Första bilderna från Stranger Things säsong 4B släppta

Stranger Things säsong 5 – Detta vet vi

  • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 07 juli 2022 kl. 13:07 | Publicerad 01 juli 2022 kl. 12:07

Nu räknar vi ner till finalen

Den fjärde säsongen av Netflix succéserie "Stranger Things" fick ett starkt positivt mottagande. Detta vet vi om "Stranger Things" säsong 5.

Reaktionerna lät sig knappast vänta när Duffer-brödernas efterlängtade fjärde säsong av Stranger Things landade på Netflix. Denna gången fick fansen först ta del av sju avsnitt i maj, för att sedan vänta tålmodigt på de två, extra långa, finalavsnitten som släpptes den 1 juli. Det intensiva finalavsnittet sträckte sig över mäktiga 2 timmar och 20 min, vilket gör det till en av de längsta TV-serieavsnitten någonsin.

Första bilderna från Stranger Things säsong 4B släppta
"Stranger Things" fick Netflix att krascha. Foto: Netflix.

Fick Netflix att krascha

När finalavsnitten blev tillgängliga på Netflix lät sig inte mottagande vänta på sig. Så många rusade till streamingtjänsten att den till och med kraschade, något som även hände på HBO Max när finalavsnittet på Euphoria säsong två släpptes tidigare i år.

På IMDb har de två sista avsnitten mötts av överväldigande respons med 9,0 och 9,4 i betyg, vilket gör dem till några av seriens högst rankade.

Stranger Things säsong 5 blir den sista

Låt oss börja med de tråkiga nyheterna. Sedan tidigare har seriens skapare, Matt och Ross Duffer, gått ut med att Stranger Things säsong 5 blir den allra sista. Enligt uppgifter fick skådespelarna i serien veta det samtidigt som nyheten blev officiell – de blev nog lika snopna som vi andra.

Detta skrev bröderna i ett öppet brev:

"För sju år sedan planerade vi hela handlingen för Stranger Things. Då föruståg vi att storyn skulle vara i fyra till fem säsonger. Den visade sig för omfattande för att berätta i fyra, men som ni själva ser, rusar vi nu mot finalen."

I en intervju med Empire adderade de följande:

– Vanligtvis mot slutet av en säsong, knyter vi ihop allt med en fin rosett innan det kommer en hint som säger "vänta lit, någonting händer". När vi rör oss in i säsong 5, behöver vi inte göra det. Det blir ingen omstart från var vi slutar denna säsong.

Stranger Things säsong 5
Dags att säga hej då i "Stranger Things" säsong 5. Foto: Netflix.

När släpps Stranger Things säsong 5?

Något exakt datum har ännu inte spikats, men det dröjde tre år mellan säsong tre och fyra och vi kommer att få vänta ett tag även mellan säsong fyra och fem. Visserligen berodde det långa tidsspannet mellan säsong tre och fyra på pandemin, men Duffer-bröderna jäktar sällan sina projekt.

Riktigt lika lång väntan har vi dock inte framför oss denna gången. Allt pekar på att den sista, femte säsongen kommer att få premiär på Netflix någon gång under 2024, sannolikt under sommaren, och inspelningen beräknas påbörjas under 2023. Det var serien stjärna, David Harbour (Hopper) som själv delade med sig av nyheten i en intervju med GQ.

Spinoff under arbete

Den senaste tiden har vi sett allt fler streamingbolag skapa spinoffs på sina stora succéer. HBO går i täten med sju (!!!) nya Game of Thrones-projekt, varav ett om Jon Snow. Sannolikheten för att Netflix skulle finansiera en ny Stranger Things-serie har varit långt ifrån liten, dessutom har bröderna Duffer hintat om att det kan bli mera. I en mailad intervju med Variety säger de följande:

"Det finns fortfarande många fler spännande historier att berätta inom Stranger Things-världen. Nya mysterium, nya äventyr, nya hjältar. Vi har inte berättat någon om själva idén ännu, än mindre skrivit den. Vi tror att alla, inklusive Netflix, blir förvånade när de hör konceptet, eftersom det är väldigt, väldigt annorlunda. På något vis lyckades Finn Wolfhard, som är en mycket smart grabb, korrekt gissa vad det kommer att handla om. Men utom Finn vet ingen annan!"

Efter dessa uttalanden är det inte direkt förvånande att Netflix nu har bekräftat planerna på en spinoff.

Vi håller dig uppdaterad om "Stranger Things säsong 5" så fort vi vet mera.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL