En kärlekshistoria

15 svenska romantiska filmer

Uppdaterad 11 februari 2021 kl. 11:02 | Publicerad 05 juli 2020 kl. 16:07

Filmtopp listar svenska romantiska filmer.

Vem älskar inte romantik på film? Genom filmhistorien har genren gång på gång bevisat sig vara en av de populäraste. Här i Sverige har vi också genom åren producerat en rad romantiska verk. Här under listar vi 15 svenska romantiska filmer värda att bocka av från din "att se lista".

För fler filmer från vårt avlånga land kolla in vår andra lista över svenska filmer.

Fucking Åmål (1998)

Fucking Amal.

Lukas Moodyssons film om två tonårstjejers kärlek har blivit en svensk kultklassiker. Den är både skitig som den är vackert romantisk.

En kärlekshistoria (1970)

En karlekshistoria

Stockholm på 70-talet. Två tonåringars oskyldiga förälskelse i en upptagen vuxenvärld. Roy Anderssons klassiker räknas ofta som en av de bästa svenska filmer någonsin.

Lust och fägring stor (1995)

Lust och fagring stor.

Kärleken är blind. I Malmö under andra världskriget inleder den 15-årige Stig en passionerad relation med sin 37-åriga lärarinna Viola. Bo Widerbergs sista film belyser kärlek oavsett ålder.

Ego (2013)

Mylaine Hedreul och Martin Wallström i Ego.
Mylaine Hedreul och Martin Wallström i Ego. Foto: Nordisk Film AB.

25-årige Sebastian festar och lever lyxliv i Stockholm. Men när han plötsligt tappar synen efter en olycka börjar han se annorlunda på världen. Framför allt med hjälp av sin personliga assistent Mia.

Små citroner gula (2013)

Sma citroner gula.

Agnes är kock på en bra restaurang och har en omtänksam pojkvän. Trodde hon. En dag dumpar han henne samtidigt som hon får sparken från sitt jobb. Nu måste hon tänka om och följa sina inre drömmar. Mat-romans inne i storstaden.

Grabben i graven bredvid (2002)

Elisabet Carlsson och Michael Nyqvist i Grabben i graven bredvid.
Elisabet Carlsson och Michael Nyqvist i Grabben i graven bredvid. Foto: Sonet Film AB.

Michael Nyqvist spelar den blyge bonden Benny som faller för stadstjejen och bibliotekarien Desirée. Kjell Sundvalls film är charmig och ger dig garanterat ett leende på läpparna.

Jalla! Jalla! (2000)

Fares Fares och Torkel Petersson i Jalla! Jalla!.
Fares Fares och Torkel Petersson i Jalla! Jalla!. Foto: Sonet Film AB.

Roro är nöjd med sin tillvaro. Han arbetar som parkarbetare och är kär i sin flickvän. Men hans familj är ursprungligen från Libanon och hans liv vänds upp och ner när de vill att han gifter sig med en libanesisk tjej. Josef Fares klassiska komedi om kulturkrockar och att följa kärleken är lika kul nu som för 18 år sedan.

Hon dansade en sommar (1951)

Ulla Jacobsson och Folke Sundquist i Hon dansade en sommar.
Ulla Jacobsson och Folke Sundquist i Hon dansade en sommar. Foto: Svenska AB Nordisk Tonefilm.

Dramatisk sommarkärlek under 50-talet ute på det konservativa landet. Stadsbo möter landsliv i denna svenska klassiker som var en av de filmer som gav upphov till den svenska synden.

Hundtricket (2002)

Linus Wahlgren och Josephine Bornebusch i Hundtricket.
Linus Wahlgren och Josephine Bornebusch i Hundtricket. Foto: Sonet Film AB.

Simon vill inget hellre än att bli kär. Lösningen? Skaffa en hund att gå ut med. Ett perfekt sätt att ragga och hitta likasinnade djurägare.

Så vit som en snö (2001)

Sa vit som en sno.

Elsa vill inget hellre än att lära sig att flyga. Men tidigt 1900-tal var knappast en tid där kvinnor hade mycket rättigheter och hon tvingas kämpa hårt för sin dröm.

Odödliga (2015)

Ododliga.

Isak träffar Em en natt i Stockholm. Deras passion är stark samtidigt som de också hungrar efter något annat. Sveriges svar på Bonnie och Clyde och Det grymma landet.

Sommaren med Monika (1953)

Harriet Andersson i rollen som Monika.
Harriet Andersson i Sommaren med Monika. Foto: Svensk Filmindustri.

Monika och Harry möts i Stockholm och blir blixtförälskade. Tillsammans flyr de stadens stress och krav. På skärgården finner de ro. Åtminstone för en sommar. Lars Ekborg och Harriet Andersson briljerar i denna klassiska pärla.

Sandor slash Ida (2005)

Andrej Lunusjkin och Aliette Opheim i Sandor slash Ida.
Andrej Lunusjkin och Aliette Opheim i Sandor slash Ida. Foto: Sandrew Metronome.

Han är en ensam balettdansare från Göteborg. Hon en cool och destruktiv partytjej från Stockholm. På internet flyr de vardagen in i varandras virtuella armar. Mysig kärlek med ett inbakat budskap om att följa ditt hjärta.

Vinterviken (1996)

Lina Englund och David Tainton i Vinterviken.
Lina Englund och David Tainton i Vinterviken. Foto: Sonet Film

John-John är från de mindre välbärgade delarna utanför Stockholm. En sommar befinner han sig i Bromma och räddar en 10-årig flicka från att drunkna. När han träffar hennes storasyster Elisabeth uppstår en svår kärlek som hennes pappa inte godkänner.

Eva & Adam – fyra födelsedagar och ett fiasko (2001)

Eva och Adam.

Eva och Adam har varit tillsammans sedan de var små. När Eva fyller 14 börjar de dock plötsligt bråka och gör slut. Men är det verkligen över för gott eller finns det chans att rädda kärleken? Filmen är baserad på den klassiska SVT-serien från det sena 90-talet.

NÄSTA ARTIKEL