Skådisar som gick från roliga till seriösa

Skådisar som gick från roliga till seriösa

Nathalie Leth
30 juni 2024 kl. 08:00

En komikers uppväxt... från skämt till det bästa som hänt!

Många skådespelare trivs bra inom sina fack, men då och då dyker det upp skådisar som vill slå sig ur sina ramar. Dessa är några skådespelare som ville hänga den gamla uttjatade hatten på hyllan och klä sig i en ny, mer seriös stil, och lyckades.

7 skådespelare som gick från komedier till tyngre roller

Jim Carrey i The Majestic
Foto: Warner Bros. Pictures.

Jim Carrey 

Även om Jim Carrey är en komiker så finns det ingen komiker som Jim Carrey. Med en personlighet mer fladdrig än svängdörrar i en western-film är och förblir Jim ett unikt original. Han slog igenom som världskändis med sin galna karaktär Ace Ventura i Den galopperande detektiven och gjorde därefter flera roller där självbehärskning var ett alternativ och inte ett krav, bland annat i filmer som The Mask och Dum & Dummare.

Samtliga tre filmer släpptes 1994, låt oss bara konstatera att detta var ett skrattfyllt år för Carrey och världen! Det var först år 2001 då han helt och hållet kunde tvätta av sig skojstämpeln i The Majestic, en film om en manusförfattare som drabbas av minnesförlust i hettan av 50-talets häxjakt på kommunister. Här visade han att det inte bara var hans personlighet som fladdrade runt utan även hans mångsidiga talang.

Steve Carell i Foxcatcher
Foto: Sony Pictures Classics.

Steve Carell

År 2005 var året då karriären skulle lyfta för komikertalangen Steve Carell då han landade roller i kultkomedier som både The 40 Year Old Virgin och tv-serien The Office. Sedan dess har han växlat lite då och då mellan komedi och drama men sedan år 2014 då han Oscarsnominerades för sin roll i Foxcatcher så har vägen varit mestadels seriös och framförallt verklighetsbaserad, med Freeheld (2015), The Big Short (2015), Battle of the Sexes (2017), Beautiful Boy (2018), Vice (2018), och till sist Welcome to Marwen (2018).

Ska vi gissa att han har fler biografier på sin lista i framtiden?

Melissa McCarthy i Can you ever forgive me?
Foto: Fox Searchlight Pictures.

Melissa McCarthy

Melissa är en fantastisk komiker med hysteriskt roliga filmer som Bridesmaids (2011), The Heat (2013) och Spy (2015) på sin lista av mest välkända filmer. Det var inte förrän nyligen som hon vågade sig på något helt annat, nämligen den seriösa rollen i Can You Ever Forgive Me? (2018) vilken dessutom hon Oscarsnominerades för.

Det är ju en fantastisk start på ett genrebyte och vi på Filmtopp skulle inte ha något emot att se henne fortsätta vandra i det spåret.

Matthew McConaughey i Dallas Buyers Club
Foto: Focus Features.

Matthew McConaughey

Troligtvis var det ingen i hela världen som trodde att de någonsin skulle få se Matthew emotta den prestigefyllda, gyllene Oscarsstatyetten. Inte efter filmer som Bröllopsfixaren (2001), Hur man blir av med en kille på tio dagar (2003) och Flickvänner från förr (2009) och en lång rad andra B-filmer både förr och efter. Men faktum är att Matthew håller stadig kurs på den seriösa vägen och verkar inte sukta efter att ta ett dopp i B-poolen.

Några fler rom-coms kommer McConaughey nog aldrig att unna oss igen, ett faktum som är långt, långt ifrån det värsta vi ställts inför.

Robin Williams i One Hour Photo
Foto: Fox Searchlight Pictures.

Robin Williams

År 2002 var ett år av transformering för Robin Williams, på golvet låg komiska roller från Flubber (1997) och Mrs. Doubtfire (1993) vid hans fötter. Nu stod han istället iklädd vargakläder och spelade nervkittlande roller som ett par rejäla psykopater i både One Hour Photo och Insomnia. Det var två roller som kanske borde varit svåra att köpa med en sådan rar helyllesman som Robin Williams som knappt gjort en fluga förnär sedan 80-talet. Kanske var det även därför han lyckades så bra med att dra mattan under våra fötter efter att ha vunnit vår tillit för att sedan gå till attack!

Will Smith med sonen Jaden Smith i filmen Jakten på lycka
Foto: Sony Pictures Releasing.

Will Smith

Hela 90-talet dominerade Will Smith som kung över komedi- och B-filmsriket. Tv-serien Fresh Prince i Bel-Air gick varm på varenda tjock-tv och han sparkade även alien-rumpa (bokstavligen) i Independence Day (1996).

När vi trillade in i nästa årtusende så ville han tydligen vara regent i fler genrer. Då kunde vi se honom ta ett kraftigt hopp från den festliga komedin Hitch (2005) till gråtfesten Jakten på lycka (2006). Bevisligen är han inte bara en ”fresh prince” utan även en ”drama king”.

Utforska fler listor på Filmtopp.se.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL