10 perfekta skräckfilmer för alla fegisar

10 perfekta skräckfilmer för alla fegisar

Uppdaterad 03 januari 2022 kl. 20:01 | Publicerad 03 december 2021 kl. 21:12
ANNONS
ANNONS

Är skräckfilmer det värsta du vet? Tänk om! Här är 10 av de bästa skräckfilmerna för en fegis

Förstår du inte heller varför man ska må dåligt före, under och efter en skräckfilm? Då är det här listan för dig!

Scream (1996)

Scream.
Scream. Foto: Dimension Films

Den moderna klassikern från 1996 är en underhållande skräckfilm även för den som inte gillar skräckfilmer. En mördare ringer runt till sina offer och frågar om deras favoritskräckfilmer, och om de svarar fel mördar han dem. Visserligen kanske det låter som en skräckfilmsfegis värsta mardröm att få ett sådant samtal, men då kanske den här listan kan komma till användning?

Gremlins (1984)

Gremlins.
Gremlins. Foto: Warner Bros.

Det finns nog en del som inte skulle klassa denna som en skräckfilm, men det är den. Gremlins handlar om Billy som får en liten pälsfigur i julklapp, och med den följer några strikta restriktioner. Den får INTE matas efter midnatt och MÅSTE undvika solljus och vatten, om inte något mystiskt ska hända. Filmen innehåller en lagom mängd mys och rys, och kanske är den definitionen av mys-rys?

Aliens (1986)

Sigourney Weaver i "Aliens".
Sigourney Weaver i "Aliens". Foto: 20th Century Fox.

Var Alien lite för otäck? Se då uppföljaren Aliens istället! Det har gått 57 år sedan handlingen i Alien, och Ellen Ripley vaknar ur sin hypersömn för att hjälpa ett gäng marinsoldater att söka efter överlevare på en avlägsen planet. James Camerons uppföljare är mer actionspäckad än originalet, och nog känns det lite tryggare att se Ripley slåss mot rymdmonster med stora vapen och ett gäng marinsoldater som mänskliga sköldar?

När lammen tystnar (1991)

Silence of the Lambs.
Anthony Hopkins i "När lammen tystnar". Foto: Orion Pictures.

”I ate his liver with some fava beans and a nice chianti” är ett känt citat från När lammen tystnar. Filmen hade premiär 1991 och har sedan dess fått en närmast ikonisk status. Anthony Hopkins i rollen som Hannibal Lecter och Jodie Foster som FBI-agenten Clarice Starling. Det kanske inte är den läskigaste filmen på listan, men den tvistande handlingen håller även en fegis på halster!

Zombieland (2009)

Zombieland.
Jesse Eisenberg, Emma Stone, Abigail Breslin och Woody Harrelson i "Zombieland". Foto: Sony Pictures Releasing

En zombieapokalyps härjar i USA och ett gäng på fyra personer går ihop för att hjälpa varandra. Zombieland är en skräckkomedi som får dig att skratta istället för att tänka på hur död du själv hade varit i en liknande situation, och som en bonus ingår en lista på 30 regler över hur du kan överleva en zombieapokalyps. Så sätt dig tillbaka och njut av flygande kroppsdelar!

10 Cloverfield Lane (2016)

Mary Elizabeth Winstead och John Goodman i "10 Cloverfield Lane".
Mary Elizabeth Winstead och John Goodman i "10 Cloverfield Lane". Foto: Paramount Pictures.

En kvinna hamnar i en bilolycka och vaknar upp i en bunker med två män som hävdar att världen blivit obeboelig efter en kemisk attack. Denna fristående uppföljare till Cloverfield från 2008 är en lågmäld skräckfilm, men den obehagliga stämningen tar inte över utan bidrar snarare till den gripande spänningen och frågan om världen utanför bunkern verkligen är förstörd?

A Quite Place (2018)

Emily Blunt och Millicent Simmonds i "A Quiet Place".
Emily Blunt och Millicent Simmonds i "A Quiet Place". Foto: Paramount Pictures.

"A Quiet Place" från 2018 utspelar sig i en post-apokalyptisk värld där mänskligheten måste leva i tystnad för att inte bli upptäckta av monster med ultrakänslig hörsel. Tystnaden skapar en spänning som nästan får dig att sluta andas i perioder, men filmen visar inte mer än nödvändigt och passar därför en fegis!

47 Meters Down (2017)

Mandy Morre i "47 Meters Down".
Mandy Morre i "47 Meters Down". Foto: Entertainment Studios Motion Pictures.

Två systrar semestrar i Mexico och under en dykutflykt fastnar de i en hajbur på botten av havet. Med vithajar cirkulerandes kring buren och mindre än en timmes syre kvar måste de kämpa för sina liv upp till ytan igen. Filmen från 2017 är en riktig pulshöjare, men efter en och en halv timme kan du i lugn och ro återgå till livet igen.

Train to Busan (2016)

Train to Busan.
Yoo Gong och Dong-seok Ma i "Train to Busan". Foto: Next Entertainment World.

Ett zombievirus bryter ut i Seoul och passagerare på tåget till Busan måste kämpa för sina liv när viruset hastigt sprids. Den sydkoreanska filmen från 2016 har inte många lugna stunder och kräver en känslomässig återhämtning efteråt, men den bisarra humorn och knytnävsslagsmålen med zombier väger upp det! Filmens uppföljare Peninsula hade premiär tidigare i år.

Scooby-Doo 2 Monstren är lösa (2004)

Sarah Michelle Geller, Linda Cardellini och Freddie Prinze Jr. i "Scooby-Doo 2: Monstren är lösa".
Sarah Michelle Geller, Linda Cardellini och Freddie Prinze Jr. i "Scooby-Doo 2: Monstren är lösa". Foto: Warner Bros.

Mysteriegänget återvänder i sin andra spelfilm från 2004 för att rädda Coolsville från en monsterattack. Scooby-Doo 2 Monstren är lösa innehåller en lagom mängd animerade monster blandat med barnslig humor att ogenerat skratta åt. Den perfekta skräckfilmen för en fegis, och du behöver inte ens må LITE dåligt när du ser den!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL