10 riktigt bra Netflix filmer – som flugit under din radar

10 riktigt bra Netflix filmer – som flugit under din radar

  • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 08 februari 2023 kl. 14:02 | Publicerad 27 augusti 2019 kl. 20:08

Bra Netflix filmer du bör passa på att se!

Vilka guldkorn på Netflix har du missat? Filmtopp hjälper dig att hitta rätt i streamingjättens myller.

Vill du ha de allra nyaste tipsen och en överblick på vad som komma skall? Spana då in Filmtopps lista med de bästa filmerna på Netflix 2022. Vi gör även en helhjärtad satsning på att bevaka streamingtjänstens serieproduktioner. Känner du dig lost i streamingdjungeln även där? Missa då inte Filmtopps tips på de bästa serierna på Netflix 2023

I dessa tider behöver vi kanske streamingtjänster som Netflix allra mest. Att bege sig in i Netflix djungel av filmutbud är inte alltid enkelt. Risken för att välja fel är stor när de större filmtitlarna allteftersom börjar sina, och blickarna istället vänds mot de mindre kända sådana.

Därmed har vi tagit på oss uppdraget att försöka vara din vägledare in till Netflixs mindre kända filmutbud – detta genom att rekommendera riktigt bra filmer som kanske flugit under din radar. För mer läsning spana in vår samlingssida för Netflix Sverige.

Kampen om Narvik
Det norska krigsdramat "Kampen om Narvik" är sevärt. Foto: Netflix

Kampen om Narvik (2023)

Under våren 1940 invaderade tyska styrkor den nordnorska staden Narvik, och inkräktade därmed på Norges neutralitet i kriget. Mitt i detta krigskaos får vi följa två karaktärer – soldaten Gunnar och hans fru Ingrid när de på olika fronter måste befria Narvik från tyskarna.

På sistone har Norge blivit ett unikt filmland som gärna slår på stora trumman. Till och med till den grad att de utmanar den amerikanska filmindustrin. Detta ser vi inte minst i Kampen om Narvik, som är en ny krigsfilm från våra grannar i väst. Innan filmen dök upp hos streamingtjänsten gjorde den dundersuccé på de norska biograferna när 425 000 norrmän valde att ta del av den spektakulära, verklighetsbaserade berättelsen

Athena
"Athena" är en av alla riktigt bra filmer på Netflix som många missat. Foto: Netflix

Athena (2022)

Vi befinner oss i Frankrike där det tragiska mordet på en ung pojke leder till gängkrig i ett kvarter. Offrets äldre bröder står i centrum för konflikten och de är villiga att gå långt för att hämnas.

Athena är en visuell fest, som på 97 minuter bjuder på ursnygga bataljer mellan de olika gängen. Likaså är regin löjligt träffsäker. Detta är helt enkelt en film du måste se om du är svag för lekfulla och ärligt talat rätt drabbande actionscener.

Choose or die
Foto: Netflix

Chose or Die (2022)

Kayla lever i en bedrövlig tillvaro. Hon bor med sin labila mor under usla levnadsvillkor. Tack och lov har hon sin bundis Isaac - en spelprogrammerare tillika nörd - att tillbringa sin gråa, tuffa vardag med. När duon plötsligt hittar ett undangömt 80-talsspel blir dock deras vardag allt annat än grå. Plötsligt sitter duon fast i en förhäxad spelvärld som suddar ut gränserna mellan verklighet, spel och makabert vansinne.

I sin helhet kan denna, charmiga och mycket lekfulla skräckfilm beskrivas som en blandning mellan Saw och Jumanji och om inte det får dig att vilja trycka på play så vet vi inte vad.

Passing
Vår egen Alexander Skarsgård är med i "Passing" – en annan riktigt bra film på Netflix som många har missat. Foto: Netflix

Passing (2021)

 I New York får en svart kvinna tillvaron vänd upp och ner när hon återknyter bekantskapen med en barndomsvän som ses som vit.

Den erfarna skådespelerskan Rebecca Hall som jobbat på många stora produktioner, gör här sin regidebut. Passing är ett mycket imponerande drama om rasismen i 1920-talets USA. Det märks att Hall länge studerat hantverket, för mottot "show, don’t tell" lyser igenom från första till sista bildruta. I en av rollerna ser vi även vår svenska stjärna Alexander Skarsgård som gör en väldigt stark insats.

A Classic Horror Story (2021)

Nya bra skräckfilmer är en raritet men A Classic Horror Story tillhör just denna exklusiva klick. Det är en riktigt bra Netflixfilm som verkligen förtjänar en ärlig chans.

Som titeln hintar om, är det just det klassiska med skräckvärlden som återanvänds, men på ett MYCKET roligare och mer innovativt sätt än i The Cabin in the Woods. Här finns det faktiskt en poäng med det hela, någonstans, djupt begravt mellan de kalla kårarna.

Fatherhood – en av alla bra filmer på Netflix du måste se
Kevin Hart spelar på hjärtsträngarna i "Fatherhood". Foto: Netflix

Fatherhood (2021)

Att Kevin Hart kan vara mer än ettrig bevisar han en gång för alla i Fatherhood – en varm dramakomedi som även lämnar utrymme för en och annan tår.

Här följer vi Matt och Liz som ska bli förstagångsföräldrar, men vid födseln omkommer Liz efter en blodpropp. Matt tvingas ta hand om barnet helt på egen hand, utan att ha någon som helst aning om vad det innebär att vara förälder. I sin jakt på att bli en bra förälder i allmänhet och en bra pappa i synnerhet, utforskar och erfar han alla roliga och svåra moment som föräldraskap innebär. En av alla riktigt bra filmer på Netflix du måste se.

The Platform  (2019)

The Platform är en spansk film på Netflix som har fått stor uppmärksamhet internationellt sett, vilket är väldigt kul sett till att filmen ändå är rätt udda. Den handlar nämligen om ett märkligt självhanteringscentrum där de inlagda spärras in i ett evighetshögt torn. I mitten av ens spartanska rum finns ett stort hål.

Varje morgon körs ett stort bord, maxat med ljuvlig mat genom hela tornet. Från första våningen ner genom hålet i allas rum, tills det når botten. Det stannar till på varje våning så att man snabbt kan trycka i sig lite mat. Kruxet är att bordet blir tommare och tommare för varje våning som går. Till slut tar maten slut och "patienterna" på nedre planen riskerar att bli utan. Vad gör man om de ovan inte är solidariska nog och man måste gå utan mat i flera dagar, kanske veckor? Dödar man sin roommate, börjar man äta på sig själv?

Blindspottning.
"Blindspotting" är ett filmtips på Netflix. Foto: Nonstop Entertainment.

Blindspotting (2018)

Blindspotting handlar om Collin (Daveed Diggs) som har tre dagar kvar av skyddstillsyn för sina tidigare brott, och är därmed nära frihet. Men med sin trogne bundsförvant Miles (Rafael Casal) verkar det dock inte vara helt enkelt att hålla sig kvar i skinnet. De tillsammans blir en odyssé av oväntade händelseförlopp som sätter Collin i ständig prövning mot klockan.

Med sin uppfriskande genre-cocktail av mörk humor, drama och vass samhällskritik är detta med sina ynka 94 minuter en oerhört välbalanserad film med högt tempo. Kemin som infinner sig mellan karaktärerna Collin och Miles är närmast elektrisk, och man sitter som på nålar vid varje farlig händelse där Collin riskerar att återigen hamna i fängelse.

The Meyerowits Stories
Adam Sandler och Dustin Hoffman i "The Meyerowitz Stories". Foto: Netflix.

The Meyerowitz Stories (2017)

Denna film av Noah Baumbach, som även ligger bakom filmer som The Squid and the Whale och Netflix succéfilm Marriage Story, är en ljuvlig dramakomedi om en kulturell New York-familj. I filmen ser vi tre rivaliserande syskon som tävlar om deras konstnärliga pappas uppmärksamhet. Det bjuds både på kärlek och tjafs när syskonen måste lära sig att komma överens med varandra och lägga sina olikheter åt sidan.

I rollerna ser vi flera stora namn. Syskonen spelas av Ben Stiller, Elizabeth Marvel och Adam Sandler, och fadern spelas av ingen mindre än en Dustin Hoffman i toppform. Vi är knappast bortskämda med att se Adam Sandler spela seriösa roller, men som vi fick erfara i Uncut Gems, är den många gånger utskällda komikern en lysande skådis – när han bara vill. Här bjuder han på en av sina bästa roller.

The Devil All The Time
Bill Skarsgård övertygar i "The Devil All the Time". Foto: Netflix

The Devil All the Time (2020)

I USA:s södra delar gömmer det sig små, små orter som till och med Gud har glömt, trots att det är här flera av hans mest starkt troende följare varje söndag knäpper händerna för bön på de nötta bänkarna i kyrkor, som desperat behöver dammas av och målas om. Trots att deras starka tilltro till övre makter så formas det ett dystert öde mellan dessa herrens lamm.

Denna nattsvarta berättelse kan inledningsvis tyckas ha många livsöden som spretar åt alla möjliga håll, som trådar på ett avklippt rep. Men ju mer tid man spenderar med dem, desto mer känner man av hur alla dessa unika personers liv hänger ihop. Dessa lösa trådar flätas en efter en ihop och mot slutet är det ett rejält och stadigt men även mjukt och följsamt rep.

Med dessa tips hoppas vi att du hittar några riktigt bra filmer på Netflix att sätta klorna i!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL