31 skräckfilmer att se i scaretober – årets läskigaste månad

31 skräckfilmer att se i scaretober – årets läskigaste månad

Eric Diedrichs
08 oktober 2023 kl. 19:10

Tips: 31 skrämmande bra rysare att se i oktober

Hösten är här och vi kliver rakt in i årets bästa skräckfilmsperiod – en period som kulminerar den 31 oktober då det är dags för Halloween. Här är 31 filmer som håller dig i skräckens klor hela månaden ut!

Nu kommer regnet. Nu kommer blåsten. Nu kommer kylan, men ännu viktigare – nu kommer äntligen årets kusligaste period. 

Få människor (förutom möjligtvis svampplockare) välkomnar oktober med lika mycket glädje som skräckfilmsälskare. Kronan på verket, pricken över i:et, grädden på moset är givetvis den kusliga högtiden Halloween, som infaller den 31 oktober. Det är alltså 31 dagar i oktober och det firar vi med att lista 31 kusliga filmer som varje skräckälskare (eller skräcknovis) måste se.

Dessa filmer är så pass bra att de tåls att se om och om igen, så om du redan har sett dem är det bara att fylla popcornskålen, låsa dörrarna och presentera filmerna för en vän. 

Här är 31 filmer som håller dig i handen (Eller hugger dig i ryggen? Kanske gömmer sig i mörkret?) genom oktober, hela vägen fram till Halloween. Mycket nöje!

31 skräckfilmer att se i oktober:

The Shining
Foto: Warner-Columbia Film.

1. The Shining (1980)

Vi öppnar starkt. Vi öppnar klassiskt. Vi öppnar med The Shining. Stephen King är rysarmästaren själv, så varför inte inleda med en adaption på ett av hans verk?

Här streamar du: The Shining (1980)

Saw X
Foto: Nordisk Film.

2. Saw X (2023)

Från en kultfilm till en purfärsk titel. Nu har den tionde (!!!) Saw-filmen biopremiär – men inte nog med det, det är en av seriens allra bästa installationer. Vem vill inte se lite tortyrporr på vita duken? Passa på under Scaretober, medan du fortfarande har chansen!

Visas på bio

Ellen Ripley i Alien.
Foto: 20th Century Fox.

3. Alien (1979)

En rymdrysare måste givetvis vara med på listan och då finns det inga bättre alternativ än Alien. Och varför nöja sig där? Ta dig an hela franchisen under oktober!

Här streamar du: Alien (1979)

Kurt Russell i The Thing.
Foto: United International Pictures.

4. The Thing (1982)

Det finns en och annan enastående skräckfilm från runt 80-talsstrecket, och The Thing är en av dem. John Carpenters mästerverk är en utomordentlig studie i paranoia. När en ond varelse börjar byta skepnad efter dina vänner, vem kan du lita på? Kan du ens lita på dig själv?

Här streamar du: The Thing (1982)

barnhemmet – skräckfilmer för oktober
Foto: Warner Bros. Pictures 

5. Barnhemmet (2007)

Inom kategorin icke-engelskspråkig skräckfilm blir det inte mycket bättre än Barnhemmet från 2007. Här spökas det och bjuds på ett fantastiskt vasst slut. En solklar favorit!

Här streamar du: Barnhemmet (2007)

Huvudrollen i Peter Jacksons Braindead är täckt i blod.
Foto: Atlantic Film.

6. Braindead (1992)

Splatter var det här! Innan Sam och Frodo skulle slänga ringen i elden såg Peter Jackson till att bjuda på en av historiens blodigaste och roligaste filmer. Braindead är en udda pärla som förtjänar din uppmärksamhet.

Här streamar du: Braindead (1992)

Foto: Cinetic Media

7. The Babadook (2014)

The Babadook är inte allas kopp te, men det är alltjämt en minnesvärd rysare från 2010-talet som kan späda på den kusliga oktoberkänslan ytterligare.

Här streamar du: The Babadook (2014)

Foto: Svensk Filmindustri.

8. Instängd (2005)

Skräckfilmer som spelar på våra djupaste rädslor är något alldeles speciellt, och Instängd är en film som gör det på ett ypperligt sätt. Som titeln indikerar är detta ingenting för klaustrofobikern.

Här streamar du: Instängd (2005)

vampyrfilmer
Foto: Njutafilms.

9. What We Do in the Shadows (2014)

Efter en lång vecka kan någonting lättsamt göra susen. Ge den här skruvade mockumentären om ett gäng vampyrer en chans – den kommer både få dig att dra på smilbanden och väcka lite obehag, även om den knappast kommer att skrämma slag på dig.

Här streamar du: What We Do in the Shadows (2014)

X (2022)
Foto: Scanbox Sweden.

10. X (2022)

X är en av de fjolårets mest hyllade skräckfilmer och leker friskt med 70-talets genreklassiker. Här följer vi en grupp ungdomar som ska göra en porrfilm på en avlägsen farm – men ja, de är ju inte helt ensamma om man säger så.

Här streamar du: X (2022)

Bill Skarsgård i Det 2, som kommer under filmhösten 2019.
Foto: Twentieth Century Fox.

11. Det (2017)

Den senaste versionen av Det är en sevärd historia – kanske framförallt på grund av Bill Skarsgård redan ikoniska rolltolkning. Men nöj dig med första delen, uppföljaren är en smärre katastrof.

Här streamar du: Det (2017)

Don't Breathe – skräckfilmer för scaretober
Foto: United International Pictures.

12. Don't Breathe (2016)

Don't Breathe är en av de senaste årens skräckfilmer som många håller som en favorit inom genren. Med ett tydligt koncept – några som bryter sig in i en blind mans hem – och en minnesvärd insats från Stephen Lang är Don't Breathe värld en chans.

Här streamar du: Don't Breathe (2016)

Foto: Warner-Columbia Film.

13. Fredagen den 13:e (1980)

Alltså ni förstår inte vilken tur vi har i år. Den 13:e oktober infaller på en fredag. Årets läskigaste dag under årets läskigaste månad?! Det finns inte mycket annat till val än att se Fredagen den 13:e.

Här streamar du: Fredagen den 13:e (1980)

Foto: Warner-Columbia Film.

14. Exorcisten (1973)

Vilken skräckfilmsentusiast uppskattar inte Exorcisten? Den är helt enkelt ett måste i oktober. Särskilt med tanke på att filmens regissör William Friedkin gick bort tidigare i år. Hedra honom med detta mästerverk.

Här streamar du: Exorcisten (1973)

Foto: Rosebud Releasing Corporation.

15. Evil Dead 2 (1987)

The Evil Dead är bra, Evil Dead 2 är ännu bättre. Vi rekommenderar givetvis att du tittar på båda två, men prioritera uppföljaren om du bara hinner med en av dem.

Här streamar du: Evil Dead 2 (1987)

Foto: Playtime.

16. Goodnight Mommy (2014)

När deras mamma kommer hem efter en allvarlig olycka och huvudet inlindat, börjar sönerna misstänka att människan under bagaget är någon annan. Under 2022 kom det ut en amerikansk remake av Goodnight Mommy, men vi rekommenderar att du håller dig till den här versionen.

Här streamar du: Goodnight Mommy (2014)

Toni Colette i Hereditary. En av årets bästa filmer.
Foto: Nordisk Film.

17. Hereditary (2018)

Ari Aster är en av de mest spännande regissörerna som slagit igenom de senaste åren och det kan han till stor del tacka Hereditary för. Skrämmande hemligheter börjar komma till ytan efter en tragedi. Att Toni Collette inte blev Oscarsnominerad är en skandal.

Här streamar du: Hereditary (2018)

En tjej sitter skräckslagen i en stol.
Foto: Nonstop Entertainment.

18. It Follows (2015)

It Follows är en skräckfilm som spelar på många av genrens troper på ett förvånansvärt effektivt sätt, vilket bidrar till att många av genrens hängivna följare uppskattar denna kusliga och märkliga historia som agerar allegori för könssjukdomar.

Här streamar du: It Follows (2014)

Foto: Noble Entertainment.

19. Night of the Living Dead (1968)

Mycket mer klassiskt än så här blir det inte. George A. Romeros mästerverk lade grunden för alla efterföljande zombiefilmer, men ingen har någonsin lyckats överträffa denna knivskarpa samhällskommentar.

Här streamar du: Night of the Living Dead (1968)

Foto: Svensk Filmindustri.

20. Paranormal Activity (2007)

Paranormal Activity må vara en vattendelare, men det går inte att förneka hur effektfull den är i sin enkelhet. Gjord på blygsamma 15 000 dollar är detta en av de största, ekonomiska filmsuccéerna någonsin. Jag tycker fortfarande att den är skitläskig. Tyvärr cirkulerar filmen med flera olika slut, varav det amerikanska – som numera är det vanligaste, men som inte visades här i Sverige på biograferna – är det allra sämsta.

Här streamar du: Paranormal Activity (2007)

Foto: United International Pictures.

21. Poltergeist (1982)

Vi vet att Poltergeist skulle kunna avskräcka vem som helst från att sitta framför tv:n – och vi försöker ju uppmuntra till det motsatta – men den förtjänar ändå en plats på oktoberlistan.

Här streamar du: Poltergeist (1982)

Sammantha i The Ring
Foto: United International Pictures.

22. The Ring (2002)

Fick du precis kalla kårar? Fullt förståeligt. Blotta tanken på The Ring framkallar rysningar, vilket gör den till ett måste bland alla skräckfilmer att se i oktober.

Här streamar du: The Ring (2002)

Foto: Paramount Pictures

23. Rosemarys baby (1968)

Ett ungt par flyttar in i en ny lägenhet. Grannarna är trevliga, kanske lite väl trevliga. När Rosemary blir gravid börjar hon misstänka att de är ute efter hennes barn.

Här streamar du: Rosemarys baby (1968)

Barbarian
Foto: Walt Disney Studios.

24. Barbarian (2022)

Bill Skarsgård dyker upp igen på skräckfilmslistan, denna gången med lysande Barbarian som blev mångas skräckfavorit under fjolåret. Vi vill inte avslöja något, men vi kan säga som så – du kommer bli överraskad. Positivt, alltså.

Här streamar du: Barbarian (2022)

Saint Maud (2019)
Foto: StudioCanal

25. Saint Maud (2020)

Sugen på en psykologisk rysare om en religiös sjuksköterska med vanföreställningar om att hon är sänd av gud? Då är Saint Maud ditt absolut bästa kort. Skickligt skådespel, en krypande stämning och välgjort så det står härliga till!

Här streamar du: Saint Maud (2020)

Foto: Momentum Pictures

26. The Woman in Black (2012)

Det här är en enkel och relativ lättsmält spökhistoria som kanske inte hade kvalat in på någon lista över tidernas bästa skräckfilmer, men som passar perfekt på den här typen av lista där det krävs lite variation.

Här streamar du: The Woman in Black (2012)

Foto: Succéfilm.

27. Terror på Elm Street (1984)

Denna pärla har skrämt vettet ur folk sedan 80-talet. Varför inte hålla traditionen vid liv även i år?

Här streamar du: Terror på Elm Street (1984)

Foto: Twentieth Century Fox.

28. 28 dagar senare (2002)

28 dagar in på oktober passar det självfallet utmärkt att bänka sig framför 28 dagar senare. En zombieklassiker signerad Danny Boyle och med Cillian Murphy i huvudrollen.

Här streamar du: 28 dagar senare (2002)

Foto: StudioCanal

29. The Others (2001)

Glöm inte bort den obehagliga pärlan The Others från 2001, med en lysande Nicole Kidman i huvudrollen. En av de bästa skräckfilmerna någonsin!

Här streamar du: The Others (2001)

Foto: Svensk Filmindustri.

30. Scream (1996)

Vill du ladda upp ordentligt inför Halloween finns det få bättre filmer än Scream.

Här streamar du: Scream (1996)

Foto: Atlantic Film.

31. Halloween (1978)

På självaste Halloween avslutar vi givetvis med Halloween! Allt annat hade varit galenskap.

Här streamar du: Halloween (1978)

Om du uppskattar våra tips, missa inte vår lista över de bästa skräckfilmerna någonsin!

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL