Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa filmerna på Disney+

Bästa filmerna på Disney+

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
08 maj 2020
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
08 maj 2020

Filmerna att se på Disney plus.

Filmtopp djupdyker i utbudet på Disney+. Denna gången guidar vi dig genom streamingtjänstens fantastiska urval av filmer.

Disney+ – bästa filmerna

Disney Plus Sverige släpptes på den svenska marknaden den 15 september 2020. I den här artikeln gör vi en djupdykning i streamingplattformens filmutbud. Bland de bästa filmerna på Disney+ hittar vi en uppsjö av stora och hyllade titlar, men även ett och annat guldkorn som kan ha fallit i glömska. 

Nedan tipsar vi om det bästa bland tjänstens senaste tillskott, men vi går också igenom utbudet i sin helhet.

(Film-quizets svar hittar du här!)

Nya bra filmer på Disney+

The Boston Strangler

 

The Boston Strangler
Foto: Disney

Matt Ruskin har lyckats skapa en modern thriller som de två kvinnliga journalisterna som lyckades avslöja vem den notoriske Bostonstryparen var. Den mest drivna av de två journalisterna, Loretta McLaughlin, spelas av Keira Knightly, som äntligen får göra annat än att kyssas på regniga åkrar i romantiska dramer. Likt Jake Gyllenhaal i Zodiac (2007) blir hon besatt av att hitta en mördare som försätter en hel stad i skräck. Familjeliv? Hej då. Evigt stirrande i journaler? Nämen, tjena! Carrie Coon spelar den andra journalisten, som är lite skickligare på att distansera sig från sitt arbete.

Barbarian

Bästa filmerna på Disney+
Bill Skarsgård i "Barbarian". Foto: Disney+.

Den nya rysaren Barbarian i vilken vi får se Bill Skarsgård göra en obehaglig roll har tagit världen med storm. I handlingen följer vi en ung kvinna som tar in på ett Airbnb och upptäcker att det blivit dubbelbokat av en ung man. Oturligt för henne är alla andra hotell fullbokade, och än mer oturligt för henne bestämmer hon sig för att ta mannens erbjudande och spendera natten där tillsammans med honom.

Det här är en originell skräckfilm som arbetar utefter en tydlig vision, samtidigt som den är ruskigt spännande.

Prey

Det har gjorts ett flertal Predator-filmer sedan kultoriginalet med Arnold Schwarzenegger, men få av dem har varit något att ha. Därför är det kul att vi fått Prey, en fräsch tagning på filmserien om en ung kvinna som beger sig av för att stoppa den mystiska varelsen som hotar hennes stam. Filmen har förutom sina nya spännande idéer – i vilka det utlovas ordentligt med våld – även ett högt tempo och välgjorda actionscener. Här är det underhållning för hela slanten, som dessutom går hem!

Lightyear

Bästa filmerna på Disney+ 2022

Den andra stora Pixarfilmen som vi kan vänta oss 2022 är Lightyear. I den här rullen kommer vi att utforska personen som ligger bakom den populära leksaken, Buzz Lightyear, som vi har fått följa i Toy Story-filmerna. Rösten till Buzz görs av Chris Evans.

Rise

Imponerande Rise är ett biografiskt sportdrama om de fyra bröderna Antetokounmpo, som mot alla odds lyckades tas sig från usla förhållanden i Grekland till att samtliga bli professionella basketspelare i amerikanska NBA. Det är en inspirerande berättelse om familj och drömmar.

Röd

Pixars senaste film Röd handlar om Mei Lee, en självsäker, nördig trettonåring som slits mellan att vara en duktig dotter, och att hantera sitt tonårskaos.

Denna film är energisk, kolossal, brutalt ärlig och helt enkelt en av deras bästa de senaste åren. 

No Exit

I denna thriller på Disney+ följer vi Darby Thorne, en ung kvinna på väg till en akut familjesituation. Då hamnar hon mitt i en snöstorm och tvingas söka skydd på en rastplats med en grupp främlingar. När hon upptäcker en kidnappad flicka i en skåpbil på parkeringsplatsen börjar en kamp på liv och död om att lista ut vem i gruppen som är kidnapparen.

No Exit är en spännande film som flyger förbi, mycket på grund av sina twistar – men också spännande karaktärsregister. 

The Last Duel

Bästa filmerna på Disney+

Ridley Scotts stjärnspäckade The Last Duel är ett riktigt guldkorn som du bör ge chansen. Medeltidsdramat, som är skrivet av bl.a. Matt Damon och Ben Affleck, misslyckades med att locka publiken till biograferna, men förhoppningsvis får fler upp ögonen för den på Disney+. I de övriga rollerna ser vi också Adam Driver och Jodie Cormer briljera.

Eternals

De bästa filmerna på Disney+

Med Eternals testade Marvel ett delvis nytt grepp. Den skämtsamma och explosiva ton vi har blivit vana vid lyser med sin frånvaro i Eternals. Det finns fortfarande gott om action, och filmen är inte helt humorbefriad, men det råder ett betydligt större fokus på ett storartat foto och en stillsamhet som inte återfinns i många andra Marvelfilmer.

Encanto

Bästa filmerna på Disney+ – Encanto
Foto: Disney+

En av Disneys senaste animerade satsningar har lockat en hel del besökare till biograferna, men nu har Encanto också hittat till Disney+ för alla som föredrar att se den hemma på tv-soffan. Filmen håller inte lika hög nivå som många av Disneys bästa klassiker, men det är trots allt en mycket varm och sevärd film som tar oss med in i en magisk värld.

Ron rör om

Bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney+

Charmiga Ron rör om är ett animerat äventyr på Disney+ som är riktigt underhållande. Filmen utspelar sig i en värld där nästan alla har sina egna robotar, så kallade "B-bots". En som däremot inte har en robot är Barney, hans familj har inte haft råd att köpa honom en. Barney får dock tag på en B-bot en dag när hans pappa och farmor kommer över roboten Ron, som faller av en budbil. Ron visar sig dock vara lite annorlunda från andra B-bots, och snart ställer han till med oväntat trubbel.

Borta bra men ensam hemma bäst

Bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney+

Nej, Borta bra men ensam hemma bäst är givetvis inte lika bra som de två första Ensam hemma-filmerna, men det är trots allt en förvånansvärd lyckad reboot som har hittat till Disney+. Filmen har en viss självdistans – den driver med det faktum att den är en reboot av en modern julklassiker – vilket gör den aningen mer lättsmält. Dessutom innehåller den faktiskt en twist mot slutet som gör att den inte enbart känns som en trött imitation, utan faktiskt lite fräsch.

Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset

I en av sina första recensioner på sajten skickade Filmtopps Manfred Gradin ut en fullpottare efter att ha sett Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset. Han beskriver denna Halloweenspecial på 52 minuter som en omedelbar klassiker och föreslår att vi gör det till en familjetradition att titta på den kring Halloween. I filmen får vi följa med Gonzo och Pepé till ett av världens mest hemsöka hus, där de utmanas att överleva natten.

Happier Than Ever: A Love Letter to Los Angeles

Happier Than Ever: A Love Letter to Los Angeles med Billie Eilish är 65 perfekta minuter för den som har saknat konserter och livemusik under det senaste året. Den här Disney Plus-specialen är en konsertupplevelse som är inspelad från The Hollywood Bowl i Los Angeles, där Eilish, tillsammans med sin bror och en symfoniorkester, spelar igenom hela hennes senaste album. Konsertupplevelsen är välproducerad och det är svårt att inte trollbindas av produktionen och Eilish talang.

Stuntman

Stuntman – en av de bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney+.

1974 försökte den legendariska stuntmannen Evel Knievel hoppa över en ravin i vad som skulle bli hans största stunt någonsin. Istället blev det ett fiasko och Knievel lyckades inte ta sig över ravinen i sin lilla raket. 40 år senare ska Eddie Braun försöka sig på sin barndomsidols stunt. Ett stunt som både är livsfarligt och redan har misslyckats. Trots många motgångar under förberedelserna är Braun fast besluten att lyckas.

Luca

Luca är en av de bästa filmerna på Disney+.
Luca är en av de bästa filmerna på Disney+ för kidsen. Foto: Disney+.

Efter hyllade musikfilmen Själen är Pixar och Disney tillbaka med en ny film. Luca tar oss till den italienska kusten där ett sjömonster upptäcker livet på land och alla dess möjligheter. 

Luca når inte riktigt upp till samma höjder som Själen, men lämpar sig förmodligen ännu bättre för småttingarna där hemma. Filmen sprudlar av kreativitet och sköna karaktärer du bara måste älska.

Har du ännu int sett Själen som kom ut förra året? Då vill vi innerligt ta tillfället i akt och rekommendera den varmast!

Nomadland

Nomadland – en av de bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney+

Storsuccén "Nomadland" kammade hem flertalet vinster på den senaste Oscarsgalan, bland annat det prestigefyllda priset i kategorin för bästa film. Frances McDormand är lysande i filmens huvudroll.

I Filmtopps recension av Nomadland fick tilldelades filmen högsta betyg!

RECENSION: Nomadland (2021)

Cruella

Cruella på Disney+ – en av de bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney+

"Cruella" är den senaste i raden av live action-filmer som Disney har baserat på sina animerade klassiker. Filmen hade premiär simultant på bio och på Disney+ under maj, och publiken har strömmat till både biosalongerna och till streamingtjänsten.

Filmtopp gav Cruella en blygsam 2:a i betyg, men låt inte det avskräcka dig – filmen är klart godkänd och har flera riktigt vassa stunder.

RECENSION: Cruella (2021)

Raya och den sista draken

Raya och den sista draken Disney+ – en av de bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney+

Disneys animerade filmer brukar innebära en framgångsgaranti och "Raya och den sista draken" – den senaste av deras animerade storfilmer – är inget undantag. Filmen är full av både drakar och magi, och filmupplevelsen är magisk även den.

I Filmtopps recension av Raya och den sista draken tilldelades filmen betyget 4.

RECENSION: Raya och den sista draken (2021)

Kommande nya filmer på Disney+ 2022

En av de främsta fördelarna med Disney+ är att det är där vi hittar filmer från bl.a. Marvel, Pixar, Disney Animation och många andra produktioner som Walt Disney Studios ligger bakom. De flesta av dem går upp på bio i första hand, men vissa titlar kan man se simultat på Disney+ och så gott som samtliga av dem landar förr eller senare på streamingtjänsten.

Här är några av de bästa filmerna som kommer till Disney+ 2022:

Disenchanted/Förtrollad 2

Bästa filmerna på Disney+ 2022 – Disenchanted/Förtrollad 2

Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden och Idina Menzel återvänder i en uppföljare till Förtrollad (2007). Den populära filmen om en prinsessa från "Andalasia" som skickas till New York City och förälskar sig lever vidare. I uppföljaren ska 10 år ha passerat och Giselle (Adams) ifrågasätter om hon verkligen fick sitt lyckliga slut.

Premiär: Hösten 2022.

Hocus Pocus 2

Nya filmer på Disney+ 2022 – Hocus Pocus 2

En uppföljare till kultklassikern Hocus Pocus (1993) är på väg. Hocus Pocus 2 har förväntad premiär under hösten 2022 och Bette Midler, Sarah Jessica Parker och Kathy Najimy återvänder alla i rollerna som häxsystrarna Sanderson.

Premiär: Hösten 2022.

Pinocchio

Bästa filmerna på Disney+ 2022 – Pinocchio

Disney blåser nytt liv i Pinocchio med en stjärnspäckad film som har premiär senare  i år. Rollen som Gepetto kommer exempelvis spelas av självaste Tom Hanks och andra välkända namn i filmen inkluderar Joseph Gordon-Levitt, Cynthia Erivo, Luke Evans, Keegan-Michael Key m.fl.

Handlingen i filmen förväntas i stora drag följa den animerade klassikern.

Premiär: Hösten 2022.

Strange World

Bästa filmerna på Disney+ 2022 – Strange World
Konceptbild. Foto: Disney.

En av de stora animerade satsningarna från Disney 2022. Filmen handlar om en legendarisk familj av upptäcksresande, vars olikheter kan hota deras största uppdrag någonsin.

Premiär: Förväntad premiär julen 2022.

Andra sevärda filmer på Disney+ 2022

Original/exklusiva titlar:

 • Doctor Strange in the Multiverse of Madness
 • Chip and Dale: Rescue Rangers
 • Sneakerella

Andra sevärda filmer som finns på Disney+:

 • The Neon Demon
 • Man on Fire
 • Natural Born Killers
 • L.A. Konfidentiell
 • Ad Astra

Fler kommande Marvelfilmer på Disney+ 2022:

 • Thor: Love and Thunder (hösten 2022)
 • Black Panther: Wakanda Forever (vinter 2022/tidigt 2023)
 • The Guardians of the Galaxy julspecial (december)

Fler nya filmer på Disney+ 2022:

 • Rise (okänt premiärdatum) – Verklighetsbaserad film om en famlj som producerade hela tre NBA-mästare.
 • Better Nate Than Ever (våren 2022) – Äventyrskomedi baserad på boken med samma namn.
 • Cheaper by the Dozen (mars) – Gabrielle Union och Zach Braff i remake av familjekomedin med samma namn.
 • Chip 'n' Dale: Rescue Rangers (våren 2022) – John Mulaney och Andy Samberg är Piff och Puff i denna live action/CGI-hybrid.

Fem snabba om Disney Plus filmutbud:

 • Här finns filmer från bland annat Marvel, Star Wars, Pixar, Star och National Geographic. 

 • Det finns långt över 500 filmer på streamingtjänsten. 

 • Disney+ är exklusiv streamingtjänst för alla Walt Disney Studios-filmer från och med 2019 och framåt. Detta inkluderar Marvel, Star Wars och Pixar.

 • Det finns i dagsläget närmare 20 originalfilmer på streamingtjänsten och flertalet originaldokumentärer.

 • Du kan streama många av tjänstens filmer i 4K Ultra HD-kvalitet. 

De bästa filmerna på Disney+

Bästa filmerna på Disney+

Många av de mest kritikerhyllade och älskade filmerna går att hitta inom Marvels, Star Wars och Pixars ramar. Filmer som Avengers: Endgame, Rymdimperiet slår tillbaka och Upp är alla exempel på mästerverk inom sina respektive kategorier. 

Innan vi tar en närmare titt på streamingplattformens stora dragplåster ska vi kika lite närmare på andra sevärda filmer som gömmer sig i filmkatalogen.

Action och äventyr

Togo – en av de bästa filmerna på Disney+
"Togo" är en av de bästa filmerna på Disney+. Foto: Disney.

Är det någonting som Disney är bra på så är det att producera älskvärda äventyrsfilmer. Bland alla kioskvältare från Marvel och Star Wars är det lätt att glömma hur många andra publiksuccéer som Disney ligger bakom. 

Här är 4 titlar du bör slänga ett öga på under kategorin för action och äventyr:

1. Filmserier som National Treasure och Pirates of the Caribbean är exempel på två stora franchises som går att njuta av på Disney plus. Dessa titlar är ytterligare exempel på hur många fantastiska äventyrsfilmer som Disney kan erbjuda.

2. “Avatar” är en ännu en gigantisk film som går att streama på tjänsten. Filmen är visserligen inte någon Disneyproduktion, men de tog över distributionsrättigheterna under 2019 och erbjuder nu filmen på Disney+.

3. “Togo” är en av få originalfilmer (än så länge) som är möjliga att streama. Filmens huvudrollsinnehavare är ingen annan än Willem Dafoe och handlar om slädhunden Togo. Detta är en underdog-berättelse (bokstavligt talat) som inger visst hopp om att Disney kommer att kunna producera kvalitativt originalinnehåll till sin streamingplattform.

4. Bland de bästa filmerna på Disney+ just nu hittar vi Själen som är en ny pärla av underbara Pixar, som numera ägs helt av Disney. Om man inte räknar med deras uppföljare är detta Pixars bästa film sedan Insidan ut (2015). Nu finns även Själen att se på Disney+, vilket vi alla är extremt glada över. I filmen får vi en jazzmusiker som får sitt liv omkullkastat precis inför sin stora chans att slå genom.

Drama

Clouds – en av de bästa filmerna på Disney+
"Clouds". Foto: Disney.

Utbudet av dramafilmer på tjänsten är av typisk Disneykaraktär. Du kan hitta charmiga, romantiska filmer som The Last Song, mängder av julfilmer, klassiker som Old Yeller klarar allt och sportdraman som Remember the Titans

Här är tre sevärda filmer i tjänstens dramakategori:

1.  Disneys musikal-version av Hamilton är ett historiskt drama baserat på riktiga händelser, och kretsar kring viktiga händelser i Amerikas historia som influerade både Hamiltons politiska karriär och hans privatliv. Miranda spelar själv titelrollen, med kanske inte den allra starkaste rösten, men det ger de övriga skådespelarna chansen att skina lite extra.

2. För cineasterna där ute är Det hände i New York (Miracle on 34th Street) en film värd att överväga. Filmen är en riktig klassiker från 1947 och är både julfilm och rättsdrama på en och samma gång.

3. I det biografiska sportdramat “Berättelsen om Secretariat” får vi följa den legendariska kapplöpningshästen Secretariat. I filmen från 2010 får vi bland annat se stjärnor som John Malkovich, Margo Martindale och Diane Lane.

4. Ungdomsdramat Clouds är en verkligehtsbaserad tårdrypare, både gripande och sevärd. I centrum ser vi en cancersjuk tonåring som efter dödsdomen bestämmer sig för att förverkliga sin dröm om att bli musiker. Många står enade om att den är en av de bästa filmerna på Disney+ vad gäller deras originalproduktioner sedan tjänsten tillkom.

Komedi

Roger Rabbit tillhör de bästa filmerna på Disney+
"Who Framed Roger Rabbit". Foto: Disney.

Bland nya filmer på Disney+ har, så finner vi en hel del härliga familjekomedier. Tjänsten har också många av sina roligaste filmer under Marvel- och Pixarkategorierna, men för tillfället bortser vi från just dessa.

Här är tre komedier som du måste se:

1. “10 orsaker att hata dig” är den charmiga coming-of-age-rullen från 1999 med Heath Ledger och Julia Stiles i huvudrollerna. Filmen kan ses hur många gånger som helst utan att bli tråkig. Det är helt enkelt någonting med den som gör att den har det där lilla extra.

2. “Vem satte dit Roger Rabbit” – vem minns inte denna film noir-satir från 1988? I filmen misstänks den tecknade figuren Roger Rabbit för ett mord, och tvingas vända sig för hjälp till en detektiv som är allt annat än förtjust i tecknade individer som Roger. Helt klart en av de bästa filmerna på Disney Plus.

3. Även på listan för komedifilmer kan vi klämma in en underdogberättelse, denna gången i form av “Cool Runnings”. Filmen handlar om det osannolika, jamaicanska boblaget och deras resa mot vinter-OS 1988. 

Animerat på Disney+

Den lilla sjöjungfrun är en av de bästa filmerna på Disney plus just nu
Foto: Disney.

Vid bara omnämnandet av Disney så vandrar nog de flestas tankar till bolagets animationsstudio. Klassiska karaktärer som Musse Pigg och Kalle Anka ploppar upp i tankarna, och likaså succéfilmer som Lejonkungen, Mulan, Zootopia och Frost.

Många av Disneys animerade filmer behöver ingen vidare introduktion och de flesta av dem finns tillgängliga på tjänsten. Aladdin, Den lilla sjöjungfrun, Viana, Djungelboken, Röjar-Ralf och många fler, som tillhör de bästa filmerna på Disney Plus. 

Även utöver Disneys klassiker så gömmer det sig en hel del andra underbara, animerade filmer på tjänsten. Tim Burton-filmer som Frankenweenie och Nightmare Before Christmas finns exempelvis tillgängliga, men också mer bortglömda Disneyfilmer som Janne Långben – The Movie samt Bernard och Bianca finns att tillgå. 

En sak är säker, och det är att du inte kommer få slut på fantastiska, animerade Disneyfilmer i första taget.

Pixar på Disney Plus

Pixar-filmen Själen – en av de bästa filmerna på Disney+
Foto: Disney.

Addera Pixars alla mästerverk till Disneys egna så kan Disney+ utan tvekan stoltsera med streamingvärldens bästa utbud av animerad film

Så gott som samtliga av Pixars filmer finns på tjänsten. Det enda undantaget i dagsläget är Superhjältarna 2 som tillkommer under sommaren. Till och med det senaste tillskottet i Pixar-familjen, Själen, är tillgänglig på streamingtjänsten.

En ordentlig bonus är att det finns väldigt många av Pixars kortfilmer att utforska i biblioteket. Genom åren har Pixar inte enbart hyllats för sina långfilmer, utan även för de många kortfilmer som har producerats. Flera av kortfilmerna som vi har kunnat se i biograferna i anslutning till långfilmerna, och många fler därtill, finns att streama på tjänsten. De är helt klart värda din tid och står definitivt för flera av de bästa filmerna på Disney+.

Originalfilmer på Disney Plus.

Lady and the Tramp – en av de bästa filmerna på Disney+
"Lady and the Tramp". Foto: Disney.

Än så länge är utbudet av originalfilmer på tjänsten relativt skralt. I skrivande stund finns det totalt 34 stycken originalproduktioner på Disney plus och av dessa är endast 11 stycken filmer. Hälften av dessa är dessutom dokumentärer. 

Utbudet av originalfilmer förväntas dock att öka kraftigt allt eftersom, och redan under 2020 kommer flertalet filmer att få sina premiärer. Sedan i somras har vi exempelvis sett Artemis Fowl och nyversionen på Lady and the Tramp.

Några av originalfilmerna listade:

 • Mulan (2020)
 • Lady and the Tramp (live action-film)

 • Noelle

 • Togo

 • Timmy Failure: Mistakes Were Made

 • Stargirl

 • One Day at Disney (dokumentär)

 • Dolphin Reef (dokumentär)

 • Elephant (dokumentär)

 • Diving with Dolphins (dokumentär)

 • In the Footsteps of Elephant (dokumentär)

 • Penguins: Life on the Edge (dokumentär)

Marvel

Marvel på Disney+

Filmerna från Marvel Studios är ett av Disneys allra största dragplåster. I över ett decennium så är det superhjältefilmerna som har dominerat filmvärlden, och då i första hand tack vare MCU. Det som började med Iron Man 2008 visade vara starten på en resa som saknar motstycke i filmhistorien. 

Majoriteten av filmerna från MCU finns att tillgå på Disney+, men en del av dem saknas. Detta beror främst på tidigare licensavtal som måste uppfyllas. I det långa loppet förväntas dock de flesta av dem att hitta sin väg över till Disney+. Undantaget kan komma att vara Spider-Man-filmerna, vars rättigheter ägs av Sony Pictures.

Några av de bästa filmerna på Disney+ som är Marvelfilmer:

 • Avengers: Endgame

 • Black Panther

 • Thor: Ragnarok

 • Guardians of the Galaxy

 • Iron Man

Kommande Marvelproduktioner

Trots det avslutande kapitlet som var Avengers: Endgame kan vi se fram emot en hel rad nya Marvelfilmer under 2020 och 2021. Bland dessa hittar vi bland annat Black Widow, The Eternals, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings och Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Samtliga av dessa filmer kommer alltså att hamna exklusivt på Disney Plus när de släpps för streaming. 

Star Wars

Star wars-logo, star warsfilmerna är bland de bästa filmerna på Disney Plus

Det må inte finnas lika många titlar i Star Wars filmuniversum som det gör i Marvels, men det är trots allt en franchise som står i paritet med superhjältarnas. I och med Disneys köp av Lucasfilm 2012 så öppnades en hel värld upp för nya filmer och serier, för den gedigna skaran fans. 

Så här åtta år senare står vi med en avslutande trilogi i Skywalker-sagan, samt en hel rad nya projekt i pipelinen. Disney meddelade nyligen att The Rise of Skywalker kommer att släppas på streamingtjänsten på Star Wars heliga dag: 4 maj. I sagan där det nu finns elva stycken biorullar är flera av dem bland de bästa filmerna på Disney+.

Kommande Star Wars-produktioner

Efter att The Rise of Skywalker satte punkt den senaste trilogin är det oklart vart Star Wars filmuniversum ska ta vägen härnäst. Flertalet kommande serieprojekt har bekräftats, men det råder mer diffusa omständigheter när det kommer till filmerna.

Rian Johnson, regissören och manusförfattaren bakom vattendelaren "The Last Jedi", betroddes som bekant med uppgiften av att skapa en helt ny trilogi i Star Wars universum, men några detaljer om projektet har sedan nyheten kom lyst med sin frånvaro. 

Att både Marvel och Lucasfilm ägs av Disney ser ut att leda till några spännande samarbeten. I september 2019 rapporterades det nämligen Marvel Studios högsta höns, Kevin Feige, även känd som hjärnan bakom hela MCU, arbetar med en Star Wars-film.

Dokumentärer på Disney+

National Geographic på Disney+

En imponerande del av streamingtjänstens bibliotek är tjänstens utbud av kvalitativa dokumentärer som utgör några av de bästa filmerna på Disney Plus. Med National Geographic under sitt paraply kommer tjänsten med en garanti för fantastiska natur- och vetenskapsdokumentärer. Du kan näst intill klicka dig in på en dokumentär på måfå och vara säker på att du får ta del av en informativ och välproducerad film. 

Det finns även en hel del sevärda dokumentärer även utanför National Geographics utbud, däribland en rad produktioner som visar dig runt bakom kulisserna på många av Disneys stora produktioner. 

Nedan följer några av de bästa dokumentärerna på Disney plus:

Free Solo

2019 års Oscarsvinnare för bästa dokumentär, "Free Solo", är en National Geographic-produktion om bergsklättraren Alex Honnold. I dokumentären får vi följa Honnold när han förbereder sig för att klättra uppför El Capitan i Yosemite – helt utan säkerhetsrep.

Empire of Dreams

Denna dokumentär är ett måste för alla Star Wars-fans. Empire of Dreams: The Story of the Star Wars Trilogy är en bakom-kameran-dokumentär från 2004 om skapandet av den ursprungliga Star Wars-trilogin. Dokumentären fokuserar på filmerna från idéstadiet hos George Lucas till deras kulturella påverkan efter sina premiärer. 

Before the Flood

"Before the Flood" är en dokumentär om klimatförändring med rejäl stjärnglans. I dokumentären från 2016 guidar ingen annan än Leonardo DiCaprio tittaren genom de många, och till stora dela katastrofala, förändringar som vår planet genomgår. En fantastisk dokumentär och en av de bästa filmerna på Disney+.

Waking Sleeping Beauty

Innan Disneys animationsstudio återerövrade världen med titlar som Lejonkungen, Aladdin och Skönheten och odjuret så befann sig studion i en djupt nedåtgående trend. Waking Sleeping Beauty från 2009 är berättelsen om just den perioden i animationsstudions historia, och hur de tog sig ur den. 

Star – Disneys vuxenutbud

Star på Disney Plus
Star står för Disney Plus utbud för vuxna.

I slutet på februari släpper Disney+ en ny kategori på tjänsten, som heter Star. Den kommer att bestå med titlar som lämpar sig för en äldre publik. Det kommer att bjudas på nya såväl som gamla produktioner, filmer som serier. Det de har gemensamt är att de är producerade av filmjättens olika dotterbolag, som 20th Century Fox, Searchlight Pictures, FX och A&E. Tillskottet kommer att innebära en prishöjning från 69 kronor i månaden till 89 kronor per månad. För den som redan är prenumerant eller skaffar en prenumeration innan lanseringen av Star förblir priset detsamma fram till och med augusti. 

För den som är nyfiken på vad svenskarna tycker och tänker på Disney+ kan du läsa vår undersökning om tjänsten där över 1 000 läsare fått dela med sig av sina synpunkter. Bland annat berättar de om vad i Disneys innehåll de ser mest fram emot att få se mer av på Disney Plus Sverige.

Disney Plus är ännu i vaggan av sin existens och har redan ett gediget filmutbud. Var och en av Marvel, Star Wars och Pixar gör streamingtjänsten värd att överväga. Det faktum att alla tre av dem befinner sig under Disneys vingar gör tjänsten till ett av de allra bästa streamingalternativen för högkvalitativa filmer.

För mer läsning --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL