Den nya Johan Falk-boken redan slutsåld: ”Bästa bok de någonsin läst!”

Johan Falk-filmen med bland Sveriges 100 bästa någonsin – enligt IMDb

Johan Samuelsson Krantz
25 mars 2024 kl. 16:03

Mäktiga bedriften för filmseriens hyllade kapitel

I en internationell ranking vi fångat upp kan vi se att Johan Falk-filmen "Kodnamn: Lisa" tar plats som en av de högst rankade svenska filmerna någonsin.

Det bubblar verkligen inom Johan Falk-universumet, med många fans därute som har all anledning till att vara glada. Filmtopp har nyligen rapporterat om flera spännande nyheter inom Johan Falk-universumet, däribland hyllningarna till den aktuella boken Slutet var bara början, att vi i framtiden kan förvänta oss nya filmer och att en kommande TV-serie baserad på skaparen Anders Nilssons roman Spionernas krig är på väg.

Den nya Johan Falk-boken redan slutsåld: ”Bästa bok de någonsin läst!”
Foto: Nordisk Film

Johan Falk-filmen med bland Sveriges 100 bästa någonsin

Johan Falk-filmerna har inte bara fått vår uppskattning utan även läsarnas. En läsarundersökning på Filmtopp visade att serien är betydligt mer populär än konkurrenten Beck. Vidare kan vi på en tung lista se att Kodnamn: Lisa från 2012 tar plats bland de högst rankade svenska filmerna någonsin, detta med betyget 7,5/10 på den internationella filmdatabasen IMDb. Filmen är regisserad av Charlotte Brändström, som sedan gjorde succé med serier som Maktens ringar (2022), The Witcher (2019) och nu med det aktuella och hyllade dramat Shogun Disney+

Det ska nämnas att den allra sista Falk-filmen, Slutet, som regisserades av Richard Holm, har ett ännu högre betyg än Kodnamn: Lisa med 7,7/10. Den har däremot inte alls lika många röster, så i framtiden kan vi komma att se även den ta plats på rankingen när flera tittare har tyckt till.

Att ha 1-2 filmer ur samma serie på en IMDb-ranking är förstås en oerhört mäktig bedrift för den här typen av film, som generellt sett inte tar plats på sådana listor. Likaså säger det allt vi behöver veta om hur mycket Sverige och även personer i andra delar av världen älskar filmserien som förväntas få nytt liv längre fram.

Anders Nilssons personliga favorit

I Kodnamn: Lisa så avslöjas infiltratören Frank Wagner(Joel Kinnaman), och hans liv hotas av undre världen. Polisen vägrar hjälpa, så det är upp till Falk (Jakob Eklund) att rädda honom. I en intervju med Filmtopp lyfter Anders Nilsson lyfter fram filmen som en personlig favorit bland alla tjugo Falk-filmer.

– Jag gillar Kodnamn: Lisa, där allting dras mot sin spets när Frank Wagner avslöjas, säger han.

Vidare håller Nilsson den sista filmen han regisserade i Falk-serien, Alla råns moder, varmt om hjärtat.

– Den är tuff när de rånar och sen fortsättningen på den där ön. Tänk att ha en infiltratör som är psykopat. Att skicka in Seth Rydell som en skorpion. Tage Åström som var chef för SSI skrev manuset. Det var fantastiskt roligt när han sa att han skulle skriva en scen om hur man rånar Riksbanken och att de kommer behöva ändra på sina rutiner efter filmen. Det gjorde de också. 

Alla Johan Falk-filmer finns att streama på TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL