Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Nicolas Cage

9 världsberömda skådespelare som egentligen heter något helt annat

Sofie Landgren
Sofie Landgren | Lista
17 juli 2023
Sofie Landgren
Sofie Landgren | Lista
17 juli 2023

Varför bytte de egentligen namn?

Här har Filmtopp sammanställt en lista på 9 megastora skådespelare som oväntat nog heter någonting helt annat tidigare – åtminstone ursprungligen – och förklaringen till varför de valt att byta namn.

9 världsberömda skådisar du inte visste egentligen heter något annat

Emma Stone i Poor Things (2023)
Emma Stone. Foto: Fox Searchlight Pictures.

Emma Stone – Emily Jean Stone

När den omåttligt populära skådespelerskan, känd som Emma Stone, var 16 år och ville slå igenom i Hollywood upptäckte hon att det redan fanns en känd Emily Stone. Lösningen blev då att byta namn till Emma. Hon har senare förklarat i en intervju med W Magazine att de som står henne närmst och känner henne väl kallar henne för "M".

Nicolas Cage
Nicolas Cage. Foto: Universal Studios.

Nicolas Cage – Nicholas Coppola

Nicolas Cage är brorson till mästerregissören Francis Ford Coppola, och i starten av sin karriär ville Nicholas Cage undkomma folks potentiella fördomar om att det skulle vara tack vare det som han fick sina roller, och inte utifrån sin egen, faktiska prestation. Han ville helt enkelt inte att folk skulle tro att han gled in på en räkmacka i Hollywood tack vare Coppola. Namnet han valde är inspirerat från Marvel-karaktären Luke Cage.

Nathalie Portman
Nathalie Portman. Foto: Netflix.

Nathalie Portman – Neta-Lee Hershlag

Ännu en skådespelerska som valde att gå ifrån sitt födelsenamn är ingen mindre än Nathalie Portman som har rötter i Israel och därför fick ett traditionellt hebreiskt namn av sina föräldrar. När de flyttade till USA på 80-talet valde hela familjen att byta efternamn till det lite mer engelsk-klingande efternamnet Portman. Neta-Lees förnamn byttes även ut till det snarlika namnet Nathalie.

Jamie Foxx
Jamie Foxx. Foto: Netflix.

Jamie Foxx – Eric Marlon Bishop

Jamie Foxx fick sitt genombrott i sketch-komediserien In Living Color 1994, och för att få fler gig valde han att byta namn. Han upptäckte att det var svårt att bli uppropad från stand-up klubbarnas listor man skrev upp sig på som komiker, då den dominerades av manliga namn. Men, han märkte att de få tjejer som skrev upp sig alltid fick en plats. Det var på en klubb i LA som han hittade på ett unisex-namn och skrev upp på listan. Och hör och häpna, det fungerade och han blev den förste killen som ropades upp till scen den kvällen.

Miley Cyrus – Endless Summer Vacation (Backyard Sessions) (2023)
Miley Cyrus. Foto: Disney+.

Miley Cyrus – Destiny Hope Cyrus

Som barn hette Miley Cyrus egentligen Destiny Hope Cyrus. Hennes familj såg henne som världens gladaste tjej och de gav henne smeknamnet "Smiley". När hon blev äldre började hon själv att kalla sig för Miley, som en flirt med barndomens smeknamn. År 2008 bytte Destiny Hope sitt förnamn helt och hållet till Miley.

Vin Disel
Vin Disel. Foto: Universal Studios.

Vin Diesel – Mark Sinclair

Mannen främst förknippad med snabba bilar, Vin Disel, döptes egentligen till Mark Sinclair. Vin är ett smeknamn som kommer från hans mammas efternamn, Vincent. När han var 17 år och arbetade som dörrvakt på nattklubben The Tunnel samtidigt som han studerade på college, fick han smeknamnet Diesel för att han alltid hade så många bollar i luften och hade så mycket energi, då landade det i namnet Vin Diesel.

Demi Moore foto: Screen Media
Demi Moore. Foto: Screen Media.

Demi Moore – Deme Gene Guynes 

Som 17-åring gifte sig skådespelerskan Deme Gene Guynes med rockstjärnan Freddy Moore och tog hans efternamn. Efter drygt 5 års äktenskap valde paret att gå skilda vägar och efter skilsmässan valde Deme att behålla deras gemensamma efternamn och bytte istället ut en bokstav i sitt förnamn.

Michael Caine
Michael Caine. Foto: The Avenue.

Michael Caine – Maurice Micklewhite

Michael Caine tog sitt skådespelarnamn eftersom det redan fanns en man med samma namn i de kretsar han rörde sig i. Under ett telefonsamtal med sin agent i en gammal hederlig telefonkiosk, såg han en film-affisch för The Naval Caine med hans favoritskådis Humphrey Bogart och det gav inspirationen till namnet Michael Caine.

Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix. Foto: Noble Entertainment.

Joaquin Phoenix – Joaquin Bottom

Joaquins familj, familjen Bottom valde att byta efternamn till Phoenix efter att de flyttat runt så mycket. Joaquins föräldrar var missionärer i sekten Children of God.

En kort stund bytte faktiskt Joaquin sitt förnamn till Leaf, för att matcha sina äldre syskons namn River och Rain, men ångrade sig och valde att ta tillbaka sitt födelsenamn Joaquin.

NÄSTA ARTIKEL