10 saker du inte visste om Stranger Things

10 saker du inte visste om Stranger Things

  • Netflix
Filmtopp
01 juli 2022 kl. 14:07

Kändisbarn, Stephen King och Kärlek

I dag släpps de sista avsnitten av "Stranger Things" näst sista säsong. Serien må vara världens mest populära just nu – men visste du detta om den?

Nu får vi äntligen ta del av fortsättningen av Stranger Things, något som vi på Filmtopp firar med lite nördig och rolig fakta om serien. Men innan vi djupdyker i detta – visste du att ett av de nya avsnitten är det TVEKLÖST längsta än så länge? Det blir en lång natt helt enkelt, så bunkra upp med kaffe – eller go bananas med läsk och popcorn.

Stranger Things
Foto: Netflix.

10 saker du kanske inte visste om Stranger Things

1. Hen är yngst av barnen i Stranger Things

Noah Schnapp som spelar Will Byers i serien är yngst av "barnen" (de är inte så små längre) i serien. Både Millie Bobby Brown och Schnapp är födda år 2004, men Schnapp fyller år först i oktober, medan Brown fyller år i februari.

2. Skådespelarna visste inte att säsong 5 skulle bli den sista

Skådespelarna i Stranger Things ska inte ha vetat om att serien är planerad att avslutas med den femte säsongen, utan fick veta det först när det offentliggjordes i mars 2022, precis som alla andra.

Stranger Things
Foto: Netflix.

3. Hoppers boende spräckte INTE budgeten

Den trailer som Hopper (David Harbour) bor i under inledningen av serien ska enligt uppgifter ha kostat produktionen makalösa – håll i er nu – 1 dollar (!) att köpa.

4. Flera av skådespelarbarnen kände varandra redan innan serien

Gaten Matarazzo (Dustin), Sadie Sink (Max) och Caleb McLaughlin (Lucas) ska alla ha varit bekanta redan innan de fördes samman för att spela in Stranger Things. Trion ska ha träffats när de alla var del av olika Broadwaymusikalen under samma tidpunkt. Matarazzo var med i Les Misérables, Sink i Annie och McLaughlin i Lejonkungen.

David Harbour
David Harbour i "Stranger Things". Foto: Netflix.

5. Hen var den första att få en roll i Stranger Things

Den första som fick en roll i Stranger Things sägs vara Gaten Matarazzo.

6. Det kryllar av Stephen King-referenser i serien

Det fullkomligt kryllar av Stephen King-referenser i Stranger Things. Karaktären Steve (Joe Keery) kallas exempelvis "King Steve" på Hawkins High, bikaraktärer kan synas läsa böcker som Cujo och till och med seriens typsnitt är en blinkning till typsnitt som använts på Kings böcker. Dessutom ska seriens skapare, bröderna Duffer, velat göra remaken av Det – en film som dessutom Finn Wolfhard (Mike) är med i.

Stranger Things
Foto: Netflix.

7. Kärlek uppstod under inspelningen

Natalia Dyer och Charlie Heaton som spelar Nancy och Jonathan i serien blev ett bar i verkligheten 2019, och alla tecken tyder på att de fortfarande kilar stadigt.

8. Alla säsonger utspelar sig runt högtider/skollov

Har du märkt att samtliga säsonger av Stranger Things utspelar sig runt högtider eller skollov? Den första säsongen utspelar sig runt jul, den andra säsongen runt Halloween, den tredje säsongen runt USA:s nationaldag, 4 juli, och den fjärde säsongen runt "spring break".

Maya Hawke.
Maya Hawk i "Stranger things". Foto: Netflix.

9. Det finns ett kändisbarn i rollbesättningen

Under den tredje säsongen av Stranger Things gjorde Maya Hawke (Robin) entré i serien. Som du kanske kan gissa baserat på hennes namn så är hon dotter till Ethan Hawke, men också Uma Thurman. Både David Harbour (Hopper) och Winona Ryder (Joyce) har dessutom medverkat i produktioner med Ethan Hawke.

10. Gaten Matarazzo är en på miljonen

Gaten Matarazzo har en ovanlig genetisk sjukdom, cleidokranial dysplasi, som beräknas drabba omkring en på miljonen. Tillståndet kan bland annat göra att nyckelben och tänder inte utvecklas som de ska. I Sverige beräknas det födas en till två personer med cleidokranial dysplasi under en tvåårsperiod. Socialstyrelsen uppskattar att det finns omkring hundra personer med sjukdomen i Sverige.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL