10 sevärda dramafilmer på Netflix – Filmtopp tipsar

10 sevärda dramafilmer på Netflix – Filmtopp tipsar

  • Netflix
11 november 2023 kl. 10:11

Vi granskar streamingtjänstens vida utbud

Netflix satsar allt mer på att göra egna filmer och drama är något de lyckas extra väl med. Därför passar vi på Filmtopp med att rekommendera 10 dramafilmer på Netflix som du borde se.

1. Pain Hustlers

Att profitera på opioidkrisen? Varför inte! Moraliskt huvudbry verkar inte oroa företagarna i Pain Huslters, som gör vad de kan för att sko sig med sitt beroendeframkallande preparat. Men se upp, snart kommer verklighetens baksmälla!

2. Power of the Dog

Jane Campions succéfilm fick tolv Oscarsnomineringar varav en ledde vidare till en vinst i kategorin Bästa regi. I filmen får vi träffa Phil Burbank, en karismatisk men sträng ranchägare, som bor med sin bror. När hans bror väljer ta sin nya fru och hennes dotter till ranchen uppstår spänningar. Phil gör deras liv till en riktig plåga, ända tills han själv får möjligheten till att känna kärlek. Filmtopps Gustav Larsed var kanske inte lika imponerad av filmen som Akademin i sin recension, men gillade skådespelarinsatserna.

3. tick, tick... Boom

Jonathan Larson var en revolutionerande dramatiker och låtskrivare som skapade musikalen Rent. Innan hans allt för tidiga död skrev han även den autobiografiska musikalen tick, tick... BOOM! I Netflix Oscarsnominerade dramatisering ser vi Andrew Garfield i huvudrollen och Lin-Manuel Miranda som regissör. Fick en fyra i betyg av Filmtopp.

4. Passing

Det är slutet av 1920-talet i New York, och Harlemrenässansen är i full blom. Irene Redfield och Clare Kendry är två svarta kvinnor, men som kan ses som vita. Irene har valt att inte göra det, men när hon träffar sin gamla barndomsvän Clare, som valt att göra det, öppnas en värld som vänder hela hennes tillvaro upp och ner. En film i svartvitt som på ett snyggt sätt behandlar teman om orättvisor mellan hudfärgerna. Regidebuten av Rebecca Hall går inte av för hackor.

5. Uncut Gems

Adam Sandler bevisar för alla sina tvivlar att han kan vara en otrolig skådespelare. Här, i rollen som fifflaren Howard Ratner, bjuder han på en urladdning av sällan skådad sort. Paniken är total, en fullständig, emotionell bergochdalbana.

6. München – på randen till krig

Hösten 1938 är Europa nära ett andra världskrig när Adolf Hitler planerar invasionen av Tjeckoslovakien. Den brittiska premiärministern Neville Chamberlain försöker desperat undvika ett krig, och åker till Tyskland för det som senare kommit att kallas för Münchenöverenskommelsen. På plats är även de två gamla vännerna Hugh och Paul, som jobbar för den brittiska respektive tyska regeringen. För att kunna avslöja en av nazisternas hemligheter måste de nu bli spioner, men kan de lyckas uppnå sina mål?

7. The White Tiger

The White Tiger är från början en bästsäljande roman skriven av den indiske författaren Aravind Adiga, där han ger sitt perspektiv på de problematiska klasskillnaderna i Indien. En ambitiös chaufför som arbetar för en rik familj i Indien använder sig list för att bli entreprenör, och lämna ett liv i fattigdom. Filmtopps August Klittmar beskrev filmen i sin recension som "medryckande och rappt berättad". Filmen nominerades till en Oscar i kategorin Bästa manus efter förlaga.

8. Against the Ice

Ejnar Mikkelsen var en dansk polarfarare, känd för sina resor till Grönland under tidigt 1900-tal. Ett av hans äventyr skrev han om i boken Two Against the Ice, och det är denna Against the Ice är baserad på. Tillsammans med partnern Iver Iversen ger han sig av till Grönland för att hitta en försvunnen karta. Det är dock inte enkelt, när man måste överleva både mot kylan och de hoten som finns ute i naturen. Manuset är skrivet av den danska filmstjärnan Nikolaj Coster-Waldau. Han spelar dessutom Ejnar Mikkelsen i filmen.

9. Malcom & Marie

Under pandemin var Malcolm & Marie den första långfilmen från Hollywood som helt skrevs, finansierades och producerades. Den handlar om filmskaparen Malcom och hans flickvän Marie. De återvänder en dag från en filmpremiär, men kvällen får en oväntad vändning när avslöjanden som ställer deras kärlek på prov dyker upp. Zendaya nominerades till bästa kvinnliga huvudroll på Critics Choice Awards.

10. The Dig

Samtidigt som andra världskriget håller på att träda fram, anställer den rika änkan Edith amatörarkeologen Basil för att göra en utgrävning av ett gäng gravhögar på hennes tomt. Under arbetet görs en fantastisk upptäckt, som än i dag går att se på museum i England. Rollistan innehåller ett gäng stora namn, bland annat Carey Mulligan, Ralph Fiennes och Lily James.  

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL