Nostalgi! 5 filmer från 90-talet du glömt bort att du älskat

Nostalgi! 5 filmer från 90-talet du glömt bort att du älskat

Sofie Landgren
29 februari 2024 kl. 08:02

90-talets bortglömda guldkorn

Nostalgitrippen fortsätter att frodas på Filmtopp-redaktionen och den här gången har vi tagit fram de guldkorn vi älskat som barn, men glömt bort på äldre dar!

Dennis the Menace (1993)
Foto: Warner Bros.

Dennis the Menace (1993)

Vi rivstartar listan med en gammal favorit som de flesta glömt bort och som vid närmare eftertanke garanterat har skrämt upp många av oss 90-talister, nämligen filmen som baserades på den tecknade serien Dennis, skapad av Hank Ketcham år 1951.

Den sexårige Dennis bor tillsammans med sina föräldrar Alice och Henry granne med den stränga herren Mr. Wilson och hans snälla fru Martha. Alice har tagit ett jobb för att få ordning på familjens ekonomi och Dennis tillbringar sin tid tillsammans med vännerna Margaret och Joey i deras trädhus, och senare hos paret Wilson när hans föräldrar rest bort. Under tiden har tjuven Switchblade Sam påbörjat en stöldräd i staden.

En kväll bryter han sig in hos Wilsons och stjäl en myntsamling. Dennis slår på alarmet precis när Mr. Wilsons 40-åriga orkidéer ska ha en tio sekunders blomprakt, vilket Mr. Wilsons blomsterklubb har samlats för att se. Ursinnig säger han till Dennis att han inte vill se honom mer. Dennis går ut i skogen där han blir kidnappad av Sam.

Här kan du streama: Dennis the Menace (1993)

Häxor (1990)
Foto: Warner Bros.

Häxor (1990)

Utan inbördes ordning går vi vidare till ytterligare en film som garanterat skrämde skiten ut alla 90-talister, den första filmen baserad på Roald Dahls bok Häxorna från 1983.

När chefshäxan förvandlar en nioårig pojke till mus, som en del i sin diaboliska plan att utrota alla barn i Storbritannien, är det upp till pojken och hans mormor att kämpa mot häxorna.

År 2020 kom remaken Roald Dahls Häxorna med Anne Hathaway i huvudrollen, en film som inte alls lyckades leva upp till originalfilmens magiska helhetsresultat.

Här kan du streama: Häxor (1990)

Beethoven (1992)
Foto: Universal Pictures.

Beethoven (1992)

Näst på tur har vi filmen som fick en hel generation att önska sig en hund av rasen Sankt Bernard i julklapp, nämligen Beethoven.

Några barn övertalar sin pappa att de ska adoptera en sankt bernhardsvalp - som växer till ett stort problem...

Filmen blev en mega-hit vilket ledde till hela 7 stycken mindre lyckade uppföljare.

Här kan du streama: Beethoven (1992)

Tsatsiki, morsan och polisen (1999)
Foto: Nordisk Film.

Tsatsiki, morsan och polisen (1999)

Den enda svenska produktionen som kvalar in på listan tack vare sin otroliga charm och att den lyckats lämna en härlig nostalgisk semesterkänsla ända in i själen är givetvis Tsatsiki, morsan och polisen med Samuel Haus, Alexandra Rapaport, Jonas Karlsson och Jacob Ericksson i rollerna.

Tsatsiki är åtta år och har en mamma, som drömmer om att bli rockstjärna, och en grekisk pappa, som är bläckfiskfångare. Han har aldrig träffat sin pappa, som bara är ett foto på väggen i sovrummet. Tsatsiki vill lära sig dyka för att också kunna fånga bläckfiskar och tränar hårt i simhallen. Hans nya rekord är att hålla andan under vatten i 42 sekunder. Göran en ung polis, upptäcker Tsatsiki och hämtar upp honom från bassängens botten i sista sekunden. En kort tid därefter får Göran hyra ett rum hos Tsatsiki och hans mamma...

Filmen är baserad på bokserien om Tsatsiki, skriven av Moni Nilsson-Brännström. Det blev totalt 4 stycken filmer där den första är solklart bäst.

Här kan du streama: Tsatsiki, morsan och polisen (1999)

Hugo - djungeldjuret (1993)
Foto: Egmont Film AB.

Hugo – djungeldjuret (1993)

Sist, men absolut inte minst har vi den tecknade historien om Hugo.

Djungeldjuret Hugo är världens mest sällsynta djur som alla vill få tag på. En dag blir han tillfångatagen av filmstjärnan Izabella Scorpio, men han rymmer ifrån henne och hamnar av misstag på en båt som åker till Köpenhamn. I staden träffar Hugo den söta och tuffa rävflickan Rita och sedan får de vara med om ett roligt och farligt äventyr.

1996 kom uppföljaren Djungeldjuret Hugo 2: Den stora filmhjälten, även den en mysig film, och under 00-talet levererades det ytterligare 3 uppföljare men, inget slår originalet den här gången heller!

Här kan du streama: Hugo - djungeldjuret (1993)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL