Disney+

Disney+ Sverige – Priser, utbud, appen, senaste nytt

Filmtopp
Uppdaterad 04 januari 2021 kl. 15:01 | Publicerad 21 april 2020 kl. 16:04

Streamingtjänsten alla pratar om.

Disney Plus håller på att ta världen med storm. Vi har därför punktmarkerat tjänsten och listat allt du vill veta om den.

Disney Plus lansering i Sverige var det många som väntade otåligt på. Den nya streamingtjänsten kan under sitt paraply stoltsera med ett utbud från franchise- och studionamn som Pixar, Marvel, Star Wars och National Geographic. Samtliga av dem är världsledande tungviktare inom mediaunderhållning och en klar indikation på att Disney Plus Sverige har en hel del i sin arsenal som de kan utmana de redan etablerade streamingjättarna med.

Disney plus kom till Sverige den 15 september!

Den 23 juni meddelade Walt Disney Company att Disney Plus lanseras i 15 länder i Europa, däribland Sverige, den 15 september. Samma datum släpptes tjänsten också i Norge, Danmark, Finland, Island, Portugal, Belgien och Luxemburg.

Sedan den globala lanseringen gradvis påbörjades i november 2019 så har tjänsten passerat över 50 miljoner prenumeranter. Jämförelsevis har Netflix dryga 165 miljoner abonnenter. Noterbart är dock att Disney plus alltså inte existerat i mycket längre än ett år. I takt med att tjänsten nu har kommit till Latinamerika kan vi också se att antalet prenumeranter ökat. I ett pressmeddelande berättar Disney att deras streamingtjänst har över 75 miljoner prenumeranter. 

Svenskarnas respons på Disney Plus:

Inför lanseringen av Disney Plus gjorde Filmtopp en läsarundersökning där över 1 000 personer delade med sig av sina förväntningar inför släppet.

I undersökningen framkom det bland annat hur mycket de är villiga att betala för Disney Plus, vilka streamingtjänster de kommer att sluta att prenumerera på om de skaffar Disney+ och vad i Disneys utbud de längtar mest efter.

Du hittar hela Filmtopps undersökning om Disney Plus här!

Mulan med premiär i Sverige 4 december

Mulan
Foto: Disney.

Dagen innan premiären Mulan-filmen skulle ha premiär på Disney Plus (den 4 september 2020) meddelade Disney följande direktiv:

* Fram till den 2 november kommer INTE Mulan att ingå i det fasta månadspriset utan kosta 30 dollar extra att se. Därefter försvinner filmen från tjänsten.

* Den 4 december släpps Mulan på nytt och blir tillgänglig i det vanliga abonnemanget.

* Vi svenskar har INGEN möjlighet att se Mulan förrän den 4 december. Trots att den lanseras i USA, och andra delar av världen, redan den 4 september.

Filmtopp har sett Mulan – Läs vår recension av Mulan här!

Vad kostar Disney plus?

Priset på Disney+ ligger i nuläget på 6,99 dollar i månaden i USA, och för de europeiska länder som använder euro som valuta så har priset även där landat på 6,99 i månaden. Ingångskostnaden i Storbritannien har satts till 5,99 pund i månaden. 

Det även möjlighet till årsprenumerationer för 69,99 euro, respektive 59,99 pund. Vilket blir runt 750 kronor om året.

UPPDATERING: Walt Disney Company har meddelat att priset i Sverige kommer att gå från 69 kronor per månad till 89 kronor per månad. Detta i samband med att streamingtjänsten adderar sin nya kategori Star som innehåller ett utbud med vuxnare titlar. Star lanseras 23:e februari, men för den som redan är prenumerant börjar det nya priset att gälla först i september.

Läs mer på tjänstens hemsida.

En strategisk prissättning 

Med tanke på det enorma bibliotek av titlar som Disney har i sitt innehav, inklusive några av de största franchise-varumärkena i världen, samt sin potential för framtida originalproduktioner, så får prissättningen anses rimlig.  

Disney har satt ett strategiskt pris på sin streamingtjänst som placerar den i en noterbart billigare prisklass än några av de största konkurrenterna, men samtidigt i en något dyrare än de mindre utmanarna. 

Information om Disney+ i korta drag

Disney Plus Sverige

Disney plus ...

 • … är Disneys egen streamingtjänst som erbjuder innehåll från bland annat Disney, Pixar, Marvel, Star Wars och National Geographic.

 • … ska lanseras i Sverige i den 15 september 2020.

 • … priset kommer att ligga på 69 kronor per månad, med möjligheten att köpa ett årsabonnemang för 689 kronor.

 • … har ett utbud på över 500 filmer, men även serier (bland annat 30 säsonger av The Simpsons) och dokumentärer. En växande del av utbudet är originalinnehåll.

 • … kommer stå som exklusiv streamingtjänst för filmer släppta av Walt Disney Studios från och med 2019 och framåt. 

 • … kommer att vara kompatibelt med Apple-enheter (iPhone, iPad, Apple TV, etc.) och iOS, Android-enheter, Chromecast, Xbox One, Amazon-enheter (Fire Tablets, etc.), LG Smart TV:s med webOS, Samsung Smart TV:s, Sony (TV:s med Android och Playstation 4) och de flesta webbläsare.

Nya filmer på Disney +

Disney Plus skyltar med att de har över 500 filmer i sin katalog. I utbudet finns det en hel del av de klassiska titlar som producerats i Disneys namn genom åren. Till dessa kan vi bland annat räkna in många av de animerade filmerna som hjälpt till att bygga Disneys namn. Om du redan nu undrar vilka som är de bästa filmerna på Disney + för hela familjen så klickar du på länken. Filmtopp har rekat utbudet och tagit fram dem.

Filmerna från varumärken och studios som Pixar, Star Wars och Marvel är som sagt också i Disneys ägo. Genom dessa kan streamingtjänsten erbjuda några av filmhistoriens absolut största och mest välkända titlar, vilket onekligen kommer att generera en hel den prenumerationer.  

Tjänsten beskrivs dessutom som exklusiv för alla filmer från Walt Disney Studios som släppts från och med början av 2019. Tidigare har vi kunnat ta del av många av Disneys stora titlar, åtminstone under perioder, på andra streamingtjänster – men dessa möjligheter kommer alltså att minska avsevärt.

Exempel på filmer exklusiva för Disney Plus:

 • Avengers: Endgame

 • Captain Marvel

 • Star Wars: The Rise of Skywalker

 • Aladdin

 • Frost 2

Vilka titlar kommer inte att finnas?

De flesta filmer som distribuerats av Walt Disney Studios kommer att finnas tillgängliga, men trots det kan vissa förväntade titlar ibland komma att lysa med sin frånvaro. 

Att vissa filmer inte kommer att finnas tillgängliga (eller tillfälligt plockas bort) kan bero på pågående licenstvister och tidigare avtal som måste uppfyllas. En hel del titlar kommer exempelvis bli tillgängliga för Netflix år 2026, istället för Disney plus, tack vare tidigare överenskommelser. 

Det råder också viss oklarhet över hur det blir med titlar som Spider-Man, vars filmrättigheter ägs av Sony. 

I det långa loppet kan vi dock förvänta oss att en klar majoritet av Disneys egna produktioner kommer att finnas tillgängliga uteslutande på deras egen streamingtjänst. Filmtopp har inför lanseringen listat Disney + bästa serier så att du kan göra dig redo inför när tjänsten slår upp sina portar.

Serier på Disney+

Disney Plus Sverige

I samband med att streamingtjänsten sjösattes i november 2019 så rapporterade man att det fanns omkring 7500 avsnitt av olika serier tillgängliga på tjänsten. Bland dessa avsnitt kan vi räkna in de från flaggskeppsserien The Mandalorian – som tog världen med storm i samband med lanseringen – och hela 30 säsonger av kultserien The Simpsons

"The Mandalorian" är en av de första originalserierna från Disney Plus och onekligen en av streamingtjänstens största satsningar. Den andra säsongen är redan här och känns minst lika fantastisk som den första. Det är ständigt läckert, stämningsfullt och engagerande med välgjord action. Utöver The Mandalorian är många fler serier redan på väg – både i form av fiktion och dokumentärserier. Vi har exempelvis många serier att se fram emot som utspelar sig i Marvels universum, och under Star Wars flagg finns det bland annat planer för en serie om karaktären Obi-Wan Kenobi. 

Stort utbud för de yngre

Stora dela av det breda utbudet av serieavsnitt är hämtat från de många framgångsrika serier som har sänts på Disney Channel genom åren. Vi ser också att alla drygt trettio säsonger av den legendariska serien The Simpsons finns att se på tjänsten. Det kommer med andra ord att finnas en hel del att hämta här även för barnfamiljer. 

Originaltitlar på Disney+

Willem Dafoe i "Togo".
Willem Dafoe i "Togo". Foto: Disney.

I samband med mars och april-lanseringen i delar av Europa stod streamingtjänsten med 26 stycken originaltitlar i sin katalog. Samtliga av dem finns tillgängliga även för Disney+ i Sverige. En stor blockbusterfilm som gjort succé är Togo med Willem Dafoe om en slädhund och dennes ägare som färdas genom tufft klimat för att få tag på ett botemedel. Tjänstens hittills mest hyllade film är den filmade föreställningen Hamilton som har ett internationellt kritikersnitt på 90/100 och mäktiga 8.6/10 i betyg av IMDb:s användare.  

Några av originaltitlarna på Disney Plus:

 • The Mandalorian (serie)

 • Lady and the Tramp (live action-film)

 • High School Musical: The Musical - The Series (serie)

 • The World According to Jeff Goldblum (dokumentärserie)

 • Noelle (film)

 • Marvel’s Hero Project (dokumentärserie)

 • Encore! (reality-serie)

 • The Imaginary Story (dokumentärserie)

 • Forky Asks A Question (kortfilmssamling) 

Marvelserier på ingång

Många av de originalserier som är på gång kommer att produceras av Marvel Studios och vara en direkt förlängning av Marvel Cinematic Universe. Under 2020 kan vi till exempel se fram emot The Falcon and the Winter Soldier och WandaVision

Längre fram i det planerade schemat kommer vi också att få se Disney-serier som Loki och Hawkeye, för att bara nämna några. 

(Film-quizets svar hittar du här!)

Lanseringen av Disney plus i Sverige närmar sig med stormsteg och förväntningarna på streamingtjänsten är höga. Med tanke på den hittills lyckade utrullningen av tjänsten, så får den anses ha goda chanser att locka till sig en och annan prenumerant även i Sverige.

Scrolla vidare för mer läsning!

NÄSTA ARTIKEL