Togo (2020)

Bästa familjefilmerna på Disney+

Filmtopp
Uppdaterad 23 november 2020 kl. 14:11 | Publicerad 04 juni 2020 kl. 20:06
ANNONS
ANNONS

Filmerna på Disney plus för hela familjen.

Det är dags för Disney+ att spänna musklerna och visa upp sin breda katalog av familjefilmer. Filmtopp har tagit en titt på utbudet och listar det bästa som streamingtjänsten har att erbjuda.

Disney+

Finns det en kategori av Disney plus filmer som streamingtjänsten har ett överflöd av, så är det familjefilmer. Att producera kvalitativa berättelser, som hela familjen ska kunna avnjuta, är del av själva själen i bolaget. Av den anledningen så har Disney+ av förklarliga skäl ett av streamingvärldens bästa utbud av familjefilmer. 

Är du ute efter något annat än familjefilm så har vi på Filmtopp sammanställt ännu fler filmtips på Disney+

(Film-quizets svar hittar du här!)

De 7 bästa familjefilmerna på Disney plus

Holes (2003)

Holes med Shia LaBeouf på Disney+
Foto: Disney.

"Holes", med en ung Shia LaBeouf i huvudrollen, är en ofta bortglömd familjepärla. Filmen, som är baserad på ungdomsboken Ett hål om dagen av Louis Sachar (som även skrev manuset till filmen), är full av spänning och mystik.

Handlingen kretsar kring Stanley Yelnats (Shia LaBeouf) – en otursföljd pojke som skickas till ett ungdomsfängelse. Av någon mystisk anledning så tvingar fängelsedirektören (Sigourney Weaver) Stanley och de andra fångarna att gräva ett hål om dagen ute på fängelseområdet. Varför de måste gräva hålen blir ett mysterium som gäckar oss genom filmens gång.

Sachars bok har vunnit otaliga priser sedan den kom 1998 och även filmen fick ett varmt mottagande när den släpptes. I USA gick Holes in på biotoppens andraplats under sin öppningshelg 2003, efter Anger Management. Den legendariske filmkritikern Roger Ebert beskrev dock Holes som det mer givande alternativet.

Jag gick in och förväntade mig en film för personer i 13-års åldern, och gick ut med en känsla av att känna mig utmanad och tillfredsställd. Det är underligt hur mycket vuxnare och sofistikerad "Holes" är än "Anger Management", skrev Ebert som avslutande ord i sin recension av filmen.

Mary Poppins kommer tillbaka (2018)

Emily Blunt som Mary Poppins på Disney+
Foto: Disney.

Okej, innan hela familjen sätter sig och tittar på “Mary Poppins kommer tillbaka” så kan det vara värt att se om barnen går med på att se förlagan, Mary Poppins (1965), först. Vi vet dock hur svårt det kan vara att få de allra yngsta att engagera sig i allt som inte är toppmodernt, så det kan bli att ni får se filmerna i omvänd ordning.

Att producera en modern tappning av en klassiker som älskats i generationer är dömt att misslyckas, men Mary Poppins kommer tillbaka är en förvånansvärt härlig familjefilm med underbara rollprestationer. I huvudrollerna ser vi bland annat duktiga Emily Blunt och musikalundret Lin-Manuel Miranda (bland annat känd för sitt fenomen till musikal, Hamilton).

Mary Poppins kommer tillbaka kommer till tjänsten den 9 januari 2021.

Willow (1988)

Willow – en av de bästa familjefilmerna på Disney+
Foto: Disney.

Detta kultförklarade sagoäventyr i en värld med drakar och feer följer Willow, en bonde som blir personen att skydda en speciell unge från en ond drottning. I denna tvåfaldigt Oscarsnominerade storfilm ser vi Warwick Davies och Val Kilmer. Det stod nyligen klart att Disney+ gör en serie som bygger vidare på filmen, med Warwick Davies tillbaka i titelrollen.

Vem satte dit Roger Rabbit (1988)

Vem satte dit Roger Rabbit
Foto: Disney.

En av de absolut bästa familjefilmerna på streamingtjänsten är detektivfilmen Vem satte dit Roger Rabbit. Här försöker en polis ta reda på vem som satt dit Roger Rabbit för ett mord, detta trots att han hatar tecknade figurer. 

Vem satte dit Roger Rabbit är en bortglömd pärla, som blev otroligt stor när den kom. Filmen bröt tekniska barriärer och vann flera Oscars. Har också ett mäktigt internationellt kritikersnitt på 83/100.

Mupparna (2011) & Mupparnas julsaga (1992)

Det finns flera filmer med mupparna på Disney+
Foto: Disney.

Samma sak gäller för “Mupparna” som för “Mary Poppins” – du kan behöva fasa in ungarna i mupparnas värld innan du introducerar dem för de något äldre verken, och i det här fallet är det ett måste. Mupparnas julsaga är en mästerlig tolkning av Charles Dickens bok, En julsaga som alla borde ha sett minst en gång. 

Mupparna från 2011 med Jason Segel och Amy Adams i huvudrollerna är en utmärkt introduktion till mupparnas universum. Även andra av de härliga filmerna med mupparna finns att streama på Disney+.

Berättelsen om Narnia: Häxan och Lejonet (2005)

Berättelsen om Narnia: Häxan och Lejonet finns på Disney+
En av de bästa familjefilmerna på Disney+. Foto: Disney. 

För älskare av äventyr och de stora sagorna är Häxan och Lejonet ett givet alternativ. Filmen har alla element som behövs för att tilltala tittare i alla åldrar. 

För familjer med något äldre barn så finns det fler fantastiska äventyrsalternativ, som exempelvis Pirates of the Caribbean-filmerna eller John Carter (2012).

Sound of Music (1965)

Se Sound of Music på Disney plus.
Foto: Disney.

Det finns klassiker och så finns det klassiker. Sound of Music tillhör den andra kategorin – det vill säga, den typen av klassiker som ingen har undgått att höra talas om och som känns som en del av själva filmhistorien. 

Filmen är lång (nästan tre timmar), och knappast listans modernaste tillskott, men det är något alldeles speciellt med Sound of Music som trots allt gör den till så förtrollande bra. Varken du eller dina barn kommer ångra att ni tog er tiden att se denna sanna klassiker.

Om du vill ha fler tips på Disney + Sverige, se Filmtopps lista med deras bästa filmer.

Disney plus-original och remakes i kategorin för familjefilmer.

Än så länge har Disney+ inte hunnit bygga upp sitt bibliotek av originalfilmer till något imponerande, men det finns trots allt några mysiga alternativ som passar till familjens filmkväll. 

De senaste åren har Disneys givna framgångsrecept varit att producera live-action remakes av sina klassiska, animerade titlar – och alla av dem finns på Disney+. Flera utav dem är helt klart värda att ses.

De bästa originalfilmerna

Togo: Ett Disney plus-original
Foto: Disney.
 • Togo (2019) – Detta kanske inte är en film som kommer att tilltala de allra yngsta, men “Togo” med Willem Defoe är än så länge en av de bästa originalfilmerna på tjänsten.

 • Noelle (2019) – Disney+ juloriginal med härliga Anna Kendrick i huvudrollen är ett mysigt alternativ för hela familjen när de kallare månaderna har kommit. 

 • Lady och Lufsen (2019) – Eftersom filmen både är en remake, och ett original för Disney+, så får den fungera som bro mellan de två kategorierna. Den nya versionen är inte lika lyckad som originalet, men om du och barnen är hundälskare så är den trots allt ett måste.

Familjekategorins bästa live-action remakes

Djungelboken kommer snart till Disney+
Foto: Disney.
 • Djungelboken (2016) – Disney la i en ny växel i och med Jon Favreau-regisserade Djungelboken. Den välgjorda remaken med fantastiska röstframträdanden från stjärnor som Bill Murray, Scarlett Johansson, Ben Kingsley och Idris Elba uppskattades av både kritiker och biobesökare. Filmen kommer till tjänsten våren 2021. Detta är utan tvekan an av de bästa familjefilmerna på Disney+.

 • Skönheten och odjuret (2017) – Det här är en av Disneys mer lyckade remakes. Filmen med Emma Watson i rollen som Belle lyckas med att både hålla sig trogen till originalet och addera några kreativa utflykter som inte stör upplevelsen. Filmen kommer till Disney+ i oktober 2020.

 • Aladdin (2019)Guy Ritchie-regisserade “Aladdin” med Will Smith som Anden är en fullt godkänd remake som inte avviker alltför mycket från originalet.

 • Lejonkungen (2019) – Nyversionen av “Lejonkungen” må ha fått ett blandat mottagande, men filmen är trots allt värd din och din familjs tid. 

 • Berättelsen om Askungen (2015) – Talangfulla Lily James axlar rollen som Askungen i denna magiska version av klassikern. I filmen får vi ta del av många fina rollprestationer av sådana som bland annat Cate Blanchett och Helena Bonham Carter. Filmen kommer till Disney+ i september 2020.

Några ytterligare härliga live-action spinoffs och remakes som finns på Disney+ (eller som kommer att släppas på tjänsten den närmaste tiden) är Christopher Robin (2018), Peter och draken Elliott (2016), Maleficent (2014). 

Även Tim Burtons live-action remakes av Dumbo (2019) och Alice i Underlandet (2010) finns på streamingtjänsten. Filmerna har inte direkt rosats av kritikerna, men som alltid är Burtons filmer visuella mästerverk, och en del av de animerade originalens charm finns så klart kvar. 

Fler live-action remakes är på väg. Nästa remake att få sin premiär är Mulan med en planerad premiär den 24 juli i år. Filmen var egentligen tänkt att släppas under våren, men fick skjutas fram på grund av coronavirusets framfart. 2021 kan vi bland annat se fram emot Cruella med Emma Stone i huvudrollen.

Andra sevärda familjefilmer på Disney+

 • Millions (2004)

 • Cool Runnings (1993)

 • Invincible (2006) 

 • Willow (1988)

 • Den otroliga vandringen (1993)

 • The Rookie (2002)

 • Eight Below (2006)

 • Old Yeller (1957)

Familjefokuset både en för- och nackdel för Disney+

Nyversionen av Lejonkungen finns på Disney plus.
Foto: Disney.

Att Disney är ett bolag med ett så utpräglat familjefokus – som företaget även tagit med sig till Disney plus – kan komma att bli både en fördel och en nackdel. 

Det familjevänliga utbudet lär vara attraktivt för de flesta hushåll med barn, men samtidigt har Disney uttalat sig flertalet gånger om att det inte kommer att finnas något innehåll som är R-rated (vilket refererar till innehåll som inte bör ses av individer under 17 år, utan en vuxens tillsyn). 

Skulle Disney stå fast vid beslutet så kommer utbudet att begränsas avsevärt och sannolikt skrämma bort en del prenumeranter. En film som älskade Deadpool (2016) kommer med de nuvarande restriktionerna aldrig att hitta till plattformen för att fullända den annars så digra Marvel-katalogen. 

Funderar du på att testa på streamingtjänsten så borde utbudet av Disney plus filmer inom familjekategorin var ett av de främsta huvudargumenten.

För mer läsning --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL