Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmtips från Göran Everdahl, C-G Karlsson & Johan Andersson

Helgens tips från Everdahl & Karlssons

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 juni 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 juni 2021

Superkritikerna rekommenderar filmtips för helgen.

På Filmtopp lyfter Sveriges bästa kritiker fram sina tips på perfekta filmer att njuta av under helgen.

C-G Karlsson tipsar:

Spirited Away (2001). Vi filmkritiker strösslar ibland väl frikostigt med ordet magisk – inte minst jag själv. Men Hayao Miyazakis handanimerade film Spirited Away ÄR magisk. Inte bara en av 2000-talets bästa animerade filmer, utan en av vår tids bästa filmer överhuvudtaget.

Den handlar om en 10-årig tjej som hamnar i en mystisk spökvärld där hennes föräldrar blir grisar och hon själv får jobb på ett badhus för gudar. Filmen spränger alla gränser och bågnar av fantasi och berättarglädje. Den är gripande, hisnande vacker och fruktansvärt spännande. Hemma i Japan var Miyazaki redan en ikon men Spirited Away blev hans stora internationella genombrott, med både Guldbjörn i Berlin och Oscarstatyett.

Jag såg den första gången under synnerligen ogynnsamma förhållanden på de så kallade Filmdagarna i Malmö, där ett axplock av höstens kommande premiärer visades från tidig morgon till sen kväll. När Spirited Away drog igång kl. 23 hade jag sedan morgonen sett fem filmer och var beredd på en svår kamp mot tröttheten med den sjätte och sista. Två timmar senare var jag inte det minsta trött, däremot fullständigt tagen av en filmupplevelse som gick utanpå det mesta jag sett.

Spirited Away finns att strömma hos Netflix.  

Göran Everdahl tipsar:

The Crucible

Häxjakten (1996). Filmatiseringen av Arthur Millers klassiska pjäs är en historiskt korrekt skildring av häxprocesser på 1600-tale och samtidigt en allegori över kommunistskräcken i USA på 1950-talet. Passformen på dagens versioner av masshysteri och fake news är utmärkt. Klädmode och språkbruk må förändras men kollektiv dumhet är som bekant sig lik.

Daniel Day-Lewis, hjälplöst sammanbiten, och en maktrusig Winona Ryder är affischnamnen. Joan Allen glänser i en biroll. Filmen blev orättvist förbisedd när den hade premiär 1996 men framstår idag som en glömd pärla.

Strömmas på Disney, att hyra på Blockbuster och Microsoft Store. PS, för en ruskig variation på ämnet, kolla in Robert Eggers skrämmande The Witch, att hyra på Itunes och lite varstans. Lite som om Jan Troell regisserat Exorcisten.

Johan Andreasson tipsar:

Den gäckande skuggan (1934). Regissören W.S. Van Dyke, känd som ”One-Take Woody” på grund av sin snabba arbetstakt, spelade 1934 in filmversionen av Dashiell Hammetts roman  Den gäckande skuggan på 16 dagar. Det som saknas i påkostad produktion kompenseras mer än väl av sinne för humor.

Filmen om det sofistikerade paret Nick och Nora Charles, som bygger sitt lyckliga äktenskap på ett gemensamt intresse för cocktails och och detektivarbete, blev en enorm framgång och fick fem uppföljare, med betydligt större budgetar.

Bonustips: Den andra filmen i serien, Efter den gäckande skuggan, är en av de uppföljare som av vissa anses ännu bättre än originalet.

Den gäckande skuggan kan hyras på Google Play och iTunes.

Om podcasten Everdahl & Karlssons film TV

Everdahl & Karlssons Film TV

När de inte pratar film för svenska folket i TV driver C-G Karlsson och Göran Everdahl filmpodden Everdahl & Karlssons film TV tillsammans med popkulturexperten Johan Andreasson. Och när det inte poddas bjuds det på artiklar och filmtips på Filmtopp.se.

OM PODCASTEN: I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, kritiker kända från TV, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De ser allt, hela tiden, och tipsar tipsar tipsar - så du kan plocka ut guldkornen. Plus trams, allvar, anekdoter. Och mer tips! 

Everdahl & Karlssons Film TV: podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!