Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kändisar som åkt dit för brott

Kändisar som åkt dit för brott

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
21 juni 2022
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
21 juni 2022

Profilerna från film- och tv-branschen som hamnat bakom lås och bom.

För filmvärldens stjärnor kommer ett liv i det publika per automatik, vilket bär med sig både för- och nackdelar. Det är exempelvis mindre roligt att vara kändis när man begår ett brott och alla får reda på det.

The Flash
Ezra Miller som The Flash. Foto: Warner Bros.

Den senaste tiden tycks de rättsliga skandalerna för välkända skådespelare avlösa varandra. Två exempel är rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard – som knappast har undgått någon – och Ezra Millers skandalomsusade vår som inneburit flertalet konfrontationer med rättvisa.

Ytterligare en som hamnat i knipa är The Boys-stjärnan Antony Starr, som tidigare i år arresterades för misshandel i Spanien, och så sent som häromdagen greps den Oscarsvinnande regissören och manusförfattaren Paul Haggis, misstänkt för sexualbrott i Italien.

Skådespelare som har problem med lagen känns mer på tapeten än någonsin, men det är knappats ett nytt fenomen. Nedan hittar du några kända skådisar som hamnat i trubbel med rättvisan.

10+ skådespelare som haft problem med lagen

Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. i Avengers: Endgame. Foto: Walt Disney.

Det finns inte många skådespelare av samma kaliber som Robert Downey Jr. som har ett lika stökigt förflutet. De ungdomar som växt upp med Downey Jr. under de senaste åren känner mestadels igen honom som Iron Man, men det fanns en tid då skådespelaren var allt annat än en superhjälte och förebild. 

Efter sina framgångar i ungdomen utvecklade stjärnan ett drogmissbruk. Hans problem kulminerade 1999 när han – efter att ha missat flertalet av sina obligatoriska drogtester under tiden som villkorligt frigiven – skickades till fängelse.

Lindsay Lohan

Lindsay Lohan: Kändis som åkt dit för brott
Lindsay Lohan i Mean Girls. Foto: United International Pictures.

Lindsay Lohan inledde precis som Downey Jr. sin karriär redan som barn, och precis som för Downey Jr. ledde hennes tidiga kändisliv till en tillvaro kantad av problem. 

Under 2000-talets första årtionde hamnade Lohan i trubbel med lagen under flertalet tillfällen, vilket till slut ledde till 14 dagar bakom lås och bom. Lohan dömdes till fängelse för att ha brutit mot sin skyddstillsyn, som uppkom till följd av rattfylleri. 

LÄS MER: Tips på fängelsefilmer

Mark Wahlberg

Mark Wahlberg: Kändisar som åkt fast för brott
Mark Wahlberg i Transformers: The Last Knight. Foto: Paramount Pictures.

Mark Wahlberg har många storfilmer på sin meritlista och han har även gjort sig ett namn för att leva ett extremt disciplinerat liv med benhårda rutiner. Så har det dock inte alltid varit, tvärtom – under hans ungdom kunde hans liv beskrivas som minst sagt kaosartat. 

År 1988 satt Wahlberg i fängelse under 45 dagar (han dömdes först till två år i fängelse) efter att ha attackerat två vietnamesiska män när han var påtänd. Attacken var så grov att Wahlberg först anklagades för mordförsök. 

Mel Gibson

Mel Gibson: Kändisar som suttit i fängelse
Mel Gibson i Braveheart. Foto: Paramount Pictures.

Mel Gibson har varit delaktig i några av filmhistoriens mest välkända filmer, både framför och bakom kameran, men hans karriär har knappast varit en dans på rosor. Genom åren har Gibson lyckats slå krokben på sig själv, om och om igen. Har det inte varit alkoholproblem eller våld i hemmet, så har det varit homofobi eller antisemitiska kommentarer.

Gibson har inte suttit i fängelse, men han har haft problem med lagen många gånger och 2011 dömdes han bland annat till 36 månaders skyddstillsyn, samhällstjänst och böter för att ha slagit sin förre detta partner. 

Wesley Snipes

Wesley Snipes – kändis som har åkt dit för brott
Wesley Snipes i The Player. Foto: NBC.

Wesley Snipes har varit aktiv i Hollywood sedan mitten av 80-talet, men det var på 90-talet som han verkligen blev en av världens största skådisar – inte minst tack vare filmer som Blade (1998), Demolition Man (1993) och White Men Can’t Jump (1992). 

Det var också under 90-talet som Snipes begick det brott som sedermera skulle resultera i att han fick sitta i fängelse mellan 2010–2013.

Till skillnad från många av listans andra kändisar som har begått brott, så är Snipes dom inte relaterad till våld eller droger. Snipes dömdes istället till fängelse för att ha undvikit att betala skatt under sex års tid, mellan 1994–2000.

Hugh Grant

Hugh Grant i Notting Hill
Hugh Grant i Notting Hill. Foto: United International Pictures.

Genom sina lågmälda men minnesvärda roller i diverse romantiska komedier har Hugh Grant lyckats framställa sig själv som en helylle individ med hjärtat på rätt ställe. I mitten på 90-talet såg det dock ut som om han var på väg att köra hela sin karriär i botten, när han begick ett brott som var i direkt motsats till hur många av hans karaktärer hade agerat.

Det var 1995 som Grant greps i Los Angeles för oanständigt beteende, med vad som visade sig vara en prostituerad. Den brittiske skådespelaren behövde aldrig skaka galler, men han tilldömdes bland annat böter på 1 000 USD för brottet. 

LÄS MER: Romantiska komedier – våra tips

Martha Stewart

Martha Stewart – kändis som suttit i fängelse
Martha Stewart i 2 Broke Girls. Foto: CBS.

Få har nog missat att Martha Stewart avtjänade ett fängelsestraff några år in på 2000-talet. Tv-profilen har skämtat flitigt om sina fem månader bakom lås och bom de senaste åren. Det har bland annat varit ett populärt ämne i de Comedy Central-roasts där hon medverkat. 

Stewart är en ikon inom matlagning och livsstil, vilket gjorde att många blev rejält förvånade när hon visade sig vara delaktig i en insiderhärva 2003. Hon dömdes till fängelse för bland annat värdepappersbedrägeri och förhindrande av rättvisa.

Dragomir Mrsic

Dragomir Mrsic – en kändis som hamnat i fängelse
Dragomir Mrsic i Alex. Foto: SF Studios.

Dragomir Mrsic slog igenom ordentligt i Sverige med sin roll i Snabba Cash-filmerna, och under sitt kändisskap har han talat öppen om sitt kriminella förflutna. Mrsic var 1990 en av gärningsmännen som dömdes för den så kallade “930-miljonerskuppen”. Domen för Mrsic blev 3,5 års fängelse för medhjälp till rån. 

Efter framgångarna med Snabba Cash har Mrsic fortsatt att synas i stora produktioner som exempelvis Bonusfamiljen och Torpederna, och han hade dessutom en roll i storfilmen Edge of Tomorrow med Tom Cruise och Emily Blunt

Sean Penn

Sean Penn är en kändis som åkt dit för brott
Sean Penn i The First. Foto: Hulu.

Även Oscarsbelönade Sean Penn har haft sin beskärda del av juridiska trubbel under sin karriär. Förutom att vara en erkänt fantastisk skådespelare har Penn även ett rykte om sig att ha vissa aggressionsproblem – vilket inte är helt förvånande med tanke på hans historia. 

Under inspelningen av Colors 1987 ska Penn ha slagit en av filmens statister, vilket ledde till att han dömdes till fängelse i 60 dagar. Han avtjänade 32 dagar av straffet innan han släpptes.

Michelle Rodriguez

Kändisar som åkt dit för brott - Michelle Rodriguez
Michelle Rodriguez i Fast & Furious 9. Foto: United International Pictures.

Michelle Rodriguez har med sin roll i Fast & Furious-filmerna blivit en regelrätt storstjärna i Hollywood, men hon har också haft framstående roller i filmer som Avatar och i serier som Lost

Samtidigt som världen började få upp ögonen för Rodriguez under hennes tid i Lost fick hon också en hel del uppmärksamhet för hennes problem med lagen. År 2007 dömdes skådespelaren till 180 dagars fängelse för att inte ha genomfört sin samhällstjänst, efter att tidigare ha blivit dömd för bland annat rattfylleri. Hon behövde dock endast avtjäna 18 dagar av sitt straff.

LÄS MER: Fast & Furious – alla filmer rankade från sämst till bäst

Fler kändisar som har blivit dömda för brott:

• Danny Trejo – Innan sin karriär framför kameran avtjänade Trejo flera fängelsestraff, bland annat för narkotikainnehav, överfall och inbrott.

• Kiefer Sutherland – Efter att ha ertappats med att köra rattfull flertalet gånger dömdes Sutherland år 2007 till fängelse.

• 50 Cent – 50 Cent har avtjänat flera fängelsestraff, bland annat för narkotikabrott och olaga vapeninnehav.

• Tim Allen – År 1978 greps Allen för innehav av en stor mängd kokain. Han kom ut ur fängelse 1981. 

• Christian Slater – Slater blev 1997 gripen för att ha misshandlat sin flickvän och attackerat en polis.

• Paris Hilton – Det blev en världsnyhet när Hilton 2007 hamnade i fängelse för att ha brutit mot sin villkorliga frigivning, som hon fick för att ha kört bil påverkad. 

• Felicity Huffman – Huffman dömdes 2019 för bedrägeriet och konspiration för att ha fuskat och mutat in sin dotter på college. 

• Sanna Bråding – Under 2008 dömdes Bråding för narkotikabrott efter att ha gripits med kokain i sitt innehav.

• Carmen Electra – Electra och hennes dåvarande partner Dennis Rodman greps 1999 efter att ett bråk mellan dem urartade.

• Matthew McConaughey – År 1999 ska McConaughey ha gripits av polis medan han, påtänd, spelade bongotrummor helt naken

De glamorösa filmstjärnorna är bevisligen människor precis som alla oss andra, och när man börjar gräva i ämnet inser man att det finns en stor mängd kändisar som har åkt dit för brott. En mindre angenäm aspekt av kändisskapet är att varje misstag sätts under strålkastarljuset för allmänheten och leder till, ja, listor som den här.

NÄSTA ARTIKEL