James Cameron försvarar speltiden i Avatar 2: "sluta gnäll"

Världens bästa filmer enligt James Cameron

Filmtopp
14 december 2022 kl. 18:12

Här är stjärnregissörens fem favoritfilmer

James Cameron är en av filmhistoriens mest framgångsrika regissörer och är just nu högaktuell med den efterlängtade uppföljaren till "Avatar". Men vilka är egentligen filmerna som inspirerat de många framgångarna? Här är världens bästa filmer enligt James Cameron.

Efter en outhärdlig väntan på en bra bit över ett decennium är Avatar: The Way of Water äntligen här. Resan dit var lång, men filmens skapare James Cameron är återigen Hollywood-namnet på allas läppar.

Regissören har en lång och framgångsrik karriär bakom sig och kan utan överdrift kallas för en av filmhistoriens allra största. På sin meritlista har han älskade filmer som Terminator 2, True Lies, Avgrunden och Aliens - Återkomsten, men det var med den globala dundersuccén Titanic som han skrev in sig i historieböckerna på allvar. Filmen med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna krossade alla tänkbara rekord när det kom till hur mycket pengar den spelade in och filmen förärades dessutom 11 Oscarsvinster.

Titanics rekord för inspelade pengar stod sig dessutom ända till 2009, då den petades ned från tronen av Avatar – nästa extremsuccé signerad James Cameron. Är hypen något att gå på är det dessutom mycket troligt att även Avatar: The Way of Water kommer att bli en ekonomisk framgångssaga.

Med Avatar-uppföljaren i strålkastarljuset kan det vara passande att ta en titt på filmerna som mycket väl kan ha legat som inspiration för de många guldgruvorna till filmer som Cameron har skapat.

Världens 5 bästa filmer enligt James Cameron

Det kan vara en viss vinkling att kalla de nedanstående fem titlarna för "världens bästa" enligt Cameron, med tanke på att regissören i samtalet med Rotten Tomatoes – som ligger bakom informationen – påstår att han "hatar listor". Han börjar dessutom med att lyfta fram en film som en klar etta, innan han därefter säger att han inte kan rangordna filmerna han listar. Ordningen bör med andra ord tas med en viss nypa salt.

James Camerons fem favoritfilmer:

  1. Trollkarlen från Oz (1939), Victor Fleming
  2. Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben (1964), Stanley Kubrick
  3. År 2001 - Ett rymdäventyr (1968), Stanley Kubrick
  4. Gudfadern (1972), Francis Ford Coppola
  5. Taxi Driver (1976), Martin Scorsese

I samband med att Cameron lyfter fram Stanley Kubrick-film nummer två säger han också "vad som helst av Kubrick", så det råder ingen tvekan om att han är ett fan av den legendariske regissören. Cameron verkar dessutom se på Francis Ford Coppola med nästan lika stor beundran:

– Mer eller mindre hälften av Coppolas filmer, nämner Cameron som sina favoriter, men lyfter specifikt fram Gudfadern.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL