Verklighetsbaserade skräckfilmer

Verklighetsbaserade skräckfilmer – läs på egen risk

10 april 2023 kl. 18:04

Vi listar verklighetsbaserade skräckfilmer.

Många gånger kan det vara betryggande och veta att skräckfilmer bara är påhitt, men det finns ett antal filmer som baseras på verkliga händelser. Läsning sker på egen risk.

Skräck special
Foto: Mew Line Cinema.

1. The Conjuring (2016)

Familjen Perron flyttar in i ett hus på landet i Rhode Island, ett hus som sägs vara byggt på 1700-talet. I början var allt bra men efter att familjen bott där en tid så började de känna närvaro av andar. Bland annat så känner de doften av ruttet kött, speciellt i källaren. Familjen berättar också att något övernaturligt smällde i dörrarna och hade sönder saker. 

Familjen Perron bodde i huset i hela 9 år innan de, till slut, flyttade. Anledningen till att det tog nio år, var för att familjens alla pengar var bundna till huset och de kunde inte få det sålt. Vid ett tillfälle sökte de kontakt med de välkända spökjägarna Ed och Lorraine Warren som skulle utreda de paranormala händelserna som ägde rum i huset. En yngre dotter i Perron-familjen, som idag är 50 år, berättade att mycket ur The Conjuring-filmen är sant. 

Foto: Screen Gems.

2. Besatt (2005)

En ung kvinna avled efter exorcism i Tyskland på 1970-talet. Allt handlar om Anneliese Michel, som många år lidit av psykisk ospecificerad sjukdom. Efter att vården inte kunde hjälpa henne sökte familjen sig vidare och tog kontakt med kyrkan .

Anneliese var själv också fast besluten om att hon var besatt av en demon. Det var dock först 1974 som kyrkan gav sitt godkännande att utföra en så kallad exorcism, men efter att olika präster försökt slutade Anneliese äta. Istället för att söka läkarhjälp bestämmer sig familjen för att fortsätta med demonutdrivningen. 

Anneliese dör 1976, 24 år gammal av undernäring och vätskebrist.

3. Annabelle (2017)

Det var inte länge sedan som skräckfilmen Annabelle släpptes, om den ondskefulla dockan vi fått bekanta oss med i Conjuring-filmerna. I Annabelle Creation får vi veta historian bakom Annabelle. Dockmakaren Samuel Mullins och hans fru Ester hade en dotter på sju år, som tragiskt gick bort i en bilolycka. För att hantera sorgen gör paret en docka tillsammans där de först tror att dotterns ande flyttat in men i själva verket är det något helt annat.

Paret Mullins får för sent vet att dockan är besatt av en demon och inte deras älskade dotter. Paret försöker driva ut demonen men de lyckas inte och därför anlitas spökjägarna Ed och Lorraine Warren.

Man tror att Annabelle ligger bakom flera övernaturliga händelser och idag finns dockan i paret Warrens museum med övernaturliga ting. 

Foto: Shamley Productions.

4. Psycho – Grävde upp sin egen mamma (1960)

Mördaren i Psycho är baserad på en sann person, nämligen gravplundraren och seriemördaren Ed Gein. Gein bodde med sin mamma tills hon dog, och efter mammans död bar han ofta hennes kläder. 

Gein påstår själv att han mördat allt mellan 2-7 personer under 50-talet. Man tror också att han var nekrofil eftersom han grävde upp flera gravar och där ibland sin egen mors. Hos Gein hittade också polisen flera makabra möbler gjorda av mänskliga kroppsdelar.

Halloween special
Foto: MGM.

5. The Amityville Horror – Hemsökt hus (2005)

Idag finns det många filmer av paret Kathy och George Lutzsom som flyttade in i ett gammal hus på Ocean Avenue. Huset har fått namnet Amityville, ett hus som visade sig vara hemsökt av flera demoner. Familjen flyttar in i huset december 1975 och flyttar från huset 28 dagar senare på grund av hemsökelsen. 

Det kanske inte var konstigt att Amityville var hemsökt eftersom en familjemedlem i föra familjen som bodde där, Ronald DeFeo Junior, sköt ihjäl hela sin familj, däribland fyra syskon när alla familjemedlemmar sov. I filmen har dock huset en påhittad adress eftersom de inte vill att folk ska besöka familjen som bor där för tillfället. 

Halloween special
Foto: Modern Girl Productions.

6. The Girl Next Door – Tonåring torteras till döds (2007)

I filmen hålls systrarna Meg och Susan fången i deras mosters källare där ena systern misshandlades så brutalt att hon faktiskt dör. Men det var inte enbart mostern som torterade systrarna utan även också hennes äldre söner. Filmen är baserad på Sylvia och Jenny Likes vars moster fick betalt för att ta hand om de två flickorna. 1965 blir Sylvia utsatt för extrem misshandel och avlider av sina skador, hon blev tragiskt nog bara 16 år gammal. 

Mostern Gertrude Baniszewski och hennes söner dömdes för tortyr och mord. Brottet har till och med kallats ett av de värsta i Indiana. 

Halloween special
Foto: The Austrian Film Finance.

7. Morden vid Wolf Creek – Mördade ute i ödemarken (2005)

En grupp turister vandrar genom Australien när de möter en främling som ansluter sig till gänget. Det visar sig att denna främling är en sadistisk psykopat. Filmen är dock löst baserad på Ivan Milat, en seriemördare. Milat anklagas för att ha mördat sju personer i Australien och hans offer var alltid turister. Detta skedde mellan 1984-1989. Milat fångas och döms till livstid trots att han själv påstår att han är oskyldig.

Källor:

Elle 

TV.nu

Veckorevyn

För mer läsning, se vår lista över de bästa skräckfilmerna!

 

NÄSTA ARTIKEL