Nostalgi från MTV – kommer du ihåg 00-talets mest sedda realityserier?

Nostalgi från MTV – kommer du ihåg 00-talets mest sedda realityserier?

Sofie Landgren
04 mars 2024 kl. 19:03

Guldkorn från förr

Att MTV står för "Music television" och att kanalen i grund och botten var skapad för att enbart spela upp musikvideos 24/7 är lätt att glömma bort när man ser till antalet realityserier som de faktiskt producerat och matat en hel generation med. Här har vi listat favoriterna från 2000-2010.

00-talets bästa realityserier på MTV

Under ungefär 20 år formade kanalen MTV musikindustrin. Många musikgenrer introducerades och kunde nå ut till en helt ny publik och blev många artisters språngbräda till helt otroliga genombrott. Till slut blev det ett skifte och kanalen övergick till att bli mer av en renodlad underhållningskanal för unga och musikvideorna försvann.

Kanalen satsade istället stenhårt på att producera renodlade realityserier och här har vi gjort en sammanställning av de realityserier som blev 00-talets mest sedda.

Jersey Shore (2009)
Foto: MTV.

Jersey Shore (2009)

Få har nog missat realityserien Jersey Shore som gav ordet "Guido" en plats i rampljuset världen över. Ordet är rent krasst en beskrivning av stereotypa amerikaner med italienskt ursprung som har en machismo- och gangster-attityd. Serien handlade om åtta italiensk-amerikaner (”Guidos”) som tillbringar en sommar i ett hus vid stranden vid Jersey Shore (i säsong två i Miami och i säsong 4 i Florens i Italien). Serien baserades mycket på deras interna relationer, deras fester, raggande, sex och otrohet.

Serien spelades in sommaren 2009 och sändes i USA under hösten. Deltagaren Angelina Pivarnick medverkade bara i ett par avsnitt innan hon lämnade programmet sedan hon vägrat att arbeta i t-shirtaffären. Många avsnitt handlade om det stormiga förhållandet mellan Ronnie och Sammi.

Laguna Beach (2004)
Foto: MTV.

Laguna Beach (2004)

Näst på tur har vi serien som gav området Laguna Beach ett rykte om att vara fullt av rika, ytliga och bortskämda människor. I serien fick tittarna följa hur vardagen såg ut för ett gäng ungdomar från Orange County som är ett av USA:s mest välbärgade områden. Det bjöds på strandhäng, hemmafester, drama och intriger.

Lauren Conrad, även kallad "LC", är seriens huvudperson som det är mest inriktning på under den första säsongen. Under den andra säsongen heter berättaren Kristin Cavallari och i den tredje och sista säsongen är det Tessa Keller som står i fokus.

The Hills (2006)
Foto: MTV.

The Hills (2006)

MTV tröttnadeLaguna Beach efter den tredje säsongen och efter att det sista avsnittet sänts, den 15 november 2006, kom den nya serien som tog hela världen med storm, nämligen The Hills.

Serien är en uppföljare till Laguna Beach: The Real Orange County och följer Lauren "LC" Conrad som pluggar på modeskola i Los Angeles och hennes karriär, hennes vänner och hennes liv. The Hills blev en av MTV:s mest framgångsrika realityserier. Serien avslutades efter sin sjätte säsong, främst för att tittarsiffrorna sjönk då huvudkaraktären Lauren Conrad valt att lämna serien. År 2016 kom en återföreningsspecial med titeln The Hills: That Was Then, This Is Now sändes som även den visades på MTV.

My Super Sweet 16 (2005)
Foto: MTV.

My Super Sweet 16 (2005)

My Super Sweet 16 är var en amerikansk reality-tv-serie som visade upp livet för välbärgade tonåringar, framförallt i USA, Kanada och Storbritannien. Tittarna fick se när ungdomarnas extremt rika föräldrar anordnade överdådiga, överdrivna och dyra födelsedagar. Det bjöds helt enkelt på födelsedagsfiranden till ett värde av miljoner. Serien sändes på MTV mellan 2005-2017 och det är nog många som minns intro-låten Sweet Sixteen av Hilary Duff än i dag.

Pimp My Ride (2004)
Foto: MTV.

Pimp My Ride (2004)

Mellan 2004-2007 sände MTV det näst intill legendariska bil-programmet Pimp My Ride med rapparen Xzibit som programledare. Avsnitten började vanligtvis med att en deltagare visade upp sitt fordon för att övertyga produktionen om att det måste fixa till och "pimpa" hens bil. Efter det dök programledaren (normalt rapparen Xzibit, men det finns ibland gästvärdar som Chamillionaire) upp hemma hos deltagaren, tog en titt på bilen själv och lovade att hjälpa ägaren få en komplett makeover av sin bil.

I slutet av varje avsnitt visades den omgjorda bilen upp för sin ägare, och alla detaljer om renoveringen och de anpassade funktionerna redovisades. Dessutom fick deltagaren ofta en special-gåva som på något sätt var relaterad till bilens historia eller ägarens hobby.

Punk'd (2003)
Foto: MTV.

Punk'd (2003)

År 2003 släppte MTV sin variant av "dolda kameran" fast där Hollywoodstjärnor fick falla offer för helt galna "pranks". Seriens synopsis lyder som följande: "Vad händer när de största stjärnorna i världen blir för Hollywood-bekväma? När deras bankkonton börjar svälla större än deras huvuden? Mästerskojaren Ashton Kutcher är där för att punka dem ner till jorden.", och gick rätt och slätt ut på att programledare Ashton Kutcher ville dämpa storstjärnornas hybris och egon genom att skrämma slag på dem med extremt påkostade och påhittade scenarion.

Newlyweds: Nick and Jessica (2003)
Foto: MTV.

Newlyweds: Nick and Jessica (2003)

Under sommaren 2003 kom "it"-paret Jessica Simpson och Nick Lacheys egna reality-show Newlyweds: Nick and Jessica. Serien blev en enorm framgång och lockade ungefär 1,4 miljoner tittare per avsnitt, men som mest 4 miljoner.

Tittarna fick helt enkelt följa popstjärnorna Nick Lachey och Jessica Simpsons liv som nygifta. Det bjöds på fester, scenframträdanden, bevis på deras kärlek sinsemellan men också en öppenhet och transparens i parets bråk och tillit till varandra.

Nostalgi från MTV – kommer du ihåg 00-talets mest sedda realityserier?
Foto: MTV.

The Osbournes (2002)

År 2002 kom MTV med genidraget att låta tittarna få en inblick i rockstjärnan Ozzy Osbourne och hans familjs vardag.

I serien fick vi, utöver Ozzy själv, möta hans fru Sharon och hans två barn Kelly och Jack samt ett oräkneligt antal katter och hundar. Kelly Osbourne fick bland annat sitt musikaliska genombrott tack vare serien och vi fick ta del av en minst sagt kaotisk vardag för de fyra familjemedlemmarna.

Trots att serien blev en världssuccé fick den ta emot en hel del kritik genom åren och har, likt många andra realityserier, anklagats för att egentligen vara ett scriptat manus och ett ganska så överdrivet sådant, något som familjen själv nekat.

MTV Cribs (2000)
Foto: MTV.

MTV Cribs (2000)

Vi minns väl alla serien som myntade frasen "and this is where the magic happens" och som lät den amerikanska eliten visa upp sina inte så ödmjuka boningar för MTV:s kamerateam. Det bjöds på allt från anpassade bilsamlingar till nattklubbar hemma. Tittarna fick helt enkelt se olika celebriteter, såsom musiker, skådespelare och idrottsstjärnors hem.

I april 2005 hade MTV besökt hela 185 olika kändisars hem och det avsnitt som sänts flest gånger i repris är hemma hos sångerskan Mariah Careys. Det avsnittet är dessutom en timma långt jämfört med de andra avsnitten som alltid hade en speltid på en halvtimma.

Jackass (2000)
Foto: MTV.

Jackass (2000)

År 2000 släppte MTV den grövsta serien någonsin där tittarna fick följa de sadomasochistiska "superhjältarna" Johnny Knoxville, Bam Margera och resten av Jackass-teamet när de inte bara terroriserade varandra utan ALLA som kom i deras väg. Med sina egna sjuka, och skruvade tolkningar av fysisk underhållning, som främst bestod av tortyrliknande stunt-tricks, fick tittarna bevittna galna och fjantiga upptåg i en ogenerad och ganska så brutal form av komedi.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL