Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Lea (säsong 1)

Lea (säsong 1, avsnitt 1-4)

 • 6 x 45 min
 • Drama
 • SVT Play
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
24 april 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
24 april 2022

Intensivt i boxningsringen

I morgon har det svenska sportdramat "Lea" premiär. Filmtopps Eric Diedrichs tycker serien främst är sevärd för Madeleine Martins rollprestation.

 • Regi:
  Andrea Östlund, Fredrik Edfeldt
 • Manus:
  Alexandra-Therese Keining, Henrik Engström, Jörgen Bergmark
 • I rollerna:
  Madeleine Martin, Jennie Silfverhjelm, Ralph Carlsson, Joel Spira, Emil Almén m.fl.

Boxning är en av de sporter som gör sig oerhört bra på film, även för en som inte är särskilt sportintresserad. Titlar som Tjuren från Bronx, Million Dollar Baby, Rocky, The Fighter, Warrior och Fat City är alla utmärkta exempel.

I den svenska filmindustrin lyser däremot boxningen med sin frånvaro, fram tills nu. I morgon släpps nämligen boxningsdramat Lea på SVT, en serie bestående av sex stycken avsnitt.

Madeleine Martin övertygar

Recension av Lea (säsong 1)
Madeleine Martin och Joel Spira i "Lea". Foto: SVT/Leva Jūraite

Även om spelplanen är annorlunda, är det mycket som är bekant i själva innehållet. I centrum ser vi titelkaraktären – en driven boxare spelad av Madeleine Martin – med siktet inställt på världsmästerskap. Hon har ett halvskakigt förhållande med den sin sons hopplösa pappa (Joel Spira) och utanför boxningsringen rör hon sig i en korrumperad värld med läggningsmatcher och annan smuts.

Efter att hennes manager (Ralph Carlsson i toppform) spelat bort pengarna som krävs för att betala VM-inträdet tvingas hon ställa upp i en match som arrangeras av den morgonrocksbärande smågangstern Balthazar (Emil Almén). Samtidigt gräver en envis utredare från anti-korruptionsenheten (Jennie Silfverhjelm) i Leas liv av personliga skäl.

Sevärt boxningsdrama

Det finns vissa delar som fungerar väldigt bra i Lea och så finns det de som fungerar sämre. Framförallt övertygar Madeleine Martin som en hårt kämpande boxare med diverse problem och fördomar i privatlivet. Exempelvis anser sonens förskolelärare att hon är ett dåligt inflytande endast på grund av sporten hon utövar.

Sedan är det kul att se Joel Spira i en annorlunda roll än vad vi är vana vid, skinnjacka, tatueringar och allt. Likaså visar Jennie Silfverhjelm att hon gör sig som allra bäst när hon utmanar sig själv lite, precis som hon gjorde i det klart sevärda indiedramat The Average Color of the Universe.

Med två avsnitt kvar av Lea är det en absolut sevärd serie, även om den inte når upp till de högsta betygen.

Lea säsong 1 har premiär på SVT Play den 25 april.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL