedlund och Jason Mitchell i Netflix-filmen Mudbound.
"Mudbound" är en av flera bra filmer på Netflix. Foto: Netflix

Mudbound och dess handling kretsar mestadels kring Jamie McAllan (Garrett Hedlund) och Ronsel Jackson (Jason Mitchel) som återvänder hem från andra världskriget för att arbeta på landet i Mississippi. Väl på plats får de bemöta diverse olika fördomar i sin strävan att anpassa sig till ett liv efter kriget, vilket visar sig vara allt annat än enkelt.

Detta är en relativt lågmäld film som inleds i ett uppbyggande tempo och uppgår i full crescendo närmare tredje akten. Och vilken belöning det är. Det är ett tungt tema om den amerikanska södern under 40-talet och dess rasifiering som regissören Dee Ree behandlar, och hon gör det på ett utmärkt tillvägagångssätt. Samtliga skådespelare fullkomligt lyser sin respektive närvaro, varav Garrett Hedlund drar det absolut längsta strået.

The Discovery

The Discovery
Foto: Netflix.

The Discovery öppnar i en intervju där vi får bekanta oss med vetenskapsmannen Thomas (Robert Redford) och den upptäckt som bevisar ett existentiellt plan efter döden - något som fått stora globala konsekvenser i ökade antal självmord. Parallellt får vi följa Will (Jason Segel) och Isla (Rooney Mara) och deras kamp mot det förflutna, och hur de tillsammans hanterar denna upptäckt.

Tematiken som filmen behandlar, livet efter döden, har för mig personligen alltid varit intressant - och därmed kanske betyget blir en aning subjektivt. Detta är en lågmäld, melankolisk, välspelad och samtidigt snyggt producerad film som lyckas hålla intresset uppe på topp hela vägen fram till slutet.

Killing of a Sacred Deer

The Killing of a Sacred Deer är en bra film på Netflix.
Foto: Scanbox Entertainment.

Killing of a Sacred Deer handlar om kirurgen Steven (Colin Farrell) som utåt sett verkar lycklig med sin hustru Anna (Nicole Kidman) och sina två barn. Men när han börjar stifta bekantskap med den något underliga tonåringen Martin (Barry Keoghan) börjar hans liv bli påverkat av Martins förflutna, och sakta vänder upp-och-ned på hans tillvaro.

Har man sett något från filmens regissör Yargos Lanthimos tidigare så vet man vad som kan förväntas. Om inte lär det helt klart bli en upplevelse utöver det normala - förhoppningsvis på ett bra sätt. Detta är en gripande och mystisk film med ett hovrande nattsvart mörker, som blandar in en alldeles säregen humor. Och samtidigt går den mot en mer konstnärlig riktning med sina stilistiskt centrerade bilder, sterila miljöer och stundtals knäppa dialoger.

Rickard Karlsson

Missa inte vår lista på de bästa filmerna 2019!