Ben Stiller i Dodgeball – en av alla filmer om konstiga sporter

Filmer om konstiga sporter

Filmtopp
Uppdaterad 02 maj 2022 kl. 11:05 | Publicerad 24 juli 2021 kl. 20:07
ANNONS
ANNONS

Människans kreativitet är beundransvärd

Idrott på film brukar utlova storslagna känslor. Både när det kommer till hårda nederlag och stora triumfer. Till skillnad från de adrenalinpumpande matcherna med Rocky Balboa bjuder dessa sportfilmer mest på höjda ögonbryn. Åtminstone när det kommer till sporten i fråga.

Nu är det dags för vinter-OS då sportälskare världen över samlas för att ta del av diverse internationella kamper. Längdskidåkning, hockey och bob meter är några klassiska favoriter, men det finns också en del udda inslag, som till exempel favoriten curling.

Att testa gränserna när det kommer till kreativa val av tävlingsgrenar är dock inget nytt. Här är några konstiga sporter som varit med i OS:

  • Duvjakt
  • Krocket
  • Gång
  • Repklättring
  • Pistolduell

Men det är inte bara på OS som konstiga sporter får stort utrymme. Här i Sverige har den stora padel-trenden blommat ut och det är väl bara en tidsfråga tills vi får se den första filmen om den… trendiga sporten. För film om fotboll och annan sport finns det en hel del av. Även de om konstiga sporter.

Åtta filmer om konstiga sporter

Dodgeball: A True Underdog Story (2004)

Vad vore en lista om konstiga sporter på film utan denna intensiva komedi med Ben Stiller och Vince Vaughn? Här tas spökboll på blodigt allvar när ett hederligt men fattigt gym hotat av konkurs måste utmana de fruktade Purple Cobras i en turnering i Las Vegas.

Rollerball (1975 & 2002)

Rollerball
Vad är det som händer? Foto: United Artists.

Tänk dig en sinnessjuk kombination av rullskridskor, motorcyklar, boule och våld så har du sporten rollerball som först introducerades i Norman Jewisons klassiska science fiction-film från 70-talet.

Om sporten någonsin kommer att få fäste återstår att se men 2002 gjordes en urusel remake så intresset finns uppenbarligen kvar!

The Running Man (1987)

The Running Man
Neon! Schwarzenegger! Konstiga sporter! Foto: Sandrew Entertainment.

I Stephen Kings framtidsvision får fångar kämpa för sina liv på TV. Den som överlever alla farliga olika (och väldigt ondskefulla) grenar får sin frihet. Som ett alldeles eget mini-OS med andra ord!

Road Trip: Beer Pong (2009)

Beer Pong – en av alla konstiga sporter på film
Det finns ingen gräns på dessa konstiga sporter på film… Foto: Paramount.

Beer Pong kan vara roligt. Det vill säga om man är 17 år och befinner sig på någon grisig gymnasiefest en vårkväll. Men är det verkligen en “sport” som förtjänar en film? Ytterst tveksamt, men det är i alla fall vad Road Trip-filmserien anser.

The Wrestler (2008)

The Wrestler
Magisk film om konstig sport. Foto: Nonstop Entertainment.

Det känns nästan lite smutsigt att inkludera en så fantastisk film som The Wrestler på den här listan, med tanke på hur oseriösa några av de andra bidragen är, men det går inte att komma ifrån att wrestling är en konstig sport!

Att så vältränade atleter väljer att offra sin hälsa (och i vissa fall sin värdighet) för publikens jubel eller buande är på nåt sätt rörande. Om du ska se enda film om det märkliga skådespelet som wrestling är så ska du se detta mästerverk.

MER LÄSNING: 5 boxningsfilmer du inte får missa!

Plötsligt i Vinslöv (1999)

Plötsligt i vinslöv
Minigolf på liv eller död. Foto: SVT.

Det finns få lika fina svenska dokumentärer som guldkornet Plötsligt i Vinslöv. I den lilla orten Vinslöv är minigolf… jag menar bangolf heligt. Kung över allt och alla är den regerande Europamästaren Kjell Fredriksson.

Plötsligt i Vinslöv är en upplevelse olik allt annat. Gnugga dig i ögonen, det är inte en ny film av Killinggänget, det är på riktigt!

BASEketball (1998)

Baseketball
South Park-kreatörerna spelar konstig sport. Foto: Universal Pictures.

Vad sjutton är det här? Det här kan vara en av de konstigaste sportfilmerna om en av de konstigaste sporterna någonsin. Dessutom är det South Park-skaparna Trey Parker och Matt Stone som spelar huvudrollerna i denna film.

Som namnet på filmen antyder är det här en film om sporten baseketball. Nej, inte baseball. Nope, inte basketball heller. Den handlar om BASEketball – en sport som blandar basket och baseboll, på en spelplan som är tänkt att efterlikna en garageuppfart och med psykningar som ett fundamentalt element av spelet.

Ja, den här filmen är precis lika dum som den låter, men faktum är att den är så konstigt att det faktiskt kan vara värt att titta på den någon gång i sitt liv.

Kingpin (1996)

Okej, bowling är givetvis inte en speciellt konstig sport, men i idrottssammanhang hör den knappast hemma i finrummet, och Kingpin är en film som är skruvad nog för att ändå kvala in på listan.

Filmen handlar om en före detta bowlare som drömmer om en ny chans att nå toppen, med hjälp av sin nye protegé.

Kingpin är en av bröderna Bobby och Peter Farrellys tidigare filmer och har med åren fått en riktigt kultstämpel på sig. I rollerna ser vi dessutom stjärnor som Woody Harrelson, Bill Murray, Vanessa Angel och Randy Quaid.

Filmer om konstiga sporter - Bubblare:

Battle Royale (2000)

Battle Royale
Foto: Sandrew Metronome.

Kanske hade varit lite väl att kalla händelserna i Battle Royale för en sport, men sett till att vi har spelregler och en timer känns det inte som en så pass farfetch som man först kan tro. Även om det går ut på att slåss till sista man andas.

De där quidditch-filmerna med trollkarlen i glasögon

Quidditch
Sagan om Harr… Quidditch. Foto: Warner Bros.

Det finns en klassisk filmserie om en magisk värld med en magisk sport, quidditch. För det är precis vad Harry Potter i själva verket handlar om – quidditch.

Tänk på det. Det är vid matcherna som skolan samlas, det är där det är på liv och död. Karaktärerna är antingen quidditchspelare eller fans. Det där med den skalliga snubben med konstig näsa är bara ett sidospår!

För mer läsning, scrolla vidare eller spana in vår lista med gåshudsframkallande sportfilmer!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL