Nu på bio

Det senaste på biofronten!

VPN – Vad är VPN? 5 populära VPN-tjänster

VPN så fungerar det! – De 5 bästa VPN-tjänsterna

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
18 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
18 april 2020

Verktyget allt fler använder.

Många har nog hört talas om VPN utan att riktigt förstå vad det innebär eller hur det fungerar. I korta drag är det ett typ av sekretessverktyg som skyddar din identitet när du surfar på nätet. I artikel gör vi en djupdykning i allt du behöver veta om virtuella privata nätverk.

VPN-tunnlar över världen.

Vad är VPN?

VPN är en förkortning av virtual private network, eller virtuellt privat nätverk på svenska, och är i stora drag till för att öka din säkerhet online. Tjänsten möjliggör även en friare surfupplevelse med mindre censur. Vanligtvis används VPN-anslutningar av personer som är måna om att hålla sin privata information skyddad och personer som vill komma åt sina streamingabonnemang under utlandsresan eller dylikt. 

Exempelvis så går det inte alltid att komma åt sina svenska streamingtjänster när man har rest utomlands eftersom man då saknar regionsbehörighet. I så fall är VPN ett bra alternativ.

Det som ett virtuellt privat nätverk gör är att dölja din IP-adress och kryptera din nätverksdata. Genom att göra det kommer den informationen som snappas upp och lagras, baserat på ditt beteende online, inte att kunna kopplas direkt till dig. 

Med hjälp av en VPN-tjänst kan du få det att framstå som att du kopplar upp dig online från en helt annan plats än var du faktiskt befinner dig. Det finns också de som har använt VPN för att ta del av andra länders streamingutbud, exempelvis Disney Plus.

VPN tunneln

VPN-tjänster beskrivs ofta som en tunnel mellan olika enheter, och i privatpersoners fall som tunneln mellan ens personliga enhet (dator, mobil, surfplatta, etc.) och internet. 

Istället för att trafiken färdas direkt från din dator till de olika webbplatser som du besöker när du surfar, så kommer den att ledas via en “tunnel”, det vill säga det virtuella privata nätverket. På så sätt kommer all den data som lagras av internetleverantörer, nätverksoperatörer och andra aktörer att leda till VPN-tjänsten istället för dig. 

VPN-tunneln är med andra ord en krypterad länk mellan dig och ett annat nätverk än ditt eget.

När är VPN nödvändigt?

Det finns många tillfällen då det kan vara fördelaktigt att som privatperson vända sig till en VPN-tjänst. De flesta fördelarna har, som tidigare nämnts, med din integritet online att göra, men det finns även användningsområden för den som vill ha en friare surfupplevelse anpassad efter ens behov. 

När du är utomlands

Många använder sig av virtuella privata nätverk när de är utomlands och vill komma åt exempelvis webbplatser och streamingsidor som är blockerade i länder utanför Sverige. Den här typen av blockering av sidor och innehåll kallas för geoblocking/geoblockering

Att streamingtjänster blockeras i olika regioner kan bero på många anledningar. När det kommer till streaming handlar det ofta om att rättigheterna för olika typer av media gäller lokalt, och alltså kan skilja sig mellan olika länder. 

När du surfar på offentliga nätverk

I samband med att man surfar på publika nätverk så kan VPN-tjänster vara ett av de bästa sätten att skydda sin information på. Nätverk på flygplatser, caféer och andra offentliga platser kan vara en riktig säkerhetsrisk när det kommer till åtkomligheten för ens privata data. Dels kan det vara svårt att veta vad för information som spåras och lagras på nätverket, men det kan också öppna för möjligheter att bli hackad. Med ett krypterad tunnel kan du exempelvis logga in på bankkonton och utföra transaktioner med betydligt större säkerhet. 

När du vill skydda dig mot riktade annonser

För den som vill undvika reklam som personligt riktad mot en så kan VPN-tunneln vara räddningen. Eftersom tunneln förhindrar att ditt onlinebeteende kan kopplas till dig så minskar också risken att du ska bombarderas med annonser som är anpassade efter dig. 

För individer som vet med sig att de har svårt att motstå specifika erbjudanden etc. så kan VPN verkligen vara någonting att överväga. 

En del av tjänsterna kommer dessutom med inbyggda varianter av annonsblockering. 

När du arbetar

För många företag är virtuella privata nätverk en ren nödvändighet – framför allt för företag som är geografiskt utspridda och behöver tillgång till samma nätverk. Med hjälp av en VPN-tjänst kan arbetare i teorin komma åt företagets nätverk var de än befinner sig, även hemifrån soffan. 

Är VPN lagligt?

Att använda sig av VPN-tjänster i Sverige är helt och hållet lagligt – både för att skydda informationen som man lämnar efter sig online och för att surfa med utländska IP-adresser.

För det sistnämnda finns det dock en hel del gråzoner, så det kan vara värt med en viss tids eftertanke innan du streamar gränslöst med utländska IP-adresser. En hel del streamingtjänster har exempelvis sina egna regelverk kring hur de tacklar användare som streamar genom VPN-tunneln, och några av dem arbetar aktivt med att helt och hållet omöjliggöra det. 

De 5 populäraste VPN-tjänsterna

VPN-tjänsterna på marknaden är många och några av dem har lyckats etablera sig på marknaden bättre än andra.

Nedan listar vi fem av de största och bästa tjänsterna som finns tillgängliga. Priserna listas i den valuta som presenteras på tjänsternas respektive hemsidor. 

VPN Express

Express VPN:s logotyp.

Express VPN är världsledande på marknaden för virtuella privata nätverk och kan stoltsera med att ständigt hamna på topplistorna för rekommenderade VPN-tjänster. 

Express VPN har servrar i 94 olika länder och kostar 12,95 $ i månaden. Det finns även möjlighet att binda upp sig för sex månader samt ett år, där det sistnämnda är det billigaste alternativet med en snittkostnad på 6,67 $ i månaden.

För den som inte är nöjd med tjänsten så är det möjligt att få en full återbetalning inom de första 30 dagarna.

Nordic VPN (NordVPN)

NordVPN:s logotyp.

NordVPN, eller Nordic VPN som det ibland benämns som, har länge varit bland de populärare alternativen i Sverige och har över 5900 servrar runt om i världen. Servrarna är belägna i 59 olika länder. 

Kostnaden för NordVPN:s månadsprenumeration ligger på 10,63 €, men de erbjuder även planer på 1–3 år, där den treåriga planen är det billigaste alternativet på 3,10 € i månaden.

Även NordVPN erbjuder full återbetalning inom 30 dagar.

Mullvad VPN

Mullvad VPN:s logotyp.

Mullvad VPN är en svensk och Göteborgsbaserad VPN-tjänst. Du behöver inte uppge någon form av personuppgifter för att generera ett kontonummer och tjänsten har ett fast pris på 5 € i månaden

Med Mullvad VPN kan du koppla dig på servrar i 36 olika länder. 

CyberGhost

CyberGhosts logotyp.

CyberGhost är en VPN-tjänst med över 6000 servrar i 89 olika länder. Företaget är baserat i  Rumänien och deras tjänst kostar 12,99 € i månaden. Det finns även betalningsplaner på 1–3 år där den treåriga planens månadspris landar på 2,64 € i månaden.

CyberGhost erbjuder även en generös 45-dagar återbetalningsgaranti för den som inte är nöjd. 

SurfShark

SurfSharks logotyp.

SurfShark är en uppstickare bland VPN-tjänsterna och har servrar i 61 länder. Månadskostnaden för tjänsten ligger på 11,95 $, men deras tvåårsplan landar på blotta 1,99 $ i månaden. 

SurfShark erbjuder full återbetalning under de första 30 dagarna. 

VPN-tjänsterna sammanfattade

    • Express VPN – Kostar 12,95 $/månad, har servrar i 94 länder och fungerar på upp till 5 enheter samtidigt.

    • NordVPN – Kostar 10,63 €/månad, har servrar i 59 länder och fungerar på upp till 6 enheter samtidigt.

    • Mullvad VPN – Kostar 5 €/månad, har servrar i 36 länder och fungerar på upp till 5 enheter samtidigt.

    • CyberGhost – Kostar 12,99 €/månad, har servrar i 89 länder och fungerar på upp till 7 enheter samtidigt.

    • SurfShark – Kostar 11,95 $/månad, har servrar i 61 länder och fungerar på ett obegränsat antal enheter samtidigt.

OBS! Priserna i sammanfattningen är för de olika tjänsternas månadsabonnemang.

En VPN-tunnel kan alltså fylla en hel rad syften och det finns en många olika tjänster att välja bland. Tänk på att välja en tjänst som är bäst anpassat efter dina behov när du ska skaffa ett virtuellt privat nätverk. Saker som kan vara värda att ha i åtanke är pris, länder, hur de olika företagen behandlar din personliga information (loggas till exempel dina uppgifter av VPN-tjänsten i sig?) etc.

NÄSTA ARTIKEL