Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se

Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 december 2022

Årets filmhöjdpunkter på Netflix

För att hjälpa dig hitta filmerna i myllret av titlar på Netflix som faktiskt är värda att se, listar Filmtopp Netflix bästa filmer 2023 på ett ställe. Artikeln uppdateras löpande.

Är du i skarpt läge och behov av att styra upp kvällen med någon riktigt vass titel, förslagsvis på världens största streamingtjänst? Då är du inte ensam. Ta rygg på Filmtopp som listar Netflix bästa filmer 2023.

Det finns ingen annan streamingtjänst i världen som släpper nya filmer och serier med samma frenetiska tempo som Netflix. Jätten bjuder oss på hundratals nya filmer varje år och det är inte helt lätt att veta vilka av dem som är värda ens tid.

För att du ska slippa scrolla i oändlighet efter de allra bästa filmerna på plattformen uppdaterar Filmtopp denna lista löpande under årets gång, för att du snabbt och enkelt ska kunna hitta nya, högkvalitativa favoriter på Netflix.

Är du mer sugen på att beta av serierna? Här hittar du de bästa serierna på Netflix 2023.

Glass Onion: A Knives Out Mystery är en av Netflix bästa filmer 2023
Foto: Netflix.

När vi lyfter fram tips på nya filmer på Netflix är det tydligt att streamingtjänsten storsatsar under 2023, vilket vi kan se på de många tunga titlar som har premiär under årets gång. Flertalet av dem leds av Hollywoods allra största stjärnor och streamingtjänsten fortsätter dessutom med spännande samarbeten med prisade regissörer och manusförfattare. 

Netflix bästa filmer 2023 – januari

Guillermo del Toros Pinocchio är en av Netflix bästa filmer 2023 i januari
Foto: Netflix.

Årets hittills bästa film du kan se på Netflix är Guillermo del Toro's Pinoccio, ett tekniskt så väl som emotionellt engagerande mästerverk. Ja, Filmtopps recensent Fredrik Edström blev fullständigt golvad av denna nya tagning på den klassiska historien om Pinocchio, som har en del avvikelser från originalberättelsen. Låt oss inte djupdyka i dem, det är bättre att du själv upptäcker skillnaderna i filmen när du ser den. För det här är sannerligen ett måste att ta sig an. 

Filmtopps betyg 5 av 5

Guillermo del Toro's Pinocchio

Bland de bästa filmerna på Netflix 2023 hittar vi Knives Out 2
Bland de bästa filmerna på Netflix 2023 hittar vi Rian Johnsons "Glass Onion: A Knives Out Mystery". Foto: Netflix.

Glass Onion: A Knives Out Mystery

I denna fristående uppföljare på succén Knives Out får vi följa med när detektiv Blanc försöker knäcka ett nytt mysterium. Den här gången ute på en privat ö utanför Grekland, hos techmiljardären Miles, där en teoretisk mordisk lek väntar. Men det som skulle vara på låtsas utvecklas till något verkligt under helgens gång. Mitt i det hela finns detektiv Blanc för att ta reda på vad som försiggår.

Glass Onion knyter inte ihop säckan riktigt lika snyggt som sin föregångare, men är likväl en njutbara berg-och-dalbana som ger oss gott om vändpunkter – och skäl att se fram emot nästa mordgåta för Blanc att lösa. 

Filmtopps betyg 4 av 5

Lady Chatterleys älskare är en av de bästa filmerna på Netflix i januari 2023
Foto: Netflix.

Lady Chatterleys älskare

Netflix ligger bakom ny filmatisering av den klassiska boken Lady Chatterleys älskare av D.H. Lawrence. Berättelsen följer den olyckligt gifta aristokratfrun lady Chatterley som inleder en passionerad affär med sin mans skogvaktare. 

Streamingtjänstens adaption på boken som släpptes redan under 1920-talet är en vackert filmad historia om lust gentemot ekonomisk bekvämlighet. Det må hända att den känns lite seg emellanåt, men till det stora hela är det här ett tillfredsställande relationsdrama att spendera kvällen med.

Filmtopps betyg 3 av 5

Netflix bästa filmer 2023
Foto: Netflix.

Den andra månaden på året har fortsatt piggt för streamingtjänsten som med succén På västfronten intet nytt i ryggen släppt ytterligare en bra krigsfilm, och har ytterligare spännande nyheter på gång.

Netflix bästa filmer 2023 – februari

Kampen om Narvik

Bästa filmerna på Netflix 2023
Foto: Netflix.

Med denna nya krigsfilm väljer regissören Erik Skjoldbjærg att uppmärksamma nazisternas invasion av Norge. Det är välspelat och fängslande, med en spännande vinkel på Andra världskriget. Trots detta kvalar Kampen om Narvik inte in på topplistan över de bästa krigsfilmerna – men som stabilt hantverk över en sällan omtalad händelse står den sig väldigt fint. Den tar därför plats bland de bästa filmerna på Netflix 2023.

Filmtopps betyg 3 av 5

Nyheter och kommande filmer på Netflix 2023

Baserat på vad som släppts under året hittills och vad som väntar oss ser det ut att kunna bli ett av Netflix bästa filmår någonsin. Här är några av de omtyckta nyheter som släppts på streamingtjänsten, och titlar som komma skall framöver till.

När det kommer till vad som väntar oss redan den här månaden har vi mycket att se fram emot. Bland nya filmer på Netflix i februari 2023 finns följande originalproduktioner att hålla ett extra öga på:

  • True Spirit
  • Infiesto
  • 10 Days of a Good Man
  • Your Place or Mine
  • Unlocked
  • Your Place or Mine
  • Vikingavargen

Your Place or Mine är den efterlängtade romantiska komedin med Reese Witherspoon och Ashton Kutcher, som du hittar mer information om längre ner. Med blicken spänd på streamingtjänstens nordiska nyheter har vi den norske thrillern Vikingavargen att se fram emot. Filmen är landets första i varulvsgenren, och i den ser vi svenska stjärnan Liv Mjönes.

Fortsättningsvis följer flera omtalade redan släppta och kommande nya filmer på Netflix:

The Pale Blue Eye

Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se
Foto: Netflix.

Genre: Thriller, Krim
Regi: Steve Cooper
I rollerna: Christian Bale, Harry Melling, Gillian Anderson, Robert Duvall, Charlotte Gainsbourg, Timothy Spall m.fl.

Christian Bale tar täten i Steve Coopers (Black Mass, Antlers) nya thriller, som kommer till Netflix i början av året. I detta mörka mordmysterium som utspelar sig på 1830-talet får vi följa en rutinerad detektiv som tar hjälp en ung kadett vid namn Edgar Allan Poe för att lösa mord inom den amerikanska militären.

Finns att streama på Netflix.

You People

Bästa filmerna på Netflix 2023
Foto: Netflix.

Genre: Komedi
Regi: Kenya Barris
I rollerna: Jonah Hill, Eddie Murphy, Julia Louis-Dreyfus, David Duchovny, Lauren London, Nia Long m.fl.

I stjärnspäckade You People, som skrivits av Jonah Hill och Kenya Barris, skildras de kulturella utmaningar som ett par ställs inför. Deras moderna kärlekshistoria prövas av de förväntningar och normer som samhället, generationsskillnader och inte minst deras familjer för med sig.

Finns att streama på Netflix.

Your Place or Mine

Your Place or Mine – Netflix bästa filmer 2023
Foto: Netflix.

Genre: Komedi, Romantik
Regi: Aline Brosh McKenna
I rollerna: Reese Witherspoon, Ashton Kutcher, Jesse Williams, Steve Zahn, Tig Notaro, Zoe Chao m.fl.

Your Place or Mine är en romantisk komedi med Reese Witherspoon och Ashton Kutcher i huvudrollerna, skriven och regisserad av Aline Brosh McKenna (Djävulen bär Prada, 27 Dresses). Handlingen kretsar kring två bästa vänner, där den ena bestämmer sig för att ge en livslång dröm en chans och den andre erbjuder sig att se efter hennes tonårsson under tiden.

The Mother

Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se
Foto: Netflix.

Genre: Action, Thriller
Regi: Niki Caro
I rollerna: Jennifer Lopez, Joseph Fiennes, Gael García Bernal, Omari Hardwick, Yvonne Senat Jones m.fl.

I actionthrillern The Mother axlar Jennifer Lopez huvudrollen som en före detta lönnmördare som gått under jorden. Med sitt eget liv som insats tvingas hon ut från sitt gömställe för att skydda den dotter hon lämnade ifrån sig många år tidigare.

A Day and a Half

Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se
Foto: Studio Dipol/Netflix.

Genre: Drama, Thriller
Regi: Fares Fares
I rollerna: Alexej Manvelov, Alma Pöysti, Fares Fares m.fl.

En av filmerna som kommer ut under året, som vi hoppas blir en av Netflix bästa filmer 2023, är Fares Fares regidebut, A Day and A Half. Filmens handling beskrivs kretsa kring en man som tar sin exfru gisslan på en road trip genom Sommarsverige, för att få återförenas med sin dotter – allt med polis hack i häl. 

One More Time

Svenska "One More Time" kan bli en av de bästa filmerna på Netflix 2023.
Foto: Robert Eldrim/Netflix.

Genre: Komedi
Regi: Jonatan Etzler
I rollerna: Hedda Stiernstedt, Vanna Rosenberg, Miriam Ingrid, Maxwell Cunningham, Elinor Silfversparre m.fl.

Jonatan Etzlers kommande Netflix-komedi med Hedda Stiernstedt i huvudrollen förväntas landa på streamingplattformen under året. Filmen handlar om en 40-årig kvinna som blir påkörd av en buss och vaknar upp på sin 18-årsdag år 2002, där hon är fast i en Groundhog Day-liknande loop.

Ehrengard

Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se
Foto: Netflix.

Genre: Drama, Romantik
Regi: Bille August
I rollerna: Side Babett Knudsen, Christopher Læssø m.fl.

Ett annat nordisk projekt som är på väg till Netflix och som ser riktigt lovande ut är Ehrengard, som regisseras av Bille August. Filmen är baserad på Karen Blixens Ehrengard och utspelar sig i sagokungariket Babenhausen, där en ung, självutnämnd kärleksexpert anlitas av den sluga storhertiginnan för att se till att hon får en arvinge. 

En fascinerande aspekt av Ehrengard är att drottning Margrethe II av Danmark ligger bakom scenografin i filmen. Det här måste vi hålla som en stark kandidat till att tillhöra de bästa filmerna på Netflix 2023.

Heart of Stone

Heart of Stone – en av de bästa filmerna på Netflix?
Foto: Netflix.

Genre: Action, Thriller, Krim
Regi: Tom Harper
I rollerna: Gal Gadot, Jamie Dornan, Matthias Schweighöfer, Alia Bhatt, Sophie Okonedo m.fl.

Handlingen för denna kommande film på Netflix har hållits hemlig, men det vi vet är att den beskrivs som en spionthriller och att Gal Gadot innehar en av huvudrollerna.

Maestro

Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se
Foto: Netflix.

Genre: Drama, Musik
Regi: Bradley Cooper
I rollerna: Bradley Cooper, Carey Mulligan, Jeremy Strong, Maya Hawke, Sara Silverman, Matt Bomer m.fl.

Efter den extrema succén med A Star Is Born är Bradley Cooper snart tillbaka med en ny film, som han regisserar och har skrivit tillsammans med Josh Singer. Maestro ser utan tvekan ut att bli en av Netflix bästa filmer 2023 och skildrar Leonard Bernsteins (Cooper) och Felicia Montealegres (Carey Mulligan) kärlekshistoria över flera decennier. 

They Cloned Tyrone

They Cloned Tyrone – Netflix bästa filmer 2023
Foto: Netflix.

Genre: Komedi, Sci-fi
Regi: Juel Taylor
I rollerna: Kiefer Sutherland, Jamie Foxx, John Boyega, David Alan Grier, Teyonah Parris, J. Alphonse Nicholson m.fl.

En spännande sci-fi-komedi som väntar på Netflix är They Cloned Tyrone. I filmen tvingar en rad kusliga händelser samman en osannolik trio, som tar sig an att hitta sanningen bakom en storskalig konspiration.

Extraction 2

Uppföljaren till Extraction tillhör filmtips Netflix.
Snart återvänder Christ Hemsworth i sin hårdkoka actionroll. Foto: Netflix.

Genre: Action, Thriller
Regi: Sam Hargrave
I rollerna: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Golshifteh Farahani, Adam Bessa, Tinatin Dalakishvili, Daniel Bernhardt, Justin Howell m.fl.

Under 2020 blev Extraction, med Chris Hemsworth i huvudrollen, en av de största filmframgångarna på Netflix någonsin. Under 2023 förväntas uppföljaren till actionthrillern att hitta till streamingtjänsten. Det återstår att se om den kan kamma hem lika stora framgångar som den första filmen.

Havoc

Netflix bästa filmer 2023 – alla nyheter du ska se
Foto: Netflix.

Genre: Action, Thriller
Regi: Gareth Evans
I rollerna: Tom Hardy, Timothy Olyphant, Forest Whitaker, Luis Guzmán, Jill Winternitz, Narges Rashidi m.fl.

Havoc är en annan actionthriller som kommer till Netflix under året. Filmen kretsar kring efterspelet av en drogaffär som går fel, med en polis i handlingarnas centrum, som måste slå sig fram genom den kriminella världen för att rädda en politikers son.

Vi väntade oss filmen redan 2022, men arbetet med den har dragit ut på tiden. Det återstår att se om den kan bli en av Netflix bästa filmer 2023 istället.

Chicken Run: Dawn of the Nugget (Flykten från hönsgården 2)

Flykten från hönsgården 2 – en av de bästa filmerna på Netflix 2023?
23 år senare får vi se uppföljaren. Kan uppföljaren på "Flykten från hönsgården" bli en av de bästa filmerna på Netflix 2023? Vi skulle tro det. Foto: Netflix.

Genre: Animation, Äventyr, Komedi
Regi: Sam Fell
I rollerna: Thandiwe Newton, Zachary Levi, Bella Ramsey, Imelda Staunton, Jane Horrocks m.fl.

Flykten från hönsgården gjorde stor succé år 2000 och nu, 23 år senare, är det dags för en uppföljare på Netflix. I Dawn of the Nugget ser våra favoriter från hönsgården ut att ha allt redo för att leva ett lyckligt och fridfullt liv på sin ö, men på fastlandet hägrar ett nytt hot som riskerar att bli slutet för hela hönssläktet...

Rustin

Rustin – en av Netflix bästa filmer 2023?
Foto: Netflix.

Genre: Biografi, Drama
Regi: George C. Wolfe
I rollerna: Colman Domingo, Chris Rock, Jeffrey Wright, Bill Irwin, Lilli Kay, CCH Pounder m.fl.

Kommande Rustin av George C. Wolfe (Ma Rainey's Black Bottom) skildras Bayard Rustins berättelse – den homosexuelle medborgarrättskämpen som organiserade den historiska marschen till Washington 1963.

Nimona

Nimona – en av de bästa filmerna på Netflix 2023?
Foto: Netflix.

Genre: Animation, Äventyr, Komedi
Regi: Nick Bruno, Troy Quane
I rollerna: Chloë Grace Moretz, Riz Ahmed, Eugene Lee Yang

Netflix har bjudit oss på en rad spännande animationsprojekt de senaste åren och ett spännande sådant för 2023 ser ut att vara Nimona, baserad på ND Stevensons grafiska roman. Berättelsen kretsar kring en ung och impulsiv hamnskiftare med en talang för det ondskefulla, som tillsammans med sin mentor vill avslöja kungadömets polisinstans och hjältar för vad de verkligen är.

Unfrosted: The Pop-Tart Story

Kan Jerry Seinfeld leverera en av de bästa filmerna på Netflix 2023?
Humormästaren Jerry Seinfeld regisserar stjärnspäckad dramakomedi för streamingtjänsten. Foto: Netflix.

Genre: Komedi, Drama
Regi: Jerry Seinfeld
I rollerna: Jerry Seinfeld, Melissa McCarthy, Hugh Grant, Amy Schumer, Jim Gaffigan, Christian Slater, James Marsden, Max Greenfield, Jack McBrayer m.fl.

Ett kommande projekt som ser ut att kunna bli en av Netflix bästa filmer 2023 är Jerry Seinfelds regidebut, Unfrosted: The Pop-Tart Story. Den stjärnspäckade dramakomedin handlar om flingrivaliteten mellan Kellogs och Post på 1960-talet och skapandet av amerikanernas älskade Pop-Tart.

The Wonderful Story of Henry Sugar – nästa film av Wes Anderson

The French Dispatch
Wes Andersons senaste film "The French Dispatch". Foto: Searchlight Pictures.

Genre: Äventyr, Komedi
Regi: Wes Anderson
I rollerna: Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Dev Patel, Ruper Friend, Richard Ayoade m.fl.

En annan högprofilerad regissör som Netflix har lyckats nypa åt sig för ett projekt är Wes Anderson, som återigen ska ta sig an en Roald Dahl-adaption. The Wonderful Story of Henry Sugar beskrivs som en antologifilm, och som vanligt när det kommer till Andersons filmer är det gott om namnkunniga skådespelare som del av rollbesättningen. Senast blev det succé med The French Dispatch, kan vi förvänta oss en lika stark rulle när den stilistiske filmskaparen nu tar sitt arbete till streamingmarknaden?

The Killer

Ska David Fincher stå för en av de bästa filmerna på Netflix 2023?
David Fincher kommer tillbaka med ny titel efter succén med sin senaste film "Mank" för streamingtjänsten. Foto: Netflix.

Genre: Krim, Thriller
Regi: David Fincher
I rollerna: Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell, Kerry O'Malley, Monika Gossmann, Kellan Rhude, Lacey Dover m.fl.

Även The Killer av David Fincher är ett tungviktarprojekt som ser ut att kunna landa på Netflix under året. Michael Fassbender kommer spela huvudrollen som "The Killer" i denna kriminalthriller i noir-stil, som ser ut att kunna bli en psykologiskt utmanande rulle. Med en imponerande skådespelarensamble och med Fincher vid rodret, ser det här ut att kunna bli en av de bästa filmerna på Netflix 2023.

The Mothership

The Mothership har potential att bli en av de bästa filmerna på Netflix 2023.
Halle Barry i "Gravity". Foto: Warner Bros.

Genre: Äventyr, Sci-fi
Regi: Matt Charman
I rollerna: Halle Berry, Molly Parker, Omari Hardwick, John Ortiz m.fl.

The Mothership är ett kommande sci-fi-äventyr med Halle Berry i huvudrollen som Sara Morse, en kvinnan vars make försvunnit under mystiska omständigheter. Ett år efter hans försvinnande hittar hon ett utomjordiskt objekt under sitt hus, och tillsammans med sina barn tar de upp jakten på den försvunne maken – och sanningen.

Beverly Hills Cop: Axel Foley

Beverly Hills Cop: Axel Foley en av årets bästa filmer på Netflix?
Snart gör Eddie Murphy comeback som snuten i Hollywood. Foto: Paramount Pictures.

Genre: Action, Komedi
Regi: Mark Molloy
I rollerna: Eddie Murphy, Kevin Bacon, Judge Reinhold, Joseph Gordon-Levitt, Paul Reiser m.fl.

Den fjärde Snuten i Hollywood-filmen ser ut att äntligen få se dagens ljus under 2023. Beverly Hills Cop: Axel Foley förväntas komma till Netflix under året, men handlingen hålls än så länge hemlig. Många favoriter från de tidigare filmerna återvänder, inte minst Eddie Murphy i huvudrollern som Axel Foley.

The Division

Jake Gyllenhaal finns med bland filmtips Netflix 2023.
Nightcrawler-stjärnan Jake Gyllenhaal spelar mot Jessica Chastain i ny Netflix-thriller. Foto: Open Road Films.

Genre: Action, Sci-fi, Thriller
Regi: Rawson Marshall Thurber
I rollerna: Jessica Chastain, Jake Gyllenhaal

The Division har sett ut att vara på gång till Netflix under en längre tid, men nu kanske det till slut blir av. Filmen med Jessica Chastain och Jake Gyllenhaal i huvudrollerna ser ut att ha hamnat under regissören Rawson Marshall Thurbers (Red Notice, Easy A) ansvar. Handlingen utspelar sig i en nära framtid där en pandemi slagit ut stora delar av befolkningen efter att ett virus börjat spridas via sedlar under Black Friday.

High in the Clouds

Blir "High in the Clouds" en av Netflix bästa filmer 2023?
Ingen mindre än Paul McCartney har skrivit barnboken som "High in the Clouds" bygger på. Foto: Apple TV+.

Genre: Animation, Äventyr, Komedi
Regi: Timothy Reckart
I rollerna: Okänt

High in the Clouds är en kommande animerad film som är baserad på barnboken med samma namn, som är skriven av självaste Paul McCartney, tillsammans med Philip Ardagh. I berättelsen får vi följa en ekorre som ger sig ut på jakt efter en fristad för djur.

Reptile

Reptile ett filmtips Netflix har att erbjuda
Benicio del Toro känd från bland annat "The Last Jedi" gör snart ny storfilm med Justin Timberlake. Foto: Disney.

Genre: Drama, Krim, Thriller
Regi: Grant Singer
I rollerna: Justin Timberlake, Benicio del Toro, Alicia Silverstone, Michael Pitt, Frances Fisher m.fl.

Bland filmtips Netflix har vi Reptile – en kriminalthriller med Benicio del Toro och Justin Timberlake, där en kommissarie tar sig an ett fall där inget är vad det ser ut att vara, vilket får honom att ifrågasätta stora delar av sitt eget liv.

The Electric State

Kan bröderna Russo stå för en av Netflix bästa filmer 2023?
Bröderna Russo, som ligger bakom Avengers-filmerna gör film för Netflix. Foto: Disney.

Genre: Sci-fi, Äventyr
Regi: Joe Russo, Anthony Russo
I rollerna: Millie Bobby Brown, Chris Pratt, Michelle Yeoh, Billy Bob Thornton, Giancarlo Esposito, Brian Cox, Stanley Tucci, Jenny Slate, Jason Alexander m.fl.

Ett av de mer spännande projektet som är på väg till Netflix är The Electric State. I filmen kommer vi att kunna se flera av vår tids största stjärnor och den regisseras dessutom av bröderna Joe och Anthony Russo (Avengers). Vad som gör filmen extra spännande är att den är baserad på svenske Simon Stålenhags illustrerade bok med samma namn.

Filmen utspelar sig i en framtid där en tonårsflicka reser genom USA med en eccentrisk individ och sin robot.

We Have a Ghost

White Lotus-stjärnan Jennifer Coolidge huvudroll i ny Netflix-film.
White Lotus-stjärnan Jennifer Coolidge huvudroll i ny Netflix-film. Foto: HBO Max.

Genre: Komedi, Äventyr
Regi: Christopher Landon
I rollerna: Jennifer Coolidge, David Harbour, Anthony Mackie, Tig Notaro m.fl.

På pappret skulle fantasykomedin We Have a Ghost likaväl kunna bli en dunderflopp som en av Netflix bästa filmer 2023. Hur som helst är det många spännande skådespelare med i filmen och den har ett lika spännande koncept. I berättelsen hittar Kevin ett spöke i sitt nya hem och blir en sensation på sociala medier, men när Kevin och hans nya vän börjar undersöka spökets historia får de snart CIA efter sig.

De många listade filmerna ovan är bara några av alla nya titlar som kommer att hitta till Netflix under 2023. Utöver de som redan nämnts väntar säkerligen en rad överraskningar samt en rad sevärda filmer från lokala marknader världen över.

NÄSTA ARTIKEL