Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmtips från Göran Everdahl, C-G Karlsson & Johan Andersson

Helgens tips från Everdahl & Karlssons

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 september 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 september 2021

Superkritikerna rekommenderar filmtips för helgen.

På Filmtopp lyfter Sveriges bästa kritiker fram sina tips på perfekta filmer att njuta av under helgen.

C-G Karlsson tipsar:

Vår nya fröken (2016)

Utspelas i 1980-talets Tjeckoslovakien, där en genomkorrumperad lärarinna med kontakter högt upp i kommunistpartiet skapar dramatisk turbulens i skolan där hon just börjat undervisa.

Det här är en svärtat underhållande film om hur folk demoraliseras i en diktatur och titelfiguren är inspirerad av en lärare som manusförfattaren Peter Jarchovsky själv hade när han gick i skolan. Hon spelas för övrigt lysande av Zuzana Mauréry.

Finns på: SVT Play till den 2 november

Göran Everdahl tipsar:

Notes on a scandal (2006)

När Judi Dench och Cate Blanchett regisseras av Shakespeare-experten Richard Eyre så väntar man sig något klassiskt kultiverat, gärna i 1800-talsdräkt - och inte ett giftpiller till komiskt nutidsdrama, dessutom raskt berättat: 1 och 30 blankt.

Blanchett är teckningsläraren som i trots mot vett och sans inleder ett förhållande med en elev - Dench är hennes äldre, rekordfalska väninna som outar skandalen. Att Dench är lysande vet alla, men som den bittra och illvilliga Barbara utstrålar hon en särskild kraft. Undra på att hennes elever inte vågar säga flasklock.

Finns på: Disney+, SF Anytime m.fl.

Johan Andreasson tipsar:

Diligensen (1939)

Stagecoach
Foto: Majong Media.

Stilbildande västern av genrens främste regissör, John Ford. Nio främlingar tar diligensen från New Mexico till Lordsburg, ett nybygge långt ut i vildmarken. Passagerarna, bl. a. en alkoholiserad läkare, en prostituerad, en bankir som stulit en stor summa pengar, en gravid kvinna och en handelsresande i whisky, spelas av en samling av Hollywoods främsta karaktärsskådespelare. Men allra mest berömd är filmen för att det var här som John Wayne fick sitt genombrott, som den efterlyste Ringo Kid. Tillsammans ska de ta sig igenom ett majestätiskt landskap och värja sig mot anfallande apacher.

Finns på: TriArtPlay

Om podcasten Everdahl & Karlssons film TV

Everdahl & Karlssons Film TV

När de inte pratar film för svenska folket i TV driver C-G Karlsson och Göran Everdahl filmpodden Everdahl & Karlssons film TV tillsammans med popkulturexperten Johan Andreasson. Och när det inte poddas bjuds det på artiklar och filmtips på Filmtopp.se.

OM PODCASTEN: I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, kritiker kända från TV, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De ser allt, hela tiden, och tipsar tipsar tipsar – så du kan plocka ut guldkornen. Plus trams, allvar, anekdoter. Och mer tips! 

Everdahl & Karlssons Film TV: podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!