Den nya Johan Falk-boken redan slutsåld: ”Bästa bok de någonsin läst!”

Skaparen om nya Johan Falk-filmerna: ”Vi har bara sett starten”

Axel Diedrichs
22 december 2023 kl. 11:12

Fansen har mycket att se fram emot

Johan Falk-skaparen Anders Nilsson berättar för Filmtopp att det finns långsiktiga planer för filmserien, vars senaste del "Slutet" kom ut 2015.

För närmare tio år sedan släpptes den senaste Johan Falk-filmen Slutet. Men slutet var inte definitivt. Tvärtom visade det sig bara vara början. I oktober släppte titelkaraktärens huvudskapare Anders Nilsson boken Slutet var bara början som är en direkt fortsättning på filmserien. Planen är nu att göra två böcker till, som släpps under 2024 och 2025, och därefter fortsätta med nya filmer.

Skaparen om nya Johan Falk-filmerna: ”Vi har bara sett starten”
Jens Hultén i "Spelets regler". Foto: Nordisk Film.

”Vi har bara sett starten”

Falk-serien är ruggigt älskad, och slog Beck med hästlängder i vår mätning där 600+ lojala krimfantaster medverkade. Många anser att den håller hela vägen i mål, och det är svårt att inte hålla med dem. När jag frågar Anders i min intervju med honom om han är nervös över att återuppta filmserien är han dock inte orolig över att "sabotera" det som alltid varit så fint.

– Vi är medvetna om att vad vi än gör så ska vi inte förstöra det. Vad man än gör så ska berättelsen fortsätta och inte vara som med Die Hard 2 att det bara kommer in nåt helt nytt, säger han och förklarar att man visst kan kringgå en titel som Slutet.

– Den tjugonde filmen heter Slutet. Kan man fortsätta efter det? Ja det kan man, om nästa del heter Slutet var bara början. Det vi sett innan var bara starten på det som nu fortsätter.

Fortsättningen som Anders talar om kan komma att bli en längre sådan än vad många kanske förväntar sig.

– Det var den första akten och nu kommer fortsättningen, säger han. 

Skaparen om nya Johan Falk-filmerna: ”Vi har bara sett starten”
Bokfabriken.

Stor succé för första boken

Att svenskarna är peppade på mer av Johan Falk kunde inte varit tydligare. Slutet var bara början har blivit Adlibris mest sålda deckare under hela 2023, detta trots att boken kom ut först den 3 oktober. Den sålde då slut direkt.

Bokus är boken den tredje mest sålda deckaren under hela året. Så detta hintar ju om att den kommer hamna högt upp på den totala listan, som släpps i januari.

Är du i jakt på en perfekt sista minuten-biljett till någon krimtörstande släkting så vet du med andra ord vad du ska göra. "Slutet var bara början" går att köpa hem på nätet eller i butik. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL