Tips på nya skräckserier – bra rysare att streama

Tips på nya skräckserier – bra rysare att streama

Filmtopp
10 oktober 2023 kl. 19:10

De rysligaste serierna på streamingmarknaden

För dig som är på jakt efter bra skräckserier har Filmtopp sammanställt en lista med tips på nya skräckserier. Listan inkluderar titlar från skräckgenrens alla grenar och innehåller både helt nya titlar och favoriter med nya säsonger.

Skräckfilmstipsen duggar tätt året om (och står som spön i backen under oktober), men skurarna av tips på nya skräckserier kommer betydligt glesare. Rysarserier lyser betydligt mer med sin frånvaron än filmmotsvarigheten – men det betyder inte att vi står helt utan sevärda läskiga tv-serier. Tvärtom gömmer det sig en hel del sevärda skräckserier på streamingtjänsterna.

Här lyfter vi fram tips på skräckserier som fortfarande pågår eller haft premiär de senaste åren.

Vad du kan vänta dig av artikeln:

  • 15 tips på aktuella skräckserier som valts ut av redaktionen
  • Förslag på rysarserier för en mängd olika smaker
  • Information om handling, skapare och skådespelare för varje tips
  • Länkar som visar dig var du kan streama respektive serie

Tips på nya skräckserier – 15 bra rysare att streama

Tips på nya skräckserier – Swarm
Foto: Prime Video.

Swarm (2023–)

Skapare: Donald Glover, Janine Nabers
Med: Dominique Fishback, Nirine Brown, Chloe Bailey, Karen Rodriguez m.fl.

Swarm är en psykologisk thriller med tydliga undertoner av skräck. Serien är skapad av Janine Nabers och Donald Glover (Atlanta). Handlingen kretsar kring en ung kvinna vars besatthet av en artist tar en mörk vändning. Swarm är perfekt för dig som vill ha en rysarserie med fokus på det psykologiska.

Streama Swarm här

The Changeling – tips på bra skräckserier
Foto: Apple TV+

The Changeling (2023–)

Skapare: Kelly Marcel
Med: LaKeith Stanfield, Clark Backo, Adina Porter, Jared Abrahamson m.fl.

Apollo och Emmas kärlekshistoria är en saga – tills Emma försvinner under mystiska förhållanden. En bedrövad och desperat Apollo hamnar på en dödsföraktande odyssé genom ett New York han inte visste existerade.

Denna mystiska serie börjar som en traditionell dramaserie, men gradvis tar vi kliv in i skräckgenrens mörker.

Streama The Changeling här

American Horror Story – bra skräckserier
Foto: Disney+

American Horror Story (2011–)

Skapare: Ryan Murphy, Brad Falchuk
Med: Evan Peters, Sarah Paulson, Denis O'Hare, Kathy Bates, Lily Rabe, Emma Roberts m.fl.

Okej, bland alla "nya tips på skräckserier" är American Horror Story tveklöst bidraget med flest år på nacken (tillsammans med en långkörare längre ner på listan) – men serien lever alltjämt vidare och har i stor utsträckning blivit synonym med genren och ett bevis på hur framgångsrika bra skräckserier kan vara. Antologiserien byter skepnad inför varje ny säsong, men gemensamt för samtliga säsonger är att de alla utforskar mänsklighetens mörkare sidor.

American Horror Story är nu inne på sin tolfte säsong.

Streama American Horror Story här

Tips på nya skräckserier – Castlevania: Nocturne
Foto: Netflix.

Castlevania: Nocturne (2023–)

Skapare: Clive Bradley
Med: Edward Bluemel, Pixie Davies, Thuso Mbedu, Zahn McClarnon, Richard Dormer m.fl.

Givetvis har vi tips på bra skräckserier även för dem som uppskattar animerade serier. Castlevania: Nocturne är mer action, äventyr och drama än skräck, men innehållet är många gånger skoningslöst och så rått som det bara kan bli.

I denna spinoff till suveräna Castlevania (2017–2021) får vi följa den förmodat sista ättlingen i Belmont-klanen, som bekämpar vampyrer under den franska revolutionen. Nivån är inte riktigt lika hög i Nocturne som i föregångaren, men det är närapå – och det säger en hel del.

Streama Castlevania: Nocturne här

Stranger Things – tips på skräckserier
Foto: Netflix.

Stranger Things (2016–2025)

Skapare: Matt Duffer, Ross Duffer
Med: Millie Bobby Brown, David Harbour, Joe Keery, Winona Ryder, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin m.fl.

Ni trodde väl inte att vi skulle missa alla vår favorit-80-talsvurmande-mysrysare till serie, Stranger Things? Serien har blivit ett populärkulturellt fenomen sen debuten 2016 och 2025 förväntas den gå i mål med sin femte och sista säsong.

Streama Stranger Things här

Tips på nya skräckserier – The Last of Us
Foto: HBO Max.

The Last of Us (2023–)

Skapare: Craig Mazin, Neil Druckmann
Med: Pedro Pascal, Bella Ramsey m.fl.

Bland alla nya skräckserier är The Last of Us kanske den sista vi behöver tipsa om – för vem har inte hört talas om denna fantastiska succé, baserad på det lika fantastiska tv-spelet?

Har du mot all förmodan inte koll på The Last of Us utspelar sig serien 20 år efter att ett muterat svampspor-virus förvandlat större delen av mänskligheten till zombieliknande varelser. Joel får i uppdrag att smuggla en 14-åring ut ur en karantänzon för att föra henne till en grupp som försöker hitta ett medicinskt motgift till apokalypsen. Det blir starten på en livsfarlig resa genom ett förfallet USA.

Streama The Last of Us här

Tips på bra skräckserier – What We Do in the Shadows
Foto: HBO Max.

What We Do in the Shadows (2019–)

Skapare: Jemaine Clement
Med: Kayvan Novak, Matt Berry, Mark Proksch, Natasia Demetriou, Harvey Guillén m.fl.

Sugen på lite skräckkomedi? Då är det What We Do in the Shadows du bör kasta dig över. Komedin är visserligen väldigt övertagande i den här serien, men rysarvibbarna finns trots allt där, tack vare fokuset på vampyrer.

Serien är en filmad i dokumentärstil, precis som sin föregångare till film, och följer en grupp kufiska vampyrer på Staten Island som har "levt" tillsammans i hundratals år.

Streama What We Do in the Shadows här

Tips på nya skräckserier
Foto: Netflix.

Wednesday (2022–)

Skapare: Miles Millar, Alfred Cough
Med: Jenna Ortega, Emma Myers, Joy Sunday, Gwendoline Christie, Hunter Doohan m.fl.

Är det en mysrysare anpassad till hela familjen du är på jakt efter så är Tim Burton-regisserade Wednesday med Jenna Ortega i huvudrollen det givna alternativet. Serien följer Wednesday Addams, en smart och sarkastisk tjej som är lite död på insidan. Hon börjar på internatskolan Nevermore Academy, och snart skaffar hon både vänner och fiender – samtidigt som hon försöker gå till botten med en rad mord.

Streama Wednesday här

Yellowjackets – tips på bra skräckserier
Foto: SkyShowtime.

Yellowjackets (2021–)

Skapare: Bart Nickerson, Ashley Lyle
Med: Melanie Lynskey, Tawny Cypress, Sophie Nélisse, Jasmin Savoy Brown m.fl.

Ett team talangfulla fotbollsspelare från gymnasiet kraschar med sitt flygplan i den avlägsna norra amerikanska vildmarken. Nu börjar en skoningslös kamp för överlevnad.

Yellowjackets innehåller mer mystik och obehag än renodlad skräck, men vibbarna finns onekligen där – och om inte annat är det en riktigt, riktigt vass serie.

Streama Yellowjackets här

Love, Death & Robots
Foto: Netflix.

Love, Death & Robots (2019–)

Skapare: Tim Miller

Love, Death & Robots är en animerad antologiserie vars avsnitt kan variera kraftigt i ton. En del av avsnitten är redan komedier, medan andra är otroligt läskiga. Serien skulle kunna liknas med en animerad, mer fantasybetonad kortformatsversion av Black Mirror.

Streama Love, Death & Robots här

Black Mirror – bra skräckserier
Foto: Netflix.

Black Mirror (2011–)

Skapare: Charlie Brooker

Och med jämförelsen ovan måste vi naturligtvis även passa på att även lyfta fram Black Mirror, som har bjudit på en handfull väldigt obehagliga avsnitt över sina sex säsonger. Sci-fi-dystopin utspelar sig i en högteknologisk och snar framtid där människans främsta framsteg och mörkaste instinkter ligger väldigt nära varandra.

Streama Black Mirror här

Tips på nya skräckserier
Foto: Disney+

Goosebumps (2023–)

Skapare: Nicholas Stoller, Rob Letterman
Med: Justin Long, Zack Morris, Isa Briones, Rachael Harris m.fl.

En ny adaption av R.L. Stines Goosebumps har premiär i oktober 2023, och den är i stil med Wednesday ett alternativ som kan passa utmärkt även för de något yngre. Serien följer fem high school-elever som ger sig ut på ett mörk och snårigt äventyr för att gå till botten med ett tre årtionden gammalt mord på en tonåring.

Streama Goosebumps här

Tips på nya skräckserier
Foto: Netflix.

Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities (2022)

Skapare: Guillermo del Toro
Med: Lize Johnston, Kevin Keppy, Tim Blake Nelson, Demetrius Grosse, Elpidia Carrillo m.fl.

Nästa i ledet av bra skräckserier som också är en antologiserie är Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities. I den här skräckantologin presenterar Guillermo del Toro åtta obehagliga historier av olika regissörer och författare. Serien är ett utmärkt val för den som uppskattar tips på nya skräckserier som är stilsäkra och välproducerade.

Streama Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities här

Tips på nya skräckserier
Foto: Netflix.

The Fall of the House of Usher (2023)

Skapare: Mike Flanagan
Med: Bruce Greenwood, Carla Gugino, Mary McDonnell, Willa Fitzgeral, Mark Hamill m.fl.

The Fall of the House of Usher imponerade inte på Filmtopps recensent, men kan fortfarande vara värd en chans om man uppskattar Mike Flanagan (The Haunting of Hill House, Midnight Mass). I serien får vi följa en familj av självcentrerade miljardärer som alla svarar till syskonen Roderick och Madeline Usher. I slutskedet av sitt liv berättar Roderick om hur hans barn, ett efter ett, har gått tragiska öden till mötes – och att spåren alltid går tillbaka till Usher-syskonens förflutna.

Streama The Fall of the House of Usher här

Tips på nya skräckserier
Foto: Apple TV+

Servant (2019–2023)

Skapare: Tony Basgallop
Med: Lauren Ambrose, Toby Kebbell, Rupert Grint, Nell Tiger Free m.fl.

M. Night Shyamalan-regisserade Servant följer ett sörjande par i Philadelphia. En gränslös tragedi river upp deras äktenskap och släpper in en mystisk kraft i deras hem. I en av huvudrollerna ser vi Harry Potter-skådespelaren Rupert Grint. Serien gick nyligen i mål med sin fjärde säsong.

Streama Servant här

NÄSTA ARTIKEL