5 Boxningsfilmer du inte får missa

5 Boxningsfilmer du inte får missa

Uppdaterad 23 februari 2020 kl. 12:02 | Publicerad 02 juli 2017 kl. 20:07

Nedan kan du läsa om 5 stycken boxningsfilmer som du måste ha sett!

Sporten boxning lägger en bra grund för riktigt bra filmer, något som bevisats gång på gång genom åren. Men vilka filmer har lyckats slå sig in bland de bästa någonsin?

Creed
Foto: Svensk Filmindustri

Boxning är och har i princip alltid varit enormt. Det är en av världens äldsta sporter, en verksamhet med miljardtals kronor i prispengar, en stor industri vad gäller spelade på odds, och så klart – i filmens värld. Vissa av dem tar oss med på en emotionell berg- och dal-bana som inspirerar medans andra får oss att inse de enorma krav som ställs på dessa atleter.

De filmerna som lyckas med att kombinera båda dessa faktorer har bidragit till några av de bästa filmerna någonsin – 5 av dem har du på denna lista.

Rocky (1976)

Sylvester Stallone i "Rocky" av John G. Avildsen
Foto: United Artists

Filmens stjärna: Sylvester Stallone

Regi: John G. Avildsen

Någon närmare introduktion är inte nödvändig när det kommer till Stallone’s klassiker. Det är nästan så att Rocky med dess uppföljare hade kunnat knipa vartenda plats på listan. Att så inte är fallet, är ytterligare bevis för hur många bra filmer det finns inom genren. En intressant bakhistoria kring filmen är att saker och ting verkligen inte såg bra ut för Sylvester Stallone innan filmen köptes upp. Efter att ha bott på gatan och tvingats sälja sin hund eftersom han inte längre hade råd att mata den så lyckades han sälja filmen till tio gånger mindre pengar han först blev erbjuden – så länge han fick inta huvudrollen. Vissa måste födas till stjärnor.

Raging Bull (1980)

Raging Bull, en av de bästa boxningsfilmerna enligt Filmtopp.se
Robert De Niro porträtterar Jake LeMotta i filmen Raging Bull, en av de bästa boxningsfilmerna som gjorts. Foto: United Artists

Filmens stjärna: Robert De Niro

Regi: Martin Scorcese

Låt inte den svartvita produktionen lura dig, för en gångs skull så gör den bara filmen bättre. Efter succén med Rocky så var fenomenet ett faktum, ett par år senare ser vi Robert De Niro porträttera Jake LaMotta i denna  tvåfaldigt oscarsbelönade film. I denna film, baserad på en sann historia, ser vi hur Jake LaMotta kämpar med att hålla sitt temperament innanför ringen innan det förstör honom.  

The Hurricane (1999)

Hurricane - en riktigt bra boxningsfilm
Foto: Buena Vista International

Filmens stjärna: Denzel Washington

Regi: Norman Jewison

Ytterligare en sann historia bakom en man som fått kämpa hela sitt liv. Detta kan vara den starkaste filmen på listan och den lämnar ingen oberörd. När Rubin ”Hurricane” Carter blir oskyldigt dömd för ett trippelmord så börjar hans kanske största kamp – för hans frihet.

Creed (2015) – en av de bästa boxningsfilmer efter år 2000

Foto: Svensk Filmindustri

Filmens stjärna: Michael B. Jordan

Regi: Ryan Coogler

Låt inte namnet lura dig, detta är en uppföljare till Rocky. Eller är det verkligen det? Hur som helst får återigen njuta av att se Stallone inta manteln som Rocky i denna moderna klassiker, denna gång som tränare till sin före dette vän och rivals son.  Detta är den enda filmen efter år 2000 som förtjänat en plats på denna lista.

Läs också: Recension Creed

The Boxer (1997)

Foto: United International Pictures

Filmens stjärna: Daniel Day-Lewis

Regi: Jim Sheridan

Det finns få filmer som kan vara så realistiska, deprimerande men samtidigt inge så mycket hopp som detta mästerverk. Daniel Day-Lewis gör en av sina bästa roller någonsin som story-drivna berättelse om olycksamme boxare.  Det är synd att  Daniel Day-Lewis tänker lägga ned sin karriär som skådespelare. Vi hoppas han ändrar sig med tanke på vilka övriga goda roller han gjort genom åren.

Detta var vår lista om de 5 bästa boxningsfilmerna i vårt tycke. Vilka boxningsfilmer slår knockout på dig?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL