Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa svenska filmerna 2022

Bästa svenska filmerna 2022

Filmtopp
Filmtopp | Lista
11 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
11 januari 2022

Svenska filmer du måste se 2022

Det svenska filmåret 2022 kommer att bjuda på många spännande titlar – både i form av uppföljare till gamla klassiker och en hel del produktioner som testar oprövad mark i Sverige.

Tror du att du kan ha missat några av förra årets svenska pärlor? Då kan du kolla in vår lista över de bästa svenska filmerna 2021. Vill du ha fler filmtips kan du också kolla in listan över de bästa filmerna 2022.

De bästa svenska filmerna som kommer 2022

Svart krabba – Netflix

Bästa svenska filmerna 2022 – Svart krabba
Noomi Rapace i Svart krabba. Foto: Netflix.

Netflix fortsätter att satsa på svenska produktioner och en av de största titlarna som kommer till tjänsten under 2022 är Svart krabba. Filmen är något så ovanligt som en svensk, postapokalyptisk film. Actionthrillern utspelar sig i en värld sargad av krig, där sex soldater får i uppdrag att leverera ett paket som ska kunna få ett slut på kriget.

Filmen är baserad på Jerker Virdborgs bok med samma namn och Noomi Rapace spelar huvudrollen i filmen.

"Svart krabba" har premiär på Netflix den 18 mars.

UFO Sweden – Bio

UFO Sweden är nästa film som utmanar konventionerna om hur en svensk film ska se ut. Crazy Pictures visade att de inte är rädda för att ta ut svängarna med katastroffilmen Den blomstertid nu kommer och nu är det dags igen – denna gången med fokus på utomjordingar.

Handlingen kretsar kring en tonårstjej som har förlorat sin pappa, men hon misstänker att han inte alls är död, utan har blivit kidnappad av UFO:n. Crazy Pictures själva har beskrivit filmen som ett kärleksbarn mellan Arkiv X och Stranger Things.

"UFO Sweden" har planerad biopremiär julen 2022,

Länge leve bonusfamiljen – Bio

Den omåttligt populära serien Bonusfamiljen blir till långfilm i slutet av 2022, och den kommer att gå under namnet Länge leve bonusfamiljen. Beskedet om en långfilm kom bara veckor efter att seriens fjärde säsong hade premiär, hösten 2021.

Kan filmen hålla samma höga nivå som serien, så tror vi utan tvekan att det här kan bli en av de bästa svenska filmerna 2022.

"Länge leve bonusfamiljen" har planerad biopremiär julen 2022.

Jag är Zlatan – Bio

Bästa svenska filmerna 2022 – Jag är Zlatan
Foto: Nordisk Film.

Jag är Zlatan – filmen som aldrig har premiär. Egentligen skulle Jag är Zlatan haft premiär hösten 2021 (den har redan gått upp på biograferna i några länder), men premiären flyttades sedan till januari 2022. På grund av pandemin har filmen nu skjutits upp ännu en gång och i nuläget ser det ut som om en premiär är att vänta först under våren. 

Handlingen i filmen kretsar kring Zlatan Ibrahimovic liv och karriär.

"Jag är Zlatan" har förmodad premiär våren 2022.

Hilma – Viaplay

Bästa svenska filmerna 2022 – Hilma
Foto: NENT Group.

Hilma är en delvis svensk film om en av vårt lands främsta konstnärer genom tiderna, Hilma af Klint. Med delvis svensk menar vi att filmen kommer att vara på engelska, med flera internationella skådespelare i huvudrollerna, men den är trots allt svenskproducerad, med en svensk regissör om en svensk profil. Den som regisserar Hilma är Lasse Hallström.

Filmens handling kommer att fokusera på Hilma af Klints liv och hennes konstnärskap, men också på hennes fyra kvinnliga vänner, som tillsammans med Hilma utgjorde den konstnärliga gruppen "De fem".

"Hilma" förväntas ha premiär någon gång i slutet av 2022.

Göta kanal 4 - Vinna eller försvinna – Bio

År 1981 kom den första, klassiska Göta kanal. Den följdes upp av en andra och tredje film 2006 respektive 2009 – och år 2022 är det alltså dags för den fjärde titeln i filmserien. Denna gången handlar det om ett par som ska skiljas, men utan att kunna bestämma vem av dem som ska få båtvarvet de äger. För att lösa dispyten bestämmer de sig för att bodelningen ska avgöras genom en tävling på Göta kanal.

Emma Molin, mest känd från Grotesco, gör sin långfilmsregidebut med Göta kanal 4. Det är oklart om filmen kommer att bli en av de bästa svenska filmerna 2022, men det ska bli spännande att se vad Molin kan åstadkomma.

"Göta kanal 4" kommer att ha biopremiär hösten 2022 och kommer snart därefter släppas på C More.

Tisdagsklubben – Bio

Bästa svenska filmerna 2022 – Tisdagsklubben
Foto: SF Studios.

Karins liv raseras när hon upptäcker att hennes man sedan 40 år har varit otrogen. Hon omvärderar hela sin tillvaro och med hjälp av en matlagningskurs börjar hon hitta vägen till att följa sina drömmar. Det är vad handlingen i den kommande romantiska komedin Tisdagsklubben kommer att kretsa kring.

I denna stjärnspäckade rulle kommer vi att få se Marie Richardson, Björn Kjellman, Peter Stormare och Sussie Eriksson m.fl. i rollerna.

"Tisdagsklubben" har biopremiär den 18 februari.

Så jävla easy going – Bio

Bästa svenska filmerna 2022 – Så jävla easy going
Foto: TriArt Film.

Så jävla easy going handlar om Joanna, en ung kvinna med ADHD, vars hjärna aldrig tycks vila. Hennes diagnos kräver medicinering, men att skaffa medicin är inte enkelt om man inte har några pengar. Joannas pappa är deprimerad och lever på en sjuklön som inte räcker till, så hon måste komma över pengar genom alternativa metoder. Jakten på pengar är dock inte Joannas enda fokus, framför allt inte efter att hon faller för självsäkra och charmiga Audrey.

"Så jävla easy going" har biopremiär den 4 februari.

Andra akten – Bio

Andra akten är en av årets svenska storfilmer. Giganterna Lena Olin och Rolf Lassgård spelar huvudrollerna i vad som är en film om en nybliven pensionär – med mer tid på händerna än någonsin tidigare – som får möjligheten att hjälpa en svårhanterad stjärnskådespelare, efter att denne drabbats av en stroke.

"Andra akten" har biopremiär den 23 september.

Dag för dag – Bio

Bästa svenska filmerna 2022 – Dag för dag
Foto: SF Studios.

I Dag för dag kommer vi att få se Sven Wollter i en av hans allra sista roller. Vid sin sida i filmen, som är regisserad av Felix Herngren, har Wollter profiler som Tomas von Brömssen, Martina Haag, William Spetz och Marianne Mörck.

Handlingen kretsar kring fem personer som beger sig ut i Europa med husbild för att se till att en gammal mans sista önskan blir till verklighet.

"Dag för dag" har biopremiär den 4 mars.

En dag kommer allt det här bli ditt – Bio

Peter Haber, Suzanne Reuter och Karin Franz Körlof är bara några av de tunga namn vi kommer att se i En dag kommer allt det här bli ditt. Den kommande dramafilmen handlar om en familj som återförenas för första gången på över 10 år. Föräldrarna i familjen vill att ett av deras barn ska ärva skogen som de äger, men det är inte självklart att någon av dem är villiga att flytta tillbaka hem.

"En dag kommer allt det här bli ditt" har premiär den 11 november.