Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Santa Claus.

De bästa julfilmerna på Disney+

David Lindahl | Lista
22 november 2020
David Lindahl | Lista
22 november 2020

Missa inte dessa måsten för att komma i julstämning.

Mysiga filmer under årets högtider är Disney experter på och kanske allra mest när det gäller julen. Här har vi samlat alla de bästa julfilmerna som finns på den nya streamingtjänsten Disney+.

Ensam hemma (1990)

Ensam hemma.
Macaulay Culkin i "Ensam hemma". Foto: 20th Century Fox.

Denna klassiker behöver inte någon längre introduktion. Har du fortfarande inte sett Macaulay Culkin lura byxorna av tjuvarna Joe Pesci och Daniel Stern är det bara sätta igång. Kontentan i filmen? Glöm aldrig bort ditt barn på självaste julafton. Men om du gör det klarar det sig troligen ganska bra – även mot bovar.

Det här är inte bara en av de bästa julfilmerna på Disney+, utan en av de bästa alla kategorier. Vad som gör det extra bra är att streamingtjänsten har hela Ensam hemma-samlingen tillgänglig, inklusive Borta bra men ensam hemma bäst från 2021.

Ensam hemma 2 – vilse i New York (1992)

Ensam hemma 2.
Ensam hemma 2 – vilse i New York. Foto: 20th Century Fox. 

Här i uppföljaren glöms Kevin återigen bort och terroriseras av samma skurkar. Den här gången är fällorna värre och smärtan mer olidlig. Som barn var det underbart att se dessa onda män få saker i huvudet. Men som vuxen kan jag inte hjälpa att tycka lite synd om bovarna och frukta den eviga tortyren de måste utstå.

Hinner du inte med alla Ensam hemma-filmerna bör du åtminstone prioritera de två första.

 

Miraklet i New York (1994)

Miracle on 34th Street.
Miraklet i New York. Foto: 20th Century Fox.

När en förvirrad fabror hävdar att han är tomten blir han utskrattad och inspärrad på ett mentalhem. Nu måste en advokat och en flicka komma till hans undsättning och bevisa att han faktiskt är jultomten. En mysig julberättelse och en nyinspelning på originalet från 1947.

De hände i New York (1947)

Det hände i New York.
Det hände i New York. Foto: 20th Century Fox.

En klassiker och originalet till Miraket i New York. En äldre man spärras in på ett mentalhem för att han hävdar att han är jultomten. Nu måste en advokat och en ung flicka hjälpa honom. Precis som nyinspelningen är den väl värd att se och skänker ett budskap om att våga tro på lite magi.

 

Nu är det jul igen (1994)

Nu är det jul igen.
Tim Allen i "Nu är det jul igen". Foto: Disney.

När Scott får självaste jultomten att trilla av hans tak måste han sätta på tomtedräkten och dela ut klapparna själv. Men att vara jultomte är ingen tillfällig sak och under det kommande året märker Scott att han både blir tjockare och får mer skägg. Det verkar på riktigt som att han har blivit den nya tomten.

Den här favoriten är extra aktuell i år, 2022, med tanke på att den fått en helt ny uppföljare i form av serien The Santa Clauses. I den nya serien har Scotts krafter börjat tyna och det blir läge att börja fundera på pensionen och allt vad det innebär.

The Nightmare Before Christmas (1993)

The Nightmare Before Christmas.
The Nightmare Before Christmas. Foto: Disney

Vem sa att det inte går att se Halloweenfilmer på julen? Jack Skellington är kung i Halloweenlandet och vill inget hellre än att sprida julglädje. Han bestämmer sig för att introducera julen till sin värld, något som inte direkt tas emot med den entusiasm han hade hoppats på.

Noelle (2020)

Noelle – en av de bästa julfilmerna på Disney+
Anna Kendrick i "Noelle". Foto: Disney.

Som syster till den nya jultomten vill Noelle också få göra något viktigt för att lyfta högtiden ännu mer. Men när hennes bror plötsligt försvinner måste hon ge sig ut på ett äventyr för att hitta honom och samtidigt rädda julen. Läs vad vi tyckte om Noelle här.

The Guardians of the Galaxy julspecial (2022)

Guardians of the Galaxy julspecial – de bästa julfilmerna på Disney+
Foto: Disney+

Vill du ge dig på något purfärskt i julfilms väg på Disney+ är det faktiskt Marvels universum som du bör kasta dig in i. Galaxens väktare själv är nämligen i fokus i The Guardians of the Galaxy julspecial som hittat till streamingtjänsten inför julen 2022. I den 44 minuter långa kortfilmen beger sig hjältarna till jorden för att hitta den perfekta julklappen.

Läs också vår lista över de bästa familjefilmerna på Disney+.

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL