Clint Eastwood i Unforgiven

Filmregissören som Clint Eastwood hotade att skjuta

Fredrik Larsson
Uppdaterad kl. 09:04 | Publicerad 16 april 2024 kl. 09:04

Clint Eastwood hotade regissören inför publik

Det var under en prismiddag som Clint Eastwood hotade att skjuta regissören inför en nervöst skrattande publik.

Clint Eastwood som snart fyller 94 år, har mest blivit känd för sina roller i westernfilmer. Framförallt The Good, the Bad and the Ugly (1966) där han spelar karaktären Blondie iklädd sin ikoniska poncho och med en cigarr i mungipan.

Eastwood är även känd som regissör och har enligt IMDB regisserat fyrtiofem filmer med start 1971 då han gjorde stalkerrysaren Play Misty for Me.

Hotade regissören mitt under talet

Eastwood regisserade filmen American Sniper (2014) som fick kritik på grund av sin brist på nyans i skildring av Irakkriget. År 2004 släppte den berömde dokumentärfilmaren Michael Moore sin film Fahrenheit 9/11 som utforskar amerikanska mediers subjektiva skildring av invasionen av Irak.

Många av Eastwoods filmer handlar om just USA och har gärna en förskönande bild av landet. Rent politiskt står de båda filmskaparna på varsin sida.

Det var under ett tal på en prismiddag anordnad av National Board of Review (en ideell förening för filmentusiaster i New York), som Clint Eastwood hotade att skjuta Michael Moore. 

Tio år efter händelsen skrev Michael Moore i ett Facebookinlägg och förklarade vad som hände. Enligt Moore ska Eastwood ha sagt att han skulle döda honom om han någonsin kom med ett filmteam hem till honom för en intervju. Publiken ska då ha skrattat nervöst och inte riktigt förstått om han menade allvar eller inte.

– Jag menar det. Jag skjuter dig, ska Eastwood ha sagt.

Eastwood förklarade under ett CinemaCon evenemang 2015, några månader efter Moores Facebookinlägg, sin syn på händelsen. 

– Jag tror någon en gång för flera år sedan frågade mig vad jag skulle göra om en kille som han kom hem till mig med ett helt filmteam och började filma, som han gjorde med Charlton Heston. Tyvärr var Charlton Heston vid den tiden sjuk i Alzheimers. Men jag tänkte att om någon befann sig på ens gård så kunde man skjuta honom.

Eastwood har även förtydligat att det inte är sant att han försökte döda Michael Moore, vilket han menar att flera fått det att framstå som.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL