Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kollage av flera olika filmer

10 mysiga julfilmer för hela familjen

Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Lista
24 december 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Lista
24 december 2020

Samla familjen och se på något bra

Under julen när familjen är samlad kan det vara mysigt att avsluta dagen eller kvällen i soffan framför en mysig eller spännande film för alla. Här kommer tio förslag på filmer som passar alla.

Nu när julen är här och mörkret faller utanför kan det vara mysigt att samla familjen, ta fram något gott att äta och njuta tillsammans framför en film som alla kan se. När barn, barnbarn eller andra barn i släkt och närhet har jullov finns det en hel del tid över. Varför inte spendera dagarna eller kvällarna framför TV:n och en underhållande film? Vi har samlat tio julfilmer som hela familjen kan se och njuta av tillsammans.

För fler tips, se Filmtopps lista med nya julfilmer 2022 där vi listar färska nyheter som erbjuds på både streaming och bio.

Spirited (2022)

Listan är främst fylld med klassiker, men och annan mer ny film har vi allt. Bland mysiga julfilmer för hela familjen vill vi lyfta fram Spirited, den nya musikalkomedin med de så ofta roliga Will Ferrell och Ryan Reynolds i huvudrollerna. Filmen ger oss en ny version på Charles Dickens klassiker En julsaga, som vi även kommer att ta upp längre ner. Skillnaden den här gången är att vi nu följer de spöken som ska göra allt i deras makt för att vända på en skeptisk persons negativa syn på julen. Och förstås att vi bjuds på en hel del musikalnummer.

10 mysiga julfilmer för hela familjen
Foto: Apple TV+.

Polarexpressen (2004)

Denna animerade film har redan blivit en riktig julklassiker. Filmen är baserad på Chris Van Allsburgs klassiska barnbok och handlar om en ung pojke som en dag hittar en tågbiljett i sin ficka. Det visar sig att tågbiljetten är till Polarexpressen. Ett tåg som ska ta honom på en spännande resa till Nordpolen för att hämta första julklappen.

10 mysiga julfilmer för hela familjen
Foto: Warner Bros. Pictures

En julsaga (2009)

"En julsaga från" 2009 är en animerad version av Disney på Charles Dickens superklassiker med samma namn. Precis som Dickens julsaga handlar filmen om den snåle misantropen Scrooge. En natt får han besök av tre spöken som visar honom jular från hans förflutna. En mysig film för hela familjen och en riktig klassisk berättelse.

En julsaga
Foto: Walt Disney Pictures

Klaus (2019)

Det finns en hel del julfilmer på Netflix och det tillkommer nya hela tiden. Men en av streamingtjänstens mest populära och hyllade är den animerade filmen Klaus från 2019. Filmen handlar om den bortskämda snorvalpen Jesper vars pappa verkar äga alla världens postkontor. Med hopp om att väcka liv i sin son skickar han Jesper till Smeerensburg, en kaotisk ö mitt ute i ingenstans

10 mysiga julfilmer för hela familjen
Foto: Netflix

Ensam hemma (1990)

Denna julfilm är en film som innehåller både spänning och humor. Oavsett hur många gånger man ser första filmen om Kevin McCallister så är det lika roligt varje gång. En dag blir åttaårige Kevin borglömd och kvar ensam hemma när hela familjen och släkten åker till Paris på semester. Då passar två inbrottstjuvar på att försöka ta sig in i hemmet och Kevin tvingas försvara hemmet.

10 mysiga julfilmer för hela familjen
Foto: 20th Century Fox

Jack Frost (1998)

Även om jag själv tyckte att filmen var lite småläskigt när jag var riktigt liten så är Jack Frost från 1998 faktiskt en riktigt fin och mysig film. Filmen handlar om Charlie som avskyr julen efter att hans pappa dött. Men en dag märker han att familjens snögubbe har förvandlats till hans pappa och han får en ny chans att spendera tid med honom.

Jack Frost (1998)
Foto: Warner Bros.

The Christmas Chronicles (2018)

Har ni inte sett första Christmas Chronicles så är det hög tid att göra det nu. Sen kan ni se på uppföljaren som nyss har släppts. Netflix mysiga julfilm handlar om syskonen Teddy och Kate som försöker få tomten på bild. Det blir till slut ett äventyr som de aldrig kommer att glömma. Bara att tomten spelas av Kurt Russell borde få föräldrar att vilja kika på filmen.

10 mysiga julfilmer för hela familjen
Foto: Netflix

Nötknäpparen och de fyra världarna (2018)

Första filmen på listan som inte handlar om tomtar och julklappar, men ändå är en riktigt mysig julfilm. Disneys nyinspelning av Nötknäpparen från 2018 har flugit något under radarn. Filmen handlar om Clara som åker på en spännande resa för att rädda de fyra världarna. En film som kommer få både gamla och små att sitta som fastklistrade framför rutan.

Nötknäpparen och de fyra världarna (2018)
Foto: Disney

Santa Buddies (2009)

I Disneys supersöta film från 2009 är människans bästa vän i centrum. Häng med Valpgänget, som även har flera andra filmer, på en julig resa till Nordpolen och Hundtomtens son Puppy Paws. På plats där måste gänget få Puppy Paws att komma ihåg vad julen verkligen handlar om. 

10 mysiga julfilmer för hela familjen
Foto: Disney

Arthur och julklappsruschen (2011)

Har ni haft julstress och julstök hemma hos er nu under dagarna? Det är inget mot var Arthur har i Netflix mysiga familjefilm från 2011. När tomten har missat att dela ut årets sista julklapp en flicka så bestämmer han sig för att rycka in och rädda julen. Men, stackars Arthur har bara två timmar på sig. Kommer han att hinna?

Arthur och julklappsruschen (2011)
Foto: Netflix

Elf (2003)

Listans sista, men långt ifrån sämsta film är min personliga favorit när det kommer till julfilmer. Den klassiska filmen med Will Ferrell handlar om människobarnet Buddy som växer upp på Nordpolen i tomtens verkstad. En dag bestämmer han sig för att ta sig till New York för att träffa sig riktiga pappa. Men det blir inte helt enkelt för Buddy att passa in i människovärlden och förstå alla märkliga saker som finns där.

10 mysiga julfilmer för hela familjen
Foto: New Line Cinema

Fler tips på mysiga julfilmer för hela familjen:

  • Tomten Är Far Till Alla Barnen (1998)
  • Miraklet i New York (1994)
  • Nu är det jul igen (1994)
  • De hände i New York (1947)
  • The Nightmare Before Christmas (1993)
  • Noelle (2020)
  • Livet är underbart (1946)
NÄSTA ARTIKEL