Kärleken strömmar in efter beskedet om Lasse Berghagens död

Kärleken strömmar in efter beskedet om Lasse Berghagens död

Filmtopp
19 oktober 2023 kl. 12:10

Sverige sörjer och minns den folkkäre profilen

Lasse Berghagen har gått bort. Den folkkäre profilen, känd för både sin roll som artist och som programledare, har lämnat oss, 78 år gammal.

Sverige sörjer bortgången av en av sina mest folkkära profiler. Lasse Berghagen har avlidit, 78 år gammal. Det bekräftar familjen i ett mejl till TT: "Lars Berghagen, vår Larsan, har i dag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån."

Efter beskedet om Lasse Berghagens bortgång strömmar hyllningarna, kärleken och den delade sorgen in på sociala medier och i de stora kvällstidningarnas kommentarsfält.

Lasse Berghagen död, 78 år gammal

Lasse Berghagen lämnar oss som en av Sveriges mest omtyckta profiler inom underhållningsbranschen. Med en karriär som spänner över nästan sex decennier har han bjudit svenska folket på hjärtvärmande underhållning över flera generationer. Som artist släppte Lasse Berghagen sin debutskiva 1965 och några år där senare spelade han in den älskade visan Teddybjörnen Fredriksson.

Mellan 1994–2003 blev han hela Sveriges favorit i rutan när han ledde Allsång på SkansenSVT.

Hyllningarna och kärleken för Lasse Berghagen strömmar in

Det är efter en längre tids sjukdom som Lasse Berghagen avlidit. Trots det kommer beskedet som en chock för många. Profilens hälsokamp har varit väl dokumenterad sedan han fördes till sjukhus och hjärtopererades i september. Dottern Malin Berghagen har kommit med flera uppskattade uppdateringar om Lasse Berghagens hälsotillstånd sedan dess. I slutet av september meddelade hon att hennes pappa hade vaknat, och trots att hon bekräftade att han fortfarande intensivvårdades inför premiären av Lasse Berghagens efterlängtade Vilket liv-avsnitt, tyder reaktionerna på att många hoppades på att hälsoutvecklingen gick i rätt riktning.

Den genuina sorgen, som nu följer efter att Lasse Berghagen har somnat, in är påtaglig. På sociala medier strömmar hyllningarna och de varma hälsningarna in till den folkkäre profilens minne. Även hos kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen är kärleken uppenbar, då de har öppna kommentarsfält som överöses med meddelanden från folk som vill framföra sina kondoleanser och dela sin sorg.

Författaren och journalisten Johan Hilton skriver på X (tidigare Twitter) att "Lasse Berghagen utstrålade genuin bussighet. Det är en bristvara i dagens offentlighet", och på samma plattform kallar Aftonbladets Oisín Cantwell profilen för "en väldigt sympatisk människa". Andreas Weise skriver: "När man inte trodde att världen kunde bli en sämre plats så förlorar vi världens bästa Lasse Berghagen", även det på X. Hockeyprofilen Erik Granqvist tackar "för all värme, medkänsla, glädje & ljuva toner som vibrerar vidare i våra hjärtan" och en annan hockeyprofil, Fredrik Söderström, slår fast att "Lasse Berghagen kändes som hela Sveriges morfar" (båda på X).

Kärleken strömmar in efter beskedet om Lasse Berghagens död
Skärmdump på kommentarer från Aftonbladets Facebook.
Kärleken strömmar in efter beskedet om Lasse Berghagens död
Skärmdump från Malin Berghagens Instagram.

Hyllades i Vilket liv! strax före sin död

Söndagen den 8 oktober sände TV4 ett avsnitt ur programmet Vilket liv! med Renée Nyberg som fokuserade på att hylla Lasse Berghagens liv och karriär. Programmet hade då skjutits upp i flera veckor till följd av profilens hälsotillstånd. När avsnittet väl sändes blev det den veckans mest sedda tv-program och det mest sedda avsnittet den säsongen.

Lasse Berghagen efterlämnar frun Eva Berghagen samt döttrarna Malin och Maria Berghagen och deras barn. Vila i frid.

NÄSTA ARTIKEL