De bästa Johan Falk-filmerna enligt skaparen Anders Nilsson

De bästa Johan Falk-filmerna enligt skaparen Anders Nilsson

Axel Diedrichs
Uppdaterad 05 oktober 2023 kl. 09:10 | Publicerad 04 oktober 2023 kl. 21:10

Håller du med om att dessa sticker ut i mängden?

Vilka av alla tjugo Johan Falk-filmer är egentligen bäst? I en intervju med Filmtopp lyfter skaparen bakom karaktären, Anders Nilsson, fram sina favoriter.

Johan Falk är en av de mest älskade svenska filmserierna som har gjorts. Den första filmen, Noll Tolerans, gick upp på svenska biografer hösten 1999. Med fem guldbaggar och många tusentals biobesökare blev det genast succé, och inom fyra år hade de två uppföljarna Livvakterna och Den tredje vågen kommit, även de med framgång. 

De lyckade biofilmerna banade senare vägen för flera filmer, som skulle släppas säsongsvis ända fram till 2015 där den sista filmen Slutet blev nummer tjugo. Filmerna om Johan Falk är genomgående starka och att peka ut en favorit är enklare sagt än gjort. 

De bästa Johan Falk-filmerna enligt skaparen Anders Nilsson
"Noll tolerans" (1999) är en av Nilssons favoriter. Foto: Sonet Film.

Johan Falk-skaparen Anders Nilsson pekar de bästa Johan Falk-filmerna

I en intervju med Filmtopp försöker filmskaparen och numera romanförfattaren Anders Nilsson – som en gång i tiden skapade karaktären tillsammans med producenten Joakim Hansson – svara på frågan om vilken Johan Falk-film som är allra bäst. Det leder till att han väljer flera favoriter.

– Jag är väl den enda i världen som har en blu-ray på Noll tolerans just för att vi passade på när tekniken kom, men aldrig gav ut den i det formatet. Den blev exakt som på bio och det var en fruktansvärt positiv upplevelse. Jag kände direkt att det här är en av de bättre. Alla frågar efter den på blu-ray, så vi tänkte göra det när vi ger ut den på nytt, säger Anders till Filmtopp och fortsätter att lista sina favoriter:

– Jag har alltid gillat Livvakterna för där tycker jag att jag fick till actionscenerna bättre. Jag gillar också GSI-filmen (Johan Falk: GSI - Gruppen för särskilda insatser, 2009) även om den är lite långsam i början. Den drar in alla i den här världen, och många av Frank Wagners dilemman finns där. 

"GSI" (2009) är också en favorit. Foto: Nordisk Film.

”Tänk att ha en infiltratör som är psykopat”

När Anders lyfter fram ytterligare Johan Falk-filmer som ligger honom extra nära hjärtat nämner han bland annat den sista som han själv regisserade:  

– Jag gillar Kodnamn Lisa, där allting dras mot sin spets när Frank Wagner avslöjas, och den sista i Falk-serien som jag regisserade, Alla råns moder. Den är tuff när de rånar och sen fortsättningen på den där ön. Tänk att ha en infiltratör som är psykopat. Att skicka in Seth Rydell som en skorpion. Tage Åström som var chef för SSI skrev manuset. Det var fantastiskt roligt när han sa att han skulle skriva en scen om hur man rånar Riksbanken och att de kommer behöva ändra på sina rutiner efter filmen. Det gjorde de också. 

Avslutningsvis väljer Anders den senaste filmen, Slutet, som han är väldigt nöjd med hur de fick till de sista tjugo minuterna. 

– Jag är så jäkla nöjd med tidshoppen fram och tillbaka och hur det landar när Seth viskar i örat på Sophie, och hur vi fattar vad det sista skottet betyder. 

"Kodnamn Lisa" (2013) är en annan favorit. Foto: Nordisk Film.

Aktuell med bok

Om du har missat det, så kan vi meddela att Johan Falk är tillbaka med sitt 21:a kapitel, Slutet var bara början. Boken är en fortsättning på filmerna och följer Falk när han “återvänder från de döda” för att hindra en ny, mystisk fiende från att skada familjen. Samtidigt får han lära sig att orientera sig i en värld som har förändrats. Under 2024 och 2025 kommer uppföljare till boken att släppas, det vill säga del 22-23 i Falk-serien.

Slutet var bara början” finns nu att köpa i fysiska och nätbaserade bokaffärer.

 

 

NÄSTA ARTIKEL