5 Tom Hanks-filmer som du missat men måste se

5 Tom Hanks-filmer som du missat men måste se

15 december 2022 kl. 19:12

Stjärnans pärlor du inte får missa

Tom Hanks har en hel del storfilmer på sitt cv, men också många som du troligen inte har sett. Så ta chansen nu och spana in dessa fem filmer och bredda din kunskap kring en av de största manliga skådespelarna just nu.

Forrest Gump, Rädda menige Ryan och Den gröna milenTom Hanks har gjort några av de populäraste moderna klassikerna. Hans skicklighet och talang har gett honom två Oscars och hyllningar som en av vår tids största skådespelare.

Här listar vi fem filmer av Tom Hanks som du troligen inte sett men som du snarast bör spana in.

Splash (1984)

Tom Hanks och Daryl Hannah i Splash.
Tom Hanks och Daryl Hannah i Splash.

I mångt och mycket en klassisk romantisk komedi från 80-talet som många utan tvekan har hört talas om, men som få faktiskt har sett. I Splash spelar Tom Hanks en man som räddas från att drunkna av en mystisk sjöjungfru som senare söker upp honom på land.

Splash är en annorlunda romantisk komedi från ett 80-tal där genren inte drog sig för att ta ut svängarna. Som film är den precis sådär konstig som behövs för att den fåniga handlingen faktiskt ska fungera.

The Money Pit (1988)

Tom Hanks i The Money Pit.
Tom Hanks i The Money Pit.

Tänk dig "Drömkåken" fast i USA. I The Money Pit köper ett ungt par ett hus i tron att de äntligen har funnit sitt drömboende. Men att renovera huset visar sig vara svårare en de först trott och både deras ekonomi och förhållande sätts på prov.

Husrenoveringar på film är förvånansvärt tillfredsställande att titta på och The Money Pit lyckas på ett skruvat sätt fånga många av de frustrerande stadier som vi alla går igenom när vi strävar efter att skapa det ultimata drömboendet. 

Joe Versus The Volcano (1990)

Meg Ryan och Tom Hanks i Joe Versus the Volcano.
Meg Ryan och Tom Hanks i Joe Versus the Volcano.

Joe är en hyfsat normal man som lider av hypokondri. När han får reda på att han inte har lång tid kvar att leva accepterar han ett erbjudande att kasta sig själv rakt ned i en glödande vulkan. Men på vägen dit finner han en ny mening med livet och en livslust som han inte känt tidigare.

Kanske en av Tom Hanks mest skruvade komedier och den första av fyra filmer som han gjorde tillsammans med Meg Ryan. Joe Versus the Volcano är ett roligt spektakel från en tid i Hanks karriär när komedier fortfarande dominerade hans repertoar.

Spana även in vilken av Meg Ryans filmer som platsar på vår lista över 15 minnesvärda filmpar.

That Thing You Do! (1996)

That Thing You Do!
Tom Hanks i That Thing You Do!.

Året är 1964 och The Beatles har nyligen tagit USA med storm. I Tom Hanks regidebut That Thing You Do! spelar han själv en manager under mitten av 60-talet som tar sig an ett ungt popband som når plötslig framgång.

That Thing You Do! fungerar som en sammanställd berättelse av alla band i USA under 60-talet som försökte rida på den nya pop-vågen och de som nådde plötslig men kortlivad framgång.

Charlie Wilson's War (2007)

Charlie Wilson's War
Tom Hanks i Charlie Wilson's War.

Charlie Wilson är en kongressledamot från Texas som blandar sig i en konflikt i Mellanöstern när han får reda på hur illa ställt det är i Sovjetockuperade Afghanistan. Tillsammans med en CIA-agent börjar han smuggla in vapen för att hjälpa landet att besegra Sovjet.

Tom Hanks gör ett bra jobb som kongressledamot tillsammans med en stjärnspäckade rollista med namn som Julia Roberts, Amy Adams och den numera avlidne Philip Seymour Hoffman som nominerades till både Oscar och Golden Globe för sin insats.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL