EXKLUSIVT: Johan Falk-skaparen planerar fler filmer – efter böckerna

EXKLUSIVT: Johan Falk-skaparen planerar fler filmer – efter böckerna

Axel Diedrichs
Uppdaterad 04 oktober 2023 kl. 19:07 | Publicerad 03 oktober 2023 kl. 08:56

"Alla har varit medvetna om hur planen sett ut från början"

I dag är det premiär för första boken "Slutet var bara början" som fortsätter berättelsen om Johan Falk. I en intervju med Filmtopp berättar Anders Nilsson att han planerar fler Johan Falk-filmer efter böckerna.

Filmerna om Johan Falk och hans GSI tillhör de mest älskade i svensk historia, och 2015 valde man att sätta stopp för serien med sin tjugonde film. Nu, åtta år senare, fortsätter berättelsen om karaktären i bokform. I samband med premiären av Slutet var bara början, som är en direkt fortsättning på filmserien, har Filmtopp pratat med Johan Falk-skaparen Anders Nilsson som berättar om framtidsplanerna. 

EXKLUSIVT: Johan Falk-skaparen planerar fler filmer – efter böckerna
Foto: Nordisk Film.

Planerar fler Johan Falk-filmer efter böckerna

I dag är det premiär för boken Slutet var bara början som tar tillbaka Johan Falk nio år efter att han offrat sig för att rädda sin familj. När en gåtfull ny fiende hotar att krossa honom och allt han tror på, måste han tillbaka för att ställa allt till rätta.

Med boken gör manusförfattaren och regissören Anders Nilsson, som skapade Johan Falk tillsammans med producenten Joakim Hansson, sin romandebut. För Filmtopp berättar han om planerna på serien, och hur det kommer sig att man nu gör böcker istället för filmer.

– Det är tre böcker som kommer ut med ett års mellanrum och inga av dem hade varit realistiska att göra som film. En av de här böckerna fick vi grönt ljus att göra film på, men budgeten hade inte räckt till. De är för spektakulära, säger Anders. 

Att få ta del av Johan Falk i bokformat blir en ny upplevelse för fansen, men för Anders del faller det sig naturligt att nu kunna komma ännu närmare hans tankar.

– Filmerna har byggt på att vi följer karaktärerna väldigt nära i sina miljöer, nästan inne i huvudet på dem. Det är ju en väldigt litterär form att vara så tätt inpå karaktärerna, så den stilen har vi kunnat utveckla med böckerna. Det har verkligen passat att göra tre böcker. 

EXKLUSIVT: Johan Falk-skaparen planerar fler filmer – efter böckerna
Foto: Nordisk Film.

"Gör vi fler filmer blir det story 24 och framåt"

Johan Falk-böckerna är ingen spinoff, utan en direkt fortsättning på filmserien. Efter de tre böckerna, som kommer att släppas med ett års mellanrum, är planen att göra fler filmer. Anders Nilsson har pratat med hela gänget som alla är ombord och peppade.

– Teamet, skådespelarna, TV4 och även Bokfabriken (böckernas förlag) har alla varit medvetna om hur planen sett ut från början. Det är de här tre böckerna och sen förhoppningsvis en fjärde säsong av Johan Falk. Se på det som Star Wars, dessa tre böcker lever mellan säsong tre och fyra. Man kan ha serier som utspelar sig olika. Men det här är verkligen det 21:a äventyret som kommer nu, säger han. 

– Gör vi fler filmer blir det alltså story 24 och framåt. Men vill man uppleva del 21-23 så måste man läsa böckerna. 

Filmtopp håller dig uppdaterad om kommande Johan Falk-filmer. Missa inte att du i dag kan få hem boken "Slutet var bara början" i läs-och ljudformat. Se en trailer till den alldeles nya boken här:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL