Martina Haags succéböcker blir film på Viaplay

Martina Haags succéböcker blir film på Viaplay

  • Viaplay
Filmtopp
25 maj 2022 kl. 07:50

Det är något som inte stämmer regisseras av Martina Haag själv

I dag kan Filmtopp rapportera att Viaplay göra en kombinerad långfilm av Martina Haags böcker "Det är något som inte stämmer" och "Livet går så fort. Och så långsamt". Likaså att författaren själv ska regissera den stjärntäta filmatiseringen.

Martina Haags två succéböcker blir en långfilm på Viaplay. Inspelningarna har precis dragit igång med en stjärnspäckad rollista. Karaktären Petra spelas av Alexandra Rapaport samt Ella Hammarsten Liedberg - vars föräldrar Gustaf Hammarsten och Jessica Liedberg också är med i filmen. Dessutom spelar Shanti Roney Petras man - medan unga Petras kärleksintresse spelas av Adrian Macéus. Det är något som inte stämmer blir även Martina Haags regidebut.

– Böckerna har varit väldigt uppskattade bland läsarna och jag hoppas att filmen blir lika väl emottagen. Det finns en sorg och svärta men också humor och livsglädje i att ha återuppfunnit sig själv, säger Martina Haag.

Utspelas i nutid och 80-talet

Martina Haag
Martina Haag. Foto: Magnus Ragnvid.

Succéböckerna Det är något som inte stämmer och Livet går så fort. Och så långsamt. av Martina Haag slås nu samman i en film. Tillsammans med Peter Arrhenius har Martina Haag skrivit manus till Det är något som inte stämmer, som har premiär på Viaplay nästa år. Långfilmen handlar om huvudkaraktären Petra i två epoker. Dels i nutid som 50-åring när hon går igenom en skilsmässa och rasar. Dels som 15-åring på åttiotalet, under de sista veckorna i nian, när hon försöker överleva sina föräldrars trasiga separation. Epokerna vävs samman och handlar om Petra som befinner sig vid en brytpunkt vid två olika skeden i livet. Filmen blandar Petras känslor som växlar mellan djupaste sorg och jublande stark livsglädje.

– Efter att ha skådespelat och skrivit manus till flera filmer känns det som ett naturligt steg att använda mina erfarenheter till att regissera min första långfilm. Och att börja med Det är något som inte stämmer var ett självklart val eftersom böckerna är så oerhört viktiga för mig, säger Martina Haag.

Rapaport återvänder till filmens värld

Ella Hammarsten Liedberg och Alexandra Rapaport
Ella Hammarsten Liedberg och Alexandra Rapaport. Foto: Magnus Ragnvid.

Huvudkaraktären Petra spelas av Alexandra Rapaport (Heder, Gåsmamman) och Ella Hammarsten Liedberg (Badhotellet).

– Det här är ett drömprojekt. Jag läste boken och den skakade om mig, det var total känsloidentifikation. När jag fick provläsa för Martina stockades rösten när jag läste vissa repliker och jag ville så fruktansvärt gärna göra den här rollen, säger Alexandra Rapaport.

Inspelningarna har precis dragit igång i Stockholm och hon ser fram emot att dela rollen med Ella Hammarsten Liedberg.

– Det ska bli spännande att hitta ett gemensamt kroppsspråk. Vi är samma människa i olika tidsåldrar. Vi vill visualisera att man bär sina upplevelser genom livet, säger Alexandra Rapaport.

Det är första långfilmen hon gör på länge och för Ella Hammarsten Liedberg är det hennes långfilmsdebut.

Skådespelar mot sina föräldrar

– Det är en utmaning och ett privilegium att få dela en roll. När jag läste manus fick jag direkt en stark känsla av att jag verkligen vill göra denna roll om någon. Jag såg direkt hur jag ville göra Petra, säger Ella Hammarsten Liedberg.

Hon är dotter till skådespelarna Gustaf Hammarsten (Thunder in my heart, Tillsammans) och Jessica Liedberg (Knutby, Tillsammans) som också har varsin roll i filmen. Jessica Liedberg spelar också hennes mamma och Gustaf Hammarsten syo-konsulent på skolan.

– Detta blir min första huvudroll vilket så klart känns väldigt spännande. Rollen som unga Petra blir en fantastisk tidsresa där jag får möjligheten att lajva åttiotalet. Jag lyckades dessutom knipa en större roll i den här filmen än både mamma och pappa.

Martina Haag fick sitt förstahandsval

Shanti Roney
Shanti Roney. Foto: Magnus Ragnvid.

Den Guldbaggebelönade Dramatenskådespelaren Shanti Roney (Tusenbröder, Vägen ut, Nymphomaniac), som var Martina Haags förstahandsval till rollen, spelar Petras man Anders i Det är något som inte stämmer.

– Martina Haag har gjort Det är något som inte stämmer till mer än bara en personlig uppgörelse, det är en allmängiltig berättelse som jag tror kommer beröra många människor, säger Shanti Roney.

Artisten och skådespelaren Adrian Macéus (Bert, Storm på Lugna gatan, Maria Wern) spelar unga Petras stora kärleksintresse Alexander.

Adrian Macéus och Ella
Ella Hammarsten Liedberg och Adrian Macéus. Foto: Magnus Ragnvid.

– Dels är det otroligt kul att gå tillbaka till åren då mina föräldrar växte upp och kliva in i en helt annan tidsperiod. Dels är hela teamet otroligt begåvade, inte minst manus som är väldigt bra skrivet och intressant. Det här kommer bli superkul, säger Adrian Macéus.

Böckerna Det är något som inte stämmer och Livet går så fort. Och så långsamt. kom 2015 respektive 2017 och har sålts i närmare en halv miljon exemplar.

– Detta storfilmsprojekt kommer att bjuda på hög igenkänningsfaktor hos tittare i Sverige, Norden och internationellt – faktiskt, med alla som någonsin älskat eller blivit älskad. Vi har samlat ett team i världsklass för att berätta denna direkt igenkännliga historia genom en ovanlig narrativ struktur. Vi fortsätter att särskilja Viaplay genom vår investering i unika streamingupplevelser, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på Viaplay Group.

Det är något som inte stämmer har premiär nästa år på Viaplay.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL