Bästa filmerna på Disney+

Bästa filmerna på Disney+

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
08 maj 2020
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
08 maj 2020

Filmerna att se på Disney plus.

Filmtopp fortsätter uppladdningen inför den svenska lanseringen av Disney+. Denna gången guidar vi dig genom streamingtjänstens fantastiska utbud av filmer.

Disney+

Disney Plus Sverige släpps på den svenska den 15 september – vilket betyder att det är hög tid för en rejäl djupdykning i streamingplattformens filmutbud. Bland de tillgängliga filmerna kan vi hitta en uppsjö av stora och hyllade titlar, men även ett och annat guldkorn som kan ha fallit i glömska. 

MER LÄSNING:

Fem snabba om Disney Plus filmutbud:

 • Här finns filmer från bland annat Marvel, Star Wars, Pixar och National Geographic. 

 • Det finns över 500 filmer på streamingtjänsten. 

 • Disney+ är exklusiv streamingtjänst för alla Walt Disney Studios-filmer från och med 2019 och framåt. Detta inkluderar Marvel, Star Wars och Pixar.

 • Det finns i dagsläget 5 originalfilmer på streamingtjänsten, 11 om man räknar med dokumentärer.

 • Du kan streama många av tjänstens filmer i 4K Ultra HD-kvalitet. 

De bästa filmerna på Disney+

Walt Disney Studios

Många av de mest kritikerhyllade och älskade filmerna går att hitta inom Marvels, Star Wars och Pixars ramar. Filmer som Avengers: Endgame, Rymdimperiet slår tillbaka och Upp är alla exempel på mästerverk inom sina respektive kategorier. 

Innan vi tar en närmare titt på streamingplattformens stora dragplåster ska vi kika lite närmare på andra sevärda filmer som gömmer sig i filmkatalogen.

Action & äventyr

Är det någonting som Disney är bra på så är det att producera älskvärda äventyrsfilmer. Bland alla kioskvältare från Marvel och Star Wars är det lätt att glömma hur många andra publiksuccéer Disney ligger bakom. 

Här är tre (okej, fyra) titlar du bör slänga ett öga på under kategorin för action och äventyr:

1. Filmserier som “National Treasure” och “Pirates of the Caribbean” är exempel på två stora franchises som går att njuta av på Disney plus. Dessa titlar är ytterligare exempel på hur många fantastiska äventyrsfilmer som Disney kan erbjuda.

2. “Avatar” är en ännu en gigantisk film som går att streama på tjänsten. Filmen är visserligen inte någon Disneyproduktion, men de tog över distributionsrättigheterna under 2019 och erbjuder nu filmen på Disney+.

3. “Togo” är en av få originalfilmer (än så länge) som är möjliga att streama. Filmens huvudrollsinnehavare är ingen annan än Willem Dafoe och handlar om slädhunden Togo. Detta är en underdog-berättelse (bokstavligt talat) som inger visst hopp om att Disney kommer att kunna producera kvalitativt originalinnehåll till sin streamingplattform.

Drama

Utbudet av dramafilmer på tjänsten är av typisk Disneykaraktär. Du kan hitta charmiga, romantiska filmer som The Last Song, mängder av julfilmer, klassiker som Old Yeller klarar allt och sportdraman som Remember the Titans

Här är tre sevärda filmer i tjänstens dramakategori:

1.  Disneys musikal-version av Hamilton är ett historiskt drama baserat på riktiga händelser, och kretsar kring viktiga händelser i Amerikas historia som influerade både Hamiltons politiska karriär och hans privatliv. Miranda spelar själv titelrollen, med kanske inte den allra starkaste rösten, men det ger de övriga skådespelarna chansen att skina lite extra.

2. För cineasterna där ute är “Det hände i New York” (Miracle on 34th Street) en film värd att överväga. Filmen är en riktig klassiker från 1947 och är både julfilm och rättsdrama på en och samma gång.

3. I det biografiska sportdramat “Berättelsen om Secretariat” får vi följa den legendariska kapplöpningshästen Secretariat. I filmen från 2010 får vi bland annat se stjärnor som John Malkovich, Margo Martindale och Diane Lane.

Komedi

Bland nya filmer på Disney+ har, så finner vi en hel del härliga familjekomedier. Tjänsten har också många av sina roligaste filmer under Marvel- och Pixarkategorierna, men för tillfället bortser vi från just dessa.

Här är tre komedier som du måste se:

1. “10 orsaker att hata dig” är den charmiga coming-of-age-rullen från 1999 med Heath Ledger och Julia Stiles i huvudrollerna. Filmen kan ses hur många gånger som helst utan att bli tråkig. Det är helt enkelt någonting med den som gör att den har det där lilla extra.

2. “Vem satte dit Roger Rabbit” – vem minns inte denna film noir-satir från 1988? I filmen misstänks den tecknade figuren Roger Rabbit för ett mord, och tvingas vända sig för hjälp till en detektiv som är allt annat än förtjust i tecknade individer som Roger. Helt klart en av de bästa filmerna på Disney Plus.

3. Även på listan för komedifilmer kan vi klämma in en underdogberättelse, denna gången i form av “Cool Runnings”. Filmen handlar om det osannolika, jamaicanska boblaget och deras resa mot vinter-OS 1988. 

Animerat på Disney+

Den lilla sjöjungfrun
Foto: Disney.

Vid bara omnämnandet av Disney så vandrar nog de flestas tankar till bolagets animationsstudio. Klassiska karaktärer som Musse Pigg och Kalle Anka ploppar upp i tankarna, och likaså succéfilmer som Lejonkungen, Mulan, Zootopia och Frost

Många av Disneys animerade filmer behöver ingen vidare introduktion och de flesta av dem finns tillgängliga på tjänsten. Aladdin, Den lilla sjöjungfrun, Viana, Djungelboken, Röjar-Ralf och många fler – alla är de där. 

Även utöver Disneys klassiker så gömmer det sig en hel del andra underbara, animerade filmer på tjänsten. Tim Burton-filmer som Frankenweenie och Nightmare Before Christmas finns exempelvis tillgängliga, men också mer bortglömda Disneyfilmer som Janne Långben - The Movie samt Bernard och Bianca finns att tillgå. 

En sak är säker, och det är att du inte kommer få slut på fantastiska, animerade Disneyfilmer i första taget.

Pixar på Disney plus

Pixar på Disney+

Addera Pixars alla mästerverk till Disneys egna så kan Disney+ utan tvekan stoltsera med streamingvärldens bästa utbud av animerad film

Så gott som samtliga av Pixars filmer finns på tjänsten. Det enda undantaget i dagsläget är Superhjältarna 2 som tillkommer under sommaren. Till och med det senaste tillskottet i Pixar-familjen, Framåt, blev tillgänglig på streamingtjänsten bara en månad efter sin biopremiär. 

En ordentlig bonus är att det finns väldigt många av Pixars kortfilmer att utforska i biblioteket. Genom åren har Pixar inte enbart hyllats för sina långfilmer, utan även för de många kortfilmer som har producerats. Flera av kortfilmerna som vi har kunnat se i biograferna i anslutning till långfilmerna, och många fler därtill, finns att streama på tjänsten. De är helt klart värda din tid. 

Originalfilmer på Disney Plus.

Än så länge är utbudet av originalfilmer på tjänsten relativt skralt. I skrivande stund finns det totalt 34 stycken originalproduktioner på Disney plus och av dessa är endast 11 stycken filmer. Hälften av dessa är dessutom dokumentärer. 

Utbudet av originalfilmer förväntas dock att öka kraftigt allt eftersom, och redan under 2020 kommer flertalet filmer att få sina premiärer. Nästa film att släppas är "Artemis Fowl" som får sin premiär i juni. 

Originalfilmerna listade:

 • Mulan (2020)
 • Lady and the Tramp (live action-film)

 • Noelle

 • Togo

 • Timmy Failure: Mistakes Were Made

 • Stargirl

 • One Day at Disney (dokumentär)

 • Dolphin Reef (dokumentär)

 • Elephant (dokumentär)

 • Diving with Dolphins (dokumentär)

 • In the Footsteps of Elephant (dokumentär)

 • Penguins: Life on the Edge (dokumentär)

Marvel

Marvel på Disney+

Filmerna från Marvel Studios är ett av Disneys allra största dragplåster. I över ett decennium så är det superhjältefilmerna som har dominerat filmvärlden, och då i första hand tack vare MCU. Det som började med Iron Man 2008 visade vara starten på en resa som saknar motstycke i filmhistorien. 

Majoriteten av filmerna från MCU finns att tillgå på Disney+, men en del av dem saknas. Detta beror främst på tidigare licensavtal som måste uppfyllas. I det långa loppet förväntas dock de flesta av dem att hitta sin väg över till Disney+. Undantaget kan komma att vara Spider-Man-filmerna, vars rättigheter ägs av Sony Pictures.

Några av de bästa Marvelfilmerna:

 • Avengers: Endgame

 • Black Panther

 • Thor: Ragnarok

 • Guardians of the Galaxy

 • Iron Man

Kommande Marvelproduktioner

Trots det avslutande kapitlet som var Avengers: Endgame så kan vi se fram emot en hel rad nya Marvelfilmer under 2020 och 2021. Bland dessa hittar vi bland annat Black Widow, The Eternals, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings och Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Samtliga av dessa filmer kommer alltså att hamna exklusivt på Disney Plus när de släpps för streaming. 

Star Wars

Star wars-logo, star warsfilmerna är bland de bästa filmerna på Disney Plus

Det må inte finnas lika många titlar i Star Wars filmuniversum som det gör i Marvels, men det är trots allt en franchise som står i paritet med superhjältarnas. I och med Disneys köp av Lucasfilm 2012 så öppnades en hel värld upp för nya filmer och serier, för den gedigna skaran fans. 

Så här åtta år senare står vi med en avslutande trilogi i Skywalker-sagan, samt en hel rad nya projekt i pipelinen. Disney meddelade nyligen att The Rise of Skywalker kommer att släppas på streamingtjänsten på Star Wars heliga dag: 4 maj. I nuläget är Solo: A Star Wars Story den enda Star Wars-filmen som inte finns tillgänglig på Disney plus. 

Kommande Star Wars-produktioner

Efter att The Rise of Skywalker satte punkt den senaste trilogin är det oklart vart Star Wars filmuniversum ska ta vägen härnäst. Flertalet kommande serieprojekt har bekräftats, men det råder mer diffusa omständigheter när det kommer till filmerna.

Rian Johnson, regissören och manusförfattaren bakom vattendelaren The Last Jedi, betroddes som bekant med uppgiften av att skapa en helt ny trilogi i Star Wars universum, men några detaljer om projektet har sedan nyheten kom lyst med sin frånvaro. 

Att både Marvel och Lucasfilm ägs av Disney ser ut att leda till några spännande samarbeten. I september 2019 rapporterades det nämligen Marvel Studios högsta höns, Kevin Feige, även känd som hjärnan bakom hela MCU, arbetar med en Star Wars-film.

Dokumentärer på Disney+

National Geographic på Disney+

En imponerande del av Disneys filmbibliotek är tjänstens utbud av kvalitativa dokumentärer. Med National Geographic under sitt paraply kommer tjänsten med en garanti för fantastiska natur- och vetenskapsdokumentärer. Du kan näst intill klicka dig in på en dokumentär på måfå och vara säker på att du får ta del av en informativ och välproducerad film. 

Det finns även en hel del sevärda dokumentärer även utanför National Geographics utbud, däriblan en rad produktioner som visar dig runt bakom kulisserna på många av Disneys stora produktioner. 

Nedan följer några av de bästa dokumentärerna på Disney plus:

Free Solo

2019 års Oscarsvinnare för bästa dokumentär, "Free Solo", är en National Geographic-produktion om bergsklättraren Alex Honnold. I dokumentären får vi följa Honnold när han förbereder sig för att klättra uppför El Capitan i Yosemite – helt utan säkerhetsrep.

Empire of Dreams

Denna dokumentär är ett måste för alla Star Wars-fans. Empire of Dreams: The Story of the Star Wars Trilogy är en bakom-kameran-dokumentär från 2004 om skapandet av den ursprungliga Star Wars-trilogin. Dokumentären fokuserar på filmerna från idéstadiet hos George Lucas till deras kulturella påverkan efter sina premiärer. 

Before the Flood

"Before the Flood" är en dokumentär om klimatförändring med rejäl stjärnglans. I dokumentären från 2016 guidar ingen annan än Leonardo DiCaprio tittaren genom de många, och till stora dela katastrofala, förändringar som vår planet genomgår.  

Waking Sleeping Beauty

Innan Disneys animationsstudio återerövrade världen med titlar som Lejonkungen, Aladdin och Skönheten och odjuret så befann sig studion i en djupt nedåtgående trend. Waking Sleeping Beauty från 2009 är berättelsen om just den perioden i animationsstudions historia, och hur de tog sig ur den. 

Disney Plus är ännu i vaggan av sin existens och har redan ett gediget filmutbud. Var och en av Marvel, Star Wars och Pixar gör streamingtjänsten värd att överväga. Det faktum att alla tre av dem befinner sig under Disneys vingar gör tjänsten till ett av de allra bästa streamingalternativen för högkvalitativa filmer.

För mer läsning --> Scrolla vidare! Spana också in vår recension av nya Mulan!