Disney+

Disney+ Sverige – Priser, utbud, appen, senaste nytt

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
21 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
21 april 2020

Streamingtjänsten alla pratar om.

Disney Plus håller på att ta världen med storm. Vi har därför punktmarkerat tjänsten och tagit reda på allt du behöver veta om den.

Disney Plus lansering i Sverige väntar många otåligt på. Den nya streamingtjänsten kan under sitt paraply stoltsera med ett utbud från franchise- och studionamn som Pixar, Marvel, Star Wars och National Geographic. Samtliga av dem är världsledande tungviktare inom mediaunderhållning och en klar indikation på att Disney Plus Sverige har en hel del i sin arsenal som de kan utmana de redan etablerade streamingjättarna med.

Disney Plus

Då kommer Disney plus till Sverige

Det finns ännu inget utsatt datum för lanseringen av Disney+ i Sverige, men de senaste rapporterna säger att tjänsten kommer göras tillgänglig i Norden under sommaren 2020. Under samma lanseringsperiod kommer Disney+ även att göras tillgängligt i Belgien och Portugal.

UPPDATERING: Den 5 maj meddelade Walt Disney Company, i samband med presentationen av sin delårsrapport, att streamingtjänsten först släpps i Norden i september månad. INTE under sommaren.

Streamingtjänsten har än så länge lanserats i 14 länder – däribland USA, Kanada, Storbritannien, Australien och Indien. Sedan den globala lanseringen gradvis påbörjades i november 2019 så har tjänsten passerat över 50 miljoner prenumeranter. Jämförelsevis har Netflix dryga 165 miljoner abonnenter. Noterbart är dock att Disney plus alltså inte existerat i mer än fem månader.

Vad kostar Disney plus?

Priset på Disney+ ligger i nuläget på 6,99 dollar i månaden i USA, och för de europeiska länder som använder euro som valuta så har priset även där landat på 6,99 i månaden. Ingångskostnaden i Storbritannien har satts till 5,99 pund i månaden. Vilket blir cirka 75 kronor i månaden.

Det även möjlighet till årsprenumerationer för 69,99 euro, respektive 59,99 pund. Vilket blir runt 750 kronor om året.

Vad priset på Disney Plus i Sverige kommer att bli är ännu inte kommunicerat, men vi kan räkna med att summan kommer att motsvara resten av Europamarknaden. I skrivande stund skulle en konvertering av priset från pund och euro landa en bit över 70 svenska kronor i månaden. 

Läs mer på tjänstens hemsida.

En strategisk prissättning 

Med tanke på det enorma bibliotek av titlar som Disney har i sitt innehav, inklusive några av de största franchise-varumärkena i världen, samt sin potential för framtida originalproduktioner, så får prissättningen anses rimlig.  

Disney har satt ett strategiskt pris på sin streamingtjänst som placerar den i en noterbart billigare prisklass än några av de största konkurrenterna, men samtidigt i en något dyrare än de mindre utmanarna. 

Information om Disney+ i korta drag

Disney Plus Sverige

Disney plus ...

 • … är Disneys egen streamingtjänst som erbjuder innehåll från bland annat Disney, Pixar, Marvel, Star Wars och National Geographic.

 • … beräknas lanseras i Sverige under sommaren 2020. Exakt datum är ännu inte spikat. 

 • … kostar i nuläget £5,99/månad i Storbritannien och €6,99/månad i övriga europeiska länder. Kostnaden i svenska kronor förväntas motsvara dessa summor. 

 • … har ett utbud på över 500 filmer, men även serier (bland annat 30 säsonger av The Simpsons) och dokumentärer. En växande del av utbudet är originalinnehåll.

 • … kommer stå som exklusiv streamingtjänst för filmer släppta av Walt Disney Studios från och med 2019 och framåt. 

 • … kommer att vara kompatibelt med Apple-enheter (iPhone, iPad, Apple TV, etc.) och iOS, Android-enheter, Chromecast, Xbox One, Amazon-enheter (Fire Tablets, etc.), LG Smart TV:s med webOS, Samsung Smart TV:s, Sony (TV:s med Android och Playstation 4) och de flesta webbläsare.

Nya filmer på Disney +

Disney Plus skyltar med att de har över 500 filmer i sin katalog. I utbudet finns det en hel del av de klassiska titlar som producerats i Disneys namn genom åren. Till dessa kan vi bland annat räkna in många av de animerade filmerna som hjälpt till att bygga Disneys namn. 

Filmerna från varumärken och studios som Pixar, Star Wars och Marvel är som sagt också i Disneys ägo. Genom dessa kan streamingtjänsten erbjuda några av filmhistoriens absolut största och mest välkända titlar, vilket onekligen kommer att generera en hel den prenumerationer.  

Tjänsten beskrivs dessutom som exklusiv för alla filmer från Walt Disney Studios som släppts från och med början av 2019. Tidigare har vi kunnat ta del av många av Disneys stora titlar, åtminstone under perioder, på andra streamingtjänster – men dessa möjligheter kommer alltså att minska avsevärt.

Exempel på filmer exklusiva för Disney Plus:

 • Avengers: Endgame

 • Captain Marvel

 • Star Wars: The Rise of Skywalker

 • Aladdin

 • Frost 2

Vilka titlar kommer inte att finnas?

De flesta filmer som distribuerats av Walt Disney Studios kommer att finnas tillgängliga, men trots det kan vissa förväntade titlar ibland komma att lysa med sin frånvaro. 

Att vissa filmer inte kommer att finnas tillgängliga (eller tillfälligt plockas bort) kan bero på pågående licenstvister och tidigare avtal som måste uppfyllas. En hel del titlar kommer exempelvis bli tillgängliga för Netflix år 2026, istället för Disney plus, tack vare tidigare överenskommelser. 

Det råder också viss oklarhet över hur det blir med titlar som Spider-Man, vars filmrättigheter ägs av Sony. 

I det långa loppet kan vi dock förvänta oss att en klar majoritet av Disneys egna produktioner kommer att finnas tillgängliga uteslutande på deras egen streamingtjänst. 

Serier på Disney+

Disney Plus Sverige

I samband med att streamingtjänsten sjösattes i november 2019 så rapporterade man att det fanns omkring 7500 avsnitt av olika serier tillgängliga på tjänsten. Bland dessa avsnitt kan vi räkna in de från flaggskeppsserien The Mandalorian – som tog världen med storm i samband med lanseringen – och hela 30 säsonger av kultserien The Simpsons

The Mandalorian är en av de första originalserierna från Disney Plus, men många fler är redan på väg – både i form av fiktion och dokumentärserier. Vi har exempelvis många serier att se fram emot som utspelar sig i Marvels universum, och under Star Wars flagg finns det bland annat planer för en serie om karaktären Obi-Wan Kenobi. 

Stort utbud för de yngre

Stora dela av det breda utbudet av serieavsnitt är hämtat från de många framgångsrika serier som har sänts på Disney Channel genom åren. Det kommer med andra ord att finnas en hel del att hämta här även för barnfamiljer. 

Originaltitlar på Disney+

I samband med mars och april-lanseringen i delar av Europa stod streamingtjänsten med 26 stycken originaltitlar i sin katalog. Samtliga av dem lär finnas tillgängliga även för Disney+ i Sverige. 

Några av originaltitlarna på Disney Plus:

 • The Mandalorian (serie)

 • Lady and the Tramp (live action-film)

 • High School Musical: The Musical - The Series (serie)

 • The World According to Jeff Goldblum (dokumentärserie)

 • Noelle (film)

 • Marvel’s Hero Project (dokumentärserie)

 • Encore! (reality-serie)

 • The Imaginary Story (dokumentärserie)

 • Forky Asks A Question (kortfilmssamling) 

Marvelserier på ingång

Många av de originalserier som är på gång kommer att produceras av Marvel Studios och vara en direkt förlängning av Marvel Cinematic Universe. Under 2020 kan vi till exempel se fram emot The Falcon and the Winter Soldier och WandaVision

Längre fram i det planerade schemat kommer vi också att få se Disney-serier som Loki och Hawkeye, för att bara nämna några.

Lanseringen av Disney plus i Sverige närmar sig med stormsteg och förväntningarna på streamingtjänsten är höga. Med tanke på den hittills lyckade utrullningen av tjänsten, så får den anses ha goda chanser att locka till sig en och annan prenumerant även i Sverige.