Se inledningen på Bloodshot med Vin Diesel

9 skådespelare som blivit hjältar i verkliga livet

25 maj 2023 kl. 16:05

Stjärnor som kommit till undsättning i livshotande situationer

Vi är vana vid att se Hollywoodstjärnor agera hjältar i olika skepnader på vita duken, men många av dem har blivit hjältar även privat. Skådespelarna på den här listan har alla agerat för att rädda människor i livshotande situationer, utan kameror och stuntmän. Läs vidare för att få reda på vissa, eventuellt okända, hjältedåd som utförts och som hade kunnat vara scener tagna ur filmer.

Vin Diesel. Foto: United International Pictures AB.

Vin Diesel räddade hel familj 

I dag känner de flesta till Vin Diesel som en av Hollywoods största actionhjältar och han är just nu aktuell återigen som Dom Toretto i den tionde Fast & Furious-filmen Fast X. Den första filmen i Fast & Furious-franchisen hade precis hunnit ha premiär 2001 när Vin Diesel året efter enligt rapporter räddade en familj efter att ha vittnat dem varit med om en trafikolycka. 

Han var ute och åkte på sin motorcykel i Los Angeles när en bil framför honom kraschade och fattade eld. Utan att tveka stannade då Diesel sin motorcykel och tog sig fram till fordonet för att hjälpa till. Han fick ut barnen som satt i bilen och lyckades instruera föraren hur denne själv skulle kunna ta sig ut. Bilen ska sedan ha förstörts helt av elden, men alla ska enligt rapporter ha klarat sig oskadda. Scenen hade kunnat vara som tagen direkt ur en av Fast & Furious-filmerna. 

Jamie Foxx. Foto: Noble Entertainment AB.

Jamie Foxx räddade man efter olycka

Även Hollywoodstjärnan Jamie Foxx har agerat riktig actionhjälte i samma anda som Vin Diesel när han räddade en man ur en bil. Det var 2016 som han hörde ett högt ljud och gick ut från sitt hus för att se vad som hänt. En man hade då kraschat sin bil precis utanför. Bilen stod i lågor samtidigt som föraren, 32-åriga Brett Kyle, var fast inuti. Foxx ringde larmtjänsten och tillsammans med en sjukvårdare som råkade passera just då hjälptes de åt att få ut mannen som överlevde. 

Bara sekunder efter att de lyckats rädda mannen ur bilen blev den totalförstörd i lågorna. Foxx berättade efteråt att han hade sagt till mannen: "Du måste hjälpa mig att få ut dig, för jag vill inte behöva lämna dig. Du har änglar runt omkring dig." Han sa senare till reportrarna på plats att han inte såg sig själv som hjälte utan att någonting bara helt enkelt behövde göras och som tur var gick det bra. 

Tom Hanks. Foto: SF Studios.

Tom Hanks hjälpte man som kunde ha drunknat 

Utan tvekan är Tom Hanks ett av de absolut största namnen i Hollywood och han har medverkat i ett stort antal produktioner. Det drama han ofta är involverad i på film fann han sig mitt i, fast i verkligheten, under en joggingtur 2002. Han var i närheten av sitt hem i Malibu när han hörde rop på hjälp. En simmare kunde inte kämpa emot strömmarna, så Hanks skrek åt honom att ta det lugnt och bara flyta tills han kunde känna strömmarna bli svagare. Han skrek då åt mannen att simma diagonalt mot stranden där Hanks hoppade i och hjälpte honom i säkerhet upp på land. 

Pierce Brosnan. Foto: United International Pictures AB.

Pierce Brosnan räddade livet på Uma Thurman

Under inspelningen av Percy Jackson och kampen om åskviggen (2010) agerade Pierce Brosnan som en livs levande James Bond. Han har tidigare spelat agenten 007 fyra gånger, och den tragedi han lyckades sätta stopp för visade att han även kan agera actionhjälte i verkliga livet. 

Hans kollega Uma Thurman, som har en roll i filmen, tog det lugnt mellan tagningar och satt i gräset tillsammans med några ur produktionsteamet. Brosnan upptäckte då hur ett stuntfordon som ingen körde var på väg nedför en kulle i riktning mot gruppen. Han skrek att de skulle akta sig samtidigt som han sprang mot fordonet, lyckades få upp dörren, hoppa in bakom ratten och trycka på bromsen när han styrde undan den. Han lyckades få stopp på bilen och personer från inspelningen har berättat om hur han inte alls verkade ett dugg påverkad av händelsen utan tyckte att alla skulle ta det lugnt och återgå till arbetet. 

Clint Eastwood. Foto: HBO Max.

Cling Eastwood och Heimlichmanövern

Ännu en av tidernas största filmstjärnor, Clint Eastwood, är lika cool i verkligheten som han är på film. "Clintan" var snabbtänkt och räddade livet på en man under en golfturnering 2014. Steve John, ansvarig för The AT&T Pebble Beach Pro-Am golfevent i Kalifornien, satte en bit ost i halsen under en måltid när Eastwood befann sig i närheten. 

John berättade efteråt att han inte kunde andas och att det var så illa som det bara kunde bli när Eastwood kom till hans räddning. Enligt Eastwood själv hade mannen ett ansiktsuttryck som vittnade om att han såg hela sitt liv passera förbi. Efter tre tryck var faran över och Eastwood gav efteråt John ett stort glas vatten med massa citron i. Han berättade för pressen att han tidigare övat på att utöva just Heimlichmanövern vilket visar på att det inte var tur det handlade om, utan Eastwoods snabba agerande och skicklighet. 

Gerard Butler. Foto: Nordisk Film AB.

Gerard Butler räddade pojke från att drunkna

Actionstjärnan Gerard Butler befann sig 1997 i Skottland efter att ha spelat in en mindre filmroll. Han var 26 år gammal och hade en picknick tillsammans med sin mamma vid Taymouth Castle när de hörde rop på hjälp. Ropen kom från en pojke vars kusin, 14-årige Daniel Smith, höll på att drunkna. Butler sprang dit och såg pojken under vattnet bli bortsvept av strömmen, så han hoppade i och lyckades få upp pojken på land. Han utförde hjärt-lungräddning och fick på så sätt ut vattnet ur pojkens lungor så att han överlevde. 

Efter detta fick Butler ett så kallat “bravery award” av the Royal Humane Society of Scotland. Om händelsen har han själv sagt att han inte skulle kalla sig själv för hjälte utan att han bara agerade instinktivt och är glad att pojken överlevde eftersom han aldrig räddat livet på någon tidigare och inte riktigt visste vad han gjorde. 

Matthew McConaughey. Foto: United International Pictures AB.

Matthew McConaughey kom till undsättning med HLR 

När Matthew McConaughey promotade sin film Thirteen Conversations About One Thing under Toronto Film Festival 2001 var det en kvinna vid namn Janice Flisfeder i publiken som kollapsade och fick ett krampanfall. Folk trodde först nödropen efter läkare var iscensatta, men när alla insåg allvaret och lamporna tändes rusade McConaughey fram till henne och började utföra hjärt-lungräddning. 

Kvinnan vaknade upp och till sin förvåning var det just McConaughey hon möttes av när hon öppnade ögonen. Polisen i Toronto hävdade att ingripandet från stjärnan var det som räddade kvinnans liv. Han själv har sagt att han inte tyckte det var en stor grej och att han bara hjälpte någon i nöd eftersom han råkade vara på plats. 

Kate Winslet. Foto: HBO Max.

Kate Winslet räddade kvinna ur brinnande hus

Kate Winslet befann sig utomlands 2011 med sina två barn hemma hos entreprenören Richard Branson i hans privata egendom på Brittiska Jungfruöarna. Totalt var det tjugo personer som var ditbjudna under samma tillfälle som bodde i huset med fjorton sovrum. En av personerna var Bransons mamma Evette Huntley Flindt som även hon var på plats. En natt runt klockan fyra på morgonen utbröt en brand som tros ha varit på grund av ett blixtnedslag från en pågående orkan. 

Winslet kom då till undsättning och var den personen som hjälpte Bransons mamma Evette ut ur huset och räddade den nästan 90-åriga kvinnans liv. Alla gästerna lyckades ta sig ut i tid och ingen fick allvarliga skador. Efter händelsen berättade Branson att Kate Winslet hade sagt att det kändes som en filmscen och att hon bara väntade på att någon skulle skrika “bryt”, men att det var på riktigt vilket var en surrealistisk situation. 

Steve Buscemi. Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet.

Steve Buscemi återvände till tidigare arbetet som brandman efter 9/11

Den hyllade skådespelaren Steve Buscemi är känd för sina roller som bland annat diverse gangsters, men han var allt annat än "the bad guy" efter terrorattackerna mot World Trade Center i New York den 11 september 2001. Innan han blev skådespelare arbetade han som brandman för ett distrikt kallat Engine 55 i New York och han slutade som det 1985. Morgonen efter attackerna gick han dock tillbaka till sitt gamla arbete. 

Han tog sig till platsen, letade reda på brandmännen som tillhörde Engine 55 och hjälpte dem leta efter överlevande och få ut kroppar ur rasmassorna. Han fortsatte arbeta med dem under flera dagar efteråt då de också fick veta att de förlorat en kollega från distriktet. Arton månader efter attackerna var Buscemi dessutom en av tolv personer som arresterades under en protest som hölls mot att flera brandstationer skulle läggas ner, däribland Engine 55. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL