Efter Avatar 2 – Vi sätter betyg på alla James Camerons filmer

Efter Avatar 2 – Vi sätter betyg på alla James Camerons filmer

Eric Diedrichs
17 december 2022 kl. 18:12
ANNONS
ANNONS

Från bottennapp till mästerverk

James Cameron ligger bakom flera fantastiska filmer – men också en riktig blooper. Filmtopps Eric Diedrichs sätter betyg på regissörens alla spelfilmer.

Efter tretton långa år är James Cameron tillbaka i biograferna med en ny spelfilm – Avatar: The Way of Water, den efterlängtade uppföljaren till hans dundersuccé från 2009. Med anledning av detta passar jag på att sätta betyg på alla hans spelfilmer. Med andra ord inkluderar jag inte hans dokumentärer.

Under åren har den pedantiske filmmakaren bjudit på flera riktigt vassa guldkorn och bara en enda dålig film. Han har också visat en stående fascination för att ta sig an den notoriska utmaningen att berätta historier som utspelas till havs. Efter att ha sett Avatar: The Way of Water skulle inget göra mig gladare än om han övergav sitt älskade Pandora för att göra den ultimata filmatiseringen av Moby Dick. Men nog om det!

Vi sätter betyg på alla James Camerons filmer

Piraya 2
Foto: Columbia Pictures

Piraya 2 – De flygande mördarna (1982)

Genre: Skräck
Med: Tricia O'Neil, Steve Marachuk, Lance Henriksen m.fl.

På ytan är semesterstället Club Elysium ett paradis, men när dykinstruktören Anne utreder en av badgästernas makabra död, gör hon en ohygglig upptäckt. Strax utanför kusten har en ny, fasansfull art sluppit lös, ett pirayaliknande havsdjur med vingar som gör att de kan flyga. Ingen kan känna sig säker för dessa bestialiska och omättliga monster!

Innan han gjorde sitt första mästerverk The Terminator fick James Cameron testa vingarna hos B-filmskungen Roger Corman. Resultatet är inget annat än bedrövligt, men han lyckades på något vis få göra film igen.

Betyg 1 av 5

Här kan du se var Piraya 2 finns att streama

Terminator
Foto: Orion Pictures

Terminator (1984)

Genre: Sci-fi, Thriller
Med: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn m.fl.

Med lite större budget och mer tid lyckades James Cameron göra en lysande och stilbildande sci-fi-thriller med en ung Arnold Schwarzenegger i en av rollerna. Här följer vi Sarah Connor (Linda Hamilton) som en dag får dubbelt besök från framtiden – en soldat redo att offra livet för hennes ofödda son, en mördarmskin som vill döda henne innan sonen föds. I framtiden befinner sig nämligen jorden i krig med maskiner och Sarah Conners avkomma kommer att spela en avgörande roll.

Betyg 4

Här kan du se var Terminator finns att streama

Aliens
Foto: 20th Century Fox

Aliens – återkomsten (1986)

Genre: Sci-fi, Action
Med: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Bill Paxton m.fl.

Tillbaka på jorden möts Ripleys berättelse om sin besättningens grymma öde möts av skepsis. Men då kolonister på planeten LV-426 försvinner under mystiska omständigheter, utses hon till ledare för en grupp experter som skickas ut för att undersöka saken. Där börjar mardrömmen på nytt. Sigourney Weaver är lysande i huvudrollen och actionsekvenserna utlovar handsvett.

TIPS: Den förlängda versionen (director's cut) har vissa fördelar men den kortare versionen är bättre, så se hellre den!

Betyg 4

Här kan du se var Aliens - återkomsten finns att streama

The Abyss
Foto: 20th Century Fox

Avgrunden (1989)

Genre: Drama, Sci-fi
Med: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn m.fl.

Femhundra meter under havsytan ligger en oljeborrstation. Den används i sökandet efter en sjunken ubåt. Under arbetet inträffar en olycka - och det visar sig att det finns något annat fördolt i havsdjupet.

Avgrunden (eller The Abyss som den heter på originalspråk) har länge varit en rätt underskattad film i Camerons filmografi onödigt svår att få tag på. Släpp alla tvivel. Detta är en av hans bästa och äntligen börjar omvärlden fatta det!

Betyg 4

Här kan du se var Avgrunden finns att streama

The Terminator 2
Foto: TriStar Pictures

Terminator 2: Domedagen (1991)

Genre: Sci-fi, Action
Med:
Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Edward Furlong, Robert Patrick m.fl.

Efter händelserna i första Terminator-filmen har Sarah Connor blivit intagen på mentalsjukhus och hennes son John Connor har placerats i fosterhem. Från framtiden skickas två cyborger, en T-1000 med uppdraget att döda John, och en omprogrammerad Serie T-800 Model 101 för att skydda honom. Samtidigt som de försvarar sig måste de också hitta den man som är skyldig till att Skynet förklarar krig mot mänskligheten.

Mästerlig actionfilm som höjde ribban för genren på så många sätt och vis. Varningens ord, precis som med Aliens - återkomsten är bioversionen att föredra framför director's cut.

Här kan du se var Terminator 2 finns att streama

True Lies
Foto: 20th Century Fox

True Lies (1994)

Genre: Action, Komedi
Med: Jamie Lee Crutis, Arnold Schwarzenegger, Bill Paxton m.fl.

Helen Tasker (Jamie Lee Curtis) tror att hennes man Harry (Arnold Schwarzengger) är ­försäljare, men han är egentligen hemlig agent. Under makens ständiga resor känner sig Helen för­summad och inleder ett förhållande med en bilförsäljare. Samtidigt jagar Harry arabiska terrorister. Han får fullt upp med att rädda både sitt land och sitt äktenskap.

James Camerons första film utan några sci-fi-inslag. True Lies är en skön och rolig actionkomedi, men den håller inte riktigt samma nivå som hans bättre filmer.

Betyg 3

Här kan du se var True Lies finns att streama

Titanic
Foto: 20th Century Fox

Titanic (1997)

Genre: Drama
Med: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates m.fl.

Den 10 April 1912 åker Titanic ut från hamnen i Southampton på sin jungfruresa. I första klass, med lyxrestauranger, swimmingpool och promenadstråk, bor 17-åriga Rose (Kate Winslet). I tredje klass, långt under däck, ligger Jack (Leonardo DiCpario) på sin brits och drömmer om det stora äventyret. Biljetten han har vunnit i poker ska förändra hans liv för alltid, och när ödet låter de två mötas väcks känslor de aldrig tidigare upplevt. Nu färdas de mot drömmarnas land i världens modernaste skepp. Hela livet ligger framför dem... vad skulle någonsin kunna skilja dem åt?

Titanic är en film som jag har kommit att omvärdera med jämna mellanrum. Från att man tyckte att den var en "töntig tjejfilm" som ung kille på 90-talet till att ha förstått att den är ett sant mästerverk. Visst, lite cheesy är det, men berättandet och skådespelet är fenomenalt. Sista timmen är sanslös. Den enda filmen där James Cameron verkligen tycks älska sina karaktärer.

Betyg 5 av 5

Här kan du se var Titanic finns att streama

Avatar
Foto: 20th Century Fox

Avatar (2009)

Genre: Äventyr
Med: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang m.fl.

Rent visuellt är Avatar en fest och under den första timmen är jag rejält underhållen, men därefter tar historien den ena klyschiga resan efter den andra. Parallellerna till Dansar med vargar och Pocahontas är många och ofta påpekade – av en anledning. Man kommer bara en viss bit på resan med spektakel – även om de är så här snygga.

Betyg 3 av 5

Här kan du se var Avatar finns att streama

Storslagna scener i nya trailern till Avatar: The Way of Water
Foto: 20th Century Studios

Avatar: Way of Water (2022)

Genre: Äventyr
Med: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang m.fl.

Manuset i Way of Water är ungefär lika originellt som för den första filmen, men detta kan mycket väl vara den snyggaste CGI-festen jag någonsin har tagit del av. Actionscenerna är många och helt otroliga. Tyvärr räcker det inte med häftiga bataljer för att släpa upp den här tretimmarshistorien till ett högre betyg. Men jag tycker verkligen att du ska se den på bio om du får chansen – den är otroligt LÄCKER.

Betyg 3 av 5

Avatar: Way of Water finns nu att se på bio.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL