Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Så gick det gör Avatar: Way of Water under öppningshelgen

Så gick det gör Avatar: Way of Water under öppningshelgen

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 december 2022

Vallfärd till världens biografer

Lagom till helgen var det internationell premiär för efterlängtade "Avatar: Way of Water". Trots att det var tretton år sedan senast var många sugna på att återvända till Pandora.

I Sverige kunde vi se Avatar: The Way of Water redan onsdagen den 14 december men i USA släpptes filmen först två dagar senare, lagom till helgen. Vi har tidigare kunnat rapportera om de höga omkostnaderna för James Camerons efterlängtade, många gånger försenade, uppföljare till succéfilmen från 2009 och de sanslösa beloppen den behöver generera för att gå runt. Med facit i hand, hur har det gått och hur ser prognosen ut?

Medan den första Avatar-filmen lyckades inkassera 77 miljoner dollar under sin öppningshelg (106 miljoner dollar anpassat efter inflationen) förväntades Way of Water dra in uppåt mellan 150-175 miljoner dollar. Nu rapporterar Box Office Mojo att James Cameron snubblar på målsnöret – åtminstone på den inhemska marknaden

Avatar
Stillbild ur "Avatar: The Way of Water". Foto: Disney

Så mycket drog "Avatar 2" in under öppningshelgen

4 202 amerikanska biografer lyckades "Avatar 2" generera 134 miljoner dollar under sin öppningshelg, vilket alltså är 16 miljoner mindre än den estimerade lägstanivån på 150 miljoner dollar. Samtidigt har filmen dragit 434,5 miljoner dollar om man inräknar den internationella marknaden.

Med en budget estimerad till 460 miljoner dollar börjar filmen alltså snart att gå jämnt ut, åtminstone om man ser till produktionskostnaden. Hur mycket pengar som har lagt på att marknadsföra filmen är i dagsläget inte känt.

The Way of Water
Karaktären "Spider" i "Avatar: The Way of Water". Foto: Disney

Tredje största premiären

Även om resultatet är lägre än förväntat bör det tilläggas att filmen är den tredje största premiären sedan pandemin – Doktor Strange in the Multiverse of Madness genererade 442 miljoner dollar världen över och Spider-Man: No Way Home 600 miljoner dollar). Under helgen har även har finalen i fotbolls-VM hållits, vilket kan ha påverkat resultatet en del.

Vi på Filmtopp håller dig uppdaterad om "Avatar: The Way of Water".

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL