Filmtopp tipsar: Fängelsefilmer

Filmtopp tipsar: Fängelsefilmer

Uppdaterad 24 februari 2020 kl. 11:02 | Publicerad 29 oktober 2017 kl. 20:10
ANNONS
ANNONS

Drama, komedi eller våldsam action? Det finns fängelsefilmer för alla smaker.

Fängelsemiljön har alltid varit ett fascinerande tema att skildra på vita duken där både fiktiva och verklighetsbaserade historier har dramatiserats i film- och serieformat. Nedan listar vi våra bästa fängelsefilmer, men vi vill även uppmärksamma de storslagna Tv-serierna Oz (1997-2003), Prison Break (2005- ) och Orange is the New Black (2013- ), som alla har nominerats till flera stora priser och verkligen är något för den som gillar det här temat.

Nyckeln till frihet (1994)

Filmtopp tipsar: Fängelsefilmer
Foto: Columbia TriStar Films

Trots att Andy Dufresne hävdar sig vara oskyldig döms han till livstids fängelse för dubbelmord. Han skickas till Shawshank där han lär känna fången Red, direktören Norton och vaktkaptenen Hadley. I handlingen får vi följa hur Andy anpassar sig till sitt nya liv, hur han påverkar människorna han möter, samt lära oss att sanning inte alltid leder till rättvisa.

Flykten från Alcatraz (1979)

Den verklighetsbaserade historien om hur tre fångar lyckades fly från det ökända fängelset, Alcatraz. Hjärnan bakom planen var bankrånaren Frank Morris som tillsammans med två vänner lyckades bryta sig ut för att aldrig höras från igen.

Den gröna milen (1999)

En dag anländer en ny fånge till dödsstraffsavdelningen. Det är en stor man, dömd för mord och våldtäkt på två små flickor. Men vakterna på avdelningen ställs inför ett komplicerat dilemma när fången visar sig besitta en otrolig förmåga.

Rebell i bojor (1967)

Filmtopp tipsar: Fängelsefilmer
Foto: Warner-Tonefilm

Luke Jackson trivs inte i fängelsemiljön och anstränger sig hårt för att inte vika sig för vakterna eller göra som han blir tillsagd. Gång på gång försöker han fly, men blir ständigt infångad igen. Detta beteende väcker stor beundran hos de andra fångarna, men personalen är fast beslutna att tillslut lyckas knäcka Luke.

Vägen ut (1999)

Teaterskådisen Reine säger upp sig i protest. Men det är ont om jobb och det enda han erbjuds är som fritidsledare på Kumlaanstalten. Hans dröm är att sätta upp en pjäs tillsammans med fångarna, vilket varken fängelseledningen, vakterna eller internerna är särskilt intresserade av. Men fångarna Diego, Kostas och Heikki inser snart att om pjäsen visas upp utanför fängelset kan detta vara deras biljett till friheten. De beslutar sig för att ställa upp på projektet med planen att rymma så fort de får chansen.

Benknäckargänget - Krossa dem (2005)

Paul "Wrecking" Crewe hade en gång i tiden en karriär som amerikansk fotbollsstjärna, vilket han har svårt att släppa. Efter att en rattfylleincident hamnar han i fängelse, speciellt efterfrågad av direktör Hazen som känner till hans atletiska förmåga. Crewe får i fängelset uppgiften att skapa ett amerikanskt fotbollslag som ska utmana vakterna och vinna över lite värdighet hos internerna.

Papillon (1973)

Filmtopp tipsar: Fängelsefilmer
Foto: Warner-Columbia Film

Småbrottslingen Henri, även kallas Papillon, döms för ett mord han inte begått. Han deporteras till en straffkoloni i Franska Guyana men börjar genast planera sin flykt tillsammans med sin kamrater. Trots genomtänkta planer verkar det näst intill omöjligt för dem att bli fria från sina fångenskap.

Felon (2008)

Filmtopp tipsar: Fängelsefilmer
Foto: Sony Pictures

Wade Porter döms för dråp när han försöker skydda sin familj från en inbrottstjuv. Utan erfarenheter av våld och brutalitet har han till en början svårt att anpassa sig till fängelsemiljön, men vänjer sig sakta med hjälp av sin cellkamrat. Samtidigt utövar vakterna ett sadistiskt maktspel genom att låta fångar slåss mot varandra medan de satsar pengar på fighterna.

Midnight Express (1978)

Filmtopp tipsar: Fängelsefilmer
Foto: Warner-Columbia Film

Amerikanen Billy Hayes anhålls på Istanbuls flygplats när han försöker smuggla ut en större mängd narkotika. Han döms till fyra års fängelse i Turkiet där levnadsvillkoren dras till sin spets. Med bara femtiotre dagar till sin frigivning förlängs hans straff till trettio år. Billy inser då att hans enda chans till att överleva är att försöka rymma och fly till Grekland.

The Experiment (2010)

Filmtopp tipsar: Fängelsefilmer
Foto: Cinematic Vision

Tjugosex män ställer frivilligt upp i ett experiment. De ska delas upp i två kategorier, fångar och vakter, för att utöva ett rollspel i äkta fängelsemiljö. Innan experimentets början kommer de alla överens som vänner, men ju mer tiden går desto mer tar rollerna och maktutövningen över dem vilket tillslut får allt att gå över styr.

Vad tyckte du om listan? Finns det fler bra fängelsefilmer som du saknar här? Kommentera gärna!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL