Då kan du streama Bradley Coopers nya drama “Maestro“ på Netflix

Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se

  • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 23 december 2023 kl. 10:12 | Publicerad 21 december 2022 kl. 13:12
ANNONS
ANNONS

Årets filmhöjdpunkter på Netflix

För att hjälpa dig hitta filmerna i myllret av titlar på Netflix som faktiskt är värda att se, listar Filmtopp Netflix bästa filmer 2023 på ett ställe. Artikeln uppdateras löpande.

Är du i skarpt läge och behov av att styra upp kvällen med någon riktigt vass titel, förslagsvis på världens största streamingtjänst? Då är du inte ensam. Ta rygg på Filmtopp som listar Netflix bästa filmer 2023.

Det finns ingen annan streamingtjänst i världen som släpper nya filmer och serier med samma frenetiska tempo som Netflix. Jätten bjuder oss på hundratals nya filmer varje år och det är inte helt lätt att veta vilka av dem som är värda ens tid.

För att du ska slippa scrolla i oändlighet efter de allra bästa filmerna på plattformen uppdaterar Filmtopp denna lista löpande under årets gång, för att du snabbt och enkelt ska kunna hitta nya, högkvalitativa favoriter på Netflix.

Är du mer sugen på att beta av serierna? Här hittar du de bästa serierna på Netflix 2023.

När vi lyfter fram tips på nya filmer på Netflix är det tydligt att streamingtjänsten storsatsar under 2023, vilket vi kan se på de många tunga titlar som har premiär under årets gång. Flertalet av dem leds av Hollywoods allra största stjärnor och streamingtjänsten fortsätter dessutom med spännande samarbeten med prisade regissörer och manusförfattare. 

Bästa filmerna på Netflix – december

Tack och förlåt – bästa filmerna på Netflix 2023
Foto: Netflix.

Tack och förlåt – Netflix

Genre: Drama
Regi: Lisa Aschan
I rollerna: Sanna Sundqvist, Ia Langhammer, Ville Virtanen, Charlotta Björck, Juan Rodríguez m.fl.

En av årets sista svenska filmer är också en av årets bästa svenska filmer – och den finns på Netflix (från och med annandag jul). Handlingen i Tack och förlåt följer en höggravid mamma som plötsligt och oväntat förlorar sin partner. Den enda som ser ut att kunna vara räddningen i hennes handlingsförlamade och utelämnade tillstånd är hennes äldre, oansvarige syster.

Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se
Foto: Netflix.

Maestro

Genre: Drama, Musik
Regi: Bradley Cooper
I rollerna: Bradley Cooper, Carey Mulligan, Jeremy Strong, Maya Hawke, Sara Silverman, Matt Bomer m.fl.

Efter den extrema succén med A Star Is Born är Bradley Cooper tillbaka med en ny film, som han regisserar och har skrivit tillsammans med Josh Singer. Maestro är tvekan ut att bli en av årets bästa filmer och skildrar Leonard Bernsteins (Cooper) och Felicia Montealegres (Carey Mulligan) kärlekshistoria över flera decennier.

Flykten från hönsgården 2 – en av de bästa filmerna på Netflix 2023?
23 år senare får vi se uppföljaren. Foto: Netflix.

Chicken Run: Dawn of the Nugget (Flykten från hönsgården 2)

Genre: Äventyr, Komedi
Regi: Sam Fell
I rollerna: Thandiwe Newton, Zachary Levi, Bella Ramsey, Imelda Staunton, Jane Horrocks m.fl.

Flykten från hönsgården gjorde stor succé år 2000 och nu, 23 år senare, är det dags för en uppföljare på Netflix. I Dawn of the Nugget ser våra favoriter från hönsgården ut att ha allt redo för att leva ett lyckligt och fridfullt liv på sin ö, men på fastlandet hägrar ett nytt hot som riskerar att bli slutet för hela hönssläktet...

Leave the World Behind
Foto: Netflix

Leave the World Behind

Genre: Thriller
Regi: Sam Esmail
I rollerna: Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali, Myha'la Herrold, Kevin Bacon m.fl.

Leave the World Behind gör allt i sin makt för att skrämma upp tittaren över vårt samhälleliga beroende av teknologins allomfattande makt och rädslan som medföljer när den plötsligt tas ifrån oss, och gör så på ett popcornvänligt och självsäkert sätt.

Bra filmer på Netflix – november

Rustin – en av Netflix bästa filmer 2023?
Foto: Netflix.

Rustin

Genre: Biografi, Drama
Regi: George C. Wolfe
I rollerna: Colman Domingo, Chris Rock, Jeffrey Wright, Bill Irwin, Lilli Kay, CCH Pounder m.fl.

Kommande Rustin av George C. Wolfe (Ma Rainey's Black Bottom) skildras Bayard Rustins berättelse – den homosexuelle medborgarrättskämpen som organiserade den historiska marschen till Washington 1963.

Nya och bra filmer – oktober

Syster död
Foto: Netflix

Syster död

Genre: Skräck
Regi:  Paco Plaza
I rollerna: Consuelo Trujillo, Sandra Escacena, Aria Bedmar m.fl.

Sex år efter den spirituella skräcksuccén Veronica (2017) är den spanske regissören Paco Plaza tillbaka med en ny andlig rysare som tar tillvara på den blinda Syster Död (Consuelo Trujillo) i Veronica. Syster Död, technoinramad prequel till Veronica, utspelar sig i ett hemsökt kloster under efterkrigsåren och berättar Syster Döds, eller ska vi säga Syster Narcisas, bakgrundshistoria.

Betyg 3

Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se
Foto: Netflix.

The Killer

Genre: Thriller
Regi:
David Fincher
I rollerna:
Michael Fassbender, Tilda Swinton, Arliss Howard m.fl.

David Finchers nya spänningsfilm The Killer med Michael Fassbender är inte alltför actionspäckad, men en thriller är det likväl. Stämningen spänns oerhört varje gång lönnmördaren når fram till en av sina nya måltavlor. Att inte riktigt veta vad han kommer att göra härnäst gör att man nästan sitter på kanten av sin stol.

Betyg 3

Pain Hustlers
Emily Blunt och Andy Garcia i "Pain Hustlers". Foto: Netflix

Pain Hustlers

Genre: Drama
Regi: David Yates
I rollerna: Emily Blunt, Andy Garcia, Chris Evans m.fl.

Pain Hustlers är utstuderat underbar ur alla aspekter och allt iscensätts i bästa hustler-anda, med spektakulär estetik som grädde på moset, som när vi ser läkemedelsmiljardären Dr. Jack Neel (Andy Garcia) tillfångatas av hundratals poliser medan han simmar naken i en gigantisk swimmingpool.

Betyg 5

Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se
Foto: Netflix.

Konferensen

Genre: Skräck, komedi
Regi:
I rollerna:

Netflix har lyckats med något som inte är helt enkelt – en riktigt vass skräckfilm. Svenska Konferensen är en urkul, skruvad och blodig splatterkomedi som alla skräckfantaster borde se. Är du inget fan av skräck? Då kan du gilla den ändå för sin humor. Ja, den överträffar verkligen alla förväntningar. 

Handlingen följer ett gäng kommunanställda ute på en team building-konferens någonstans i skogen. Det går redan knackigt som det är, och snart dyker även en blodtörstig mördare upp för att döda dem en efter en. På rollistan ser vi bland annat Adam LundgrenEva Melander och Katia Winter.

Filmtopps betyg 4 av 5

Netflix bästa filmer 2023 – september

The Wonderful Story of Henry Sugar
Wes Andersons senaste film "The Wonderful Story of Henry Sugar". Foto: Netflix

The Wonderful Story of Henry Sugar

Genre: Äventyr, Komedi
Regi: Wes Anderson
I rollerna: Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Dev Patel, Ruper Friend, Richard Ayoade m.fl.

En annan högprofilerad regissör som Netflix har lyckats nypa åt sig är Wes Anderson, som återigen ska ta sig an en Roald Dahl-adaption. Filmen, vars ton och stil påminner om en teaterföreställning, fick fyra av fem i betyg av Filmtopp. I samma veva släppte Anderson flera kortfilmer baserade på Roald Dahls värld, samtliga sevärda.

Filmtopps betyg 4 av 5

Ehrengard: Förförelsens konst – en av Netflix bästa filmer 2023
Foto: Netflix.

Ehrengard: Förförelsens konst

Genre: Drama, Romantik
Regi: Bille August
I rollerna: Side Babett Knudsen, Christopher Læssø m.fl.

Ehrengard: Förförelsens konst är regisserad av Bille August och baserad på Karen Blixens Ehrengard. Verket utspelar sig i sagokungariket Babenhausen, där en ung, självutnämnd kärleksexpert anlitas av den sluga storhertiginnan för att se till att hon får en arvinge. I navet av filmen hittar vi en ung porträttmålare som gör allt han kan för att vara alla till lags och samtidigt erövra sina egna intressen. Filmen beskrivs av Filmtopps Oskar Gustavsson Klingenstierna som ett "förföriskt kostymdrama med ett stänk av fars".

En fascinerande aspekt av Ehrengard är att drottning Margrethe II av Danmark ligger bakom scenografin i filmen.

Betyg 3

En dag och en halv
Foto: Netflix.

En dag och en halv

Genre: Drama, Thriller
Regi: Fares Fares
I rollerna: Alexej Manvelov, Alma Pöysti, Fares Fares m.fl.

Fares Fares regidebut En dag och en halv är ett intensivt kidnappningsdrama som lovar gott inför Fares framtida åtaganden. Handlingen i filmen krestar kring en man som tar sin exfru gisslan för att kunna återförenas med sin dotter. Det för den en på en nagelbitande road trip genom sommar-Sverige, med en polis i bilen och betydligt fler hack i häl. Filmtopps Eric Diedrichs lyfter fram ett genomgående starkt skådespel, en handfull scener som sticker ut lite extra och stämplar filmen som en regidebut "värd att spana in".

Betyg 3

Höjdpunkter från augusti

Bästa filmerna på Netflix 2023
Foto: Netflix.

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Genre: Drama, Komedi
Regi: Sammi Cohen
I rollerna: Sunny Sandler, Adam Sandler, Sadie Sandler, Samantha Lorraine, Idina Menzel m.fl.

I ett färgglatt ungdomsdrama som präglas av 3 x Sandlar är det fullt fokus på den judiska ungdomsceremonin Bat Mitzvah. Förberedelserna inför tillställningen som ska anordnas i Stacys ära är i full gång och hon drömmer tillsammans med vännen Lydia om hur fantastiskt det kommer att bli – men så kommer ett gemensamt intresse av en kille i vägen för vänskapen. Filmen har hyllats och även Filmtopp delade ut ett fullt dugligt betyg till denna härliga färgklick.

Betyg 3

The Monkey King
Foto: Netflix.

The Monkey King

Genre: Animation, Äventyr, Komdei
Regi: Anthony Stacchi
I rollerna: Jimmy O. Yang, Jolie Hoang-Rappaport, Jodi Long, Bowen Yang m.fl.

The Monkey King är ett sevärt, animerat familjeäventyr som är baserat på en flera hundra år gammal kinesisk roman. Tempot är uppskruvat till max, slapstick-skämten är många och den kommer garanterat att falla familjen som uppskattar det lite tokiga i smaken. Handlingen utgår från en apkung som växer upp ensam och tränar för att besegra en ondskefull demon, och när han känner sig redo ger han sig ut i världen för att hitta det ultimata vapnet.

Betyg 3

Marry My Dead Body (2023)
Foto: Netflix.

Marry My Dead Body

Genre: Action, Komedi, Drama
Regi: Cheng Wei-hao
I rollerna: Greg Han Hsu, Po-Hung Lin, Gingle Wang m.fl.

Är du ute efter någonting utöver det vanliga är det bara att kasta sig över Marry My Dead Body på Netflix. Den här taiwanesiska rullen innehåller allt från action till komedi och är dessutom strösslat med inslag av det övernaturliga och gott om mystik. I handlingarnas centrum hittar vi den homofobiske polisen Wu Ming-han som slumpmässigt blir utvald att gifta sig ... med ett spöke ... som han dessutom måste samarbeta med för att lösa ett brott.

Betyg 4

Heart of Stone – en av de bästa filmerna på Netflix?
Foto: Netflix.

Heart of Stone

Genre: Action, Thriller, Krim
Regi: Tom Harper
I rollerna: Gal Gadot, Jamie Dornan, Matthias Schweighöfer, Alia Bhatt, Sophie Okonedo m.fl.

I denna actionthriller med Gal Gadot som huvudrollsinnehavare bjuder på allt man vill ha i en actionrökare inom spiongenren – explosioner, nervkittlande actionscener och kreativa (och omänskligt bra) teknologiska lösningar. I Heart of Stone spelar Gal Gadot rollen som agenten Rachel Stone, som även är hemlig agent inom en annan fristående organisation som verkar för att bevara världsfreden i det dolda. Med sina dubbla roller måste Stone slåss från att låta mänsklighetens farligaste "vapen" hamna i händerna på fel person.

Betyg 3

They Cloned Tyrone – Netflix bästa filmer 2023
Foto: Netflix.

They Cloned Tyrone

Genre: Komedi, Sci-fi
Regi: Juel Taylor
I rollerna: Kiefer Sutherland, Jamie Foxx, John Boyega, David Alan Grier, Teyonah Parris, J. Alphonse Nicholson m.fl.

En spännande sci-fi-komedi med en hel del udda svängar. I filmen tvingar en rad kusliga händelser samman en osannolik trio, som tar sig an att hitta sanningen bakom en storskalig konspiration.

Betyg 3

De bästa filmerna på Netflix 2023 – juni

Uppföljaren till Extraction tillhör filmtips Netflix.
Snart återvänder Christ Hemsworth i sin hårdkoka actionroll. Foto: Netflix.

Extraction 2

Genre: Action, Thriller
Regi: Sam Hargrave
I rollerna: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Golshifteh Farahani, Adam Bessa, Tinatin Dalakishvili, Daniel Bernhardt, Justin Howell m.fl.

Under 2020 blev Extraction, med Chris Hemsworth i huvudrollen, en av de största filmframgångarna på Netflix någonsin. Under 2023 kom äntligen den efterlängtade uppföljaren – och den håller riktigt hög kvalitet. Filmtopps Andreas Ziegler menar att det här är modern action när den är som bäst. Denna gången ska Tyler Rake rädda en familj ut ett georgiskt fängelse och spänningen är på topp från början till slut.

Betyg 4

Nimona – en av de bästa filmerna på Netflix 2023?
Foto: Netflix.

Nimona

Genre: Animation, Äventyr, Komedi
Regi: Nick Bruno, Troy Quane
I rollerna: Chloë Grace Moretz, Riz Ahmed, Eugene Lee Yang

Netflix har bjudit oss på en rad spännande animationsprojekt de senaste åren och ett spännande sådant för 2023 är Nimona, baserad på ND Stevensons grafiska roman.

Berättelsen kretsar kring en ung och impulsiv hamnskiftare med en talang för det ondskefulla, som tillsammans med sin mentor vill avslöja kungadömets polisinstans och hjältar för vad de verkligen är.

Betyg 3

Netflix bästa filmer 2023 – maj

A beautiful life
Foto: Netflix.

A Beautiful Life

Genre: Drama, Musik, Romantik
Regi: Mehdi Avaz
I rollerna: Christopher, Inga Ibsdotter Lilleaas, Ardalan Esmaili, Sebastian Jessen m.fl.

Detta danska drama om en fiskares osannolika resa till att bli en stjärna är förvånansvärt effektfullt. I handlingarnas centrum hittar vi Elliott, en helt vanlig fiskare som skramlar för att kunna fixa i ordning sina föräldrars gamla båt, så att han han färdas över världen med den. Men en tillfällighet förändrar allt – Elliott måste rycka in för en vän på scen och plötsligt har han blivit "upptäckt".

Filmtopps betyg 3 av 5

Nytt och bra – april

Bästa filmerna på Netflix 2023 – One More Time
Foto: Netflix.

One More Time

Den svenska Netflix-komedin One More Time letar sig in på listan över årets bästa filmer på streamingtjänsten. Hedda Stiernstedt spelar huvudrollen som Amelia, som efter att ha varit med om en olycka när hon ska fylla 40 år, plötsligt vaknar upp som 18-åring igen. Och det är inte något som hon sörjer – till en början – men när hon inser att hon måste leva om dagen om och om igen är det inte lika roligt längre. Det här Måndag hela veckan-konceptet är givetvis gjort väldigt gjort, och One More Time känns bitvis upprepande, men det är fortfarande en underhållande film som också är ganska fin under ytan.

Filmtopps betyg 3 av 5

Netflix bästa filmer 2023 – mars

Kill Boksoon (2023)
Foto: Netflix.

Kill Boksoon

Denna sydkoreanska actionthriller för tankarna till filmer som Kill Bill. Samtidigt som den bjuder på publikfrieri i form av blodiga knivslagsmål och one-lines med glimten i ögat, så utgår den från teman som moderskap och etik. Titelkaraktären är en ensamstående mamma som sedan 17-årsåldern har arbetat som lönnmördare. Nu försöker hon skydda sin dotter både från yttre hot och livet hon själv lever, vilket skapar ett nät av halvsanningar som tär på deras relation. Kill Boksoon är inte revolutionerande, men den är helt klart uppfriskande och sevärd.

Filmtopps betyg 3 av 5

Bra filmer från – februari

Bästa filmerna på Netflix 2023
Foto: Netflix.

Kampen om Narvik

Med denna nya krigsfilm väljer regissören Erik Skjoldbjærg att uppmärksamma nazisternas invasion av Norge. Det är välspelat och fängslande, med en spännande vinkel på Andra världskriget. Trots detta kvalar Kampen om Narvik inte in på topplistan över de bästa krigsfilmerna – men som stabilt hantverk över en sällan omtalad händelse står den sig väldigt fint. Den tar därför plats bland de bästa filmerna på Netflix 2023.

Filmtopps betyg 3 av 5

Netflix bästa filmer 2023 – januari

Guillermo del Toros Pinocchio är en av Netflix bästa filmer 2023 i januari
Foto: Netflix.

Guillermo del Toro's Pinocchio

Årets hittills bästa film du kan se på Netflix är Guillermo del Toro's Pinoccio, ett tekniskt så väl som emotionellt engagerande mästerverk. Ja, Filmtopps recensent Fredrik Edström blev fullständigt golvad av denna nya tagning på den klassiska historien om Pinocchio, som har en del avvikelser från originalberättelsen. Låt oss inte djupdyka i dem, det är bättre att du själv upptäcker skillnaderna i filmen när du ser den. För det här är sannerligen ett måste att ta sig an. 

Filmtopps betyg 5 av 5

Bland de bästa filmerna på Netflix 2023 hittar vi Knives Out 2
Bland de bästa filmerna på Netflix 2023 hittar vi Rian Johnsons "Glass Onion: A Knives Out Mystery". Foto: Netflix.

Glass Onion: A Knives Out Mystery

I denna fristående uppföljare på succén Knives Out får vi följa med när detektiv Blanc försöker knäcka ett nytt mysterium. Den här gången ute på en privat ö utanför Grekland, hos techmiljardären Miles, där en teoretisk mordisk lek väntar. Men det som skulle vara på låtsas utvecklas till något verkligt under helgens gång. Mitt i det hela finns detektiv Blanc för att ta reda på vad som försiggår.

Glass Onion knyter inte ihop säckan riktigt lika snyggt som sin föregångare, men är likväl en njutbara berg-och-dalbana som ger oss gott om vändpunkter – och skäl att se fram emot nästa mordgåta för Blanc att lösa. 

Filmtopps betyg 4 av 5

Lady Chatterleys älskare är en av de bästa filmerna på Netflix i januari 2023
Foto: Netflix.

Lady Chatterleys älskare

Netflix ligger bakom ny filmatisering av den klassiska boken Lady Chatterleys älskare av D.H. Lawrence. Berättelsen följer den olyckligt gifta aristokratfrun lady Chatterley som inleder en passionerad affär med sin mans skogvaktare. 

Streamingtjänstens adaption på boken som släpptes redan under 1920-talet är en vackert filmad historia om lust gentemot ekonomisk bekvämlighet. Det må hända att den känns lite seg emellanåt, men till det stora hela är det här ett tillfredsställande relationsdrama att spendera kvällen med.

Filmtopps betyg 3 av 5

De många listade filmerna ovan är bara några av alla nya titlar som kommer att hitta till Netflix under 2023. Utöver de som redan nämnts väntar säkerligen en rad överraskningar samt en rad sevärda filmer från lokala marknader världen över.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL