Röd

Bästa filmerna på Disney+

Filmtopp
Uppdaterad 02 november 2023 kl. 15:01 | Publicerad 08 maj 2020 kl. 15:00

Filmerna att se på Disney plus.

Filmtopp djupdyker i utbudet på Disney+. Denna gången guidar vi dig genom streamingtjänstens fantastiska urval av filmer.

Disney Plus Sverige släpptes på den svenska marknaden den 15 september 2020. I den här artikeln gör vi en djupdykning i streamingplattformens filmutbud. Bland de bästa filmerna på Disney+ hittar vi en uppsjö av stora och hyllade titlar, men även ett och annat guldkorn som kan ha fallit i glömska. 

Nya bra filmer på Disney+

Den lilla sjöjungfrun
Foto: Disney

Den lilla sjöjungfrun (2023)

Åsikterna går isär om Disneys omfattande projekt med att göra live action-versioner av sina tecknade klassiker. De flesta filmerna har fått dåligt betyg, även här på Filmtopp. En som utmärker sig är Den lilla sjöjungfrun som hyllades av vår kritiker Mimi Dahlén. Om du är svag för starka musikalnummer och slående scenografi är detta en av de bästa filmerna du hittar på Disney+. Nostalgifaktorn är inte heller att underskatta.

Skådespelarna i Rye Lane
Foto: Disney+

Rye Lane (2023)

Bra, romantiska komedier är en bristvara, tack och lov har Disney+ sett till att förse oss med just en sådan. Rye Lane, som enligt Filmtopps recensent är "upprorisk och sprudlande" skildrar två ungdomar som klickar – rejält. Det är underhållande, vilt och ganska gripande.

The Boston Strangler
Foto: Disney

The Boston Strangler (2023)

Matt Ruskin har lyckats skapa en modern thriller som de två kvinnliga journalisterna som lyckades avslöja vem den notoriske Bostonstryparen var. Den mest drivna av de två journalisterna, Loretta McLaughlin, spelas av Keira Knightly, som äntligen får göra annat än att kyssas på regniga åkrar i romantiska dramer. Likt Jake Gyllenhaal i Zodiac (2007) blir hon besatt av att hitta en mördare som försätter en hel stad i skräck.

Bästa filmerna på Disney+
Bill Skarsgård i "Barbarian". Foto: Disney+.

Barbarian (2022)

Den nya rysaren Barbarian i vilken vi får se Bill Skarsgård göra en obehaglig roll har tagit världen med storm. I handlingen följer vi en ung kvinna som tar in på ett Airbnb och upptäcker att det blivit dubbelbokat av en ung man. Oturligt för henne är alla andra hotell fullbokade, och än mer oturligt för henne bestämmer hon sig för att ta mannens erbjudande och spendera natten där tillsammans med honom.

Det här är en originell skräckfilm som arbetar utefter en tydlig vision, samtidigt som den är ruskigt spännande.

Prey (2022)

Det har gjorts ett flertal Predator-filmer sedan kultoriginalet med Arnold Schwarzenegger, men få av dem har varit något att ha. Därför är det kul att vi fått Prey, en fräsch tagning på filmserien om en ung kvinna som beger sig av för att stoppa den mystiska varelsen som hotar hennes stam. Filmen har förutom sina nya spännande idéer – i vilka det utlovas ordentligt med våld – även ett högt tempo och välgjorda actionscener. Här är det underhållning för hela slanten, som dessutom går hem!

Röd (2022)

Pixars senaste film Röd handlar om Mei Lee, en självsäker, nördig trettonåring som slits mellan att vara en duktig dotter, och att hantera sitt tonårskaos.

Denna film är energisk, kolossal, brutalt ärlig och helt enkelt en av deras bästa de senaste åren. 

No Exit (2022)

I denna thriller på Disney+ följer vi Darby Thorne, en ung kvinna på väg till en akut familjesituation. Då hamnar hon mitt i en snöstorm och tvingas söka skydd på en rastplats med en grupp främlingar. När hon upptäcker en kidnappad flicka i en skåpbil på parkeringsplatsen börjar en kamp på liv och död om att lista ut vem i gruppen som är kidnapparen.

No Exit är en spännande film som flyger förbi, mycket på grund av sina twistar – men också spännande karaktärsregister. 

De bästa filmerna på Disney+

Eternals (2021)

Med Eternals testade Marvel ett delvis nytt grepp. Den skämtsamma och explosiva ton vi har blivit vana vid lyser med sin frånvaro i Eternals. Det finns fortfarande gott om action, och filmen är inte helt humorbefriad, men det råder ett betydligt större fokus på ett storartat foto och en stillsamhet som inte återfinns i många andra Marvelfilmer.

Bästa filmerna på Disney+ – Encanto
Foto: Disney+

Encanto (2021)

En av Disneys senaste animerade satsningar har lockat en hel del besökare till biograferna, men nu har Encanto också hittat till Disney+ för alla som föredrar att se den hemma på tv-soffan. Filmen håller inte lika hög nivå som många av Disneys bästa klassiker, men det är trots allt en mycket varm och sevärd film som tar oss med in i en magisk värld.

Bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney+

Ron rör om (2021)

Charmiga Ron rör om är ett animerat äventyr på Disney+ som är riktigt underhållande. Filmen utspelar sig i en värld där nästan alla har sina egna robotar, så kallade "B-bots". En som däremot inte har en robot är Barney, hans familj har inte haft råd att köpa honom en. Barney får dock tag på en B-bot en dag när hans pappa och farmor kommer över roboten Ron, som faller av en budbil. Ron visar sig dock vara lite annorlunda från andra B-bots, och snart ställer han till med oväntat trubbel.

Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset (2021)

I en av sina första recensioner på sajten skickade Filmtopps Manfred Gradin ut en fullpottare efter att ha sett Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset. Han beskriver denna Halloweenspecial på 52 minuter som en omedelbar klassiker och föreslår att vi gör det till en familjetradition att titta på den kring Halloween. I filmen får vi följa med Gonzo och Pepé till ett av världens mest hemsöka hus, där de utmanas att överleva natten.

Happier Than Ever: A Love Letter to Los Angeles (2021)

Happier Than Ever: A Love Letter to Los Angeles med Billie Eilish är 65 perfekta minuter för den som har saknat konserter och livemusik under det senaste året. Den här Disney Plus-specialen är en konsertupplevelse som är inspelad från The Hollywood Bowl i Los Angeles, där Eilish, tillsammans med sin bror och en symfoniorkester, spelar igenom hela hennes senaste album. Konsertupplevelsen är välproducerad och det är svårt att inte trollbindas av produktionen och Eilish talang.

Luca är en av de bästa filmerna på Disney+.
Luca är en av de bästa filmerna på Disney+ för kidsen. Foto: Disney+.

Luca (2021)

Efter hyllade musikfilmen Själen är Pixar och Disney tillbaka med en ny film. Luca tar oss till den italienska kusten där ett sjömonster upptäcker livet på land och alla dess möjligheter. 

Luca når inte riktigt upp till samma höjder som Själen, men lämpar sig förmodligen ännu bättre för småttingarna där hemma. Filmen sprudlar av kreativitet och sköna karaktärer du bara måste älska.

Nomadland – en av de bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney+

Nomadland (2020)

Storsuccén "Nomadland" kammade hem flertalet vinster på den senaste Oscarsgalan, bland annat det prestigefyllda priset i kategorin för bästa film. Frances McDormand är lysande i filmens huvudroll.

Cruella på Disney+ – en av de bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney+

Cruella (2021)

"Cruella" är den senaste i raden av live action-filmer som Disney har baserat på sina animerade klassiker. Filmen hade premiär simultant på bio och på Disney+ under maj, och publiken har strömmat till både biosalongerna och till streamingtjänsten.

Raya och den sista draken Disney+ – en av de bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney+

Raya och den sista draken (2021)

Disneys animerade filmer brukar innebära en framgångsgaranti och "Raya och den sista draken" – den senaste av deras animerade storfilmer – är inget undantag. Filmen är full av både drakar och magi, och filmupplevelsen är magisk även den.

Fem snabba om Disney Plus filmutbud:

  • Här finns filmer från bland annat Marvel, Star Wars, Pixar, Star och National Geographic. 

  • Det finns långt över 500 filmer på streamingtjänsten. 

  • Disney+ är exklusiv streamingtjänst för alla Walt Disney Studios-filmer från och med 2019 och framåt. Detta inkluderar Marvel, Star Wars och Pixar.

  • Du kan streama många av tjänstens filmer i 4K Ultra HD-kvalitet. 

Rekommendationer efter genre

Togo – en av de bästa filmerna på Disney+
"Togo" är en av de bästa filmerna på Disney+. Foto: Disney.

Action och äventyr

Är det någonting som Disney är bra på så är det att producera älskvärda äventyrsfilmer. Bland alla kioskvältare från Marvel och Star Wars är det lätt att glömma hur många andra publiksuccéer som Disney ligger bakom. 

Här är fyra titlar du bör slänga ett öga på under kategorin för action och äventyr:

1. Filmserier som National Treasure och Pirates of the Caribbean är exempel på två stora franchises som går att njuta av på Disney+.

2. “Avatar” är en ännu en gigantisk filmserie som går att streama på tjänsten. Den andra filmen är förvisso inte någon  Disneyproduktion, men de tog över distributionsrättigheterna under 2019.

3. “Togo” är en av streamingtjänstens originalfilmer, som är väl värd din tid. Filmens huvudrollsinnehavare är ingen mindre än Willem Dafoe, som gör en fin rollprestation i detta äventyr om slädhunden Togo.

4. Bland de bästa filmerna på Disney+ just nu hittar vi Själen som är en ny pärla av underbara Pixar, som numera ägs helt av Disney. I filmen får vi en jazzmusiker som får sitt liv omkullkastat precis inför sin stora chans att slå genom.

Clouds – en av de bästa filmerna på Disney+
"Clouds". Foto: Disney.

Drama

Utbudet av dramafilmer på tjänsten är av typisk Disneykaraktär. Du kan hitta charmiga, romantiska filmer som The Last Song, mängder av julfilmer, klassiker som Old Yeller klarar allt och sportdramer som Remember the Titans

Här är tre sevärda filmer i tjänstens dramakategori:

1.  Disneys musikal-version av Hamilton är ett historiskt drama baserat på riktiga händelser i USA, som influerade både Hamiltons politiska karriär och hans privatliv.

2. I det biografiska sportdramat “Berättelsen om Secretariat” får vi följa den legendariska kapplöpningshästen Secretariat. I filmen från 2010 får vi bland annat se stjärnor som John Malkovich, Margo Martindale och Diane Lane.

3. Ungdomsdramat Clouds är en verkligehtsbaserad tårdrypare. I centrum ser vi en cancersjuk tonåring som efter dödsdomen bestämmer sig för att förverkliga sin dröm om att bli musiker. Många står enade om att den är en av de bästa filmerna på Disney+ vad gäller deras originalproduktioner sedan tjänsten tillkom.

Roger Rabbit tillhör de bästa filmerna på Disney+
"Who Framed Roger Rabbit". Foto: Disney.

Komedi

Bland nya filmer på Disney+ har, så finner vi en hel del härliga familjekomedier. Tjänsten har också många av sina roligaste filmer under Marvel- och Pixarkategorierna, men för tillfället bortser vi från just dessa.

Här är tre komedier som du måste se:

1. “10 orsaker att hata dig” är den charmiga coming-of-age-rullen från 1999 med Heath Ledger och Julia Stiles i huvudrollerna. Kan ses hur många gånger som helst utan att bli tråkig.

2. “Vem satte dit Roger Rabbit” – vem minns inte denna film noir-satir från 1988? I filmen misstänks den tecknade figuren Roger Rabbit för ett mord och tvingas vända sig för hjälp till en detektiv som är allt annat än förtjust i tecknade individer. Helt klart en av de bästa filmerna på Disney+.

3. Även på listan för komedifilmer kan vi klämma in en underdogberättelse, denna gången i form av “Cool Runnings”. Filmen handlar om det osannolika, jamaicanska boblaget och deras resa mot vinter-OS 1988. 

Den lilla sjöjungfrun är en av de bästa filmerna på Disney plus just nu
Foto: Disney.

Animerat på Disney+

Vid bara omnämnandet av Disney så vandrar nog de flestas tankar till bolagets animationsstudio. Klassiska karaktärer som Musse Pigg och Kalle Anka ploppar upp i tankarna, och likaså succéfilmer som Lejonkungen, Mulan, Zootopia och Frost.

Många av Disneys animerade filmer behöver ingen vidare introduktion och de flesta av dem finns tillgängliga på tjänsten. Aladdin, Den lilla sjöjungfrun, Viana, Djungelboken, Röjar-Ralf och många fler, som tillhör de bästa filmerna på Disney Plus. 

Även utöver Disneys klassiker så gömmer det sig en hel del andra underbara, animerade filmer på tjänsten. Tim Burton-filmer som Frankenweenie och Nightmare Before Christmas finns exempelvis tillgängliga, men också mer bortglömda Disneyfilmer som Janne Långben – The Movie samt Bernard och Bianca finns att tillgå. 

Pixar-filmen Själen – en av de bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney.

Pixar på Disney Plus

Addera Pixars alla mästerverk till Disneys egna så kan Disney+ utan tvekan stoltsera med streamingvärldens bästa utbud av animerad film

Så gott som samtliga av Pixars filmer finns på tjänsten. Det enda undantaget i dagsläget är Superhjältarna 2 som tillkommer under sommaren. Till och med det senaste tillskottet i Pixar-familjen, Själen, är tillgänglig på streamingtjänsten.

En ordentlig bonus är att det finns väldigt många av Pixars kortfilmer att utforska i biblioteket. Genom åren har Pixar inte enbart hyllats för sina långfilmer, utan även för de många kortfilmer som har producerats.

Marvel på Disney+

Marvel

Filmerna från Marvel Studios är ett av Disneys allra största dragplåster. I över ett och ett halvt decennium så är det superhjältefilmerna som har dominerat filmvärlden, och då i första hand tack vare MCU. Det som började med Iron Man 2008 visade vara starten på en resa som saknar motstycke i filmhistorien. 

Majoriteten av filmerna från MCU finns att tillgå på Disney+, men en del av dem saknas. Detta beror främst på tidigare licensavtal som måste uppfyllas. I det långa loppet förväntas dock de flesta av dem att hitta sin väg över till Disney+. Undantaget kan komma att vara Spider-Man-filmerna, vars rättigheter ägs av Sony Pictures.

Kommande Marvelproduktioner

Trots det avslutande kapitlet som var Avengers: Endgame kan vi se fram emot en hel rad nya Marvelfilmer under 2020 och 2021. Bland dessa hittar vi bland annat Black Widow, The Eternals, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings och Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Samtliga av dessa filmer kommer alltså att hamna exklusivt på Disney Plus när de släpps för streaming. 

National Geographic på Disney+

Dokumentärer på Disney+

En imponerande del av streamingtjänstens bibliotek är tjänstens utbud av kvalitativa dokumentärer som utgör några av de bästa filmerna på Disney+. Med National Geographic under sitt paraply kommer tjänsten med en garanti för fantastiska natur- och vetenskapsdokumentärer. Du kan näst intill klicka dig in på en dokumentär på måfå och vara säker på att du får ta del av en informativ och välproducerad film. 

Några av de bästa dokumentärerna på Disney plus:

Free Solo

2019 års Oscarsvinnare för bästa dokumentär, "Free Solo", är en National Geographic-produktion om bergsklättraren Alex Honnold. I dokumentären får vi följa Honnold när han förbereder sig för att klättra uppför El Capitan i Yosemite – helt utan säkerhetsrep.

Empire of Dreams

Denna dokumentär är ett måste för alla Star Wars-fans. Empire of Dreams: The Story of the Star Wars Trilogy är en bakom-kameran-dokumentär från 2004 om skapandet av den ursprungliga Star Wars-trilogin. Dokumentären fokuserar på filmerna från idéstadiet hos George Lucas till deras kulturella påverkan efter sina premiärer. 

Before the Flood

"Before the Flood" är en dokumentär om klimatförändring med rejäl stjärnglans. I dokumentären från 2016 guidar ingen annan än Leonardo DiCaprio tittaren genom de många, och till stora dela katastrofala, förändringar som vår planet genomgår. En fantastisk dokumentär och en av de bästa filmerna på Disney+.

Waking Sleeping Beauty

Innan Disneys animationsstudio återerövrade världen med titlar som Lejonkungen, Aladdin och Skönheten och odjuret så befann sig studion i en djupt nedåtgående trend. Waking Sleeping Beauty från 2009 är berättelsen om just den perioden i animationsstudions historia, och hur de tog sig ur den. 

För den som är nyfiken på vad svenskarna tycker och tänker på Disney+ kan du läsa vår undersökning om tjänsten där över 1 000 läsare fått dela med sig av sina synpunkter. Bland annat berättar de om vad i Disneys innehåll de ser mest fram emot att få se mer av på Disney Plus Sverige.

Disney Plus är ännu i vaggan av sin existens och har redan ett gediget filmutbud. Var och en av Marvel, Star Wars och Pixar gör streamingtjänsten värd att överväga. Det faktum att alla tre av dem befinner sig under Disneys vingar gör tjänsten till ett av de allra bästa streamingalternativen för högkvalitativa filmer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL