Alla roller Marko Markoolio Lehtosalo spelat under åren – otippade guldkorn!

Alla roller Marko "Markoolio" Lehtosalo spelat under åren – otippade guldkorn!

Sofie Landgren
01 maj 2024 kl. 18:05

Allt från otippad vampyr till legendaren Dr Mugg

Att artisten Markoolio är hela Sveriges favorit-finne råder det inget tvivel om, men att han har spelat såhär många roller genom åren hade vi ingen aning om!

Markoolio i hem till midgårs och Dr mugg
Foto: TV4.

Hem till Midgård (2003)

Vi börjar med den svenska komediserien Hem till Midgård som kretsar kring den fiktiva byn Midgård, Nordens sista okristna ställe, belägen utanför Birka. Midgård är en liten by men ett ökänt rövarnäste bland lokalbefolkningen. Byns hövding, Snorre den Store, är ute på plundringståg med byns främsta män och ansvaret för Midgård ligger istället på hans aningen inkompetente son Lill-Snorre. Med sig har han sina vänner, en brokig skara av inte så smarta individer, och de försöker ta hand om byn efter bästa förmåga, vilket inte går så bra.

Marko spelade rollen som Tyke Mörbult, gruppens enda finlandssvensk som alltid hade med sig sin knölpåk. Han beskrivs som allt annat än intelligent, refererar både till sig själv och till andra i tredje person, och dreglar konstant. Han blir extremt upprörd om någon gör narr av honom, eller kallar honom dum – han reagerar då oftast med våld, och sin standard-replik "Tyke inte dum!" 

Dr. Mugg (2001)

Vidare har vi givetvis hans otroliga karaktär Dr. Mugg, den helt meningslöst dubbade TV-serien för barn. Skådespelarna både spelade och gjorde dubbade röster till sina egna rollfigurer eftersom de endast öppnade och stängde munnen under varje scen istället för att ha riktiga dialoger med varandra.

Serien utspelar sig i den fiktiva staden Dasseborg där huvudpersonen Doktor Mugg spelas av artisten Markoolio. Doktor Mugg gör allting för att tvinga stadens medborgare att köpa hans uppfinning Pruttomobilen, en mobil toalettstol, som ingen vill ha. Andra viktiga rollfigurer är den intelligensbefriade och fåfänge superhjälten Kapten Filling, som i "verkligheten" äger ett litet tvätteri och heter Klas-Kent, och spelas av Johan Petersson, och Walter Closett, som spelas av Fredde Granberg.

Markoolio i Familjen Rysberg
Foto: SVT/SVT Play.

Familjen Rysberg (2015)

2015 medverkade Marko i Fredde Granbergs roliga vampyrserie Familjen Rysberg som gick exklusivt på SVT:s Barnkanalen. Marko spelade rollen som vampyrpappan Drak-Olle.

Serien kretsar kring vampyrfamiljen Rysberg som flyttat från Transsylvanien till Sverige, och visar deras missöden med kulturkrockar mellan deras gamla monsterliv och vanligt Svenssonliv i den svenska förorten.

Programmet blev så pass populärt att det till och med vann Kristallen 2016 för årets barn- och ungdomsprogram.

O som i Markoolio
Foto: Baluba Television/Arcade Music Company.

O som i Markoolio (1999)

1999 kom Fredde Granbergs mockumentär, O som i Markoolio, den fiktiva historien om den faktiska svensk/finska rapstjärnan Markoolio. Av en inte alltför seriös tv-reporter får tittarna veta att Markoolio är ett urgammalt finskt uttryck som betyder "Han som rappar" och två modeller avslöjar den sanna historien om Markoolios pinsamma debut i sängkammaren.

Marko i Panik i tomteverkstan
Foto: SVT/SVT Play.

Panik i tomteverkstan (2019)

Panik i tomteverkstan var julkalendern i Sveriges Television 2019, regisserad och skriven av Fredde Granberg och Thomas Claesson. Per Andersson spelar rollen som Jultomten Julius, Pernilla Wahlgren spelar rollen som Tomtemor Julia och Marko spelar rollen som slädmekanikern Meckar-Nisse.

Kalendern handlar om tomtefamiljen på Nordpolen som tillsammans behöver vända trenden att allt färre barn tror på jultomten, trots mer än 200 års julklappsutdelande. Den magiska världens "Ljusets lykta" lyser svagt och tomten är nedstämd.

Mer panik i tomteverkstan (2021)

2021 kom uppföljaren Mer panik i tomteverkstan som handlar om att Tomten har blivit dumpad av Tomtemor som har flyttat till den riktiga världen. Han lider av desperation och kämpar med sina tomtesysslor, och livet som ensampappa på halvtid. Men allt får en vändning då Skogsrået dyker upp i byn. Tomten blir snabbt förälskad i henne och de börjar dejta. Även här spelar Marko rollen som slädmekanikern Meckar-Nisse.

Markoolio i kommisarie späck
Kommissarie Späck. Foto: SF Studios.

Andra, mindre gästspel

2010 gjorde han ett inhopp i den svenska komedi-kriminalaren Kommissarie Späck under rollbeskrivningen "Utmärglad man", och året innan dök han upp i rollen som sig själv i komedifilmen Sommaren med Göran.

Tips på fler underhållande listor:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL