Här är de senaste 10 årens bästa skräckfilmer – enligt Letterboxd

Här är årets bästa skräckfilmer de senaste 10 åren – enligt Letterboxd

Emil Oscar Rasmussen
14 oktober 2023 kl. 20:10

Bästa skräckfilmerna år för år det senaste årtiondet

Filmtopp har sållat ut de senaste tio årens bästa skräckfilmer enligt användarna på Letterboxd. År för år listar vi rysaren med bäst betyg på plattformen.

Letterboxd är plattformen där alla cineaster ute i världen kan samlas för att dela med sig av sina åsikter, betyg, tips och så vidare. I spökmånaden oktober råder det naturligtvis viss skräckhysteri på Letterboxd. Rysare betygssätts och recenseras som aldrig förr och skräcklistorna som poppar upp är många.

En användare har sammanställt en lista över de 250 högst rankade skräckfilmerna enligt plattformens användare. Av dessa 250 filmer har vi sållat ut den film från varje år de senaste tio åren som har högst snittbetyg bland användarna.

Filmerna på den ursprungliga listan är utvalda enligt följande riktlinjer:

  • Filmerna måste vara minst 40 minuter långa
  • Filmerna måste betygsatts minst 1 000 gånger och gillats minst 100 gånger
  • Endast spelfilmer är tillåtna
  • Filmerna måste vara kategoriserade som skräck av Letterboxd specifikt

Bästa skräckfilmerna år för år de senaste 10 åren

Stoker (2013)
Foto: Twentieth Century Fox.

Stoker (2013)

Regi: Park Chan-wook
Med: Mia Wasikowska, Nicole Kidman, Matthew Goode, Dermot Mulroney m.fl.
Betyg på Letterboxd: 3,6

Efter faderns död träffar India Stoker en karismatisk farbror som hon inte visste existerade. För att vara till tröst för India och hennes mamma flyttar han in hos dem, men snart inser de att den nya familjemedlemmen istället kan bli deras värsta mardröm.

Wentworth Miller (Prison Break) skrev manus till denna vattendelare som tycks ligga Letterboxd-användarna överraskande nära hjärtat.

Här kan du streama Stoker (2013)

What We Do in the Shadows (2014)
Foto: Njutafilms.

What We Do in the Shadows (2014)

Regi: Taika Waititi
Med: Taika Waititi, Jemaine Clement, Jonny Brugh, Cori Gonzalez-Macuer m.fl.
Betyg på Letterboxd: 4,1

I ett litet hus i Wellington, Nya Zeeland, bor de fyra vampyrerna och vännerna Viago (379 år), Deacon (183 år), Vladislav (862 år) och Peter (8,000 år). Vi får följa deras vardagsbestyr med allt från vems tur det är att diska till vem som städar upp efter senaste blodsoffret. Utan några dödliga vänner som finns kvar att bjuda in dem på alla coola ställen i stan har de helt tappat stinget och hänger inte längre med i vad som är inne och ute. Tills de träffar Nick och Stu.

Den här briljanta skräckkomedin (som lutar kraftigt övervägande åt komedihållet) såg till att verkligen sätta Taika Waititis (Thor: Ragnarök, Jojo Rabbit) namn på kartan en gång för alla.

Här kan du streama What We Do in the Shadows (2014)

The Witch (2015)
Foto: UIP.

The Witch (2015)

Regi: Robert Eggers
Med: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie m.fl.
Betyg på Letterboxd: 3,8

I 1630-talets New England lever William och Katherine ett gudfruktigt kristet liv med fem barn och en gård på gränsen till en oframkomlig vildmark. När deras nyfödde son försvinner och skörden blir misslyckad, vänder sig familjemedlemmarna emot varandra. Bortom deras värsta farhågor visar det sig att en övernaturlig ondska lurar i den närbelägna skogen.

Robert Eggers slog ned som en blixt från klar himmel med sin långfilmsdebut The Witch (2015). I filmen slog även en annan naturkraft ned från ovan i form av Anya Taylor-Joy. Sedan filmen har såväl Eggers som Taylor-Joy blivit två av branschens mest spännande namn.

Här kan du streama The Witch (2015)

The Wailing (2016)
Foto: 20th Century Fox.

The Wailing (2016)

Regi: Na Hong-jin
Med: Kwak Do-won, Hwang Jung-min, Chun Woo-hee, Jun Kunimura, Kim Hwan-hee, Hur Jin m.fl.
Betyg på Letterboxd: 4,0

En mystisk sjukdom sprider sig i en liten by sedan en främling anlänt. En polis dras in i fallet och tvingas lösa mysteriet för att rädda sin dotter. The Wailing är ett av många, många bevis på vilken hög nivå sydkoreansk film håller. Just den här titeln har dock flugit oförtjänt mycket under radarn.

Här kan du streama The Wailing (2016)

Get Out (2017)
Foto: UIP.

Get Out (2017)

Regi: Jordan Peele
Med: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Witford, Caleb Landry Jones, LaKeith Stanfield m.fl.
Betyg på Letterboxd: 4,2

När en ung man besöker sin flickväns familj inser han snart att de har lömska avsikter med sin inbjudan. Till en början tolkar han familjens överdrivet tillmötesgående beteende som ett nervöst sätt att hantera hans etnicitet. Men en rad märkliga upptäckter under helgen leder honom till en mardröm han aldrig kunnat föreställa sig.

Jordan Peele spände musklerna och visade att han var en seriös filmskapare att räkna med när Get Out debuterade 2017. Sedan dess har han följt upp framgången med Us (2019) och Nope (2022).

Här kan du streama Get Out (2017)

The Wolf House (2018)
Foto: Diluvo.

The Wolf House (2018)

Regi: Cristóbal León, Joaquín Cociña
Med: Amalia Kassai, Rainer Krause, Karina Hyland, Carlos Cociña, Natalia Geisse, Javiera Ramirez
Betyg på Letterboxd: 4,1

Denna chilensk-tyska produktion är den enda animerade filmen på listan och sannolikt dess mest okända pärla. Handlingen kretsar kring en flicka från ett tyskkoloniserat samhälle i Chile. Det styrs av tyrannisk, religiöst fanatisk man och när flickan står inför bestraffning efter att ha tappat bort tre grisar, bestämmer hon sig för att fly och söka fristad i ett övergivet hus djupt inne i skogen.

Här kan du streama The Wolf House (2018)

The Lighthouse (2019)
Foto: UIP.

The Lighthouse (2019)

Regi: Robert Eggers
Med: Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman
Betyg på Letterboxd: 4,1

The Lighthouse är hypnotisk och hallucinatorisk berättelse om två isolerade fyrvaktare på en mystisk öde ö i New England under 1890-talet. Med både The Witch och The Lighthouse på listan är Robert Eggers den enda regissören som ligger bakom två av de topprankade filmerna de senaste tio åren.

Här kan du streama The Lighthouse (2019)

Possessor (2020)
Foto: Arclight Films.

Possessor (2020)

Regi: Brandon Cronenberg
Med: Andrea Riseborough, Christopher Abbott, Jennifer Jason Leigh, Sean Bean m.fl.
Betyg på Letterboxd: 3,6

Tasya Vos är agent för en hemlig organisation som använder sig av implantat i hjärnan. Dessa implantat gör att man kan ta över andras kroppar och göra dem till lönnmördare.

Regissören Brandon Cronenberg ligger även bakom en av årets mest intressanta skräckfilmer, Infinity Pool med Alexander Skarsgård i huvudrollen.

Här kan du streama Possessor (2020)

Mad God (2021)
Foto: Njutafilms.

Mad God (2021)

Regi: Phil Tippett
Med: Alex Cox, Niketa Roman, Satish Ratakonda, Harper Taylor m.fl.
Betyg på Letterboxd: 3,8

En lönnmördare i gasmask rör sig genom ett mörkt landskap till synes utan slut. De mest depraverade beteenden som mänskligheten uppfunnit passerar i revy under den helvetesvandring som är lönnmördarens uppdrag. Ska han lyckas förstöra detta maskinella inferno?

Här kan du streama Mad God (2021)

Pearl (2022)
Foto: UIP.

Pearl (2022)

Regi: Ti West
Med: Mia Goth, David Corenswet, Tandi Wright, Matthew Sunderland m.fl.
Betyg på Letterboxd: 3,8

Pearl är prequel-filmen till X (2022) som berättar bakgrunden till vem kvinnan Pearl är. Här är hon fast på sin familjs avlägsna gård, där hon måste ta hand om sin far, under uppsyn av en sträng mor. Den påtvingade livsstilen trycker undan alla Pearls ambitioner och drömmar, och snart väcks någonting helt annat till liv inom henne.

Här kan du streama Pearl (2022)

Allt som allt bjuder listan på såväl självklara favoriter som en och annan överraskning. Är du sugen på fler skräcklistor kan Filmtopp rekommendera vidare läsning här:

NÄSTA ARTIKEL