Läsarnas dom: Johan Falk överlägset bättre än Beck

Läsarnas dom: Johan Falk överlägset bättre än Beck

Axel Diedrichs
14 december 2023 kl. 16:12

Hundratals krimfantaster säger sitt

Vilken svensk kriminalserie är egentligen bäst, den om GSI-ledaren Johan Falk eller den om poliskommissarie Beck? När Filmtopps läsares säger sitt går Falk ur striden som klar vinnare.

Hösten är den bästa perioden för att sträckkolla spännande kriminalare, och i Sverige finns det fortfarande framför allt två serier som dominerar: Beck och Johan Falk. Fördelat mellan dem har de omkring 70 filmer som skänkt mycket glädje åt tittarna genom åren. När det gäller Beck-serien minns vi stora klassiker som Mannen på taket, Spår i mörker och Levande begravd, men också omtyckta senare kapitel som Utom rimligt tvivel och nya Inferno. På Falk-fronten finns det även där många att lyfta fram, som LivvakternaKodnamn: Lisa och Slutet

Båda två är de älskade av många, men vilken är egentligen allra störst favorit? För att avgöra saken har Filmtopp låtit sina krimslukande experter till läsare bestämma saken. Över 600 svar har kommit in, och många har valt att lägga till en kort kommentar för att motivera sitt val. 

Total mängd röster: 633

Antalet röster på Johan Falk: 424

Antalet röster på Beck: 209 

Läsarnas dom: Johan Falk överlägset bättre än Beck
Jakob Eklund i "Kodnamn: Lisa". Foto: Nordisk Film.

Därför är "Johan Falk" överlägset bättre än "Beck" enligt Filmtopps läsare

Ja, när Filmtopps läsare får bestämma blir det tydligt att betydligt fler föredrar Johan Falk framför Beck. Så här säger ett axplock av de som slår ett hårdare slag för serien Falk i valet mellan de två serierna: 

Totalt solklart! Falk alla dagar i veckan. En filmserie som håller hela vägen.

– Båda är favoriter, Beck är ju en långkörare med toppar och dalar. Falk tycker jag nog toppar rätt igenom så Falk är min favorit. 

– Tycker Johan Falk har levererat måttet varje gång. Beck har haft en tidsperiod där det har varit bra.

Actionrelaterat är Johan Falk 100% överlägsen bland alla krimserier!

– Av dessa två Falk, utan att tveka.

Det finns dock en hel del som uttrycker sin kärlek för Beck och de som påpekar att de två serierna är svåra att jämföra med varandra. 

Poster till Johan Falk-boken Slutet var bara början
"Slutet var bara början" är utgiven av Bokfabriken.

Johan Falk tillbaka i bokform

Precis som Beck är tillbaka med en ny film så är även Johan falk tillbaka, den här gången i bokform. Karaktärens skapare Anders Nilsson, som även ligger bakom filmerna, har nyligen släppt boken Slutet var bara början som är en fortsättning på filmserien. Han berättar för Filmtopp att planen är att göra tre böcker för att senare fortsätta serien i filmformat

Att man gör tre Falk-kapitel i bokform kan tyckas märkligt, men det har sin naturliga förklaring. 

– Inga av dem hade varit realistiska att göra som film. En av de här böckerna fick vi grönt ljus att göra film på, men budgeten hade inte räckt till. De är för spektakulära, säger Anders Nilsson till Filmtopp.

Det är inget snack om att succén har hållit i sig även i bokform. Sedan sin release i början på oktober har hyllningarna haglat ner över Slutet var bara början som genast sålde slut och som även toppat säljlistorna.

Har du inte läst "Slutet var bara början" ännu? Här finns den att beställa hem lagom till jul.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL