Årets bästa actionfilmer 2023 – Filmtopp tipsar

Årets bästa actionfilmer 2023 – Filmtopp tipsar

Emil Oscar Rasmussen
15 november 2023 kl. 19:11

Actionrullarna du inte får missa

Filmtopp tipsar om några av de absolut bästa actionfilmerna som har kommit ut under 2023. Listan innehåller såväl stora blockbusters som mer okända pärlor.

Året rusar mot sitt slut och det börjar bli tid att blicka tillbaka på filmmånaderna som har passerat. Vi har redan delat några listor med de bästa filmerna inom olika genres, såsom årets bästa familjefilmer enligt IMDb, årets bästa thrillers enligt IMDb och årets bästa skräckfilmer enligt IMDb.

Men nu är det också dags att börja lyfta fram våra egna favoriter, och i det här fallet är det Filmtopps favoriter bland årets bästa actionfilmer vi sätter i strålkastarljuset.

De 10+ bästa actionfilmerna 2023 – Filmtopps tips

Årets bästa actionfilmer 2023 – Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (2023)
Foto: UIP.

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One

Den senaste Mission: Impossible-filmen med Tom Cruise är en av de allra bästa i franchisen, vilket nästan per automatik gör den till en av de mest givna filmerna att inkludera på listan. Filmen gör det Mission: Impossible-filmerna gör bäst: tar oss med på ett nagelbitande uppdrag med tydliga insatser, hög intensitet och ordentligt med nerv. Men denna gången görs det dessutom aningen bättre än tidigare.

Här streamar du Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One

Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)
Foto: Sony Pictures.

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Det kändes inte som om det skulle vara möjligt, men Across the Spider-Verse håller faktiskt lika hög nivå som föregångaren Into the Spider-Verse (2018). Uppföljaren bjuder på ny banbrytande animation i kombination med en kreativt sammansatt och berättad handling. När det kommer till animerad action blir det inte mycket bättre än så här.

Här streamar du Spider-Man: Across the Spider-Verse

Sisu (2023) – Årets bästa actionfilmer 2023
Foto: Nordisk Film.

Sisu

Okej, inför 2023, hur många trodde att vi skulle ha en finsk film på listan över årets bästa actionrullar? Sisu är utan tvekan en av årets stora, positiva överraskningar alla kategorier. Filmtopp delade ut full pott till denna brutala, blodiga enmansshow som är något utöver det vanliga på den nordiska filmscenen.

Här streamar du Sisu

Extraction 2 (2023)
Foto: Netflix.

Extraction 2

Extraction 2 fortsätter på samma framgångsspår som sin föregångare och det är bara att luta sig tillbaka i tv-soffan och njuta av åkturen. De Chris Hemsworth-ledda filmerna lyckas med någonting som ytterst få andra actionrullar klarar av nuförtiden, och det är att leverera högintensiv, storskalig och ibland överdådig action som fortfarande känns förankrad i någon form av verklighet. Det är uppfriskande att se.

Här streamar du Extraction 2

Årets bästa actionfilmer 2023 – John Wick: Chapter 4
Foto: Nordisk Film.

John Wick: Chapter 4

Numera vet vi vad vi får av John Wick-franchisen. Det vill säga action, action, action och så lite till action, plus lite repliker på max tre ord här och där från Keanu Reeves. Med så tydliga förutsättningar är det liksom omöjligt att vara speciellt kritisk – John Wick: Chapter 4 ger oss precis det den utlovar, och serverar det dessutom med finess.

Här streamar du John Wick: Chapter 4

The Covenant (2023)
Foto: Prime Video.

The Covenant

Guy Ritchie har ett actionfyllt år. I början av året kom den fullt dugliga actionrullen Operation Fortune: Ruse de guerre ut. Den följdes några månader senare upp med The Covenant, som uppskattats av såväl kritiker som publiken. Huvudrollen i actionthrillern där en tolk i Afghanistan riskerar sitt liv för att hjälpa en amerikansk soldat spelas av Jake Gyllenhaal.

Här streamar du The Covenant

Nimona (2023) – Årets bästa actionfilmer 2023
Foto: Netflix.

Nimona

Nimona är en av årets stora framgångar när det kommer till animerade filmer. Actionäventyret utspelar sig i en härlig värld som är en blandning av futurism och medeltiden – med en hamnskiftande tonåring i fokus. På listan över årets bästa actionfilmer 2023 är det här ett perfekt alternativ för de något yngre. 

Här streamar du Nimona

Dungeons & Dragons
Foto: UIP.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Lättsam och glädjefylld action beskriver denna härliga film väldigt bra. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves är närmast en perfekt fredagsrulle med sin finkänsliga balans mellan action, äventyr och komedi. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves är inte nödvändigtvis årets bästa actionfilm, men utan tvekan en av årets största överraskningar inom genren.

Här streamar du Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Årets bästa actionfilmer 2023 – Ballerina (2023)
Foto: Netflix.

Ballerina

Den sydkoreanska actionthrillern Ballerina imponerade på Filmtopp med sina tydliga tematik och raka handling, som paketerats in i ett hämnddrama med läckra actionscener. Vill du se en lite annorlunda skildring av vänskap, och vreden som kan uppstå när den tas ifrån en, är Ballerina filmen för dig.

Här streamar du Ballerina

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (2023)
Foto: UIP.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem

Våra favoritsköldpaddor i Teenage Mutant Ninja Turtles är tillbaka i ny tappning, denna gången i en aningen Into the Spider-Verse-inspirerad estetik. Mutant Mayhem är en familjevänlig actionrulle och en utmärkt film för den som vill introducera "Turtles" för en ny generation. 

Här streamar du Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem

The Creator (2023) – Årets bästa actionfilmer 2023
Foto: Walt Disney.

The Creator

The Creator motsvarade inte de enorma förväntningar som byggdes upp inför filmen, men det är alltjämt en välproducerad och sevärd film. Som en av årets stora satsningar inom sci-fi och action förtjänar den ett omnämnande på listan. Vill du ha storslagen action kan det inte bli helt fel med The Creator.

Här streamar du The Creator

The Killer (2023)
Foto: Netflix.

The Killer

The Killer är inte nödvändigtvis vad man är ute efter när man tänker på en typisk actionfilm. Faktum är att David Finchers thriller är en relativt långsam film, med undantag för några få actionsekvenser. Men det är också det som får den att sticka ut och gör den till given på listan! Vill du ha något annorlunda inom actiongenren är det The Killer du ska ta dig an.

Här streamar du The Killer

Årets bästa actionfilmer 2023 – Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)
Foto: UIP.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Vi vet, Indiana Jones and the Dial of Destiny blev inte riktigt ett så hejdundrande farväl till franchisen med Harrison Ford i täten som alla hade hoppats på, men kom igen, med rätt förutsättningar är det här ändå en härlig äventyrsfilm.

Här streamar du Indiana Jones and the Dial of Destiny

Var är superhjältefilmerna?

Ja, den här typen av lista hade ju i regel kryllat av superhjältefilmer, men det går inte att komma ifrån att det varit ett riktigt uselt år för genren. The Marvels-floppen har bekräftat att biopubliken tycks mättare än någonsin tidigare på filmerna, och det blir inte bättre av att de flesta inte kunnat leva upp till förväntningarna.

Ska vi ändå lyfta fram några som sticker ut en aning är Guardians of the Galaxy Vol. 3 och The Flash värda omnämnanden. Även ovan nämnda The Marvels var fullt duglig enligt Filmtopp, trots att den ser ut att bli en ekonomisk katastrof för Disney.

Slutligen ska det också nämnas att ytterligare en handfull actionrullar väntar på sina premiärer innan året är slut, eller har precis debuterat på bio. Bland de kommande titlarna finns det flera som potentiellt förtjänar en plats på listan. Nya The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes fick exempelvis ett högt betyg av Filmtopp och det kan mycket väl filmer som Napoleon, Silent Night, Ett sista race och Rebel Moon - Part One: A Child of Fire också tilldelas.

Helhetsbetyget på actionåret 2023 kan fortfarande höjas ett snäpp med de kommande filmerna, men än så länge får vi nog nöja oss med att kalla det för ett helt okej actionår.

NÄSTA ARTIKEL