Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Jonssonligan021

Allt om Guldbaggen 2021 🏆

Allt om Guldbaggegalan

När är Guldbaggen 2021?

Galan hålls den 25 januari kl. 21.00 på Annexett i Stockholm. Sett till de rådande omständigheterna kommer det att vara begränsad bevakning på plats.

Galan direktsänds på SVT1 och SVT Play med start kl. 20.00.

De är galans världar 2021.

Komikern, regissören och barnboksförfattaren David Sundin och programledaren, poddaren och kolumnisten Amie Bramme Sey delar på värdskapet.

Totalt kommer 19 Guldbaggar att delas ut under galan, vilket är något färre än vanligt. Guldbaggens Publikpris, där alla kan rösta på sin favorit bland de fem mest sedda svenska filmerna på bio, är satt på paus detta år eftersom många biografer tvingats hålla stängt.

Vilka väljer ut de nominerade titlarna?

En nomineringskommitté bestående av 36 ledamöter i fyra grupper har genom juryförfarande kommit fram till följande nomineringar till 2021 års Guldbaggar.

Antalet kategorier: 19 stycken.

Utöver dessa kategorier delas även priserna Hedersguldbagge och Gullspira ut.

Fakta om årets nomineringar:

7 st nomineringar: Charter
6 st nomineringar: Se upp för Jönssonligan och Spring Uje spring
5 st nomineringar: Nelly Rapp – Monsteragent, Orca och Psykos i Stockholm
4 st nomineringar: Andra sidan
3 st nomineringar: Greta

De delar ut priserna.

I år delas priserna ut av Alba August, Lancelot Ncube, Rojda Sekersöz och Claes Eriksson.

Alba August, sådespelare och artist. Utsågs 2017 till en av tio europeiska Shooting Stars av European Film Promotion. Året därpå slog hon igenom på bred front i Netflix-serien The Rain, och samma år gjorde hon titelrollen i Unga Astrid, en roll hon blev Guldbaggenominerad för.

Förra året såg vi henne i Quick, en roll som också resulterade i en Guldbaggenominering för Bästa kvinnliga biroll. Hon medverkar också i Orca, som inför årets gala är nominerad till fem Guldbaggar.

Lancelot Ncube, skådespelare. Utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola där han blev antagen som 19-åring, och tog examen 2019. Efter småroller i Kungen av Atlantis och Britt-Marie var här (båda 2019) har han synts i TV-serier som SVT:s Dröm och Kalifat samt brittiska Normal People. Förra året utsågs han till 2020 års Rising Star vid Stockholms filmfestival.

Rojda Sekersöz, regissör. Långfilmsdebuterade med Dröm vidare (2017) som nominerades till två Guldbaggar. Året därpå utsågs hon på Guldbaggegalan till Årets nykomling, där hon kallades "en ny, viktig röst i film-Sverige". Hennes senaste film En komikers uppväxt (2019) hade världspremiär på filmfestivalen i Toronto.

Claes Eriksson, regissör, manusförfattare och skådespelare. En mångsysslande nestor i svensk humor, sedan snart fyrtio år medlem av och huvudsaklig författare för Galenskaparna och After Shave, som gjort en lång rad produktioner för både TV, scen och film. Han står för regi och manus till filmer som Leif (1987), Hajen som visste för mycket (1989) och Den enskilde medborgaren (2006).

För senaste nytt om Guldbaggen 2021 håll dig uppdaterad på Filmtopp.se!