Sigge Eklund om sexscenerna i Zara Larssons filmdebut: "Kände mig så dum"

Sigge Eklund om sexscenerna i Zara Larssons filmdebut: ”Kände mig så dum”

  • Netflix
Axel Diedrichs
Uppdaterad 05 februari 2024 kl. 15:15 | Publicerad 02 juni 2023 kl. 18:00

Regissören om sin betydande insikt inför debuten

Sigge Eklund regisserar Netflix film "En del av dig" med Zara Larsson. I podden berättar han att manuset har sexscener som han måste ta ställning till, och att han kände sig dum som tidigare tänkt mer på dramaturgi än hur man bygger intima scener.

Sedan det blev känt att Sigge Eklund ska regidebutera som filmskapare med Netflix drama En del av dig har allt mer av podden han driver med författaren Alex Schulman börjat handla om uppgiften, som Eklund länge drömt om. I avsnittet Grillad svan diskuterar han det finkänsliga med att få till en sexscen, vilket han nu måste ta ställning till med En del av dig.  

– Hur skildrar man sex på film? Man har sett så många usla exempel. Men det har blivit bättre de senaste åren ska man säga, säger Sigge Eklund och fortsätter:

– När jag fick Michaela Hamiltons manus så insåg jag att jag nu måste ta ett beslut. Det finns en del kärleksrelationer i filmen och manuset är skrivet som att vi inte behöver visa något sex. Det lämnas ganska öppet hur det ska skildras. Det är en sån delikat grej, för om det funkar eller inte har att göra med vad man lyckats bygga upp för känsla innan. Hur långt inne i intimiteten publiken är innan det händer.

Eklund lyfter fram miniserien Normal People som ett exempel på när man lyckats få tittaren att tro på paret innan sexscenerna som han menar är gjorda med väldigt mycket känsla. 

Michaela Hamilton och Sigge Eklund. Foto: Netflix.

Sigge Eklund om sexscenerna i Zara Larssons filmdebut: "Kände mig så dum"

Den efterlängtade filmen En del av dig spelas nu in i Stockholm. Berättelsen följer Agnes (Felicia Maxime) vars äldre syster Julia (Zara Larsson) har allt det Agnes drömmer om: hon är ihop med Noel, är coolast i skolan och vågar ta plats på festerna. Agnes önskar att hon kunde vara mer som Julia. I filmen som innebär Larssons filmdebut får vi eventuellt se en del sexscener, om regissören Sigge Eklund bestämmer sig för att det är rätt väg att gå. Det låter på honom som att han vill genomföra dem – förutsatt att publiken likt i Normal People tror på karaktärerna i fråga och deras relationer. 

– En regissör måste förtjäna sina sexscener, som i Blue is the Warmest Color. Den har en sju minuter lång sexscen som är ovanligt närgången men det funkar eftersom vi kommit så nära det lesbiska paret, säger Sigge Eklund i Alex & Sigges podcast.

Sigge berättar vidare att han tog ett samtal med Michaela Hamilton och filmens producenter, och fick rådet att prata med en intimitetskoordinator, som anlitas för att göra inspelningen av sexscener till en tryggare miljö. Han menar också att han nått insikten att känslan av intimitet är viktigare än storytelling.

– Det var en sån jävla aha-upplevelse för mig och jag kände mig så dum att jag i så många år har tänkt på dramaturgi när jag borde ha funderat på hur man bygger scener som känns intima, säger Sigge.

"En del av dig" förväntas att ha premiär på Netflix under 2024.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL