Idol-finalen 2023 – finalister, sändningstider och gästartister

Idol-finalen 2023 – finalister, sändningstider och gästartister

  • TV4 Play
Emil Oscar Rasmussen
28 november 2023 kl. 12:11

Allt du behöver veta om finalen av Idol 2023

Fredagen den 1 december är det dags för Idol 2023-final. Här hittar du allt du behöver veta om Idol-finalen, inklusive sändningstider, finalister, gästartister och annat som väntar i finalen.

Allt du behöver veta om finalen av Idol 2023

När är Idol-finalen 2023?

Finalen av Idol 2023 är fredagen den 1 december klockan 20.00 och den arrangeras i Avicii Arena, Stockholm. De två som gått till final i årets upplaga av Idol är Saga Ludvigsson och Cimberly Wanyonyi.

Du kan se finalen live på TV4 Play eller TV4.

Idol 2023 – finalens sändningstider på TV4

  • 20.00 – Idol: sändningsstart
  • 22.00 – paus för TV4 Nyheterna, Sporten och Vädret
  • 22.25 – Idol: resultatshow
  • 22.50 – Idol Extra

Som nämnt kan du givetvis också följa finalen av Idol 2023 på TV4 Play.

Idol-finalen 2023 – finalister, sändningstider och gästartister
Saga och Cimberly firar sina finalplatser. Foto: TV4.

Vilka har tagit sig till final?

Efter en svettig semifinal av Idol 2023 står det alltså klar att 17-åriga Saga Ludvigsson från Örby och 18-åriga Cimberly Wanyonyi från Skellefteå gör upp i årets final. Detta efter att Louisa Hoxha, 16, och Simon Näslund, 23, fallit på målsnöret.

Vad vi kan vänta oss i Idol-finalen 2023

Finalen av Idol har i flera års tid varit ett storslaget spektakel, och med ett fullproppat Avicii Arena som spelplats och flera stora artister som gästar kan vi vänta oss detsamma även i år. De två finalisterna kommer att framföra tre låtar var – en egenvald låt, en "favorit i repris" som framförts tidigare under säsongen, samt säsongens vinnarlåt.

I skrivande stund är det endast bekräftat att Saga Ludvigsson kommer att framföra "Jolene" av Dolly Parton på nytt och Cimberly Wanyonyi kommer att ta sig an "The Greatest Love of All" av Michael Masser och Linda Creed (Whitney Houston-versionen) ännu en gång.

Gästartister i finalen

  • Zara Larsson
  • Victor Leksell
  • Christopher

Som alltid när det vankas Idol-final är det inte enbart framträdanden från finalisterna som väntar, utan även spektakulära sådana av besökande gästartister. Det är bekräftat att Zara Larsson, Victor Leksell och Christopher kommer att uppträda under finalkvällen.

Idol-finalen 2023 – finalister, sändningstider och gästartister
Zara Larsson gästar finalen av Idol 2023. Foto: Netflix.

Zara Larsson är en av Sveriges främsta musikexporter under 2000-talet och är snart aktuell med det nya albumen Venus, som släpps i februari 2024. Under 2024 kommer vi också att kunna se henne göra skådespelardebut i Netflix dramafilm En del av dig, som regisseras av Sigge Eklund.

Victor Leksell har gått från klarhet till klarhet på den svenska musikscenen de senaste åren och med flertalet Grammisvinter och listettor är det ingen överdrift att benämna honom som en av Sveriges största artister. Leksell var dessutom själv med i Idol år 2017.

Christopher är den danske artisten som tidigare i år fick ett extra uppsving i en redan uppåtstigande karriär när han spelade huvudrollen i Netflix-filmen A Beautiful Life, som blev global listetta på streamingtjänsten.

De leder Idol-finalen 2023

Precis som tidigare under säsongen är det Pär Lernström som är programledare under finalen av Idol 2023, med Amie Bramme Sey som sin "sidekick".

I juryn hittar vi Kishti Tomita, Katia Mosally, Alexander Kronlund och Anders Bagge.

Vem vinner Idol 2023?

Vi kanske inte har förmågan att se in i framtiden, men precis som i alla tävlingar finns det favoriter och underdogs även i Idol. Riktar vi blickarna mot spelmarknaden kan vi finns det en tydlig – men inte på något sätt överlägsen – favorit av de två finalisterna. Inför finalen är det Saga Ludvigsson som är lågoddsaren framför Cimberly Wanyonyi.

Odds är allt annat än en garanti på vad som faktiskt kommer att inträffa, men värt att notera är att det är just den duon som de senaste veckorna sett ut att bli finalister enligt trenderna på spelmarknaden. Följer finalen samma mönster ser det alltså ut att bli Saga Ludvigsson som vinner Idol 2023.

Med det sagt, större skrällar har inträffat.

Finalen av Idol 2023 ser du fredagen den 1 december på TV4 eller TV4 Play, med sändningsstart klockan 20.00.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL