Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Intervju: Hilary Swank om Netflixserien Away

Intervju: Hilary Swank om Netflix-serien Away

  • Netflix
Filmtopp
Axel Diedrichs | Intervju
12 augusti 2020
Filmtopp
Axel Diedrichs | Intervju
12 augusti 2020

"Vi kan inte fly från våra problem"

Den fjärde september har den nya Netflix-serien "Away" premiär. I huvudrollen som astronauten Emma ser vi tvåfaldigt Oscarsbelönade Hilary Swank. Filmtopps redaktör Axel Diedrichs fick äran att prata med henne om det pampiga projektet.

Netflix nya serie "Away".
Fr.v. Ato Essandoh, Ray Panthaki och Hilary Swank i "Away". Foto: Netflix.

I "Away" ska en grupp astronauter och experter bli de första personerna att sätta fot på planeten Mars, som människan potentiellt kommer att kolonisera i framtiden. Som deras ledare Emma gör Hilary Swank sin största TV-roll hittills. 

Samtidigt som Away tar upp de yttre farorna med en så pass svårkalkylerad resa, fokuserar serien också på kampen om att lämna livet på Jorden bakom sig. I sin största roll på länge spelar Hilary Swank astronauten som leder uppdraget, men också mamman som tar det svåra beslutet att lämna sin älskade make och dotter hemma. 

Elon Musk säger att människan behöver vara en multiplanetarisk ras för att kunna leva vidare, vad tror du?

– Jag tror att vi först och främst behöver tackla våra problem här på Jorden istället för att fly från dem. Att bygga en ny värld i dag skulle förmodligen bara föra med våra problem dit. Man kan inte bara fly från sina bekymmer. Men jag älskar verkligen idén om rymdexploatering och jag älskar att det kan finnas någonting riktigt spännande där ute som vi ännu inte känner till.

Hilary tar inte vilka roller som helst, den saken är säker. När hon beskriver Emma förstår vi att hon lockades av karaktärens många sidor; från passionerad ledare till hennes sårbarhet som mamma, framförallt när det kommer till de utmaningar familjen ställs inför medan hon är bortrest. 

Skulle du, precis som Emma, kunna lämna din egen familj för mänsklighetens bästa?

– Det är en riktigt bra fråga, säger Hilary efter viss betänketid. Om du är lika passionerad och dedikerad till någonting som Emma är inför att resa till Mars, så ja. Men jag tror att allt handlar om omständigheterna. Du kan se att Emma varje dag bär på tyngden av att ha lämnat sin familj. Hon skulle inte kunna leva med sig själv om någonting hemskt hände med dem. Men det är tufft om du verkligen frågar dig själv som förälder, skulle jag kunna åka på en sådan här resa och lämna mina nära och kära bakom mig?

Hilary säger "ja" till Tom Cruise.

Hilary Swank i "Away".
Foto: Netflix.

Att visualisera en rymdfärd är en tuff utmaning, från manusarbete till gestaltning. När det kom till skådespelarnas förberedelser berättar Hilary att de tränade hårt på att få till känslan av att de rör sig gravitationslöst inuti farkosten. Personligen fick hon också kämpa med sin klaustrofobi, som gjorde att hon nästan svimmade i rymddräkten. Men de fysiska prövningarna skulle inte hålla henne borta från rymden ifall hon fick chansen att åka ut dit på riktigt.

Om Tom Cruise ringer och berättar att han har en plats till dig i hans film som ska spelas in i rymden, vad svarar du då?

– Ja! Jag är ett stort fan av Tom. Han är en grym skådis och jag tror att han skulle vara riktigt rolig att arbeta med. Och så älskar jag idén om att åka ut i rymden igen som en annan karaktär. 

"Jag är väldigt selektiv."

Hilary Swank i "Away".
Foto: Netflix.

Hilary är en av få skådespelerskor som har vunnit två Oscars. Den senaste vinsten kom för rollen som boxaren Maggie Fitzgerald i Million Dollar Baby (2004). Några år efter den enorma succén började hon göra allt färre storfilmer, och i mitten på 2010-talet tog hon en paus från Hollywood. Nyligen berättade hon för världen att skådespeleriet fick ställas åt sidan för att hjälpa hennes sjuka pappa. Precis som Emma ställdes hon inför valet att ta hand om familjen eller driva på karriären. I dag mår hennes far bättre och förhoppningsvis får vi se mer av skådespelerskan Hilary.

När du postade teasern till "Away" på Instagram skrev du att du har lyssnat på dina fans och bestämt dig för att börja arbeta igen. Betyder detta att vi får se dig mer frekvent i rampljuset framöver?

– Ehm... jag är väldigt selektiv. Det måste vara någonting riktigt speciellt för att jag ska ta mig ur min vanliga miljö som jag verkligen älskar. Jag jobbar hårt med att bygga upp mitt produktionsbolag 2S Films och mitt klädmärke Mission Statement, så jag måste älska erbjudandet jag får. Men jag tycker att branschen bjuder på mer lockande innehåll nu för tiden, så, ja, jag tror att det kommer hända mer. 

"Away" släpps på Netflix den 4 september och består av tio stycken entimmesavsnitt.

NÄSTA ARTIKEL