Dag för dag

Bästa svenska filmerna 2022

Filmtopp
Uppdaterad 02 december 2022 kl. 17:12 | Publicerad 11 januari 2022 kl. 21:01

Svenska filmer du måste se 2022

Det svenska filmåret 2022 kommer att bjuda på många spännande titlar – både i form av uppföljare till gamla klassiker och en hel del produktioner som testar oprövad mark i Sverige.

Tror du att du kan ha missat några av förra årets svenska pärlor? Då kan du kolla in vår lista över de bästa svenska filmerna 2021. Vill du ha fler filmtips kan du också kolla in listan över de bästa filmerna 2022.

Streamtopp

De bästa svenska filmerna 2022

Länge leve Bonusfamiljen

Bästa svenska filmerna 2022
Foto: SF Studios.

En av Sveriges mest älskade serier har blivit med film, och en högst värdig sådan. I Länge leve Bonusfamiljen höjs insatserna för Patrik och Lisa vars äktenskap stöter på nya stora utmaningar. Filmen bjuder på mycket dramatik utan att för den sakens skull tappa sitt humoristiska fäste. Naturligtvis ryms det även en hel del varma och kärleksfulla stunder också. En given succé bland landets biobesökare. 

betyg 4 av 5

Året jag slutade prestera och började onanera

Årets bästa svenska filmer 2022
Foto: Scanbox Entertainment.

När man beskriver Dagen jag slutade prestera och började onanera låter det som en dum och förutsägbar film, typisk för sin tid. Och visst, det är den väl i viss utsträckning, men den är också träffsäker, befriande och mycket rolig. Många scener består av utdragna pinsamheter som skulle få självaste Ruben Östlund att svettas, samtidigt som det hela tiden är gjort med lätt hand och skickligt skådespel. Den komiska tajmingen sitter som en smäck.

betyg 4 av 5

Triangle of Sadness

Recension: Triangle of Sadness (2022)
Foto: Plattform Produktion

i Triangle of Sadness sätter Ruben Östlund modevärlden och rika knösar under luppen på en lyxkryssare. Med fullt fokus på sociala hierarkier är detta en lysande satir som likt filmen han gjorde precis innan, The Square, belönades med Guldpalmen. En unik, tragikomisk historia där Woody Harrelson briljerar som försupen, marxistisk kapten.

betyg 4 av 5

Bränn alla mina brev

Bränn alla mina brev – en av de bästa svenska filmerna 2022
"Bränn alla mina brev" är en av årets bästa svenska filmer. Foto: SF Studios.

Alex Schulmans lysande roman har blivit film av Björn Runge med Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh i huvudrollerna. Det är en gripande historia om kärlek, hat och svek med starka skådespelarinsatser. Baserad på sanna historier får givetvis berättelsen tas med en nypa salt, men av årets svenska filmer är detta solklart en av de bästa.

En stor del av filmen känns som klassisk Hollywood, med en man som gräver efter sanningen i gamla brev, foton och böcker. Samtidigt berättas parallellt vad som egentligen skedde den där sommaren 1932 när allt förändrades för tre människor och de spår händelserna skulle sätta i deras familjer.

betyg 4 av 5

Dag för dag

De tre vännerna Malte (Sven Wollter), Tage (Tomas von Brömssen) och Rut (Marianne Mörck) lämnar ålderdomshemmet och beger sig av på en road trip till Schweiz tillsammans med två av deras sköterskor från hemmet. Detta efter att Malte bestämt sig för att ta sitt öde i egna händer genom att ta sikte på en dödshjälpsklinik.

Filmen, som blev Wollters allra sista, är både rolig och finstämd och den tar välförtjänt plats på listan över de bästa svenska filmerna 2022.

betyg 4 av 5

Lill-Zlatan och Morbror Raring

Denna fina svenska familjefilm handlar om unga Ella, som har en mycket nära relation med sin morbror eftersom hennes föräldrar allt som oftast är upptagna. Ellas relation till sin morbror hotas dock när hans nya pojkvän från Nederländerna dyker upp. Ella är dock redo att göra vad som behövs för att bli av med den nya pojkvännen och få tillbaka sin bästa väns fulla uppmärksamhet.

betyg 4 av 5

Comedy Queen

Comedy Queen
Foto: SF Studios.

Trettonåriga Sasha har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, han som gråter i duschen när han tror att ingen hör. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och – framför allt – bli en comedy queen.

På pappret känns berättelsen om en dotter som vill få sin far att hitta tillbaka glädjen upplagt för att bli ostigt. Men regissören Sanna Lenken och manusförfattaren Linn Gottfridsson vet bättre än att löpa feelgood-linan fullt ut. Starkt berättade Comedy Queen må ta oss från en mörk plats till en ljus, men det är inte utan sina svåra komplikationer. 

betyg 4 av 5

Maya Nilo (Laura)

Maya Nilo (Laura) – en av de bästa svenska filmerna 2022
Foto: Totem Films.

Två systrar och en dotter i tonåren korsar landsgränserna i en gammal Volvo på sin väg ner mot Sydeuropa, men saker och ting går inte riktigt som de har planerat. Med ett stundtals kornigt foto, obekväma sanningar och imponerande skådespelarinsatser av Bahar Pars och Zhala Zhino Rifats iär Maya Nilo (Laura) en svensk-finsk film som starkt rekommenderas och som vi med glädje placerar på listan över de bästa svenska filmerna 2022.

betyg 4 av 5

Jag är Zlatan – Bio

Bästa svenska filmerna 2022 – Jag är Zlatan
Foto: Nordisk Film.

För oss som bor i Sverige eller är fotbollsälskare på andra delar av planeten är berättelsen om Zlatan Ibrahimovic uppväxt knappast något nytt. Redan när den nu 40-årige stjärnan slog igenom började tidningar och media uppmärksamma hans uppväxt i Malmöförorten Rosengård. I den både efterlängtade och försenade filmen Jag är Zlatan regisserad av Jens Sjögren får vi ta del av hans resa från den lilla grusplanen på gården till världens största fotbollsarenor och fotbollsklubbar.

Betyg 3 av 5

Tisdagsklubben – Bio

Bästa svenska filmerna 2022 – Tisdagsklubben
Foto: SF Studios.

Karins liv raseras när hon upptäcker att hennes man sedan 40 år har varit otrogen. Hon omvärderar hela sin tillvaro och med hjälp av en matlagningskurs börjar hon hitta vägen till att följa sina drömmar. Det är vad handlingen i den kommande romantiska komedin Tisdagsklubben kommer att kretsa kring.

I denna stjärnspäckade rulle kommer vi att få se Marie Richardson, Björn Kjellman, Peter Stormare och Sussie Eriksson m.fl. i rollerna. Filmen är inte fläckfri, och att benämna den som en av de allra bästa svenska filmerna 2022 hade varit att ta i, men den är med det sagt helt klart sevärd och en härlig filmupplevelse.

Betyg 3 av 5

Så jävla easy going – Bio

Bästa svenska filmerna 2022 – Så jävla easy going
Charmiga "Så jävla easy going" är en av de bästa svenska filmerna 2022. Foto: TriArt Film.

Så jävla easy going handlar om Joanna, en ung kvinna med ADHD, vars hjärna aldrig tycks vila. Hennes diagnos kräver medicinering, men att skaffa medicin är inte enkelt om man inte har några pengar. Joannas pappa är deprimerad och lever på en sjuklön som inte räcker till, så hon måste komma över pengar genom alternativa metoder. Jakten på pengar är dock inte Joannas enda fokus, framför allt inte efter att hon faller för självsäkra och charmiga Audrey.

Betyg 3 av 5

Ur spår – Bio

Ur spår – en av de bästa svenska filmerna 2022
Foto: SF Studios.

Det fullvuxna syskonparet Daniel och Lisa går igenom olika faser i livet; Daniel som verkar ha livet helt ordnat gör sig redo inför årets Vasalopp och motpolen Lisa harvar runt på Stockholms klubbar och låter dottern Elvira (Kelly Flogell) lida konsekvenserna av hennes dåliga alkoholvanor som rinner ut på vardagarna.

När Lisa gör bort sig fullständigt blir hon omhändertagen av Daniel som lovar att hjälpa henne få ordning på sitt liv. Så vad vore det ultimata beviset på en bättring, om inte att spola kröken och genomföra det fysiskt knäckande Vasaloppet, och bevisa för både sig själv och andra att hon visst kan vara en god förebild?

Betyg 3 av 5

Kommande svenska filmer 2022

UFO Sweden – Bio

UFO Sweden är nästa film som utmanar konventionerna om hur en svensk film ska se ut. Crazy Pictures visade att de inte är rädda för att ta ut svängarna med katastroffilmen Den blomstertid nu kommer och nu är det dags igen – denna gången med fokus på utomjordingar.

Handlingen kretsar kring en tonårstjej som har förlorat sin pappa, men hon misstänker att han inte alls är död, utan har blivit kidnappad av UFO:n. Crazy Pictures själva har beskrivit filmen som ett kärleksbarn mellan Arkiv X och Stranger Things.

"UFO Sweden" har planerad biopremiär julen 2022,

Länge leve bonusfamiljen – Bio

Den omåttligt populära serien Bonusfamiljen blir till långfilm i slutet av 2022, och den kommer att gå under namnet Länge leve bonusfamiljen. Beskedet om en långfilm kom bara veckor efter att seriens fjärde säsong hade premiär, hösten 2021.

Kan filmen hålla samma höga nivå som serien, så tror vi utan tvekan att det här kan bli en av de bästa svenska filmerna 2022.

"Länge leve bonusfamiljen" har planerad biopremiär julen 2022.

Hilma – Viaplay

Bästa svenska filmerna 2022 – Hilma
Foto: NENT Group.

Hilma är en delvis svensk film om en av vårt lands främsta konstnärer genom tiderna, Hilma af Klint. Med delvis svensk menar vi att filmen kommer att vara på engelska, med flera internationella skådespelare i huvudrollerna, men den är trots allt svenskproducerad, med en svensk regissör om en svensk profil. Den som regisserar Hilma är Lasse Hallström.

Filmens handling kommer att fokusera på Hilma af Klints liv och hennes konstnärskap, men också på hennes fyra kvinnliga vänner, som tillsammans med Hilma utgjorde den konstnärliga gruppen "De fem".

"Hilma" förväntas ha premiär någon gång i slutet av 2022.

Andra akten – Bio

Andra akten är en av årets svenska storfilmer. Giganterna Lena Olin och Rolf Lassgård spelar huvudrollerna i vad som är en film om en nybliven pensionär – med mer tid på händerna än någonsin tidigare – som får möjligheten att hjälpa en svårhanterad stjärnskådespelare, efter att denne drabbats av en stroke.

"Andra akten" har biopremiär den 23 september.

NÄSTA ARTIKEL